Тёмный
A small piece of history
A small piece of history
A small piece of history
Подписаться
History stufs :)
Arheologul patriot : Victor Spinei
26:42
День назад
Unirea Moldovei cu România. Se poate ?
11:00
14 дней назад
Răspund lui Mircea Iulian
19:26
21 день назад
Strămoșii noștri au fost barbari
31:53
21 день назад
Costinești după ploaie
2:31
Месяц назад
Opinii divergente despre teoria bulaq
20:39
Месяц назад
Ioan/Iancu de Hunedoara
22:51
Месяц назад
Răspund la comentarii (10)
21:45
Месяц назад
Răspund la comentarii (9)
23:34
Месяц назад
O scamatorie istoriografică
18:24
Месяц назад
Комментарии
@bogdanbarbulescu8437
@bogdanbarbulescu8437 Час назад
Am o idee si cred ca numai dvs piteti sa o aplicati ...o istorisire a istoriei care sa fie structurata simultan cu toate ev globale ci cum s au influentat unele pe altele . Pe sistemul ,, butterfly effect,, . Poate va o privire simultana a tuturor civ contemporane la un mom dar ar da o intelegere mai mare si ar fluidiza peocesul de intelegere. Plus ca ar fi ceva special si unic . Ms
@seaman5705
@seaman5705 7 часов назад
Il citez pe un urmaritor al altui canal care emite o judecata care se potriveste ca manusa psihopatilor nostrii dacopati si supernationalisti ca elche , gheorgheenache si cei asemena lor : "E vorba de mesajele subliminale folosite de psihopați in limbajul lor, ce se adresează unei laturi instinctuale, emoționale, a personalității noastre, ce scurtcircuitează zona rațională. Limbajul folosit de psihopați se adresează direct egoului (animalului din noi), inflamând-ul. La nouă din zece oameni obișnuiți le va fi hiper activat egoul dacă le vorbești despre demnitate, mândrie, despre respectul unor valori sfinte, despre cat de valoroși și puternici sunt, sau cum că așa ar trebui sa fie, astfel se trezesc anumite instincte care ne vor indica, irațional, că psihopatul spune adevărul și este un lider de urmat. Latura emoțională și instinctuală este pentru majoritatea oamenilor mai puternică decât cea rațională. E ca atunci când te îndrăgostești și nu mai vezi și auzi nimic, tot așa e și magnetismul exercitat de psihopați, iar efectul îl vezi chiar și aici, in comentarii, la niște oameni care nu ar trebui sa fie prea interesați, dar sunt mai interesați de psihopat mai tare decât de toți candidații din Romania . " Din pacate , audienta lor e formata din analfabetii pe care si Ceusescu i-a prostit cu abureala nationalista si propaganda in loc de mancare , pe fondul educatiei reduse . Iar analfabeti si ne-educati exista la greu in societatea noastra . Mai exista optiunea ca indivizii sunt intr-adevar psihopati si denaturarea adevarului si inventarea istoriei li se pare normalitatea . Sunt bravi urmasi ai lui Densusianu , Hasdeu si altii .
@gheorgheenache7789
@gheorgheenache7789 8 часов назад
La sfîrșit minutul 27 Tiberiu l-a găsit pe găitan și zice că vine din turcă in maghiară căcum, domne, să vină el din română? Dexul îl dă la noi tot din turcă. ie o mică problemă, Tiberiule: gaică e dat de Dex din rusă. Tu dacă ai fi deștept ai observa că gaică și găitan au aceeași rădăcină. A agăța are și el aceeași rădăcină cu gaică și găitan, prin urmare aceste cuvinte s-au format în lm română, care s-a vorbit in trecut în Ungaria, o parte a rusiei și in Turcia (dialecte aromînești) Găitan e si in aromână. Zice bine Bakos că vin multe cuvinte din română în maghiară, dar nu zice cum anume sint venite. Îți spun eu: ele sînt rămase în maghiară de la valahii din Panonia, foarte numeroși, care s-au maghiarizat. De aceea sînt multe.
@Hal-rn2qm
@Hal-rn2qm 18 часов назад
Maghiari erau mai mulți? Probabil. Dar uitați să menționați că erau și români mai mulți. Câți români erau în România în 1989 și câți sunt azi?
@ortodocsi.incotro3227
@ortodocsi.incotro3227 21 час назад
Baraboii sunt cartofii și este un regionalism încă folosit
@Info-God
@Info-God 10 часов назад
Barabule
@GicaKontraglobalismului
@GicaKontraglobalismului 21 час назад
In anii '40 ai secolului trecut Tziganii Romani cintau: "Ce ne-om face noi Tziganii daca vin Americanii .... Cind ne-or da cu bombardeaua ne darima sandramaua...." Astazi e cam asa: " Ce ne-om face noi Tziganii daca se supara Muscalii... Cind ne-or da cu Iskenderu' ne buleste santieru' .... Daca ne trag cu Kinzalu', ne darima "Taj Mahalu'" .... Cind or trimite si Sarmatu' dam Dracului Parteneriatu' (*)! (*) E vorba de Parteneriatul cu Partenerul "Strategic". Jos Globalismu'!
@dorneanudoru
@dorneanudoru День назад
Exista in simbrie.
@ROMANABSOLUT
@ROMANABSOLUT День назад
Min. 0:44 - "se asemănau cu acele popoare barbare din timpul imperiul roman, de exemplu germanicii" - Nimic mai fals. În Europa antică existau 2 popoare civilizate, iar pe locul 3 erau daco-geții (traci - vezi troienii care civilizează și fondează Roma prin urmașii lor). Niciun alt popor european nu avea cultura și civilizația tracilor daci. Celții erau ceva mai civilizați, dovedind arheologic un avans în prelucrarea metalelor. Min 3:19 - "ultimul mare val nomad care a lovit nordul Dunării" - NU există NICIO scriere veche, medievală, care să ateste migrarea vlahilor la nord de Dunăre. NICIUNA. NICĂIERI. SINGURA referire la mutarea vlahilor la nord de Dunăre o face fiica împăratului bizantin Alexios I Comnen (1057-1118), Ana Comnen în cartea sa Alexiada (1148). Și asta ca urmare a înfrângerii lor de către bizantini, dar nu ca popor nomad. Dacii și vlahii NU au fost nomazi. Această idee a fost lansată de unii autori germanici, apoi preluată cu bucurie de autori maghiari cu scopul unic de a-și adjudeca Transilvania, ei înșiși fiind nomazi timp de milenii. Nu știu de unde ați luat aceste idei, cumva de la Lucian Boia sau Neagu Djuvara ? Sau din autori maghiari ? Este adevărat că vlahii nu excelau în civilizație, dar asta-i rezultatul acelor migrări barbare asiatice, inclusiv maghiarii care după sosirea lor în câmpia panonică încă dormeau în corturi la 1100, conform istoricului maghiar Ferenc (Franz) Eckhardt de la Universitatea budapestană care scria în “La Hongrie et la Civilisation / Ungaria și civilizația” : ”În secolul 12, ungurii încă petreceau verile în corturi așa cum o făceau în țara lor de origine" (Magna Hungaria = Mongolia, dincolo de munții Urali). Min. 12 - sedentarizarea vlahilor în sec 16 ? Doamne, ce irealități ! Deci Vlad Țepeș și Ștefan cel Mare n-au domnit peste agricultori care hrăneau imperiul otoman, ci peste nomazi care prădau pe...cine ? (min 14:05). Domnule, lasă-te de basme că sperii copiii. Nu mai citi autori maghiari căci...iată ce scria istoricul sârb Leonhard Böhm (ung. Lénárt Böhm, 1833-1924) : ".. Germanii, slavii și românii au obișnuit pe vecinii lor, ungurii, să se stabilească, să se căsătorească și să aibă obiceiuri pașnice ca agricultură și vinăritul, - a trecut mult timp până când ungurii au putut folosi plugul.” Renunț să mai comentez că ești departe de realitățile istorice ale celor 2 popoare învecinate.
@d74rjm
@d74rjm День назад
Apreciez lucrarea ta ca fiind importanta si bine venita. Ungurii si romanii au impartit de-a lungul istoriei lor comune, atat de multe evenimente incat eu cred ca ne putem considera o familie din doua popoare, care au trait pe acelasi teritoriu multe secole si inca mai traim alaturi fara sa ne luam gatul. Avem fiecare uscaturile noastre dar e bine sa ne gandim la ce ne uneste mai repede decat la ce ne desparte. Mult succes in continuare in lucrarea ta.
@gheorgheenache7789
@gheorgheenache7789 11 часов назад
„traim alaturi fara sa ne luam gatul.” 🤣🤣🤣 Greu cu diacriticele astea!
@d74rjm
@d74rjm 7 часов назад
@@gheorgheenache7789 Ba, e usor, mai ales cand nu vrei sa le folosesti. Daca nu intelegi limba romana scrisa fara diacritice, atunci poate ca nu esti roman. Daca te deranjeaza lipsa diacriticelor, nu mai citi mesajele.
@gheorgheenache7789
@gheorgheenache7789 7 часов назад
@@d74rjm bine, bine, sper să țin minte să nu-ți mai citesc mesajele.
@d74rjm
@d74rjm 4 часа назад
@@gheorgheenache7789 asa sa faci ! ...vezi sa nu uiti...
@ROMANABSOLUT
@ROMANABSOLUT День назад
Ca o completare la acest dicționar al maghiarului Ferenc Bakos, adaug și dicționarul editat de editura Pallas al filosofului și scriitorului József Bokor (19 iunie 1843, Kadarkút, Regatul Ungaria - 11 iunie 1927, Budapesta, Regatul Ungaria) unde se afirmă că limba maghiară conține peste 2000 cuvinte românești. Am convingerea că Ferenc Bakos s-a inspirat din lucrarea lui József Bokor (Bakos 1922-1996). Ungurii au mari greutăți a accepta că actuala lor limbă conține și cuvinte românești. Ei ar face mai bine să se întrebe CUM arăta limba "lor" în anul sosirii acestora aici - 895. De fapt ei și-au pierdut limba de-a lungul secoleleor de migrație către Europa, împrumutând limba popoarelor printre care au conviețuit sute de ani : sami, kanti, mansi, mari, morvini, popoare care trăiesc și azi în Rusia europeană. Lingviști maghiari din sec. 19, căutându-și origini europene, au scris și este GREȘIT acceptat, că limba maghiară are origini finice. Un maghiar călătorind în Finlanda, NU înțelege o iotă. Și invers.
@seaman-vy7mz
@seaman-vy7mz 9 часов назад
Finlandeza este o limba relativ noua . Are doar radacini uralice , la fel ca kanti, mansi , estoniana si maghiara . Definirea ca fino-ugrice a acestor limbi e oarecum gresita , ele fiind uralice . Maghiara s-a despartit de restul limbilor uralice candva demult in spatiul asiatic , deci nu are cum sa fie mutual inteligibila cu finlandeza . Dar pare sa fie asemantoare cu limba Mansi cu care se trage din acelasi grup . Echivalent cu limbile indo-europene , care nu neaparat sunt mutual inteligibile . Ele sunt partial inteligibile pe grupe - neo-latine, germanice , celtice , slavice .
@booneclaudi753
@booneclaudi753 День назад
Daca consideram inceputul evenimentelor anilor 1848-1849 in luna Mai 1848 pana in Octombrie 1848 la Zlatna e ceva timp in care s-au petrecut ceva fapte. La inceput miscarea revolutionara de limba romana a fost un fel de revolutie/rascoala caci dorea abolirea iobagiei. Apoi, dupa ce vorbitorii de lb. maghiara au votat unirea cu Ungaria ( pana atunci Transilvania era "stat" adica principat separat) atunci putem vorbi de contrarevolutie. Nu toti locuitorii Transilvaniei doreau unirea cu Ungaria. Fara a explica aceste fapte esentiale totul e vax. Cat despre masacre inca nu s-au pus de acord cine ce a facut dar se cunoaste cine a inceput. A dezgropa mortii aiurea nu duce la reconciliere.
@cornelui-f2n
@cornelui-f2n День назад
Ca să tragem concluzia finală - lucrarea profesorului Bakos este cea mai bună dovadă a continuității românilor nu numai în Ardeal ci și în toată Panonia. Erau români peste tot . În Praga este și acum Ulița vlahilor, strada pe care intrau ciobanii români să-și comecializeze brânza.
@obucaticadeistorie4790
@obucaticadeistorie4790 День назад
@@cornelui-f2n Dacă vreți să transformați o carte buna într-un instrument de lupta ideologică, puteți s-o faceți liniștit. Dar Io zic că îi păcat că nu vă puteți bucura de frumusețea istoriei.
@elche1176
@elche1176 День назад
​@@obucaticadeistorie4790 Tu vorbești de luptă ideologică 😂😂😂😂
@gheorgheenache7789
@gheorgheenache7789 13 часов назад
@@obucaticadeistorie4790 „îi păcat”? Bă, tu ai ceva cu limba literară? Ai făcut și facultate, dar tot ca un țăran vorbești.
@MihaiRavici
@MihaiRavici День назад
Navarra din Spania. A nu se confunda cu Navara din Italia.
@elche1176
@elche1176 2 дня назад
+ cuvântul "neam" + 62 toponime etc.
@Ionut_Tudose
@Ionut_Tudose 2 дня назад
Interesante și amuzante unele structuri.
@maxsibianul1751
@maxsibianul1751 2 дня назад
asta-i părerolog,prost ca o căcilă dacică....mai nebunule romînii u venit din china !
@szalard
@szalard 2 дня назад
1. Kosár, conform dictionarului etimologic maghiar (Etimológiai szótár. Magyar szavak és toldalékok eredete. Főszerkesztő Zaicz Gábor. Tinta Könyvkiadó. 3. Kiadás 2013), vine din bulgareasca "koser", insemnand stup de albine, raspandit si in sarba-croata si slovena. Nu scrie in dictionar cum a intrat in maghiara, dar avand in vedere faptul ca foram kosár arata un "magánhangzó hasonulás" armonie vocalica tipica pentru limba maghiara precum si limbile uralo-altaice (deci e-ul subtire s-a ingrosat in á), iar cuvantul romanesc este sub aceasta forma "armonizata", mie mi se pare mai degraba ca romana a preluat cuvantul din maghiara, si nu invers... 2. Akcsa conform dictionarului etimologic turc (Nisanyan onilne Sözlügü) e sigur din turca otomana. In turca bani marunti, un fel de centi insemna akçe. Nu cred ca si turcii si maghiarii ar fi imprumutat din romana cuvantul acesta... In turca inseamna mot amot ceva alb, albicios. Referindu-se la culoarea mai albicioasa a acestor bani din argint. 3. Csobán conform dictionarului etimologic turc (Nisanyan onilne Sözlügü) e de origine persana sub forma de șupan (cel care mana). De acolo a intrat in turca sub forma de çoban. Sigur e preluat de la turci in perioada otomana, ori de la cumanii care s-au stabilit in Ungaria in secolul 13. 4. Kalyiba, dupa dictionarul etimologic maghiar amintit, este un cuvant balcanic, de origine neogreaca, kalíva, preluata de otomani sub forma de kulübe, dar in dialecte turcesti se foloseste si ca goliba, cu intelesul de casuta, bordei. Conform dictionarului etimologic, in maghiara a intrat prin intermediul limbilor sud-slavice. 5. Alacs este din nou din turca (Nisanyan onilne Sözlügü), din cuvantul "ala", intalnit la toate populatiile turcice, incepand din Siberia, Asia Centrala si pana in Turcia. Deci culoarea animalului de ala (pestrit, tarcat) este de origine turcica. Din nou, tind sa cred ca a intrat in maghiara ori din turca otomana sau din cumana. 6. Cigány, conform dictionarului etimologic maghiar, nu din romana a intrat in maghiara ci din limbile sud-slave, bulgara, sarbo-croata, slovena. Nu voi da aici variantele, fiindca comentariul meu ar putea fi perceput de algoritmul google, ca ofensator, si sters. Dictionarul etimologic maghiar scrie ca in maghiara ar fi putut intra din limbile sud-slave sau din romana. 7. Padlizsán e sigur din turca, perioada otomana. Conform dictionarului etimologic turc, patlıcan (citit patlîgean) originar e din sanscrita, vātigagama, de unde a intrat in persana si araba, bādincān si de acolo intra in turca sub forma de patlıcan. Deci in mod foarte sigur, cuvantul in maghiara nu a intrat din romana. Dovada este ca la maghiarii din Transilvania nu are nu se numeste padlizsán, ci vinetta, care intr-adevar a fost preluata din romana, dar nu acum 500 de ani, ci in ultimii 500 de ani. Iar in limba maghiara din Ungaria, conform dictionarului etimologic maghiar, a intrat prin intermediul agricultorilor bulgari care au raspandit acolo aceasta leguma. 8. Pohárnok. Pohár, dupa dictionarul etimologic maghiar, vine din cuvantul vechi germanic-bavarez pehhari, insemnand cupa, iar sufixul -nok, -nek, -nök, este de origine maghiara si se gaseste ca component contitutiv a multor cuvinte maghiare: elnök, mérnök, látnok, tollnok, etc. Iar formele asemanatoare romanesti si slave in aceste limbi provin din maghiara. 9. Kantár, dupa dictionarul etimologic maghiar, e de origine turcica din limba ciagatai/uzbeca qantar (hăț scurt). Conform dictionarului etimologic, a intrat in maghiara prin intermediul cumanilor veniti in Ungaria in secolul 13. Acestea sunt doar cuvintele care mi-au atras mie atentia, din cunostintele mele, dar s-ar putea sa fie si altele dintre cele enumerate care nu sunt din romana. De subliniat ca mai mult de 90 % din cuvintele de origine romana din acest articol, nu se mai folosesc in maghiara de astazi.
@cornelui-f2n
@cornelui-f2n 2 дня назад
BASME !
@elche1176
@elche1176 2 дня назад
Nu prea ai înțeles esența. Lucrarea lui Bakos, este citată pentru a arăta că dicționarul etimologic maghiar spune minciuni.
@szalard
@szalard 2 дня назад
@@elche1176 Da? Si DEX-ul spune minciuni? Fiindca si DEX-ul il contrazice pe Bakos, dar chiar si dictionarul etimologic turcesc il contrazice. Deci toti mint, chiar si romanii... Bine ca e Bakos asta, ca daca nu, lumea s-ar scufunda in intunericul minciunii! Si romanii au o noua stea! Dumnezeul adevarului: Bakos.
@elche1176
@elche1176 2 дня назад
@@szalard În primul rând dexul românesc corupt.
@elche1176
@elche1176 2 дня назад
@@szalard 2) Citez dintr-un articol al meu, despre originea cuvântului "Ardeal": "Precum și chestiunea toponimelor românești care ar fi disparut, când, de fapt, este clar și limpede că cel mai important toponim (Ardeal), este de origine indo-europeană (adică românească) și nu maghiară, dacă luăm ca exemplu o altă țară indo-europeană și latină, Franța, care, ÎN PREZENT, deține o regiune, tot la fel de "păduroasă" precum "Ardealul" și anume regiunea "Ardennes" (unde, tot la fel, nu trebuie să fi lingvist pt a înțelege rădăcina comună dintre cele 2 cuvinte și faptul că amândouă se referă la "pădure" în versiunea lor paleolitică). În plus, experții spun că inițialele "ard" (de la Ardeal), se regăsesc în toate limbile indo-europene, cu semnificația de "înalt", ceea ce ne face să analizăm un verb din limba româna modernă, și anume verbul "a arde", care are evident legătură cu pom și pădure, despre care se știe că "ard" foarte repede și că sunt "înalți". De ce, în schimb, varianta ungurească al cuvântului "Ardeal" (Erdely), nu poate să fi fost cea inițială? În primul rând, pt că, în TOATE..., repet: TOATE celelalte limbi fino-ugrice (din care se trage și maghiara), la pădure se zice "metsa" și nu "erdo" ca în maghiară. 2) "Erdely", în maghiară, înseamnă "țara de după pădure", ceea ce este foarte problematic, deoarece, geografic vorbind, Ardealul nu este inconjurat de păduri, cu toate că are foarte multe păduri în interiorul său. Mai exact: nu există pădure, care să despartă Câmpia Panonică (actuala Ungarie) de Transilvania; iar, înspre estul Ardealului, se află MUNȚII Apuseni... aceștia, au desigur și unele păduri, dar sunt și foarte multe "câmpii", precum și foarte multe "stânci". Nu cred că există cineva, pe pământ, care, după descălecarea unui munte, să spună "am trecut peste pădure". Așadar: dacă într-adevăr ungurii ar fi fost primii "botezători" ai Ardealului; ar fi fost mai logic să-i spună "țara de după munte" sau "țara pădurilor", nu "de după" pădure. Este interesant, și faptul că "erdo" unguresc (care înseamnă "pădure", din care se trage și Erdely), și-a păstrat așa bine forma în limba maghiară, până în zilele noastre, lucru care sugerează că a fost introdus destul de recent în limba acestora. Este adevărat, că prima atestare documentară a fost "Erdely", numai că intervalul de timp, dintre "așezarea" ungurilor și întemeierea "regatului" maghiar (când au început ei, să pună totul negru pe alb), a fost de 100-150 ani, timp suficient de mare pt a putea prelua cuvântul de la români, iar latina, deja pe vremea aceea, ajunsese sa fie vorbită doar de către elitele conducătoare, motiv pt care a fost trecută/tradusă ca "Transilvania" în documentele oficiale ale vremii. O analiză cât se poate de obiectivă, așadar, arată că, mai degrabă, ungurii au copiat termenul "Erdely" din cuvântul românesc "Ardeal" (nu invers)."
@Transylvanian_Werewolf98
@Transylvanian_Werewolf98 2 дня назад
Să mai faci materiale despre istoria Ungariei. Aş fi foarte interesat de subiect. Cheers!
@cornelui-f2n
@cornelui-f2n 2 дня назад
Sânt 2333 în total !
@obucaticadeistorie4790
@obucaticadeistorie4790 2 дня назад
@@cornelui-f2n astăzi sunt in uz 23. In alea 2333 intră foarte multe dublete și regionalisme.
@cornelui-f2n
@cornelui-f2n 2 дня назад
@@obucaticadeistorie4790 cergă, cioban, crainic, baci, colibă, catrință, călugăr, coșar, burduf, brânză, cercel, fecior, cântar, capră, cojoc, mioară, urdă, pui, jintiță, lac. adăpost, afină, ardei armăsar, bade, baros, bălan, bărbos, beci, bundiță, căciulă, bursuc, chior, cârpă, cocean, doină, dop, dușman, fasole, fluier, gici, horă, marfă, motan, mușețelneam, pășune, perie, petic, pisică, plai, plop, prăjinăprunc, pungă, rangă, sărac, sfoară, striga... sânt regionalisme ? Sânt mai multe de 23 !!
@lenzoltan
@lenzoltan 2 дня назад
​@@cornelui-f2nNu există așa ceva. arătați aceste cuvinte într-un dicționar maghiar. Nici maghiarii din România nu folosesc aceste cuvinte în afară de 2-3 când vorbesc în limba maghiară. Chiar și ceangăi care sunt într-o stare avansată de românizare spun macska și nu pisica. Nu fiți așa naiva că vă faceți de râs.
@szalard
@szalard 2 дня назад
@@obucaticadeistorie4790 Eu crad ca multi inventeaza astfel de numere astronomice, si le scriu aici, sau le inventeaza altii, si le scriu pe niste bloguri, sau in articole care se prefac a fi obiective, iar restul le citeste, le crede si le raspandeste.
@cornelui-f2n
@cornelui-f2n 2 дня назад
@@lenzoltan Sânteți de serviciu ? Nu are importanță dacă le folosesc, important e că profewsorul Ferenc Bakos a spus că sânt de origine română ! În privința pisicii poate îmi spuneți dv. cum se spune în ungurește pisicuță, sai pisoi !
@szalard
@szalard 3 дня назад
Dupa cum arata si comentariile la videourile dv., romanii nu prea cunosc o istorie obiectiva a Ungariei si a Ardealului. Majoritatea lor sunt indoctrinati cu povesti nationaliste mostenite din perioada interbelica si a lui Ceausescu. Daca ati putea face o serie de videouri despre istoria Ungariei (sau a maghiarilor), urmata de cea a Transilvaniei, v-as fi foarte recunoscator.
@obucaticadeistorie4790
@obucaticadeistorie4790 3 дня назад
@@szalard Da așa este din păcate. Buna idee.
@szalard
@szalard 3 дня назад
@@obucaticadeistorie4790 Multumesc.
@MihaiRavici
@MihaiRavici День назад
La ce va referit cu o "istorie obiectiva"? Luati-o ca intrebare, nu e nici un atac.
@bogdanolaru6916
@bogdanolaru6916 3 дня назад
Pentru același motiv pentru care și ținutul secuiesc rezista după eliberarea Transilvaniei
@obucaticadeistorie4790
@obucaticadeistorie4790 3 дня назад
@@bogdanolaru6916 Situații diferite, Granada a fost un stat în timp ce zona secuiesca este total integrata administrativ în statul român.
@dorusicoe4431
@dorusicoe4431 4 дня назад
Despre harta "antichizată" de care ai pomenit, e vorba de fapt de o hartă de atlas istoric, pentru că Renașterea deschisese gustul pentru Antichitate. Astfel de hărți erau obișnuite în oferta cartografică.
@BGDNMMI
@BGDNMMI 5 дней назад
te rog mult i ati o camera
@obucaticadeistorie4790
@obucaticadeistorie4790 5 дней назад
Nu prea mă pricep, ai ceva recomandări?
@obucaticadeistorie4790
@obucaticadeistorie4790 5 дней назад
omniatlas.com/maps/europe/4491009/
@seaman5705
@seaman5705 5 дней назад
Asteptam link-ul !
@obucaticadeistorie4790
@obucaticadeistorie4790 5 дней назад
Mircea Duduleanu ,, Octavianus Augustus,, București, 1985
@Vieru-yx9bq
@Vieru-yx9bq 6 дней назад
Statul romin a primit recunoașterea internațională abea în 1880!!!
@Thai-RomaniaTravel
@Thai-RomaniaTravel 8 дней назад
Foarte interesant, mulțumim pentru lecția de istorie!
@BGDNMMI
@BGDNMMI 8 дней назад
Pune te rog link la harti
@stefananghel4017
@stefananghel4017 8 дней назад
tu ai vazut ca sursa de informatii a hartilor e Wikipedia? puse la un loc de un istoric "amator"? ai mai dat semne in trecut dar asta chiar arata ca ai un nivel de intelegere precar al istoriei si a surselor istorice
@obucaticadeistorie4790
@obucaticadeistorie4790 8 дней назад
M-am uitat la hărți și sunt corecte și foarte detaliate.
@seaman5705
@seaman5705 7 дней назад
Wikipedia citeaza surse ce pot fi verificate . Nu se pot nega lucrurile citate cu surse doar pe motiv ca sunt scrise pe Wikipedia . Daca poti demonstra ca sunt citate harti false , te ascultam .
@doareu4308
@doareu4308 8 дней назад
Dai ex gepizilor care apar pe harta,dar ei apar ca formatiune statala.Dupa o perioada de timp ei dispar.Ce inseamna asta pt tine,concret?Ca ei s au evaporat,au parasit complet respectivul teritoriu si s au mutat ,unde anume?Apar la 100 de ani distanta in alt loc?Nu apar,si atunci ce intelegem din asta?Ca ei au fost asimilati de altii,nu?Acelasi lucru nu putea sa se intample si cu urmasii romanilor,dacilor,mai concret ei sa fie in adn-ul nostru?
@szalard
@szalard 9 дней назад
Pentru romani se pare, ungurii sunt ca evreii pentru unguri. Toate relele le fac ei.
@obucaticadeistorie4790
@obucaticadeistorie4790 8 дней назад
Da, asta se poate vedea și în perioada comunistă, ungurii erau foarte multi în partidul comunist pentru același motiv pentru care și evrei erau foarte multi.
@zootallures6470
@zootallures6470 9 дней назад
O unire nu ar insemna numai strangeri de maini si pupat pe obraz, ci si ”importarea” problemelor Moldovei. Dintre care Transnistria, gagauzii si rusii, toti conectati puternic la Moscova.
@Alexisakaalexandra.
@Alexisakaalexandra. 9 дней назад
Aș recomanda să pui în descriere o bibliografie cu cărțile folosite pentru informațiile prezentate în videoclipuri sau să menționezi articolele folosite etc.
@sorindr
@sorindr 9 дней назад
dacã tot folositi numele proprii în latinã, de ce nu le pronuntati corect? adicã, Chezar, nu Cezar. nu existã in limba latinã ci-ce asa cum se citesc in limba românã sau italianã, ele se pronuntã chi-che.
@morarcristian6184
@morarcristian6184 9 дней назад
Poate ar trebui sa procedezi ca şi în matematicǎ, sǎ rezolvi problema continuitǎții invers, de la sfârşit la început. Adicǎ, de la ce este acum spațiul românesc / valah sǎ faci o demonstrație inversǎ , cum poate o astfel de populație inferioarǎ cultural, dar numeroasǎ, sǎ provinǎ din câteva familii de păstori sau din câțiva pușcǎriași romano-bizantini.
@BGDNMMI
@BGDNMMI 9 дней назад
Poti sa faci un review legat de Ioan Aurel Pop?
@obucaticadeistorie4790
@obucaticadeistorie4790 9 дней назад
Vrei sa mă omori? N-am făcut destul ? 🤣
@SeamanX-qh9bw
@SeamanX-qh9bw 9 дней назад
De acord in principiu, cu cateva observatii. Vlahii nu au aparut prima data la nord de Dunare in Moldova, Muntenia etc. Ei au trecut Dunarea cel mai probabil in zona din sudul Panoniei - Banat asa cum ar sugera mentiunea lui Nestor. Extinderea lor se petrece intr-o prima faza, din acea zona , cel mai logic spre Ardeal, Maramures. Vlahii din Muntenia apar din Imperiul Bulgar, si devin consistenti in cel de-al doilea Imperiu. Moldova e printre ultimele regiuni populate de Vlahi , poate dupa ce acestia ajung si in Slovacia sau Polonia pe ramura vestica. Desi combate cu vehementa istoriografia noastra ca fiind motivata politic, domnul profesor dezbate in acelasi mod, uitand sa mentioneze ceea ce cred ca este esential - adica venirea Vlahilor mentionati de Nestor , care se petrece dupa caderea Imperiului Avar si inainte de venirea Maghiarilor. Perioada este importanta pt ca atunci avem si stapanirea efectiva a Bulgarilot in Transilvania, iar in vestul ei avem stapanirea regatului Morav pe care Maghiarii il distrug. Altfel sunt de acord ca dovezile de continuitate sau de prezenta a unei populatii neo-latine la nord de Dunare sunt inexistente dupa secolul 5-6 si venirea Slavilor. Orice ramasita de eventuala continuitate a fost eliminata sau asimilata atunci. Limba romana contine foarte putine cuvinte din perioada slava timpurie. Deci s-a format la sud de Dunare unde latinitatea mult mai puternica a prezervat-o pana la amestecul Vlahilor cu Slavii traitori la nord de Dunare. Mostenirea daca in etnogeneza poporului nostru si a limbii este absolut insignifianta si e data de posibilii daci romanizati evacuati la sud de Dunare.
@obucaticadeistorie4790
@obucaticadeistorie4790 9 дней назад
@@SeamanX-qh9bw 1 Din punctul meu de vedere volohii lui Nestor sunt elemente neolatine occidentale, având în vedere că sunt localizați la începutul cronicii spre vest lângă țara anglilor. 2 Și eu am aceași obiecție și eu văd o așezare inițială și masivă în Ardeal și după asta o descălecare înspre sud și est.
@SeamanX-qh9bw
@SeamanX-qh9bw 9 дней назад
@@obucaticadeistorie4790 noi doi am mai discutat asta. Am spus ca acei latini occidentali nu au ajuns niciodată dincolo de confluenta Dravei cu Dunărea și nu au avut nici un motiv sa se stabilească intre Slavi, cum spune Nestor. Ei au venit sa se bata cu Avarii. Apoi traducerea pe care o folosești tu pentru poziționarea Volohilor lângă Angli și Franci, nu știu de unde provine. În manuscrisul Laurențian al Cronicii , nu apare asa ceva.
@SeamanX-qh9bw
@SeamanX-qh9bw 10 дней назад
Romania apare ca un proiect european impotriva Rusiei . Scopul este impiedecare Rusiei de a inainta spre Balcani si Constantinopol , dupa Razboiul din Crimea . In acelasi context Romaniei ii este data Dobrogea , dupa Razboiul de Independenta in 1878 si pacea de la Berlin . Rusia ia sudul Basarabiei pe care il pierduse dupa 1856 . Din pacate , noi nu am avut nici un cuvant de spus in toate pierderile succesive de teritorii intamplate in urma razboaielor ruso-turce . Asa cum spui , ne iluzionam , daca credem ca noi am fost factorul determinant in prima Unire .
@seaman-vy7mz
@seaman-vy7mz 10 дней назад
Nu e nici un caz singular . La fel de multi bulgari cred ca se trag din traci - nu din bolgari , nu din slavi . Sarbii se trag din cei din Vinca , iar grecii sunt descendenti directi din Micenieni sau chiar Minoici . Nationalismul imbecil e la mare cinste in partea asta de Europa . Si sa nu uitam cati unguri cred ca ei au trait tot timpul in Bazinul Carpatic , de pe vremea cand Hunor si Magor au iesit din ceva samanta de Japhet . Ne batem totusi pentru medalia pentru prostie .
@elche1176
@elche1176 10 дней назад
Napoleon a consimţit introducerea în tratatul ruso-francez de la Erfurt (1808) a clauzei prin care Curtea de la Paris recunoaşte anexarea Moldovei şi a Ţării Româneşti la Rusia imperială.
@Vieru-yx9bq
@Vieru-yx9bq 6 дней назад
anexarea Moldovei şi a Valahiei la Rusia imperială, nu înșirați brașoave și balade!!!
@elche1176
@elche1176 6 дней назад
@@Vieru-yx9bq Francezii tăi, au fost de acord cu anexarea.
@elche1176
@elche1176 10 дней назад
Puterile occidentale, l-au atacat la propriu pe Mihai viteazul, atunci când acesta a unificat țările romane în 1600. Dacă occidentalii, mai târziu, au vrut mica unire, evident doar pt ca România să fie în subordinea lor (cum, de fapt, se întâmplă și astăzi). În rest, cu ce ne-au ajutat? Te referi la Vatican, care i-a susținut pe ungurii impotriva noastră? Sau la francezi, care ne-au trădat după primul razboi mondial??
@edybuzau6668
@edybuzau6668 10 дней назад
Statul român a fost creat pentru a fi tampon față de intenția rușilor de a atinge Constantinopolul.
@elche1176
@elche1176 10 дней назад
Un alt cercetător maghiar, Paul Schveiger ne spune în Studii Ungare (Hungarian Studies 2/2, 1989) următoarele: “Contactele lingvistice acoperă întregul teritoriu al Transilvaniei și o importantă parte a actualului teritoriu ungar, unde din timpuri străvechi a existat o populație românească”
@szalard
@szalard 10 дней назад
Atunci sunt sigur ca poti enumera cateva cuvinte romanesti de origine avara, cumana, sau germanice de origine gotica sau gepidica... cu toate ca cuvinte de origine cumana ar putea exista, daca ne gandim la existenta acestora in regiunile extracarpatice in secolele 13-14, si la originea cumana a boierimii romane, dar germanice gotice, gepidice nu vei gasi.
@elche1176
@elche1176 10 дней назад
​@@szalard De origine germanică veche, am arătat deja. În rest, te invit să cauți "studii ungare".
@bogdanolaru6916
@bogdanolaru6916 10 дней назад
@@elche1176 numai români să nu fie, ca i belea
@elche1176
@elche1176 10 дней назад
@@bogdanolaru6916 Minciunile iredentiste au picioare scurte.
@elche1176
@elche1176 10 дней назад
​@@szalard 2) Chiar și alți cercetători maghiari, precum Ferenk Bakos, au arătat că mai ales ungurii au împrumutat o grămadă de cuvinte românești "străvechi" la rândul lor.
@bogdanolaru6916
@bogdanolaru6916 10 дней назад
Imaginează i pe cumani arând pământul cu plugul cu boi
@obucaticadeistorie4790
@obucaticadeistorie4790 10 дней назад
Ii greu să-mi imaginez așa ceva și legat de vlahi nu doar de cumani 😅
@elche1176
@elche1176 10 дней назад
​@@obucaticadeistorie4790 Au migrat vlahii în Mongolia???
@bogdanolaru6916
@bogdanolaru6916 10 дней назад
@@obucaticadeistorie4790 nu i greu dacă te gândești ca terminologia agrară este de sorginte dacica(sau albaneză cum ai spune tu) și latina (în special la tehnicile agricole la ultima) și dacă vlahii au fost migratori, de la cine au învățat agricultura?de la cumani? De la maghiari?
@obucaticadeistorie4790
@obucaticadeistorie4790 10 дней назад
@@bogdanolaru6916 Au fost agricultori inițial , apoi a venit invazia slavo avară din secolul 7 sau retragerea heracleiana și atunci neolatinii balcanici s-au reprofilat și au devenit păstori.
@bogdanolaru6916
@bogdanolaru6916 10 дней назад
@@obucaticadeistorie4790 în condițiile astea nu cred ca s ar fi păstrat terminologia agrară de sorginte latină, plus ca păstoritul s a practicat mereu intensiv la noi din cele mai vechi timpuri, așa cum feroezii practică pescuitul
@elche1176
@elche1176 10 дней назад
Dacă vlahii nu erau vlahi, e la fel de probabil ca cumanii sau alte popoare din documente să fi fost români de fapt.
@elche1176
@elche1176 10 дней назад
Oricum, cronicile românești spun că AR fi fost doar o elită militară, cei care AR fi migrat.
@elche1176
@elche1176 11 дней назад
Românii,au intrat în contact chiar și cu triburile germanice vechi (ți-am demonstrat). 2) pe lângă arheologie, în ultimele decenii s-a dezvoltat și paleo-genetica, care a spulberat toate miturile iredentiste maghiare. 3) din punct de vedere juridic, o "cercetatoare" unguroaică (să nu zic altceva), trebuie considerată la fel de "subiectivă" precum unul român, atunci când susține cauza națională maghiară... dar, de fapt, nici măcar tu nu ești român.
@elche1176
@elche1176 11 дней назад
Hmmm totuși: Nestor, Anonimus și Simon de Keza, au scris fix în perioada când se presupune că ar fi migrat cei mai mulți vlahi de la sud de Dunăre (nu mai "târziu"), dar fără să pomenească nimic despre această migrare.
@obucaticadeistorie4790
@obucaticadeistorie4790 11 дней назад
@@elche1176 Anonimus a scris la început de secol 13, colonizarea a avut loc la sfârșit de secol 13
@elche1176
@elche1176 11 дней назад
​​@@obucaticadeistorie4790 Asta, este doar o scuză ieftină, la fel cum ai făcut în cazul demografiei. Anonimus, a scris pe la jumătatea secolului 13 sau aproape; Simon de Keza a scris chiar la SFÂRȘITUL secolului 13 iar teoria lui Roessler, spune că vlahii ar fi migrat ÎNTRE secolele 12-13.
@elche1176
@elche1176 11 дней назад
Chiar asa și este, că nu există un singur document "contemporan" care să ateste migrarea vlahilor de la sud de Dunăre. Dacă ne luăm după cronicile "târzii", acestia spun și că românii se aflau în Ardeal la venirea ungurilor.