Тёмный
No video :(

ΠΛΑΤΩΝΙΚΟΙ ΔΙΑΛΟΓΟΙ • 6ο μάθημα • Επίλογος Μαθημάτων 

Άννα Μαρκοπούλου
Подписаться 2,9 тыс.
Просмотров 2,2 тыс.
50% 1

Κύκλος μαθημάτων με τίτλο: «Πλατωνικοί διάλογοι: Φιλοσοφικές προσεγγίσεις των πρωτοτύπων κειμένων» (Εαρινό εξάμηνο 2020-2021 της Εταιρείας των Φίλων του Λαού/Λαϊκού Παν/μίου).
Τίτλος 6ου μαθήματος: «Πλατωνικοί διάλογοι: Επίλογος Μαθημάτων» το οποίο παραδόθηκε στις 5 Μαΐου 2021.
Εισηγήτρια: ΑΝΝΑ Χ. ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ, Δρ. Επιστημών της Αγωγής του Παν/μίου της Σορβόννης (Paris V - René Descartes).
ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ 6ου μαθήματος
Στο μάθημα αυτό, που είναι ο επίλογος των πέντε μαθημάτων που πραγματοποιήσαμε, θα κάνουμε μια σύντομη ανασκόπηση όσων αναλύσαμε· ταυτοχρόνως, θα αναδείξουμε ορισμένα σημαντικά φιλοσοφικά θέματα που ανέκυψαν στην πορεία της αναλύσεως αυτών των πέντε πρώιμων πλατωνικών διαλόγων, τα οποία υπήρξαν καθοριστικά για την μετέπειτα συγκρότηση της Πλατωνικής φιλοσοφίας και στα οποία άλλωστε έγκειται η μεγάλη αξία και η διαχρονικότητα των πρώιμων αυτών έργων που προσεγγίσαμε.
Η σειρά με την οποία επιλέξαμε να αναλύσουμε αυτούς τους πέντε πλατωνικούς διαλόγους δεν είναι τυχαία: είναι μια «στροφή προς τα έσω» και μια πορεία προς την διερεύνηση της ψυχής που οδηγεί σταδιακά στην γνώση και στην επιμέλεια του εαυτού.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρώτος διάλογος του Πλάτωνος που επιλέξαμε να αναλύσουμε ήταν ο «Ἀλκιβιάδης Α´ ἢ περὶ ἀνθρώπου φύσεως», στον οποίο ο θαυμασμός αναδεικνύεται ως αρχή φιλοσοφίας, εφόσον ήταν το έναυσμα για τον Αλκιβιάδη να επιστρέψει στον εαυτό του και να τον γνωρίσει.
Σε αυτήν την πορεία προς το εσωτερικό της ψυχής, αναδείξαμε, στην συνέχεια, τον τρόπο μέσω του οποίου αποκτάται η αυτογνωσία και η επιμέλεια εαυτού, που δεν είναι άλλος από τις αρετές.
Υπό αυτό το πρίσμα, επιλέξαμε να αναλύσουμε τους τρεις επόμενους πλατωνικούς διαλόγους, εφόσον σε κάθε έναν από αυτούς, ο Σωκράτης πραγματεύεται μια επιμέρους αρετή. Έτσι, στον «Χαρμίδη» ο Σωκράτης αναλύει την αρετή της «Σωφροσύνης», στον «Λάχη» την αρετή της «Ανδρείας» και στον «Λύσι» την αρετή της «φιλίας».
Ο «Ἴων ἢ περὶ Ἰλιάδος», ήταν ο πέμπτος και τελευταίος από τους πρώιμους πλατωνικούς διαλόγους που προσεγγίσαμε. Βασικό θέμα αυτού του μικρού και όχι τόσο γνωστού πλατωνικού διαλόγου είναι η φύση της ποιητικής έμπνευσης και της συνακόλουθης ποιητικής δημιουργίας καθώς και η συμβολή των ποιητών και των ραψωδών στην δημιουργία αυτή και, με αυτήν την έννοια, θα τολμούσαμε να πούμε ότι ο διάλογος αυτός είναι η «Ποιητική» του Πλάτωνος.
Συμπερασματικά, οι πέντε πλατωνικοί διάλογοι που προσεγγίσαμε, αποκτούν βάθος και προοπτική για τον αναγνώστη, όταν αυτός διακρίνει κάθε φορά πίσω από τις γραμμές την ορθή λύση του εκάστοτε προβλήματος προς διερεύνηση, λύση η οποία εκτίθεται και ολοκληρώνεται σε μεταγενέστερους πλατωνικούς διαλόγους.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΟΜΙΛΗΤΡΙΑΣ drive.google.c...

Опубликовано:

 

6 май 2021

Поделиться:

Ссылка:

Скачать:

Готовим ссылку...

Добавить в:

Мой плейлист
Посмотреть позже
Комментарии    
Далее
Yana bir yangi qo'shiq YORAM BIYO | Yaqin kunlarda
00:57
What's Your ENGLISH LEVEL? Take This Test!
21:31
Просмотров 2,1 млн
Yana bir yangi qo'shiq YORAM BIYO | Yaqin kunlarda
00:57