Sääuutisia, joita et kuule muualta. Suomen, Euroopan ja maailman säätapahtumia purtavan kokoisissa palasissa. Blogipostaukset keskittyvät sään ja sääilmiöiden äärevämpään päätyyn. Hyvä sää on makuasia :)
Perinteinen ensinmäinen lumimyräkkä osuu juuri pyhäinmiesten päivän ajalle. Erityisen hyvin mieleen on jäänyt vuoden 1968 myrsky. Olin kesällä saanut ajokortin, joten kokemusta lumikelistä ei ollut. Lähdimme perjantai-iltana Hämeenlinnasta ajamaan töiden jälkeen Joensuuhun lumituiskussa. Ajoin sellaisella hassunnäköisellä Anglialla, jossa oli väärinpäin vino takalasi. Itse en autoista ja renkaista tiennyt tuon taivaallista, mutta onneksi eräs vanhempi automies viisasi, että laita tuohon autoon talvirenkaat. Siihen aikaan ei jonoja ollut rengasliikeessä ja sain vaihdettua halvalla pinnoitetut talvirenkaat päivän aikana. Lahteen saakka tie oli aurattu ja jokunen autokin mennyt, joten kulki mukavasti. Kun Lahdesta suuntasimme Kouvolaa kohti, oli vanha ja mäkinen sekä mutkainen öljysoratie valkean lumen peitossa ja tuisku kulki vaakasuoraan tien yli. Näkyvyyttä oli muutama metri yli auton keulan. Silloin oli vain puukeppejä aurausviittoina, jotka olivat nekin lumisina, eikä kepiltä toiselle ollut näkyvyyttä. Myöskään päälysteen reunaa ei erottanut, kun koskematonta lunta oli yli 10 cm. Jurrasin hiljaa mututuntumalla 20-30 km vauhdilla ja Anglian pyörät nyrjähtivät välillä päälysteeltä soralle, josta kylkimyyryä keplottelin takaisin tielle. Kyydissä oli lasti tyttöjä, jotka kiljuivat kuin syötävät ja sain kuulla kaikki mahdolliset kommentit ajotaidostani. Näytti melko huonolta siinä vaiheessa, mutta sitten lykästi viimein, kun rekka otti kiinni ja kinusi ohitse. Silloin liimauduin sen perään seuraten ajouraa ja vauhtia tuli reilusti lisää. Matka alkoi taittua ja pysyin tiellä eikä tarvinnut kuin vahtia sen takavaloja. Kun pääsimme isolle tielle Kouvolassa oli taas tie aurattu ja ajo oli helpompaa. Homma tuli sitten tutuksi, kun anopin luokse Joensuuhun piti aina pyhäinmiesten päiväksi ajaa. Aina oli huono ilma ja tuli joskus lunta tai sitten vettä, mutta pääsääntö oli, että myrskysi.
Hienoa! Voisitko kertoa paljonko puuskatuulta voisi olla paikassa Lahti suojaisessa paikassa - aiemmin/tulevaisuudessa - grillikatosta suunnitttelen ja 40 m/s on ollut nyt tässä....
Tämä on aivan loistava kanava niin uudelle kuin kokeneemmallekin myrskybongaajille. Kiitos kun jaksat tehdä näitä videoita. Olisi todella kiinnostavaa nähdä historiallisia katsauksia, esimerkiksi analyysiä 4. ja 7.8.2010 päivien synoptisista tilanteisista ja luotauksista. Niiden päivien arvoista kun ei oikein löydy tietoa netistä.
ESSL:n meteorologin arvion mukaan myös Porin keskustan vahingot aiheutti syöksyvirtauksen sijaan heikko trombi, ja nimenomaan Satakunnan Kansan sekä Ilta-Sanomien julkaiseman videomateriaalin perusteella (nousuvirtauksen ilmaan nostama romu). Sillä kertaa ei ollut näkyvää kondensaatiosuppiloa niin kuin yleensä. 31.8. Onkamojärven kohdilla Kesälahden tutkan nopeusmittaukset olivat jopa yli 30 m/s, ja tällä alueella esiintyikin suht merkittäviä metsätuhoja. Kyllä ne antavat sen verran suuntaa ettei tarvitsisi turvautua pelkästään harvassa olevaan pintahavaintoverkkoon.
Klo 20 mennessä: 6 200 maasalamaa, suurin tuntisade 19 mm, korkein lämpötila 27 C ja kovimmat puuskat vähän reilut 15 m/s. Keski-Suomessa klo 20 liikkuvan kaarikaiun takana tuulennopeus noin 25 m/s reilun kilometrin korkeudella (Petäjäveden säätutkan mukaan). Epävarmaa missä määrin näillä tuulilla pääsyä maanpinnalle asti.
@@myrskyvaroituscom 2 vakavasti loukkaantunutta muut lievästi , mutta että mennä puun alle ukkosella , suuri virhe koska ukkonen iskee korkealla olevaan. Jos olet aavalla niityllä niin täytyy mennä makuulleen maahan vaikka sataa kaatamalla. Silloin välttyy ukkosen iskulta. Se puu kaatui sen ukkosen voimasta että onhan se ollut kova isku 😯
Loistavaa kontenttia! Toivoisin sellaista, että etenkin kun käsitellään yksittäisiä soluja kuten nämä rakeiden pudottelijat, niin kaivaisitte tutkakuvat tai animaatiot näkyville joka solusta erikseen. Ne toisivat näin harrastajan näkökulmasta paljon lisää videoon. 😄
Kiitos tarkennuksesta :) Onneksi loppupäätelmä on sama: kertyneet sademäärät ovat huikean suuria ja vastaavista lukemista olisi Suomessa(kin) seurannut merkittäviä vaikutuksia sekä vähintään oranssin vaaratason varoituksia.
Baltiasta taisi tulla hyvää jutun aihetta tänään, ihan siitäkin näkökulmasta kuinka harvinainen CAPE/shear-ympäristö tuollainen ylipäätään on Suomen lähialueilla. Tähän mennessä vahvistettu kolme trombia, joista yksi aiheutti merkittävää vahinkoa rakennuksille. Supersoluparametri oli paikoin jopa 30 ainakin Mepsissä.
Mahdollisimman paljon tätä sisältöä vaan lisää. Jos ei ole keliä, niin sitten vaikka menneitä tapauksia ja enemmän teoriaa, ei haittaa vaikka menee syvään päähän. 😉 Hyvää kamaa.
Näitä ei tosiaan ole saatavilla tässä muodossa muualta. Postailen karttoja rajuilmaennusteisiin jatkossakin joten kannattaa seurailla tulevia päivityksiä 😊
Hyvää sisältöä taas. Eniten toki kiinnostaa kotimaan asiat, mutta tulee tuota Atlantin tilannettakin seurattua ja varsinkin tuo Beryl oli mielenkiintoinen tapaus. Torstain kosteaa kielekettä odotellessa ✌
Toivottavasti kylmän rintaman ylityksestä ukkosineen ja ukkospuuskineen pe-la 28-29.6 saataisiin pienimuotoinen ennakoiva vlogipäivitys. Tämä kiinnostanee monia paljonkin. ⚡️
Ennustetyyppistä sisältöä tulee varmasti satunnaisesti, mutta jokaiseen tilanteeseen tuskin on mahdollisuuksia reagoida. Kannattaa laittaa kanava tilaukseen ja notifikaatiot uusista videoista päälle. La 28.6. tilanteeseen saattaa olla viritteillä jotain ;)
Hyvä vlogi! ⚡👍 On kyllä mielenkiintoinen kevät ollut kelien puolesta. Jännä nähdä minkälainen kesästä tulee niin täällä, kuin valtameren toisella puolellakin.
Erinomainen video, näitä lisää! Olisi etenkin mielenkiintoista jos poimisit kesän varrelta erilaisia ukkosiin liittyviä aiheita. Rajummat MCS / Supersolupäivät ja niiden tarkastelu jälkeenpäin on aina opettavaista myös maastossa liikkuvalle bongariporukalle.