آموزش کامل نماز برای اهل سنت
نمازهای فرض:
نمازهای فرض بر مسلمان در هر شبانه روز پنج وقت است که عبارتند از: نماز صبح که آنرا نماز فجر یا بامداد گویند، و نماز ظهر، و نماز عصر، و نماز مغرب، و نماز عشاء و یا خفتن.
1 ـ نماز صبـح: دو رکعت است و وقت آن از طلوع فجر صادق یعنی فجر دوم ـ و آن روشنی است که در آخر شب از جهت مشرق می آید ـ تا طلوع آفتاب.
2 ـ نماز ظهر: چهار رکعت است و وقت آن از اول زوال (مایل شدن) آفتاب از وسط آسمان شروع می شود و تا هنگامی که سـایهء هـر چـیز عـلاوه از سـایـهء اصلی آفتـاب یک بـرابـر آن شود ادامه دارد.
3 ـ نماز عصر: چهار رکعت است و وقت آن بعد از انتهای وقت نماز ظهر شروع می شود تا اینکه سایهء هر چیز دو برابر آن شود (و وقت ضرورت) تا قبل از غروب آفتـاب که رنگ آن زرد شود ادامه دارد.
4 ـ نماز مغرب: سه رکعت است و وقت آن از غروب آفتاب شروع شده وتا ناپدید شدن شفق سرخ ادامه دارد.
5 ـ نماز عشـاء چهار رکعت است و وقت آن بعد از انتهای وقت مغرب تا یک سـوم شب و یا نیمه أول شب ادامه پیدا می کند.
صفت و چگونگی نماز:
بعـد از اتمام طهارت و پاکیزگی بـدن و محل نماز، و مسلمان از دخول وقت نماز مطمئن شد بطرف قبله که خـانهء خـدا در مکـه است ایستاده و برای هر نمازی که می خواست بخواند اعم از فریضه و سنت و نافله در قلب خودش نیّت می کند و سپس اعمال ذیل را انجام می دهد:
1 ـ در حالیکه به سجده گاه خودش می نگرد تکبیر تحریمه «الله أکبر» می گوید.
2 ـ در هنگام گفتن تکبیرة تحریمه هر دو دست خود را در تا برابر دو شانه و یا مقابل گوشها بالا می برد.
3 ـ و سنت است که بعد از تکبیر تحریمه دعای استفتاح نماز بخواند و بگوید: «سبحانک اللهم وبحمدک وتبارک اسمک وتعالی جدک ولا إله غیرک».
بار إلها! ما تو را منزه می دانیم، و تو را حمد و سپاس می گوئیم، و نام تو را برتر می دانیم و هیچ معبـود بر حقی غیر از تو وجود ندارد.
4 ـ سپس می گوید: (أعوذ بالله من الشیطان الرجیم، بسم الله الرحمن الرحیم).
پناه میبرم به خدا از شر شیطان ملعون و نفرین شده، بنام خداوند بخشایندهء مهربان .
سپس سـورهء فاتحه را قراءت می کند: الْحَمْدُ للّهِ رَبِّ الْعَالَمِینَ(2)الرَّحْمنِ الرَّحِیمِ(3)مَلِکِ یَوْمِ الدِّینِ(4)إِیَّاکَ نَعْبُدُ وإِیَّاکَ نَسْتَعِینُ(5)اهدِنَا الصِّرَاطَ child-prayالمُستَقِیمَ(6)صِرَاطَ الَّذِینَ أَنعَمتَ عَلَیهِمْ غَیرِ المَغضُوبِ عَلَیهِمْ وَلاَ الضَّالِّینَ(7) و بعد از آن می گوید: «آمین».
[ستایش خدای راست، پروردگار جهانیان بخشاینده مهربان خداوند روزِ جزا تنها تو را بندگی می کنیم، و تنها از تو یاری می جوییم ما را به راهِ راست ره نما راه کسانی که به آنان انعام کرده ای(راه پیغمبران و صدّیقان و شهیدان و صالحان)، نه آنان که مورد خشم قرارگرفته اند(یهود)، و نه راه گمراهان(نصاری)].
«آمـین» دعای ما را بپذیر، و ما را به راه راست پایدار گردان.
5 ـ سپس سوره ای از سوره های قرآن که آنرا حفظ دارد قراءت می کند مانند: قُلْ هُوَ اللَّهُ أَحَدٌ(1)اللَّهُ الصَّمَدُ(2)لَمْ یَلِدْ وَلَمْ یُولَدْ(3)وَلَمْ یَکُن لَّهُ کُفُوًا أَحَدٌ(4).
[بگو: خداوند است که یگانه است خداوند بی نیاز است نه(فرزند) زاده، و نه زاده شده است و هیچ کس همتای او(نبوده) و نیست].
یا سورهء: إِذَا جَاء نَصْرُ اللَّهِ وَالْفَتْحُ(1)وَرَأَیْتَ النَّاسَ یَدْخُلُونَ فِی دِینِ اللَّهِ أَفْوَاجًا(2)فَسَبِّحْ بِحَمْدِ رَبِّکَ وَاسْتَغْفِرْهُ إِنَّهُ کَانَ تَوَّابًا(3).
[چون نصرتِ الهی و فتح فرا رسد و مردم را ببینی که گروه گروه در دینِ خدا درمی آیند پس پروردگارت را با ستایش(او) به پاکی یاد کن و از او آمرزش بخواه. بی گمان او توبه پذیر است].
6 ـ بعد از آن به رکـوع رفته می گوید: «الله أکبر» و دو دست خود را بر زانوی خود می گذارد و می گوید: «سبحان ربی العظیم» (پاک است پروردگار بزرگ من).
و سنت است که سه بار یا بیشتر آنرا تکرار کند.
7 ـ سپس سر را از رکوع بلند کرده می گوید: «سمع الله لمن حمده» (خدا می شنود ـ و می پذیرد ـ ستایش کسیکه او را ستایش نماید)، خواه إمام باشد و یا منفرد (تنهاگذار).
و بعد از راست شدن و آرام گرفتن از رکوع می گوید: «ربنا ولک الحمد».
(ای پروردگار ما! ستایش حقیقی ویژهء تو است).
اما اگر مقتدی باشـد در این هنـگام می گوید: «ربنا ولک الحمد …»
8 ـ سپس سـجـده کرده می گویـد: «الله أکبر» و بر اعضای هفتـگانه خود سـجده می کند که عبارتنـد از:
پیشانی با بینی، و کف هر دو دست، و هر دو زانو، و سر انگشتان دو پا، و می گوید: «سبحان ربی الأعلی »، پاک است پروردگار بزرگ من.
سه بار و یا بیشتر آنرا تکرار می کند، علاوه بر آن هر چه دوست داشت می تواند دعا کند.
9 ـ سپس در حالیکه سر خود را از سجـده بلند می کند می گویـد: «الله أکبر» آنگاه بر پای چپ خود می نشیند و پای راستش را نصب می کند و دستهایش را روی ران و زانویش می گذرد
10 ـ سپس در حالی که «الله أکبر» می گوید سجـدهء دوم را بجا می آورد، آنچه در سجدهء أول انجام داده در سجدهء دوم نیز تکرارش می کند.
11 ـ سپس «الله أکبر» گویان برای رکعت دوم بلند می شود، بدین ترتیب رکعت أول تمام می شود.
12 ـ سپس سورهء فاتحه و یک سوره (یا چند آیهء دیگر) از قـرآن می خواند و به رکوع می رود، از رکـوع بلند می شود سپس عیناً مانند أول دو سجده می کند.
30 окт 2024