Тёмный
No video :(

Περί θαυμάτων. Τα θαύματα στην αρχαία Ελλάδα - Ελένη Ωρείθυια Κουλιζάκη 

Fryktories Web Channel
Подписаться 82 тыс.
Просмотров 20 тыс.
50% 1

Οι ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ σε συνεργασία με την Ε.Μ.Α.Ε.Μ. παρουσιάζουν σε απανάληψη την διάλεξη "ΠΕΡΙ ΘΑΥΜΑΤΩΝ. Τα θαύματα στην αρχαία Ελλάδα".
Εισηγήτρια: ΕΛΕΝΗ ΩΡΕΙΘΥΙΑ ΚΟΥΛΙΖΑΚΗ, πτυχιούχος Φιλοσοφίας Πανεπιστημίου Πατρών, διδάσκαλος αρχαίων ελληνικών, συγγραφέας.
Η ομιλία διοργανώθηκε από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίας Ελληνικής Μυθολογίας (Ε.Μ.Α.Ε.Μ.)
Κινηματογραφήθηκε στο εκκλησάκι της Αγίας Ειρήνης στην Αργυρούπολη Αττικής.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΟΜΙΛΙΑΣ
Κύρια σημεία της ομιλίας:
- O Θαύμας στην ελληνική Μυθολογία και ο αποσυμβολισμός του.
- Τα καταγεγραμμένα θαύματα που εντοπίζουμε στην αρχαία ελληνική γραμματεία, όπως μας δόθηκαν από τον Απουλήιο, τον Λουκιανό, τον Φιλόστρατο και άλλους συγγραφείς.
Ένα γνωστικό ταξίδι από την Μυθολογία και από τον Ασκληπιάδη μέχρι τον Απολλώνιο τον Τυανέα, που θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε την σκέψη των Ελλήνων για όσα σήμερα αποκαλούμε "θαύματα".
BIBΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
"Μέγα Ελληνικό Λεξικό της Ελληνικής Γλώσσης" των LIDELL & SCOTT, Eκδόσεις ΠΕΛΕΚΑΝΟΣ
"Ωγυγία" του Αθ. Σταγειρίτη, Εκδόσεις ΔΙΑΝΟΗΣΗ
"Ελληνική Μυθολογία" του Decharme, Eκδόσεις ΙΛΙΔΑ
"Η ιστορία της ταχυδακτυλουργίας στην Ελλάδα, από αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι σήμερα", Εκδόσεις ΟΣΕΛΟΤΟΣ
"Περί θαυμάτων και δαιμόνων", Εκδόσεις ΕΞΑΝΤΑΣ
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΟΜΙΛΗΤΡΙΑΣ
Η Ελένη Ωρείθυια Κουλιζάκη γεννήθηκε το 1982, κατάγεται από τα Χανιά Κρήτης και διαμένει στον Πειραιά.
Είναι Πτυχιούχος του Τμήματος Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών (Πτυχιακή εργασία: "Η Θεωρία των Ιδεών του Πλάτωνος και η κριτική του Αριστοτέλη") και διδάσκαλος της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσης, της Ελληνικής Φιλοσοφίας και της Ελληνικής Μυθολογίας για παίδες, εφήβους και ενήλικες επί 11 συναπτά έτη.
Έχει δημιουργήσει μια πρωτότυπη διαδραστική μέθοδο εκμαθήσεως της αρχαίας ελληνικής γραμματείας σε παιδιά ηλικίας 3-12 ετών (ζωγραφική, χαρτοκοπτική, κατασκευές, παιχνίδια με κάρτες κ.α.) με ιδιαίτερη έμφαση στην αδιάσπαστη συνέχεια της ενιαίας ελληνικής γλώσσης από τα αρχαία χρόνια έως σήμερα. Παράλληλα, έχει συγγράψει το βιβλίο «Ετυμολογία με κάρτες» για παιδιά 3-12 ετών (2014), το οποίο έχει λάβει έγκριση από το Υπουργείο Παιδείας της Κυπριακής Δημοκρατίας και το βιβλίο “Ετυμολογικό ευρετήριο” (2019). Έχει δημιουργήσει το ιστολόγιο «Ἐτυμολόγιον», στο οποίο παραθέτει ετυμολογήσεις ελληνικών λέξεων.
Ἐχει επισκεφθεί Δημοτικές Βιβλιοθήκες, Δημοτικά Σχολεία και άλλους πολιτιστικούς χώρους ανά την Ελλάδα (Κέρκυρα, Γρεβενά, Πρέβεζα, Πάτρα, Μεσολόγγι κ.α.), ώστε να διαδώσει την σπουδαιότητα της Ετυμολογίας, της Μυθολογίας και της Φιλοσοφίας.
Είναι μέλος της Διεθνούς Ενώσεως για την Διάδοση των Αρχαίων Ελληνικών Ονομάτων και έχει συγγράψει άρθρα φιλοσοφικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, που έχουν εκδοθεί σε εφημερίδες και περιοδικά.
Συνεργάζεται με το διαδικτυακό κανάλι "Φρυκτωρίες", όπου αναλύει κείμενα αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων και πραγματοποιεί τηλεοπτικές περιηγήσεις σε χώρους αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.
Συνεργάζεται με τους Οργανισμούς "Νηρωή" και "The Greek Story" μέσω των οποίων πραγματοποιεί σεμινάρια Ετυμολογίας, Φιλοσοφίας και Μυθολογίας σε τουρίστες ή αλλοδαπούς που διαμένουν στην Ελλάδα.
Είναι μέλος του μουσικού συγκροτήματος "ΣΑΟΣ" (SAOS), το οποίο μελοποιεί αρχαίο ελληνικό λόγο χρησιμοποιώντας ελληνικά παραδοσιακά όργανα.
Συνεργάζεται με το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης πραγματοποιώντας βιωματικά μαθήματα Ετυμολογίας και Φιλοσοφίας για παιδιά με το πρόγραμμα "Οι μικροί φιλόσοφοι" (δια ζώσης, αλλά και διαδικτυακά).
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Οι ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ ευχαριστούν θερμά την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίας Ελληνικής Μυθολογίας (ΕΜΑΕΜ) και την κα Ελένη Ωρείθυια Κουλιζάκη.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Μπορείτε να παρακολουθήσετε όλες τις ομιλίες που διοργάνωσε η ΕΜΑΕΜ και κινηματογραφήθηκαν από τις Φρυκτωρίες, στον σύνδεσμο: • Ομιλίες ΕΜΑΕΜ (Εταιρεί...
Μπορείτε, επίσης, να παρακολουθήσετε όλες τις ομιλίες και τα τεκμηριογραφήματα της κας Κουλιζάκη που έχουν καταγραφεί από τις Φρυκτωρίες, στους κάτωθι συνδέσμους:
• Ελένη Ωρείθυια Κουλιζά...
και
• Ελένη Ωρείθυια Κουλιζά...
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Για οποιαδήποτε πληροφορία ή καταγγελία, παρακαλούμε, ενημερώστε μας στην κεντρική ιστοσελίδα: www.fryktories.net

Опубликовано:

 

24 авг 2024

Поделиться:

Ссылка:

Скачать:

Готовим ссылку...

Добавить в:

Мой плейлист
Посмотреть позже
Комментарии : 32   
@Fryktories-Web-TV
@Fryktories-Web-TV Год назад
Στο πλαίσιο της κοσμιότητος και του ήθους που επιθυμούμε για το κανάλι μας, θα σας παρακαλούσαμε να συμπράξετε μαζί μας, προκειμένου όλοι μαζί να προβάλουμε στον έξω κόσμο την Ελληνική γραμματεία με ήθος. Δεν θα θέλαμε υποτιμητικά ή υβριστικά σχόλια προς οιονδήποτε, σχόλια γραμμένα σε greeklish καθώς και μακροσκελείς τοποθετήσεις. Τα αντίθετα των ως ανωτέρω δεν θα δημοσιοποιούνται. Πιστεύουμε σε εσάς και στην ποιοτική σας υπόσταση. Σας ευχαριστούμε.
@Serros13
@Serros13 Год назад
Αυτό το κανάλι είναι ό,τι πιο ποιοτικό έχω βρει στο RU-vid. Συγχαρητήρια κι ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους κι όλες που το διατηρούν κι ανανεώνουν διαρκώς με καινούριο υλικό.
@user-xy2nh4gi6o
@user-xy2nh4gi6o Год назад
Σας ευχαριστω απο καρδιας! Παντα αξιοι!..
@eleftheriadias5119
@eleftheriadias5119 Год назад
Και εμείς μαγεμένοι είμαστε σήμερα με την δροσιά της παρουσίας και του λόγου σου γλυκό μου κορίτσι!!!Ευχαριστω εσένα και τις Φρυκτωριες!!!
@user-wg1jv6ct4f
@user-wg1jv6ct4f 11 месяцев назад
Απίστευτα οσα εξιστορούνται... Δεν συγκλονιστικα αλλά με κράτησε μέχρι τέλους η αφηγήτρια. Συγχαρητήρια, συνεχίστε έτσι!!
@aggeloskatsoulas6499
@aggeloskatsoulas6499 Год назад
Απτο φοντο της εικόνας .την ολη παρουσίαση στις έννοιες των προγόνων μας. τον άγονα που κάνετε ολοι εσείς να φωτίζεται τον ανθρωπο δυο λέξεις μου βγαίνουν: υπεροχο !!!! κ ΕΥΧΑΡΙΣΤΏ....!!!!!!❤
@sofia-sylvialogotheti
@sofia-sylvialogotheti Год назад
Ευχαριστούμε που μας θυμίζετε ποιοι,Ες είμαστε πραγματικά 😢😢😊😊
@anastasiat-9014
@anastasiat-9014 Год назад
Εξαιρετικη η εργασια, οταν η μνημη μαχεται την ληθη! Ευχαριστουμε!
@pantelisilias46
@pantelisilias46 Год назад
Ευχαριστώ πολύ!!! Πάντα υπέροχη!!! ❤
@user-qt4ub9fg5f
@user-qt4ub9fg5f Год назад
Μπραβο σου κουκλα μου σε ευχαριστουμε για ολες αυτες τις πληροφοριες❤
@margaritazuki975
@margaritazuki975 Год назад
Υπέροχη η Ωρειθυια! Γνώσις και μετάδοσις αρίστη ❤ Εύγε στις Φρυκτωρίες και όλους τους συντελεστές 😊😊😊
@vangeliskritikos8326
@vangeliskritikos8326 Год назад
Θαυμάσια παρουσίαση. Ευχαριστώ.
@ΑΓΑΘΩ.ΕΜΜΕΝΑΙ
@ΑΓΑΘΩ.ΕΜΜΕΝΑΙ 9 месяцев назад
Ὠρείθυια: ''η πλήρης ωραίου θυμιάματος, η ευώδης, η εύοσμη, η αρωματική;'' Όπως και να έχει, θεσπέσιο όνομα. Συγχαρητήρια για την εκπομπή!
@SweetCherryGrower
@SweetCherryGrower Год назад
Εξαιρετική παραγωγή
@omhrikos
@omhrikos Год назад
Εξαιρετικό
@user-bi2hy9eg9k
@user-bi2hy9eg9k Год назад
ΕΥΓΕ ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ
@panaetos3048
@panaetos3048 7 месяцев назад
Η ΩΡΕΙΘΥΙΑ ΒΙΩΝΕΙ ΤΗΝ ΚΑΘΕ ΣΤΙΓΜΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ ΤΗΣ. ΕΝΑ ΕΝΘΕΡΜΟ ΕΥΓΕ !!!
@georgiakokkinaki
@georgiakokkinaki Год назад
Σας ευχαριστώ ❤❤❤
@FousmanFous
@FousmanFous Год назад
μαγευτικά υπέροχη ❤
@smirnability
@smirnability Год назад
❤❤❤🙏🙏🙏
@christoskonsoulas2308
@christoskonsoulas2308 Год назад
Ευγνώμων
@lazarosmavridis191
@lazarosmavridis191 Год назад
Σας ευχαρισθούμε από Καρδίας. Θα μπορούσα να γνωρίζω από πότε είναι το υλικό;
@Fryktories-Web-TV
@Fryktories-Web-TV Год назад
Καλησπέρα σας. Η καταγραφή έγινε τον Αύγουστο του 2020
@lazarosmavridis191
@lazarosmavridis191 Год назад
@@Fryktories-Web-TV Σας ευχαρισθώ
@jonnyblue34
@jonnyblue34 Год назад
👍🏼💙💙
@iwannalavassa5501
@iwannalavassa5501 Год назад
Επίσης να ρωτησω κ το εξής: αν η λεξη θαύματα ειχε αλλη εννοια με σήμερα πως εξηγουνταν τα θαύματα του Διονύσου ας πούμε ή τα μελτέμια του Δία. Πως τα αποκαλούσαν?
@konstantintrachos200
@konstantintrachos200 Год назад
δεν το εξηγήσατε καλά. το θαυμάζω είναι να απορείς με κάτι το παράλογο, ενώ το τερατούσθαι με κάτι το αφύσικο. η διαφορά είναι μεταξύ του παραλόγου και του αφύσικου
@savvaskaragiannidis4345
@savvaskaragiannidis4345 11 месяцев назад
Το θαυμα αντικαθιστα την εξηγηση με θαυμαστικο, δεν πολλαπλασιαζεται σε καμια περιπτωση. Κατα ταλλα, ενα ονομα διαστρεβλωνεται, και εχουμε εναν θεο παραπανω, για το τι οφειλει η μυθολογια στην γλωσσα. Ο Θαυμας ειναι ο αρχων, ο πατερας της Ιρις, τι αντιπροσωπευει η Ιρις; tην οραση, ετσι το θαυμαζειν προταθηκε απο τον Πλατωνα για να επεξηγησει την ιδεα του για την φιλοσοφια. Τα υπολοιπα δεν αξιζουν ουτε το μικροτερο τιμημα του θαυμακτρου. Ασμενως.
Далее
I Built a WATERPARK In My House!
26:28
Просмотров 3,6 млн
I Built a WATERPARK In My House!
26:28
Просмотров 3,6 млн