Тёмный

Πλάτωνος ΚΡΑΤΥΛΟΣ. Μάθημα Ω : Κεφάλαια 47ον & 48ον - Γιώργος Λαθύρης-Ιαλυσσός 

Fryktories Web Channel
Подписаться 83 тыс.
Просмотров 7 тыс.
50% 1

Οι ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ παρουσιάζουν τον κύκλο φιλοσοφίας
«ΚΡΑΤΥΛΟΣ ή Περί Ονομάτων Ορθότητος του ΠΛΑΤΩΝΟΣ σε 24 μαθήματα».
Με τον κον ΓΙΩΡΓΟ ΛΑΘΥΡΗ - ΙΑΛΥΣΣΟ, νομικό, φιλόλογο και συγγραφέα, ιδρυτή και διευθύνοντα της Πολιτιστικής-Ερευνητικής Εταιρείας ΗΛΙΟΔΡΟΜΙΟΝ.
Μάθημα Ω : Κεφάλαια 47ον & 48ον
Το μάθημα παρεδόθη την Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2021, στην αίθουσα "Τερψινόη" της Πολιτιστικής-Ερευνητικής Εταιρείας ΗΛΙΟΔΡΟΜΙΟΝ (Αριστοτέλους 183, Αθήνα).
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
Τα κείμενα προέρχονται από το βιβλίο ΠΛΑΤΩΝ "Κρατύλος - Περί Ονομάτων Ορθότητος" των Γιώργου Λαθύρη - Μαρίας Μαραγκού. © Εκδόσεις ΗΛΙΟΔΡΟΜΙΟΝ, Αθήνα 2015.
ΚΕΦΑΛΑΙΟΝ 47ον - «Επανεξέταση της αρχής της κίνησης και της ροής, που αποδεικνύεται ότι δεν ισχύει πάντοτε. Τα ονόματα δεν μπορούν να είναι απόλυτη πηγή γνώσης.»
Ο Σωκράτης εγείρει το θέμα επανεξέτασης της αρχής της κινήσεως και ροής, που εφαρμόζεται στην δημιουργία των ονομάτων, βάσει της οποίας τα πάντα κινούνται και φέρονται και ρέουν: «τοῦ παντὸς ἰόντος τε καὶ φερομένου καὶ ῤέοντος».
Εν συνεχεία δίνει παραδείγματα ονομάτων όπως «ἐπιστήμη, βέβαιον, ἱστορία, μνήμη» που θυμίζουν περισσότερο στάση και μονή παρά κίνηση και ροή, και όμως έχουν θετική σημασία, αντίθετα με όσα έχουν μέχρι τώρα αποδειχθεί αλλά και παραδείγματα ονομάτων όπως «ἁμαρτία» και «συμφορά» που ενώ θα περίμενε κανείς, με βάση την αρχή που προείπαμε, να έχουν θετική σημασία, εντούτοις έχουν αρνητική.
Αν στηριχθούμε επομένως μόνο στην αρχή αυτή, ότι δηλαδή ονόματα που εκφράζουν κάτι θετικό δηλώνουν κίνηση και ροή, διαπιστώνουμε ότι κάποια ονόματα που θα περιμέναμε να εκφράζουν τα χειρότερα πράγματα αποδεικνύεται ότι μοιάζουν με αυτά που εκφράζουν τα καλύτερα: «ἃ νομίζομεν ἐπὶ τοῖς κακίστοις ὀνόματα εἶναι, ὁμοιότατ᾽ ἂν φαίνοιτο τοῖς ἐπὶ τοῖς καλλίστοις».
Έτσι, πολλές φορές και η μονή και η σταθερότητα είναι δηλωτικά θετικής σημασίας και όχι μόνον η κίνηση και η ροή.
Άρα δεν πρέπει να είμαστε απόλυτοι στο θέμα ορθότητας των ονομάτων και κυρίως να μη στηριζόμαστε μόνο στα ονόματα ως μοναδική πηγή γνώσης.
Άλλωστε, παρατηρεί ο Σωκράτης, αν την γνώση την παίρναμε μόνον από τα ονόματα, πώς είναι δυνατόν ο ονοματοθέτης των πρώτων ονομάτων να γνώριζε για τα πράγματα, αφού δεν υπήρχαν ονόματα, μιας και αυτός τα πρωτοδημιούργησε;
Το ερώτημα αυτό είναι αφοπλιστικό για τον Κρατύλο, ο οποίος τελικά παραδέχεται ότι τα ονόματα δεν είναι η μοναδική πηγή γνώσης των πραγμάτων και πρέπει την γνώση να την αναζητήσουμε στα ίδια τα πράγματα: «οὐκ ἐξ ὀνομάτων ἀλλὰ πολὺ μᾶλλον αὐτὰ ἐξ αὑτῶν καὶ μαθητέον καὶ ζητητέον ἢ ἐκ τῶν ὀνομάτων».
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ΚΕΦΑΛΑΙΟΝ 48ον - «Ολοκλήρωση των συμπερασμάτων. Τελική προτροπή προς Κρατύλον.»
Για να μπορούμε όμως να πούμε ότι προσεγγίζουμε γνωστικά κάτι, το μαθαίνουμε καὶ εν τέλει το γνωρίζουμε, πρέπει αυτό το κάτι να μην αλλάζει μορφές, να είναι σταθερό και αμετακίνητο, αλλιώς πάντα θα μας ξεφεύγει. Και σταθερότητα έχουν όσα «είναι» και όχι όσα «γίνονται».
Με άλλα λόγια, έννοιες όπως το «ἀγαθὸν» ή το «καλόν» που αποτελούν ουσία που «εἶναι» και δεν υπόκεινται σε αλλαγή και μεταβολή, η ψυχή μπορεί να τις γνωρίσει μέσω του νου.
Για τον κόσμο όμως της ύλης, της ετερότητας και της μεταβλητότητας, τον κόσμο του «γίγνεσθαι» όπου τα «πάντα ῤεῖ καὶ οὐδὲν μένει», δεν μπορούμε να μιλάμε για γνώση με την κυριολεκτική έννοια του όρου: «Ἀλλ᾽ οὐδὲ γνῶσιν εἶναι φάναι εἰκός, ὦ Κρατύλε, εἰ μεταπίπτει πάντα χρήματα καὶ μηδὲν μένει».
Γι’ αυτό ο νουνεχής άνθρωπος δεν πρέπει να επαφίεται μόνο στην γνώση που του δίνουν τα ονόματα, έχοντας τυφλή εμπιστοσύνη σε αυτόν που τα δημιούργησε.
Την στιγμή που δεν μπορούμε να γνωρίσουμε με βεβαιότητα τα ίδια τα πράγματα, πώς θα βασιστούμε στην γνώση που παίρνουμε από τα ονόματα, τα οποία εἶναι απλώς εικόνες καὶ απομιμήσεις τους;
Συμπερασματικά λοιπόν δεν πρέπει να αποδεχόμαστε τίποτε ανεξέταστα, αλλά να έχουμε διακριτική ικανότητα και σε κάθε γνωστική προσέγγιση να χρησιμοποιούμε τον λόγο και τον νου μας.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΟΣ
Βιογραφικό σημείωμα κου Γιώργου Λαθύρη-Ιαλυσσού:
drive.google.c...
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Μπορείτε να βρείτε συγκεντρωμένα όλα τα μαθήματα του κύκλου "ΚΡΑΤΥΛΟΣ ή Περί Ονομάτων Ορθότητος" στον σύνδεσμο: • Πλάτωνος ΚΡΑΤΥΛΟΣ - Γι...
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Για οποιαδήποτε πληροφορία ή καταγγελία, παρακαλούμε, ενημερώστε μας στην κεντρική ιστοσελίδα: www.fryktories.net
-------------------------------------------------------------------------------------------

Опубликовано:

 

29 сен 2024

Поделиться:

Ссылка:

Скачать:

Готовим ссылку...

Добавить в:

Мой плейлист
Посмотреть позже
Комментарии : 17   
@Fryktories-Web-TV
@Fryktories-Web-TV 3 года назад
Στο πλαίσιο της κοσμιότητος και του ήθους που επιθυμούμε για το κανάλι μας, θα σας παρακαλούσαμε να συμπράξετε μαζί μας, προκειμένου όλοι μαζί να προβάλουμε στον έξω κόσμο την Ελληνική γραμματεία με ήθος. Δεν θα θέλαμε υποτιμητικά ή υβριστικά σχόλια προς οιονδήποτε, σχόλια γραμμένα σε greeklish καθώς και μακροσκελείς τοποθετήσεις. Τα αντίθετα των ως ανωτέρω δεν θα δημοσιοποιούνται. Πιστεύουμε σε εσάς και στην ποιοτική σας υπόσταση. Σας ευχαριστούμε.
@GeorgiosVe
@GeorgiosVe 3 года назад
Σας ευχαριστούμε για την υπέροχη ανάλυση που κάνατε! Μας καθηλώσατε σε όλη τη σειρά των μαθημάτων! Ή λέξη συμφορά κρύβει κάποια φιλοσοφία μέσα της. Αποτελείται από σύνθεση δύο θετικών εννοιών και όχι τυχαία. Πρώτον ίσως επειδή όπως και με πολλά παραδείγματα ,Εύξεινος Πόντος, Ειρηνικός Ωκεανός, να γίνεται για να εξευμενίσει το κακό • δεύτερον γιατί μπορεί να μετατραπεί σε συμφέρον μας εάν λάβουμε υπόψη μας την προτροπή των Χρυσών Επών των Πυθαγορείων, να μην δυσανασχετούμε με αυτά που μας τυχαίνουν, αλλά να τα λαμβάνουμε αγόγγυστα. Έτσι δεν είμαστε έρμαια της φοράς (συμφορά), αλλά συμπλέουμε μαζί της προς ωφέλεια (συμφέρον). Η διαφορά βρίσκεται στον τρόπο αντιμετώπισής μας, στο χέρι μας είναι να την εξευμενίσουμε και να της δώσουμε θετική έννοια.
@maryfem794
@maryfem794 7 месяцев назад
Σας ευχαριστώ πολύ για την Υπέροχη Γνώση. Τελικό συμπέρασμα για μένα είναι ότι πριν μιλήσουμε να σκεφτόμαστε ορθά και να λέμε λίγα και ουσιώδη....
@vangeliskritikos8326
@vangeliskritikos8326 3 года назад
Ευχαριστώ πολύ. Διδάχτηκα πολλα από αυτήν την σειρά. Είσαστε σπουδαίος εκφραστής της ελληνικής γραμματείας.
@mariapapadopoulou6209
@mariapapadopoulou6209 2 года назад
Σας ευχαριστώ πολύ για την γνώσιν που μας δώσατε ! σήμερα 31/1/2022 το τελευταίο κεφάλαιο . Πολλά τα μηνύματα που οπως θα λέγαμε ταιριάζουν γάντι στα γεγονότα του σήμερα . Πως θα γίνει να σας βλέπαμε - αναλάβατε το υπουργείο "Παιδείας και Θρησκευμάτων "? Θεωρώ φύγαμε απο την υποχρέωση και πάμε στο είναι πλέον χρέος μας ΧΡΕΟΣ ΜΑΣ να σωθεί η Ελλάδα μας !
@eleftheriadias5119
@eleftheriadias5119 3 года назад
Συνεχίστε να μοιράζεται φως ένα μεγαλο μπραβο από Αχαρναις
@maritamaltezaki8588
@maritamaltezaki8588 3 года назад
Πραγματικά η ομιλία σας ανοίγει το μυαλό μας! Ευχαριστούμε!
@SISEMENDOG
@SISEMENDOG 3 года назад
Ευχαριστώ πολύ Γιώργο και φρυκτωρίες για όλα τα ωραία μαθήματα ετυμολογίας!
@evangel036
@evangel036 3 года назад
Το μυστικό της ελληνικής γλώσσας κρύβεται στο όνομα του Κρατύλου.
@elvishiekios8826
@elvishiekios8826 2 года назад
Η ετυμολογια των λεξεων αποκαλυπτει την ιστορια και αρχικη εννοια καθε λεξης!
@Ιωάννα-π2ω
@Ιωάννα-π2ω 11 месяцев назад
Γιατί αναφέρεστε στο τέλειον του αλφαβήτου μας το οποίο έχει 24 γράμματα ,δυο δωδεκάδες όπως είπατε ,ενώ κανονικά ήταν 27;Στα χρόνια που πραγματοποιείται ο διάλογος πόρε γράμματα περιείχε ;Σας ευχαριστώ!!!
Далее