Тёмный

𝗖𝗶𝗺𝗶𝘁𝗶𝗿𝗲𝗹𝗲 𝗲𝘃𝗿𝗲𝗶𝗲ș𝘁𝗶 𝗗𝗮𝗿𝗮𝗯𝗮𝗻𝗶 

Botoșani atracții și trasee turistice
Подписаться 269
Просмотров 563
50% 1

𝗖𝗶𝗺𝗶𝘁𝗶𝗿𝗲𝗹𝗲 𝗲𝘃𝗿𝗲𝗶𝗲ș𝘁𝗶 𝗗𝗮𝗿𝗮𝗯𝗮𝗻𝗶 🔯✡️🔯
După vizitarea cimitirelor evreiești din Frumușica, Bucecea, Mihăileni, Dorohoi, Săveni, Rădăuți Prut, în această postare încadrăm cele două cimitire evreiești din zona Darabani. Nu uităm și le enumerăm în text și pe cele din Sulița și Ștefănești, care sunt atașate într-un tur viitor spre vizitare.
Logofătul Theodor Balș, proprietarul moșiei, a obținut hrisovul de întemeiere a târgului Darabani în 1837, de la domnitorul Mihai Sturza. La întemeierea așezării au luat parte, se pare, patruzeci de familii de evrei.
Doi ani mai târziu, în 1839, Theodor Balș propune evreilor „Învoiala”, un set de legi de natură să favorizeze economic populația minoritară a târgului. „Învoiala” atrage mulți evrei din ținuturile basarabene, care se stabilesc la Darabani, consolidând astfel o comunitate evreiască ce avea să devină decisivă în dezvoltarea comerțului și economiei locale. Învoiala” oferea comercianților evrei „loc pentru spital, școală și mormânturi”, precum și diverse facilități economice. Între ele se număra și dreptul, garantat pentru 25 de ani, al evreilor de a locui gratuit și de a face comerț în casele din centrul orașului, construite de către logofătul Balș.
Vechiul cimitir evreiesc a fost folosit de la înființarea târgului, în 1838, și până în 1883, după care un al doilea a fost dat în folosință. Ambele pot fi astăzi vizitate în Darabani, constituind veritabile incursiuni în istorie.
Ultimii doi supraviețuitori din numeroasa comunitate evreiască de odinioară, Mois Tălmaciu și Aizic, își câștigau existența din mici activități comerciale. Mois tranzacționa piei de miel, iar Aizic era cantaragiul neoficial al pieței orașului. Amândoi s-au stins după 1980, iar mormintele lor sunt găzduite de noul cimitir evreiesc ( cel de lângă stupină).
Astăzi niciun evreu nu mai locuișete în Darabani. Arareori urmași ai evreilor dărăbăneni de altădată vin la Darabani în excursii de rememorare a trecutului și corespondență cu dărăbănenii, autorități și persoane private, din păcate această legătură a timpului este tot mai firavă.....

Опубликовано:

 

15 окт 2024

Поделиться:

Ссылка:

Скачать:

Готовим ссылку...

Добавить в:

Мой плейлист
Посмотреть позже
Комментарии : 6   
@FinaretaMihai
@FinaretaMihai 2 месяца назад
Primăria trebuie să se ocupe.
@marianailie9265
@marianailie9265 3 месяца назад
Trist ca nimeni nu le ingrijeste!
@botosaniatractiisitraseetu3582
@botosaniatractiisitraseetu3582 3 месяца назад
La cimitirele din Frumușica, Dorohoi, Siret ne-am intersectat cu localnici desemnați care efectuau toaletarea copacilor și curățenie în aceste perimetre.
@marianailie9265
@marianailie9265 3 месяца назад
@@botosaniatractiisitraseetu3582 mulțumesc p răspuns!,ok așa ar trebui peste tot
@vioricacoroama7494
@vioricacoroama7494 2 месяца назад
Cit sint de frumoase cimitirele evreiesti vechi din Europa!!In alta pordine de idei ,am o intrebare:VENETIA ARE CIMITIR EVREIESC???
Далее
Istorii ascunse: Cetatea Devei (@TVR Timişoara)
23:47
ROBLOX TRAND AGAIN. Part 7☠️🗿🙋🏻‍♀️
00:16
Outsmarted 😂
00:20
Просмотров 2,3 млн
Revizitând răscoala țărănească de la 1907
9:14
Monumentalul Cimitir din Calafat
8:30
Просмотров 4,1 тыс.
Secretele Cimitirului Vesel de la Sapanta
23:39
Просмотров 69 тыс.
Istorii ascunse: Cetatea Șoimoș (@TVR Timişoara)
22:21