Inderdaad. Veel andere dingen zoals onhandige rolfok en luikjes zijn nu eenmaal zo, maar geen spullen om je rif te maken er op zetten, dat is gewoon slordig. Verder wil ik je toch aanraden om eens een keer ergens in Nederland een dagje een random valk te huren, dan ga je Hoora meer waarderen 😅
Het feit dat de klauwval en de piekenval niet kunnen worden omgewisseld op de Hoora valk is wat mij betreft een enorm nadeel. Zo kan je onder een tweede rif niet de vallen omwisselen om de hoek van de val op de piek te verbeteren. Dit zal dus zorgen voor een minder mooi achterlijk op je zeil.
Dat is een goeie! Ik denk nog steeds dat het voor een huurboot een goed idee is, maar ik zal ze de volgende keer eens omwisselen als ik een dubbel rif nodig heb, en eens kijken of het achterlijk beter wordt (is nu niet zo strak nee). Ik heb altijd wel wat losse musketonhaken en harpjes en ringen bij me voor “aanpassingen” 😅
Ben je het belangrijkste verschil vergeten te benoemen: de kraanlijnen! 100% een veiligheidsaspect bij huurvalken. En Hoora scoort daar 'dubbele punten' op, zeg maar. Maar gezien de manier waarop je hijst en strijkt (vanuit de mik...), vermoed ik dat je de kraanlijn nooit gebruikt of erger. Ik leg het hieronder uit: Hijsen en strijken vanuit de mik is voor een huurder dé manier om zijn/haar borg kwijt te raken: lijn zit om de mik, wordt mee omhoog getild tijdens het hijsen en gaat overboord. Of: het zeil vouwt zich om de mik en scheurt tijdens het hijsen. Daarom: de kraanlijn. De kraanlijn is ook een veiligheidsattribuut: bij het hijsen zorg je dat de bemanning "...aan de kant vd kraanlijn" staat: als de gaffel valt (makkelijk met twee gelijkgekeurde vallen!), valt 'ie tegen de kraanlijn aan, maar komt niet over de hoofden van de bemanning en valt niet op zijn/haar/hun hoofd. De Hoora-valk scoort dubbele punten: die heeft een dubbele kraanlijn! De gaffel wordt altijd gehesen binnen deze dubbele kraanlijn. Waar je ook staat in de kuip: je kunt de gaffel niet op je hoofd krijgen. Overigens kan iedere verhuurder je vertellen dat 99/100 keren het omslaan het gevolg is van de grootschoot in de klem/om de bolder. Ondingen zijn het.
Of je de kraanlijn wel of niet gebruikt is een kwestie van smaak. Ik vind dat hij in de weg zit waardoor er vaker dingen ergens blijven haken met hijsen of mast zetten. En ik heb het zo geleerd en ik ben het zo gewend. Ik ken ook mensen die wel een kraanlijn gebruiken en dat lijkt ook prima te gaan dus ik keur het goed. Wat betreft de mik die overboord kan schieten: dat is een reeel probleem en daarom heeft hoora de mik zo gemaakt dat je hem een kwartslag moet draaien om hem los te halen, precies om dit te voorkomen. Ik heb misschien wel 1000 keer het zeil gehesen op zo’n boot en ik heb de mik nog niet verloren.
@@Nichomachus Dank. Het feit dat Hoora de mik zo gemaakt heeft dat 'ie een kwart-slag moet draaien is natuurlijk een perfecte oplossing. Maar ze doen dat alleen omdat ze de ervaring hebben die ik al beschreef: niet iedereen is zo handig(...) om de mik 'op de boot te laten'. Een verhuurder in de buurt van de Beulakker had 20 jaar geleden al de oplossing: hij had aan iedere mik een langwerpige boeitje geknoopt. Met net genoeg drijfvermogen om alles aan de oppervlakte te houden. Ook een ervaringsdeskundige zullen we maar denken.
You could just test it, of course. It's free and you learn a lot. That having said: on the 5D MKII, the cross-type sensor is more sensitive in low light when you have an f/2.8 lens or faster (says dpreview.com). This also matches my experience, in fact I only use the cross-type sensor when light is low. You can further improve the AF in low light by using an AF assist light, like from a flash or the Canon ST-E2.
@@Nichomachus according to Ken Rockwell chapter about focus on 5Dmkii the central crossT sensor is efficient at 2.8 AND some below and above, hidden one (6 within the central cirle displayed)... In AF points section below viewfinder explanations : kenrockwell.com/canon/5d-mk-ii/specifications.htm How and when is it used though.. no idea ...
@Feetjelien Klopt! Het grootzeil staat in de klemmetjes want anders heb ik mijn handen niet vrij om te filmen. De fok is niet gereefd omdat de boot bij deze wind heel erg loefgierig is, ook met dubbel gereefd grootzeil. Als ik de fok zou reven zou dat alleen maar erger worden. In mijn ervaring heeft het bij een Hoora Valk nooit zin om de fok te reven.
Nou nee :-) Je moet gewoon opletten, en als hij kapot gaat met dit soort dingen, dan is dat gewoon het ingecalculeerde risico ;-) Hij werd overigens wel nat maar daar kan hij blijkbaar tegen.