Тёмный
teachingphysics-gr
teachingphysics-gr
teachingphysics-gr
Подписаться
Ένα κανάλι για τη διδασκαλία της Φυσικής στη δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση.
kentromolos orizont bolh
20:41
16 часов назад
barytikh xhmeia
15:10
Месяц назад
arxh isodynamias
10:41
Месяц назад
panel 20024 epan a5a
9:36
Месяц назад
Ασκηση Κανονικοποίησης
4:50
3 месяца назад
Θέμα Α2 - Πανελλήνιες 2024
17:57
3 месяца назад
Νόμος snell
8:40
3 месяца назад
Νόμος Ανάκλασης
10:14
3 месяца назад
Διαστατική Ανάλυση
11:18
3 месяца назад
Διάδοση ΗΜ Κυματος
15:50
3 месяца назад
Κβαντικοί Αριθμοί 2
7:55
3 месяца назад
Κβαντικοί αριθμοί -1
13:23
3 месяца назад
Πλάτος ταλάντωσης
10:30
3 месяца назад
Εργο Μαγνητικής Δύναμης
15:35
3 месяца назад
Комментарии
@vassiliskaravolas604
@vassiliskaravolas604 Месяц назад
Η εκφραση ίσες και αντίθετες είναι προφανώς λάθος, και ζητώ συγνώμη. Η σωστή έκφραση είναι ίσες κατά μέτρο και αντίρροπες. Ευχαριστώ τον συνάδελφο που το πρόσεξε.
@GiannisMasterio
@GiannisMasterio 2 месяца назад
Ενδιαφερον βιντεο,μηπως μπορειτε να μου εξηγησετε πως για το φωτονιο ισχυει η σχεση Ε=mc^2?
@vassiliskaravolas604
@vassiliskaravolas604 2 месяца назад
Το φωτόνιο είναι ενέργεια. Η ενέργεια του συνδέεται με τη συχνότητα του με τη σχέση Ε=hf. Καθώς η μάζα είναι και αυτή ενέργεια από τη σχέση E=mc^2 μπορούμε να αντιστοιχίσουμε μια "μάζα" σε ένα φωτόνιο. Παλιότερα αναφερόμαστε σε αυτή τη μάζα ως μάζα και στη μάζα που έχει ένα σώμα ως μάζα ηρεμίας. Η μάζα ηρεμίας του φωτονίου είναι μηδενική. Τα τελευταία χρόνια έχει επικρατήσει να δεχόμαστε ως μάζα τη μάζα ενός σώματος όταν αυτό είναι ακίνητο (και να ορίζουμε ως σχετικιστική μάζα την τιμή που συνδέει την ενέργεια του με το τετράγωνο της ταχύτητας του φωτός). O Einstein το 1911 όταν περιέγραψε αυτό το φαινόμενο-πείραμα σκέψης (einsteinpapers.press.princeton.edu/vol3-trans/393) έγραφε "The theory of relativity has shown that the inertial mass of a body increases with its energy content; if the energy increase is E, then the increase in the inertial mass is E/c^2, where c denotes the velocity of light. But is there also an increase in gravitational mass corresponding to this increase in inertial mass? " Νομίζω ότι στο επίπεδο του Λυκείου αυτή η προσέγγιση είναι ικανοποιητική και αυτό ήταν το νόημα του βίντεο. Θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό να εισάγουμε στο Λύκειο τον τρόπο ε τον οποίο κάποιοι μεγάλοι Φυσικοί σκέπτονταν.
@GiannisMasterio
@GiannisMasterio 2 месяца назад
​@@vassiliskaravolas604 οποτε ειναι απλα μια αλλη μαζα που εμεις αντιστοιχιζουμε (σχετικιστικη μαζα οπως ειπατε)γτ ως γνωστος μαζα ηρεμιας=0 για το φωτονιο.Ευχαριστω πολυ για την απαντηση σας
@jimfaethon
@jimfaethon 3 месяца назад
Το κέντρο της γης κατά την περιστροφή γύρω από τον κάθετο άξονα της δεν είναι ένα σημείο αλλά διαγράφει και αυτό ένα κύκλο.νομιζω...😊
@vassiliskaravolas604
@vassiliskaravolas604 2 месяца назад
Το κέντρο της Γης λέγοντας εννοούμε το κέντρο μάζας της το οποίο είναι ένα σημείο. Από ότι καταλαβαίνω θελετε να πείτε ότι το κέντρο μάζας της δεν βρίσκεται πάνω στον άξονα περιστροφής της Γης. Αυτό είναι σωστό γιατί η Γη δεν είναι ένα σφαιρικά συμμετρικό σώμα καθώς στην επιφάνεια της υπάρχουν οροσειρές και κοιλάδες. Π.χ. ενώ υπάρχουν τα Ιμαλάια, οι Άνδεις κλπ δεν υπάρχουν αντίστοιχες μάζες σε συμμετρικά σημεία ώστε να εξουδετερώσουν την επίδραση τους. Επίσης και η πυκνότητα της Γης δεν είναι συμμετρική ως προς τον άξονα περιστροφής της, ιδίως στο φλοιό της. Όλα αυτά μετατοπίζουν το κέντρο μάζας της από το γεωμετρικό κέντρο της σφαίρας την οποία συνηθίζουμε να τη θεωρούμε. Όμως αυτή η μετατόπιση ενώ υπάρχει πιστεύω (γιατί δεν το έχω υπολογίσει καθώς δεν έχω τα κατάλληλα στοιχεία) ότι μπορεί να θεωρηθεί αμελητέα. Και γι αυτό ακόμα και τα πανεπιστημιακά συγγράμματα της κλασικής μηχανικής τοποθετούν το κέντρο μάζας της Γης πάνω στον άξονα περιστροφής της.
@ΠΑΝΟΣΜΟΥΡΟΥΖΗΣ
@ΠΑΝΟΣΜΟΥΡΟΥΖΗΣ 3 месяца назад
Συμφωνώ σχεδόν σε όλα με τον παραπάνω ομιλητή. Δεν συμφωνώ στο σημείο που λέει ότι στη Β/θμια κάνουμε προσεγγίσεις. Γενικά δεν μπορούμε να κάνουμε επιστήμη χωρίς προσεγγίσεις. Απλά στη Β/μια οι προσεγγίσεις μας είναι πολύ πιο μεγάλες. Το πόσο μεγάλες θα πρέπει να είναι θα το καθορίσει το σχολικό πείραμα. Η έκφραση του ότι το κύκλωμα είναι ανοικτό θεωρώ ότι είναι σωστή. Δεν συμφωνώ με τον συνάδελφο κο Μπενετάτο. Όχι θεωρητικά αλλά πρακτικά. Τι εννοώ. Πράγματι δημιουργείται ρεύμα αφού έχουμε στην ουσία ένα κύκλωμα RLC που τροφοδοτείται από εναλλασσόμενη τάση. Το ρεύμα αυτό όμως είναι στην πράξη τόσο μικρό ώστε το θεωρούμε αμελητέο. Έστω ότι ένας μαθητής απαιτεί να «δει» αυτό το ρεύμα. Παίρνουμε ένα πηνίο με πολλές σπείρες, και το συνδέουμε σε σειρά με ένα λεντ έχοντας το κύκλωμα ανοικτό. Μετακινούμε έναν πολύ ισχυρό μαγνήτη. Θα διαπιστώσουμε ότι το λεντ δεν πρόκειται ν’ ανάψει αφού η εμπέδηση του κυκλώματος είναι αρκετά μεγάλη. Συμπερασματικά εμμένω στην άποψη ότι θα πρέπει να διδάσκουμε στους μαθητές μας ότι μπορούμε να στηρίζουμε λογικά-μαθηματικά ή πειραματικά. Είμαι ενάντια στη λογική του συναδέλφου αφού μπαίνοντας σε τόσες λεπτομέρειες ακόμη και σωστές να είναι αυτές το πιο πιθανό είναι να χάσουμε τη μπάλα. Μερικά αντιπαραδείγματα της λογικής του: Θα πρέπει να λέμε στους μαθητές μας ότι όταν φορτίζουμε ένα σώμα αλλάζει η μάζα του ή όχι; . Ένα ηλεκτρόνιο εισέρχεται με κάποια ταχύτητα κάθετα μέσα σε ομογενές μαγνητικό πεδίο. Πως είναι δυνατό η κίνησή του να είναι ομαλή κυκλική αφού οποιοδήποτε φορτίο επιταχυνόμενο εκπέμπει ηλεκτρομαγνητική ενέργεια; Ένα ηλεκτρόνιο αποκολλάται από την αρνητική πλάκα ενός πυκνωτή και επιταχύνεται προς τη θετική. Πως εφαρμόζουμε την ΑΔΕ χωρίς να λάβουμε υπόψη την εκπεμπόμενη Η/Μ ακτινοβολία; Τέλος αναφερόμενος στο σχήμα του αποσπάσματος του βιβλίου Σχ 5.37 που περιγράφει ένα πείραμα, το συγκεκριμένο πείραμα είναι βέβαιο ότι ΑΠΟΤΥΓΧΑΝΕΙ. Δεν υπάρχει περίπτωση να δούμε μία τέτοια καμπύλη με τον παλμογράφο αφού μετακινώντας τον διακόπτη από τη θέση Α στη θέση Β, ο διακόπτης είναι κάποιο διάστημα στον αέρα. Τότε όμως R-> άπειρο οπότε η σταθερά χρόνου L/R γίνεται μηδέν και το ρεύμα μηδενίζεται. tΤο ότι το βιβλίο αναφέρεται με σχήμα σε ένα πείραμα που είναι ΑΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΤΟ δεν μας ενοχλεί. Μας ενοχλεί ένα ρεύμα που είναι αδύνατο να μετρηθεί. Αυτό είναι που λέμε διυλίζουμε τον κώνωπα και αφήνουμε την κάμηλο.
@vassiliskaravolas604
@vassiliskaravolas604 3 месяца назад
Θα συμφωνήσω μαζί σας για τις προσεγγίσεις. Απλά αυτό που ήθελα να τονίζω είναι ότι δεν πρέπει να βλέπουμε το σχολικό βιβλίο ως πανεπιστημιακό σύγγραμμα, ούτε να προσπαθούμε να περάσουμε μέσα από αυτό γνώση που δεν αντιστοιχεί στο επίπεδο του Λυκείου. Και για να το πετύχουμε αυτό προχωρούμε σε απλουστεύσεις. Και ούτε και είναι σωστό και τίμιο για τους μαθητές να προσπαθούμε να απαντήσουμε σε ένα ερώτημα πανελληνίων κατεβάζοντας τον Griffiths ή την Πανεπιστημιακή Ηλεκτροδυναμική.