Hocam bi sorum vardı 45:35 üçüncü öncüle ulaşabileceğimiz bi bilgi nasıl oluyo belki gerekli değil yeterince var Yani o öncülden bunu ben çıkamasaydım hiçbi şekilde
@@bzxkxl knka soru hatalı zaten.3.öncül yalnızca bu bilgilerden denildiği için kabul edilemez.Bir soruda yalnızca deniliyorsa verilen paragraf yorumlanır.Uzman ihtiyacı olduğu bu paragraftan asla çıkmaz.Yıllardır hatalı ve tartışmalı soru yazıyorlar zaten.Buda böyle bir soru olmuş.
1876-1946 yılları arasında neden çift dereceli seçim sistemine devam edilmiş ve bunun kaldırılması için 1946 yılı beklenmiş hocam. Sebep halkın daha böyle bir iklime alışmış olmaması mıdır? Yoksa başka sebepler mi vardır.
Ertuğrul merhaba. Tek dereceli seçim elbette daha demokratiktir. Düşünsene 1946'da bu hak verilmesine rağmen Demokrat Parti'nin adı bile henüz kitlelere tanıdık gelmiyor. Demir kırat denmesi bundandır. Çift dereceli sistemde seçmenlerin seçtikleri delegeler (müntehib-i sani) milletvekillerini seçiyor bu anti demokratiktir. Zaten özünde de böylesi bir durum söz konusudur. Siyasetin elitlerin yönetimi olduğu yorumları hala kabul edilir ve tartışılır [Ör. Robert Dahl- Poliarşi/demokratik elitizm] biliyorsun. 19. yüzyılda genel oy çok geç yaygınlaştı. Fakat soruna dönersek, kamuoyunun yıkıcı bir takım düşünceleri böylelikle kontrol edilebilir. Örneğin Osmanlı'da çok uluslu bir yapı var ve parçalanma endişesi arttığında karar vericiler tehlikeli olabilir. Yahut Cumhuriyet döneminde ideolojik bir takım hareketler var yine kontrol edilmesi gerekiyor mantığı hakimdir. Ertuğrul, sorun tarihin kapsamını aşan Türk siyasal hayatında hayli tartışılan bir konudur ve tartışılmaya devam ediyor. Selamlar. İyi çalışmalar.
hocam anlatım için çok teşekkür ederiz ancak 30.soruda aşarın kaldırılması şeri bir vergi olduğu için laiklik ve halkçılık olarak almak doğru olmaz mı ?
Nabukadnezar Haldi merhaba, İlkeler kısmı devlet sistematiğinin en oturmuş en kalıplaşmış noktasıdır. Bu yüzden sınav tarihinde en fazla yer bulmuş soru modelidir. Bu alanda yorum yapmak sınav dışında kabul edilebilir ancak sınav için soru kalıplarıyla oynamamak gerekiyor. İlke sorularına yer verdiğim videolara bakarsan ne demek istediğimi anlayacaksın. Senin sorunu cevapsız bırakmamak için gel üzerinden birlikte düşünelim.1923 sonrası vatandaşlık tanımı var haliyle müslim-gayrimüslim ayrımı yapılamaz. Ulus devletin doğasına aykırıdır bu durum. Bu yüzden aşar vergisinin (aşar-öşür-onda bir anlamına geliyor) din üzerinden alınan bir vergi olma ihtimali ortadan kalkıyor. Azınlıklarda vatandaş statüsünde. Eskiden tebaalar vardı. Ayrım meşru kabul edilebilirdi fakat 20. yüzyılda köylüden alınan bir vergi olarak görüldüğü için toplumsal eşitlik (halkçılık) adına bu vergi ortadan kaldırılıyor. ru-vid.com/video/%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BE-tLsx32DeqWg.html ru-vid.com/video/%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BE-C1bJuc6gMJ8.html
Hocam teşekkürler öncelikle. Brnim bi sorun olacaktı . Son sorunun 2. Öncülünde zatten montröyle boğazların egemenliği bize geçmedi mi . Sadabat paktı 37 yılında sonrasında yani . Kafam karıştı o konuda
Burak merhaba, Ortak tehdit İtalyan faşizmi malum. Revizyonist devlet (yayılmacı) Mussolini İtalyası. Bu yüzden Türkiye bölgede (balkanlar, Akdeniz ve ortadoğuda) ortak paktlar geliştiriyor. Balkan Antantı, Sadabad Paktı, Akdeniz Paktı, Nyon Görüşmeleri bunlardan bazılarıdır. Aynı sebeple Montro yürürlüğe giriyor; çünkü Lozan'da Boğazlar Komisyonu'na bırakıldığı için İtalya, Japonya ve benzeri yayılmacı devletler bu antlaşmayı tehdit unsuru olarak kullanabilir. Türkiye şartlar değişti diyor ve Montrö görüşmelerinde en kısa tabirle boğazların tapusunu alıyor. İyi çalışmalar.
Hocam 27D 10Y sizce nasıl? Hep 2 şık arasında kaldığım sorulardan yanlışı işaretleyip doğruları silmişim ilk soruda mimarlık yapıp sonra resim şıkkını işaretlemem gibi ve daha bunun gibi 6 tane soru
Kenan merhaba... Fena değil sonuçlar ama biliyorsun tarih sınavlarında en büyük zorluk bahsettiğin ikilimde saklı. Bu durum konuya hakim olamamanın yanısıra çok sevip ayrıntıya dalmanın da getirisi. İki durumda da benzer hatalar yapılabiliyor. Bunu aşabilmek için kısa zamanda devletin yazdığı bütün soruları olabildiğince gözden geçirmek gerekiyor. Soru tipleri böyle çıkıyor ortaya. Vaktin varsa 160. videoya bakabilirsin. Ama sonuç itibariyle biraz daha dikkatli olursan 27 soru üzerinden düşünürsek 20 üstü kalacağın aşikar umarım 25 ve üstü bir neticeye sahip olursun. İyi çalışmalar ve şimdiden başarılar.