Тёмный

Γ.Αδαλής: Τα άγνωστα στοιχεία πίσω από το χτύπημα στην Aramco σε ενεργειακά και γεωπολιτικά 

Ράδιο 98.4
Подписаться 54 тыс.
Просмотров 17 тыс.
50% 1

Ο οικονομολόγος και δημοσιογράφος Γιώργος Αδαλής, μιλώντας στον 98.4 για την την «επίθεση» στις πετρελαιοπηγές της Aramco στην Σαουδική Αραβία, συνέδεσε το όλο κλίμα όχι μόνο με τις δυνατότητες ή μη των σιιτών ανταρτών στην Υεμένη , αλλά και τα ευρύτερα ενεργειακά και οικονομικά παιχνίδια των πολυεθνικών κολοσσών αλλά και των κρατών της περιοχής και των μεγάλων παικτών ισχύος. Όπως είπε, τα τελευταία χρόνια η Σαουδική Αραβία επιχειρεί να αλλάξει όχι μόνο την ενεργειακή της βάση αλλά και τον ίδιο τον πυρήνα της οικονομίας της ώστε το πετρέλαιο να μην είναι η μόνη πηγή της και εξάρτηση στην παραγωγή πλούτου. Το κλίμα αυτό ολοκληρώθηκε με την αλλαγή του ίδιου του Προέδρου του κολοσσού της Aramco. Έτσι η Βασιλική οικογένεια, κατέληξε σε ένα σχήμα το οποίο πριν δύο Δευτέρες ανακοίνωσε το σχέδιο Vision 2030. Ένα σχέδιο το οποίο θα αναδιατάξει την οικονομία της χώρας. Βασικός άξονας του σχεδίου αυτού, είναι η εξοικονόμηση 2 τρις δολαρίων έτσι ώστε η χώρα να αλλάξει παραγωγική σύνθεση και να πάψει το πετρέλαιο να αποτελεί τον κύριο άξονα του ΑΕΠ της χώρας.
Το Vision 2030 προϋποθέτει ότι για να πετύχει, οι τιμές του πετρελαίου πρέπει να κυμαίνονται πέριξ των 85$ το βαρέλι. Αλλά πώς να πετύχει ένα τέτοιο σχέδιο όταν το 2016 το πετρέλαιο είχε πέσει ακόμα και στα 26$/βαρέλι;
Οι Σιίτες Χούτι της Υεμένης που υποστηρίζονται από τους επίσης Σιίτες του Ιράν καθώς και μερίδα Σιιτών που διαβιούν εντός της Σ.Αραβίας αντιμάχονται τους Σουνίτες Τούρκους καθώς και τις ΗΠΑ. Βρίσκονται δε, σε πόλεμο από το 2014 με τους Σαουδάραβες!.Οι Χούτι, δεν είχαν τέτοιους βαλλιστικούς πυραύλους με ικανό βεληνεκές, ώστε να πλήξουν από το έδαφός τους τις πετρελαιοπηγές της Aramco. Το έκαναν λένε "από το έδαφος της Σ.Αραβίας υποβοηθούμενοι από καλούς ανθρώπους εκεί" (Σιίτες). Και δεν τους πίστεψε κανείς. Έτσι όλοι έστρεψαν το βλέμμα στο Ιράν, το οποίο έχει αναπτύξει σε συνεργασία με τη Ν.Κορέα τέτοιους βαλλιστικούς πυραύλους.
Όπως και να έχει όμως, το χτύπημα ήταν στην … καρδιά του προβλήματος.Οι 17 πετρελαιοπηγές που επλήγησαν, παράγουν ένα μεγάλο τμήμα της διεθνούς αγοράς πετρελαίου. Συγκεκριμένα ο βομβαρδισμός αυτός σταμάτησε αυτομάτως την παραγωγή 5.1 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου ημερησίως.
Εξηγεί λοιπόν ο Γιώργος Αδαλής γιατί αυτό το χτύπημα έχει πολλούς ωφελημένους οικονομικά και γεωπολιτικά , ανάμεσα τους και την Σ.Αραβία, κυρίως όμως υποστηρίζει με βάση τα στοιχεία που παραθέτει , γιατί πολεμική σύγκρουση για το πετρέλαιο σε αυτή τη φάση είναι δύσκολο να συμβεί, σε αντίθεση με τις αναμετρήσεις που έρχονται για το αχαρτογράφητο ιδίως υποθαλάσσια φυσικό αέριο, που φαίνεται να είναι πλέον ο ενεργειακός πόρος με την μεγαλύτερη ζήτηση.

Опубликовано:

 

17 сен 2019

Поделиться:

Ссылка:

Скачать:

Готовим ссылку...

Добавить в:

Мой плейлист
Посмотреть позже
Комментарии : 25   
@user-so4kh5xu3z
@user-so4kh5xu3z 4 года назад
Κάποιες πληροφορίες του επενδύονται με υποθέσεις για να βγει ένα συμπέρασμα. Για ταινία καλό θα ήταν το σενάριο. Υπάρχουν άνθρωποι με δημοσιευμένα άρθρα καθηγητές που τα λένε πιο λογικά και λιγότερο απόκρυφα.
@GeorgeSkrekas
@GeorgeSkrekas 4 года назад
Ο Αδαλης παντα σου δινει μια πληροφορια, τροφη για αναστοχασμο. Σου θυμίζει κάθε στιγμή πόσο πολύπλοκος είναι ο κοσμος.
@CityPlanet
@CityPlanet 4 года назад
Ο αξιότιμος κύριος μηχανικός υπολογιστών και λογισμικού (και επικοινωνιών όπως ανέφερε) υπέπεσε σε πολλά τεχνικά σφάλματα: ΔΕΝ χρειάζεται και ΔΕΝ απαιτείται κανενός είδους σύνδεση high bandwidth και link με το έδαφος σε πραγματικό χρόνο (real time) όπως μας λέει, χρειάζεται μόνο ένας χειριστής που θα τα προγραμματίσει από πολύ νωρίτερα (και φυσικά όχι δέκα που λέει!) ίσως σε κάποιο εργαστήριο-υπόστεγο. Μάλλον φαντάστηκε ότι γίνεται κάπως έτσι μια τέτοια αποστολή… καλό θα ήταν να ψάχνει τα πράγματα λίγο περισσότερο σε αυτόν τον τομέα και να μην έχουν οι απόψεις του τέτοια απολυτότητα σε όλα. Στα drones αυτά «φορτώνεται» η αποστολή στο λογισμικό τους με waypoints (GPS Coordinates), ταχύτητα, ύψος και τις τελικές συντεταγμένες-στόχο κ.λπ. Δηλαδή, δεν χρειάζεται απολύτως κανένας χειρισμός από το έδαφος. Μόνον ένα άτομο που θα κάνει το launch, δηλαδή την εκτόξευση (και ένας δυο βοηθοί που θα τα μεταφέρουν στο σημείο απογείωσης). Επίσης, δεν έχουν ίχνος σε ραντάρ και δεν εκτοξεύονται όλα ταυτόχρονα, αλλά με διαφορά δευτερολέπτων ώστε να ΜΗΝ δημιουργούν «ίχνος σμήνους». Επιπρόσθετα, όσο χαμηλότερα η πτήση, τόσο πιο δύσκολη η ανίχνευση από συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης. Πολλά τέτοια συστήματα κατασκευάζονται και στην Πολωνία. Καλή ραδιοφωνική χρονιά κε Σαχίνη και καλές εκπομπές σάς εύχομαι.
@christosfoundoulakis8022
@christosfoundoulakis8022 4 года назад
Aγαπητέ κύριε καλούση, έχω την εντύπωση ότι μπερδεύεσαι από τις πολλές ταινίες που βλέπεις. Αν ήταν τόσο απλά τα πράγματα όσο τα παρουσιάζεις, τότε η isis θα είχε καταστρέψει όλη την μέση ανατολή. Χώρες όπως η ουκρανία θα είχαν διαλύσει τις υποδομές της ρωσίας. Πολύ ορθά τα λέει ο κύριος αδαλής διότι εσείς έχετε κατά νου μια απλή πτήση ενός μικρού uav ενώ εδώ έχουμε να κάνουμε με πολλαπλούς στόχους κι ένα εγχείρημα ακριβειας σε απόσταση ανω των 600 μιλίων. Αυτό που περιγράφετε ισχύει για πολύ μικρής κλίμακας επιχειρήσεις από uav που έχουν μικρή εμβέλεια πτήσης. Είναι αδύνατον να υπήρξε τέτοια χειρουργική επιχείρηση σε τόσο μεγάλη απόσταση με drones που τα κανουν launch δυο αντάρτες με μοναδική χρήση GPS συντεταγμένων ειδικά όταν οι στοχοι βρίσκονται σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους. Είναι προφανές ότι πρόκειται για μεγαλύτερα αεροσκάφη που δεν μπορεί να τα σηκώσει άνθρωπος και μεταφέρουν βαρύ οπλισμό. Και προφανώς για αυτό δεν λέει κανείς ούτε τι τύπος ήταν ούτε τι οπλισμό μετέφεραν. Και δυστυχώς βρίσκουν ευήκοα ώτα όπως εσείς και life goes on.
@georgegeorgacopoulos9574
@georgegeorgacopoulos9574 4 года назад
@@christosfoundoulakis8022 Πρέπει σε κάθε, μα κάθε βίντεο με τον Αδαλή να τον λιβανίζεις/υπερασπίζεσαι με αυτό τον τρόπο? Αντιλαμβάνεσαι πως δημιουργούνται εύλογα ερωτήματα …. Ο άνθρωπος έχει μια μεθοδολογία συγκεκριμένη συλλογής στοιχείων τα οποία επιχειρεί να "δέσει" προς μία κατεύθυνση. 'Εχει μια εμμονή με το φτηνό εντυπωσιασμό ο οποίος πλήττει τη σοβαρότητα των όσων λέει.... Η τελευταία πρόταση στο βίντεο δείχνει τις προθέσεις του και το κινητρό του, αλλά νομίζω πως το ξέρεις ήδη.
@odysseas174
@odysseas174 4 года назад
Τα patriots που εχουν οι Αραβες γιατι δεν σηκωθηκαν ?! Θεωρεις οτι αυτη η μοναδα δεν θεωρειτε πιθανος στοχος για τους Αμερικανους και δεν την εποπτευουν και αδιαφορουν σαν να ειναι η οικια σου ?! Κουτοχορτο σε ατομικη η οικογενειακη συσκευασια ?
@GiannisEmmMarakis
@GiannisEmmMarakis 4 года назад
Ειδικά ως προς τα drones έχει δίκαιο ο σχολιαστής. Ως προς τα τεχνικά, δεν αναφέρομαι στην οργάνωση ή Κράτος που ενήργησε. Εφ όσον λειτουργεί GPS προγραμματίζεται πορεία, υψόμετρο πτήσης ανά σημείο, στίγμα προορισμού, ενέργειες. Εδώ υπήρξαν εστιατόρια κι εταιρείες αποστολής μικροδεμάτων που έστελναν τα πακέτα σε καθορισμένο στίγμα.
@eliascavadas4523
@eliascavadas4523 4 года назад
δεκα τηλεκατευθυνομενα αεροπλανάκια δεν είναι σμήνος(swarm) με αλληλεπιδράσεις μεταξύ τους...είναι απλά τηλεκατευθυνόμενα αεροπλανάκια...που το παράξενο;
@n.p.2572
@n.p.2572 4 года назад
ενα διεθνες συστημα που προωθει ατομα που θελουν να το υπηρετησουν ανα τι υφηλιο, χωρις πατριδες ,πιστευω,και ιδανικα. Γιατι απορειται συνεχεια με ποιον και γιατι ,ο Πρώτο Κινούν Ακίνητο και εμεις καθομαστε και ερμηνευουμε την πυθια μην μας παρει η μπαλα
Далее
This Stop Motion is Insane
00:39
Просмотров 7 млн
Что не так с воздухом в Корее?
00:45
This Stop Motion is Insane
00:39
Просмотров 7 млн