בואו לשמוע שיחה מלאה בכל טוב עם הפרשן הכלכלי המועדף עליי: עידן ארץ. דיברנו על מגוון נושאים: בסיס הכלכלה, איך מדיניות נקבעת ומשתנה, ליברטריאניזם, גבולות השליטה של המדינה ואיך משנים דעות של אנשים. אלו הספרים שעידן חשב והמליץ עליהם: 1. קפיטליזם וחירות (כן, בכל זאת) 2. הכלכלה בשחר ההיסטוריה וגם פרוזה: 3. חרשתא 4. האל המכני בערוץ הזה אנחנו מדברים על מדע, פילוסופיה, מצוינות בלימודים, מדעי המחשב, לימוד אנגלית, תרבות, יהדות, היסטוריה, מדינת ישראל, דמויות מפתח שונות, פוליטיקה עולמית ובכלל - כל מה שמעניין את ד״ר רועי יוזביץ׳. הירשמו לערוץ ולחצו על הפעמון לקבלת סרטים נוספים. לבירור על הזמנת הרצאה של ד״ר יוזביץ, פנו אלינו כאן: office@yozevitch.com בקרו באתר הבית: www.yozevitch.com/ אפשר גם למצוא שם את הספרים של ד״ר יוזביץ׳ (״ראש גדול״, ״מהפכת ההשכלה״, ״אינטליגנציה - האמת הלא נעימה״ ו-״הצלחה בלימודים״) פרטים על הקורס ״מבוא לבינה מלאכותית״: courses.yozevitch-u.com/ai_course/ רוצים להצטרף לתכנית ״הצלחה בלימודים״ שתעזור לכם לשפר ציונים באקדמיה? היכנסו : courses.yozevitch-u.com/success-lp1/ ניתן גם להקשיב לערוץ בספוטיפיי. פשוט חפשו ״העולם של יוזביץ״ או הקליקו פה open.spotify.com/show/1C72FuY32XkscQoGyTYpCV?si=Jl_ldDpaTgGIV44qC96ERg בנוסף לערוץ הזה, יש לד״ר יוזביץ׳ ערוץ ובו סדרת שיעורים על מורה נבוכים, פרשת השבוע ועוד. ru-vid.com/video/%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BE-EGVTu7ESHBw.html מעוניינים לפרסם בערוץ? שלחו מייל לכאן: yozevitch@gmail.com רוצים להצטרף לקהילה שלנו ולדבר עם רועי וצוות הערוץ? הירשמו לערוץ הטלגרם t.me/joinchat/AAAAAFPQswo_BGqHL9WdPQ רוצים להצטרף לצוות הערוץ? רוצים לתרום מכישוריכם? הגישו בקשה בטלגרם שלנו.
אחת השיחות היותר מעניינות, יותר סוחפות, ויותר שיחתיות (אם יש מילה כזו) בערוץ. לא הכרתי את עידן, ואני שמח מאוד שהכרתם לי אותו. תודה רבה! בנוסףֿ, במהלך השיחות בערוץֿ, עולה הרבה העובדה שהילדים שלכם לומדים בחינוך ביתי כבדרך אגב, וראיתי גם את ההרצאה של הילד המקסים שלכם, באחד מן הקישורים שסיפקתם באחת השיחות, וזה נושא שהוא גם חשוב, וגם מרתק מאוד אותי באופן אישי. כך שאשמח אם תהיה איזו שיחה על העניין הזה, אולי בין שניכם (רועי ורלי), שיחה שתסקור את כל העניין, ותסביר גם פרקטית, איך בדיוק יכול אדם החפץ בכך לעשות זאת בצורה נכונה, ומהם התנאים שאמורים להתקיים בכדי שדבר שכזה יהיה בכלל אפשרי.
תודה רבה, ערוץ עם תוכן מעולה ! ממליץ בחום לנסות להביא את נתנאל אלינסון, אני לומד אצלו במיזם "תנך ישראלי" ובדיוק קורא את הספר שלו "קיצור תולדות הישראליות". כל פרק שאנחנו לומדים הוא ממש מצליח לרגש ולקלוע בניסוחים ואותו דבר גם בספר שלו. ממליץ בחום🙏
סליחה שאני מתערב, ליישובים לא היה תפקיד להיות מתים כדי שהצבא יע'ה משהו. התפקיד שלהם היה להיות חיילים בשטח, במלחמת העצמאות קיבוצים עצרו צבא מצרי שלם, ואם הם כבר שם שייצרו משהו. זה שלקחו לאזרחים בארץ את הנשק זו הבעיה.
15:50 ממש כשל לוגי מה שאמרת כאן, חבר עידן, הטיעון הוא לא ש"מי שגר בספר בטוח יותר" הוא וודאי מסתכן יותר, אבל ההתיישבות גורמת לשלטון לפעול במקום להעלים עין, ואז מטפלים בבעיות במידה מסויימת, בשונה מרצועת עזה, צפון השומרון ולבנון שהפכו למפעלי טרור, כי יצאנו משם
01:30:00 להגיע עם כל הלב לא סותר יעילות. אדרבא, אם חינוך כל כך חשוב לך ואת מלאה אידאלים, את תמצאי את הדרך היעילה והטובה ביותר ללמד. את תתעדכני כל הזמן איך ללמד טוב יותר. מי שלא אידיאליסט, לא מחפש להפוך לטוב יותר. מעדיף להשאר בינוני.
בתיאוריה זה היה יכול להיות נכון אבל בסופו של דבר, הכוח והאנרגיה של האדם מוגבלת ודה-פקטו, אנשים שרואים את החשיבות הגדולה של חינוך בערכים ואהבה, שמים פחות דגש על דברים אחרים (שוב, חוק המספרים הגדולים). מעבר לתובנה של החבר שלי, המספרים עצמם של מכון שורש מעידים על הנושא.
רועי ריספקט על העבודה ועוד משהו קטן תביא יותר סופרים/אמנים זה עבד מצויין עם אתגר קרת (הסופר האהוב עלי אז תודה) זה היה פרק מצויין וזה מרענן לשמוע אנשים כאלה יותר רוח ולא רק פרופ וד״ר (בלי לזלזל)
לאף עם לא מגיע שלטון כמו צפון קוריאה. או פוטין או ארצות ערב. החשיבה הדמוקרטית התבססה כבר מזמן שהיא, בינתיים, הכי מתאימה ולהגיד את זה, אפילו כדי לבסס מחשבה, זה ממש סכין בליבם של הסובלים. ואתה כמובן יודע את זה.
רועי לגמרי אתך עם ההפלות היה חסר פוש בק - עיקר הבעיה בטיעון של עידן זה בדיוק ההגדרה של העובר כאיבר באישה או כבןן אדם עם זכויות. ברגע שהגדרת אותו כבן אדם כל הטענות שלו לא מחזיקות מים.
@@RoiYozevitch השאלה שעידן היה צריך להשאל היא מדוע הבעיטה בבטן של אשה הרה הוא כזה פשע סופר-חמור כפי שהוא טען. הרי לשיטתו-הוא, זה פשע ממש חמור -- יותר חמור מאשר לבעוט בבטן של גבר או של אשה לא-הרה. מדוע? הרי הנזק שנגרם לאשה הוא (לשיטתו) פשט כאב או פגיעה פיזית. אמנם היא איבדה בגלל זה את ה"דבר" שהיה בתוכה, אך היא יכולה לייצר לה "דבר" חדש בעוד חודש-חודשיים. אז מדוע לטענתו זה כ"כ חמור בדיוק? _______________________ כמו כן, יותר קל לשאול לא על בעיטה שגורמת להפלה, אלא מקרה אמיתי שקרה בארה""ב לפני כמה שנים (וגם קרה ביישובי העוטף לפני כמה חודשים): אדם תקף אשה הרה, חתך את בטנה והוציא את התינוק. בארה"ב המטרה היתה לגנוב את התינוק, בעוד שבעוטף-עזה המטרה היתה לרצוח את התינוק (או "הדבר הזה" לשיטתו של עידן), אך בשני המקרים התוצאה היתה זהה והתינוק הוצא מן הרחם מוקדם והומת. אז נשאלת השאלה לאנשים כעידן -- מה פשעו של התוקף? כמובן שהוא ביצע פשע של תקיפה חמורה כנגד האם, אך מעבר לפשע התקיפה על האם, האם פשעו בנוגע לתינוק הוא רצח או ביצוע הליך רפואי (הפלה) ללא רשיון רפואי? ץ
@@RoiYozevitch לחדד את תענתו של עידן לפי הבנתי - לא ראוי (משום שבפועל עושים את זה בחוק) להכריח משהו לעזור למישהו, אלא רק למנוע היזק. מכול מקום אני עדיין חושב שהטיעון לא מחזיק מים, אבל חשוב לדייק...
רועי, גם בשיחה צריך לתת לבן שיחתך לבטא השלמות את משפטו ואת מהלך הרעיון שהחל לבטא ולא לקטוע אותו ולהציף אותו ואותנו בזיקוקי מידע אינטלקטואלי מפיך במהירות 200 קמ"ש. זה ממש לא עושה חשק להמשיך להקשיב לשיחות שלך. אני אומרת זאת על סמך השיחות האחרות שלך. את זו אני כעת מתחילה להקשיב.
בשיא הכנות, אני חושבת שזה עניין של טעם. השיחות שלי גם נראות ככה, ואני נהנית מזה ומי שמולי גם כן. זה פשוט סגנון, אפשר לאהוב את זה ואפשר לחשוב שזה חצוף/מעצבן.
טוב, זה הולך להיות ארוך, אבל אני חייבת. עידן, הויכוח על ההפלה היה גרוע. ואם אנחנו בעד חופש אמיתי, אנחנו חייבים להחזיק רעיונות בסיסיים של אחריות אישית (accountability) אז הויכוח הוא יותר כזה. אתה גר במקום שבו ידוע, מזה עידן ועידנים, שאם תשאיר דלת פתוחה, יש סיכוי (לא קלוש!) שייכנס לך הומלס הביתה. זה קורה לכולם. יש אפילו כאלו שמשאירים דלת פתוחה מרוב שהם אוהבים שיש הומלסים בבית. יופי. ולכן, על כל אישה בוגרת ואחראית לדעת, שאם היא תשאיר דלת פתוחה, יש סיכוי שזה יקרה. אם היא תחנך את עצמה קצת, היא תגלה גם שההומלס יכול להכנס רק 5 ימים מכל החודש!!! אישה אחראית פשוט תדאג לנעול על בריח, 5 ימים בחודש. אבל לאאאאא נשים רוצות להשאיר דלת פתוחה בלי קשר לתוצאה הטבעית והמתבקשת של השארת דלת פתוחה, וכשנכנס הומלס, רוצות לרצוח אותו. כן, עידן, לרצוח, כי המשל לא עובד אם אתה מנסה לייפות את זה ולהגיד שהיא רק 'מסלקת ' אותו. אין לסלק עובר. יש רק להרוג. ואגב, ההרג גם די ברוטלי. אז זה המשל האמיתי.
דלת פתוחה זה לא תירוץ לגיטימי בשביל אף הומלס להיכנס לבית. רוב מוחלט של ההפלות נעשה בשבועות הראשונים להיריון כאשר העובר לא יכול לחיות בכוחות עצמו מחוץ לרחם, אז גם אם "רק" יסלקו אותו הוא לא יוכל לחיות. ובאופן כללי השאלה המהותית היא מתי העובר נחשב ליצור חי. אני חושב שלכולם ברור שביום הראשון להיריון העובר הוא לא יצור חי, והרוב יכולים להסכים שביום האחרון הוא יצור חי אולי אפילו כמו תינוק בן יומיים. והשאלה היא איפה עובר הגבול (כנראה שבאיזור השבוע ה24...)
אני פה רק לומר שלעידן מאוד נח להיות ליברטריאן כשזה נשמע טוב, אבל כשלא אז אפשר לוותר על העקרונות. ליברטריאניזם מתבסס על חירויות שליליות. בדיון על הפלה, לעידן היה מאוד נח לדבר על אימוצים, אבל מדובר על זכות חיובית. ז״א בשביל שהזכות של הולד להיות במסגרת שתדאג לאימוץ שלו תתקיים, צריך שיהיו אנשים שיתעסקו בזה. מערכת האימוץ בכל העולם היא מולאמת. קל לומר ״בוא פשוט נפריט״ - זה מה שליברטריאנים תמיד יענו בסוף של הדיון, כי זו אידיאולוגיה אוטופית כמו סוציאליזם, זו לא אידיאולוגיה פרגמטית, בסוף פתרונות ליברטריאנים לא אפשריים בעולם האמיתי. ובגלל זה, כמו סוציאליסטים, הם לא מציעים פתרונות אמיתיים. הם פשוט אומרים ״בעולם מושלם אני הייתי פותר את זה לפי העקרונות שלי, ובגלל זה אני לא צריך להשקיע אנרגיה כדי לחשוב על פתרון לעולם האמיתי, שהרי הוא לא מושלם״.
לא הבנתי אומנם צריך חופש וחריות אבל המדינה צריכה למנוע מאנשים לעשות דברים שרעים לעצמם כמו לשים חגורה ולהתמכר להימורים או לסמים זה דיי פשוט השאלה איפה עומד הסף
איזה שיחה מעניינת, מת על עידן. אני לא מבין מספיק בכלכלה להבין כול דבר שהוא אומר אבל בהחלט יש דברים נהדרים שם. השיחה כן גרמה לי להבין איפה עובר הקו בנינו, בעניין הטעון של הפלות... לא הצלחתי לחדד את זה יותר מידי, אבל זה משהו כזה (כמובן זה פישוט נוראי אבל מישהו צריך לעשות את זה)- עידן: לאדם צריך להיות חופש בחירה לחלוטין כול עוד הוא לא פוגע באחרים, ואי אפשר להכריח מישהו לעשות משהו, גם אם זה יפגע במשהו אחר. מה שזה לא מסתדר זה עם חוק "לא תעמוד על דם רעך" של חובת הגשת עזרה, שיש חובה מוסרית לעשות פעולה אקטיבית לעזור למשהו. כמובן זה נהיה מסובך ששואלים איפה עובר הקו. תודה על השיחה המרתקת.
היתה נקודה מעניינת שלדעתי היה מעניין לו הייתם מעמיקים בה יותר והיא האם קיימים ערכים אובייקטיביים שאפשר להגדיר אותם כאינטרס של המדינה ואז מצדיקים התערבות ממשלתית או שמא הדמוקרטיה והשוק החופשי הם כלים מספיקים להכתבת הערכים של המדינה?
הי רועי אני עוקב אחיך הרבה כידוע יש תכנים (שלך) על נגיד.. אי אי או איך ללמוד אנגלית בחינם וכ''ו ויש את הפודקאסטים -שיחות אני אישית נמשך לפודקאסטים וכרגע -בלבד א קיצר עמוד השער של הסרטונים ביוטיוב די משעמם אני אישית חשבתי שוב שמדובר בתכנים שאינם שיחות (שאותם אני מחפש) ושמתי לב שהפסדתי מספר שיחות שלך אולי אפשר להחליף לתמונה יותר מעניינת (משהו בסגנון דושי😆)
@@RoiYozevitchאומנם אפשר לטעון לרוח הקודש, אבל נראה לך שהלכתית אי פעם כיוונו לכך שזו תהיה תעשייה שתחסה תחת הממסד הרפואי, ותגרום להפלות של מיליוני עוברים מידי שנה? אגב, לג'ורדן פטרסון יצא ממש לפני כמה שעות שיחה מדהימה עם פמיניסטית שמדברת על העניינים האלה... נראה לי שתעריך :)
אני חולק על הנושא של אין ימין ושמאל כמו שבית הלל ובית שמאי חולקים על הכל אבל יש להם סלע מחלוקת אחד כך גם ימין ושמאל אני חושב שההבדל בין ימין לשמאל (בחו''ל, בישראל אין הבדל אידאולוגי רק פרסונלי) הוא מה תפקיד הממשלה שזה נובע מהאם ממשלה זה טוב או רע שוק חופשי זה למי שחושב שממשלה זה רע סוציאליזם זה מי שחושב שמדינה זה טוב הימין הכי קיצוני זה אנרכיזם שאין צורך בכלל בממשלה השמאל הכי קיצוני זה פטיש ומגל
אחלה שיחה. שאלה לעידן, קצת אישית בלי לפגוע, העובדה שהיית סוציאליסט ונהפכת לליברטיאן לא מצביע פשוט על העובדה שאת. נוטה לאופוטיזם(נוטה לאוטופיות - מילה שהמצאתי עכשיו )? עברתם על הרבה נושאים קשה להגיב. אבל אני אף לא אבין למה אתה חושב שאפשר לתת רק לשוק לעבוד ותקבל את הפיתרון. הרי למה שאנשים יירצו לגור בפריפריה האמיתית(לא יוקנעם) אם לא ייקבלו אינסנטיב מהממשלה. הבעיה בשוק חופשי על 100 אחוז הוא לא בנויי בכדי "להתחיל" דברים אלא בכדי לאפטם דברים קיימים. הטיעונים של שתיכם לגבי הפלות, האמת היו גרועים, לא תאם את הטענות...עוגה...רועי באמת...לך תקשיב לה שוב פשוט התבלבלת לגמרי. אני לא חסיד של נגד הפלות אבל אני יודע שהצדק המוסרי הוא נגדם (כמו שאני אוכל בשר אבל יודע שהצדק המוסרי כנראה עם הצימחונים - הבאתי דוגמא משלי לאנלוגיה דפוקה😊) אני מרגיש שאתה מתנגד כי זה תואם לך למשוואה ליברלית מסויימת. החיים, ואתה יודע את זה, הם לא משוואה חד מימדית. הרעיון שתיאוריה אחת צריכה להיות נכונה לכל הנושאים זה טיפשי, אוטופי. לגבי מערכת החינוך - מערכת חסרת תקנה אבל אנשים יילכו להפגנות בשביל המורים. עד שלא נשבור את התקשורת הבולשיביקית שלנו לא נוכל להתקדם. מערכת החינוך היא כלכך חזקה וענקית שלשבור אותה צריך הרבה מעבר לראש ממשלה, זה צריך לבוא כחלק ממהפכה...כמה שאני שמרן, אני לא רואה קונסטלציה שמשהו כאן יישתנה. זו מערכת שבנוייה על top down כלכך ריכוזי....אף אחד שם לא יישחרר את הכוח. מייאש מאד. אולי אם תקום תנועת חינוך בייתי....דבר שאני אישת לא עשיתי לילדי ולפעמים אני מצטער