Тёмный

În așteptarea ploii, de ION CRISTOIU (povestire din volumul "Personaje de rezervă") 

deACASĂșidinCLASĂ
Подписаться 6 тыс.
Просмотров 705
50% 1

Când obosesc, când mă dezamăgesc oamenii de lângă mine sau când mă întreb dacă mai are vreun rost să continui ceea ce fac aici... îmi amintesc de Ion Cristoiu - omul pe care îl urmăresc zilnic pe canalul său de RU-vid (aici: www.youtube.com/@CristoiuTv/v.... Are - printre muulte altele - niște "apucături" pe care cei de astăzi rar le mai prețuiesc: recunoaște când greșește, se autoironizează, muncește și citește încontinuu, cu febrilitate, colecționează ceasuri (parcă pentru a nu uita o secundă că timpul trece), are două pisici. Și are 75 de ani!
Dezamăgit de colegii de breaslă, de multe ori declară că este SCRIITOR.
De la această declarație pe care am auzit-o de multe ori a pornit acest material.
Și de la un interviu pe care l-am citit aici: romanialibera.ro/aldine/de-vo...
Redau mai jos o parte foarte interesantă din interviu, pentru cei care vor să vadă cum viața se prelinge în literatură:
REPORTER: Cu gâștele pe baltă, mai apoi cu vaca de lanț, ați început în Găgeștiul natal să citiți la vârsta de 5 ani. Anii au trecut și cititul a rămas tot o pasiune, o patimă chiar. Când ați încetat să mai citiți din plăcere și când ați început să citiți din necesitate?
ION CRISTOIU: Asta e o mare dramă la mine. Eu sunt un cititor pătimaș. Și acum, să ferească Dumnezeu să scap la o lectură că nu mă las până se face dimineață. Am această pasiune pentru lectură de când eram copil. Din nefericire, acum, când citesc ceva mă întreb la ce îmi folosește. Una este să citești de dragul de a citi, alta este de dragul studiului. Cred că după terminarea facultății am trecut la lectura profesionistă, cum îi spun eu - cu creionul în mână. Dar acum nu este lectura-patimă pe care am avut-o când eram copil și, asta e, mai participam și eu la diverse sindrofii. Și la un moment dat m-am plictisit, iar gazda avea o cameră alăturată, iar pe jos, peste lut, avea așternute ziare. Așa că m-am apucat și am citit toate ziarele alea. Eu, când intru undeva, primul lucru pe care îl fac este să văd biblioteca. În primul rând, cum e ordonată, ce cărți are. E foarte important felul cum este așezată biblioteca. Poți să ai o bibliotecă în care ai strâns cărți - și nu dau nume - sau, cum am eu, poți să ai o bibliotecă ordonată.
--------
Citatul preferat din povestirea de față: "Bău paharul de vin, nu ca altădată, când refuza clar, motivând că băutura îl face să vadă viața în roz, și viața nu e roză, ci sură..."
Din interviu, foarte mult mi-a plăcut partea aceasta:
"Biblioteca lui Cristoiu
Eu am un mare avantaj, chiar uriaș: uit ceea ce am citit - spune maestrul. Care este explicația? De când - și veți vedea în cadrul interviului - s-a apucat să citească din necesitate, maestrul Ion Cristoiu citește cu creionul în mână, face adnotări, pune semne, uneori mâzgălește, iar dacă le întâlnește prin bibliotecă, își dă seama că le-a mai citit, așa că recurge la un șiretlic, le cumpără din nou și le citește ca și cum ar fi prima dată."
#ioncristoiu #ioncristoiuscriitor #audiobook

Опубликовано:

 

10 мар 2024

Поделиться:

Ссылка:

Скачать:

Готовим ссылку...

Добавить в:

Мой плейлист
Посмотреть позже
Комментарии : 6   
@gabicdy7216
@gabicdy7216 3 месяца назад
Va rog din suflet sa nu renuntati ! Pentru mine,personal, sunteti un balsam . Abia astept sa va ascult , mai ales recitand si explicand totodata . Ma regasesc in povestea maestrului. Mica fiind, eram un adevarat soarece de biblioteca. Nu prea aveam noi biblioteca la tara, dar citeam de pe la fratii mei, tot ce imi cadea in mana. De la Agatha Christie, la toate aventurile lui Winnetou, .... cand am dat de Ciresarii, eram in al noualea cer! Mama mea, ingrijorata ca nu-mi mai scot ochii din carti, ma certa si ma trimitea p-afara, la joaca sau la treaba, depinde... Intre dulapul din bucatarie si perete era un spatiu micut, unde ma pituleam si nu ieseam pana nu terminam cartea. Ce vremuri! Acum, fiul meu are peste o suta de carti , din cele mai vechi, pana la noile aparitii. ce-i lipseste e pasiunea, curiozitatea aia febrila de a nu pune cartea jos pana n-o termini. Alte vremi, alte generatii......
@deacasasidinclasa
@deacasasidinclasa 3 месяца назад
Dooamnee, ce mesaj frumos! 🤗 mă bucură și îmi dă putere să merg mai departe. Impresionant și ce mi-ați povestit! Era un mod minunat de a evada din lumea din jur. Astăzi, evadările lor... probabil că sunt mai puțin benefice. Probabil... ⚘️
@vivibarbu9184
@vivibarbu9184 4 месяца назад
Superbă lectură, un scriitor de excepție!
@deacasasidinclasa
@deacasasidinclasa 4 месяца назад
Vă mulțumesc!🤗
@alingolea3197
@alingolea3197 4 месяца назад
Si totusi exista iubire si totusi exista blestem, dam lumii, dam lumii de stire ca totusi mai avem scriitori!
@deacasasidinclasa
@deacasasidinclasa 4 месяца назад
Da, si mie mi-a placut mult povestirea!
Далее
меня не было 9 дней
12:48
Просмотров 1,4 млн
LEGENDA CIOCĂNITOAREI, de Artur Gorovei
5:14
IONA, de Marin Sorescu- subiect, interpretare, ESEU
27:12
Fă ca Dan Puric
2:15
Просмотров 483 тыс.