Тёмный

#238 - Så här investerar du 2022 enligt forskningen och forumet | Portföljerna & ombalansering 2022 

Подписаться
Просмотров 17 тыс.
% 214

Här får du vår, forskningens och RikaTillsammans-forumets syn på hur man kan och bör investera 2022 (eller vilket år som helst). I årets uppdatering har vi förenklat och förtydligat - så att både du som är helt ny eller proffs - får glädje av förslagen. Som en bonus får du även ett par viktiga stickspår om t.ex. principen "tillräckligt bra". 😊
Först och främst måste vi säga ett stort tack till communityn på RikaTillsammans-forumet som har samskapat dagens förslag. Det är hundratals kommentarer och många trådar som lett fram till detta förslag. Det är inget som jag hade kunnat göra på egen hand. Tack. På riktigt.
En sammanfattning lyder som:
1) Forskningen säger förenklat: "Investera i hela höstacken istället för att leta nålar. Köp alla bolag, i alla länder, i alla storlekar, i alla branscher så billigt som möjligt. Spara långsiktigt och regelbundet. Rör inte pengarna om inte dina förutsättningar eller mål har förändrats." Den bästa "översättningen" till en konkret strategi blir då: "Spara långsiktigt och regelbundet i billiga globala indexfonder."
2) Det i sin tur översätter jag till: "Ta hjälp av en fondrobot som LYSA eller OPTI. De hjälper dig att sätta ihop en kombination av billiga indexfonder, spara långsiktigt, billigt och regelbundet." LYSA är bred, billig, hållbar och störst, men finns ej som app. OPTI liknar LYSA men finns som app men är i gengäld lite dyrare. Vi föredrar LYSA men rekommenderar även OPTI varmt, särskilt för den yngre mobile-first-generationen.
3) En variation - ej nödvändigtvis bättre - för den som vill göra själv / inte kan eller vill använda fondrobot är en kombination av fonden "Länsförsäkringar Global Indexnära" och ett bankkonto med insättningsgaranti. Vi använder själva Lunar Bank med 1 % ränta i dagsläget. Denna lösning är inte perfekt, men tillräckligt bra för de allra flesta. Variationer på fondval finns i forumet.
4) För den som vill göra en lite bättre variant än i 3) så har vi en basportfölj på 100 % aktier. Den löser vissa problem som uppstår när man bara väljer en fond. LF-fonden äger t.ex. inte alla bolag på tillväxtmarknaderna eller globala småbolag. Nedan finns konkret förslag med fonder. Variationer finns på forumet. Med denna basportfölj kan du investera på vilken risknivå och sparhorisont som helst genom att balansera risken i aktierna med bankkontot.
5) Vi avråder inte, men rekommenderar inte heller våra modellportföljer (Nybörjar-, Globala barnportföljen m.fl.). De är variationer på basportföljen och introducerar, för de flesta, en onödig komplexitet. Framförallt är det inte givet att den ökade komplexiteten (t.ex. guld) ger en högre avkastning. Alternativen 1-4 ovan är fullt tillräckliga.
6) I avsnittet pratar vi även om en del stickspår såsom ledartröjor i Tour de France, vikten av att välja sparhorisont (kort, vet-inte och lån) och hur beslutet av fördelning mellan aktier och räntor egentligen är långt viktigare än vilken fond / portfölj man väljer.
Lycka till med ditt sparande,
Jan och Caroline
Disclaimer
====
Allt sparande är förknippat med risk. Ditt sparande kan både öka och minska i värde. I värsta fall kan det hända att du förlorar hela ditt insatta kapital, investera inte mer än du har råd att förlora. Historisk avkastning är inte en garanti för framtida avkastning. Alla våra avsnitt är allmän information, ska inte ses som finansiell rådgivning eller ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Vi har placerat våra egna pengar i de placeringar vi nämner i avsnittet. Läs mer rikatillsammans.se/villkor
Artikel & PPT:
bit.ly/rt-avsnitt238
Sponsrade länkar (som inte påverkat innehållet alls):
====
LYSA: bit.ly/rtlysa
OPTI: bit.ly/rtopti
Lunar: bit.ly/rtlunar
Avanza: bit.ly/rtavanza
Nordnet: bit.ly/rtnordnet
Basportföljen
====
70% - Länsförsäkringar Global Indexnära
10% - Handelsbanken Gl Småbolag
10% - PLUS Allabolag Sverige
10% - Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära
kombinera med bankkonto för att balansera risk / sparhorisont.
Innehållsförteckning
====
00:00:00 - Intro
00:05:20 - Sammanfattning av dagens avsnitt
00:09:16 - Inga förändringar i portföljerna för 2022
00:13:51 - Ta ut en del av din avkastning och fira
00:18:58 - Om modellportföljerna
00:20:48 - Tillräckligt bra
00:25:45 - Fördela din energi rätt och maximera livsglädjen
00:28:52 - Det bästa man kan spara i är en fondrobot
00:36:14 - Att investera i index är att alltid vara en förlorare
00:40:45 - Processen är viktigare än utfallet
00:44:16 - Länsförsäkringar Global Indexnära är tillräckligt bra
00:47:41 - Tillväxtmarknader
00:50:53 - Hållbarhet som en viktig faktor
00:54:13 - Vad innebär tillräckligt bra?
00:58:40 - Tidshorisonten är en viktig faktor i ditt sparande
01:03:48 - Sparhorisonten kan ändras
01:06:52 - Rätt risk för din ekonomi
01:13:42 - 100% bankkonto för sparande på kort sikt
01:16:49 - Ha räntedelen i en egen portfölj
01:25:24 - De tolv principerna

Опубликовано:

 

16 янв 2022

Поделиться:

Ссылка:

Скачать:

Готовим ссылку...

Добавить в:

Мой плейлист
Посмотреть позже
Комментарии : 36   
@mattkim421
@mattkim421 Год назад
Bra video. Jag tror ärligt talat att det enklaste sättet att tjäna pengar online är genom finansmarknaden. Jag tjänar för närvarande 3000e varje månad på det.
@RikaTillsammansTV
@RikaTillsammansTV Год назад
Bra jobbat! 👍
@mattkim421
@mattkim421 Год назад
kryptomarknad.
@mattkim421
@mattkim421 Год назад
Jag har ingen handelserfarenhet heller. Jag handlar under en mäklarfirma och min mäklare sköter all min investeringsverksamhet och tjänar pengar för min räkning.
@ivanalala655
@ivanalala655 Год назад
@@mattkim421 Hallå..
@ivanalala655
@ivanalala655 Год назад
vem är din mäklare?
@GreyNomads
@GreyNomads 2 года назад
Tillräckligt bra avsnitt dvs perfekt
@Evonsky
@Evonsky 2 года назад
haha! precis så
@RikaTillsammansTV
@RikaTillsammansTV 2 года назад
😂😂👍
@urologiker
@urologiker 2 года назад
Bästa avsnittet ever.
@RikaTillsammansTV
@RikaTillsammansTV 2 года назад
Vad roligt att höra, tack! 🙏❤️
@villamathilda6984
@villamathilda6984 2 года назад
Ursäkta mig men vad fan har hänt med Jan? Vad han än går på, vill jag också ha! Det här avsnittet var det bästa någonsin! Alla behöver bara lyssna på det här avsnittet. Följa exemplaren och luta sig tillbaka och njuta av livet. Tillräckligt bra blir mitt nya motto😀
@RikaTillsammansTV
@RikaTillsammansTV 2 года назад
Haha, vad roligt att höra! ❤️🙏
@Johanhimself
@Johanhimself 2 года назад
Känner igen mig i beskrivningen om gitarren. Det har gått så långt att jag mer eller mindre mår dåligt över konsumtion överhuvudtaget. Behöver verkligen hitta en balans mellan sparande och konsumtion. Det finns rent ekonomiskt utrymme för båda men jag vill hela tiden maxa sparandet till varje pris. Har kanske gripits av sparjävulen, speldjävulens bror. 👿
@RikaTillsammansTV
@RikaTillsammansTV 2 года назад
Haha, har inte tänkt på det som spardjävulen. :-)
@RasShango
@RasShango Год назад
👌🏾
@rebeccaskalare9445
@rebeccaskalare9445 2 года назад
Är bara i början av avsnittet men undrar hur det kommer sig att mitt Lysa konto gick upp typ 22% förra året medans min investering hos Better Wealth bara stigit knappt 4%. Det är samma fördelning i portföljerna och jag startade dom ungefär samtidigt. Fattar inte. Någon som har en förklaring ?
@RikaTillsammansTV
@RikaTillsammansTV 2 года назад
De har förmodligen investerat i olika underliggande fonder. Återkom gärna med en fråga i forumet så kan vi kolla på det. rikatillsammans.se/forum/
@rebeccaskalare9445
@rebeccaskalare9445 2 года назад
@@RikaTillsammansTV Ok, tack ska jag göra. Tack ocksa för ett jätte bra avsnitt! Förutom sa mycket matnyttig info sa är ni sa trevliga att se och lyssna pa! Hälsningar fran Belgien!
@viirrsm7441
@viirrsm7441 2 года назад
Vilket index tycker ni man ska jämföra sin portfölj emot? Exempelvis globala barnportföljen.
@RikaTillsammansTV
@RikaTillsammansTV 2 года назад
Globala barnportföljen jämförs bäst mot 80 % av MSCI ACWI. Rent konkret t.ex. fonden SPP Aktiefond Global * 0,8.
@okkomp
@okkomp 2 года назад
Några intressanta punkter.. Jag tänker utforma mina val om 5-10 år beroende på hur mycket pengar jag har istället för att planerar hur mycket pengar jag har för att köpa en specifik sak. Exempel är att min konsumtion blir betydligt större när jag fick löneförhöjning från 10k/må till 45k/må. Större lgh, äta ut mer, bil, ny bil etc etc. Man anpassa sig och jag tror det är svårt att göra annat...