Тёмный

3- Hidroelektrik Santrallerde UYARTIM ( İKAZ ) SİSTEMİ l DETAYLI ANLATIM 

Ferhat Aydın
Подписаться 863
Просмотров 4,1 тыс.
50% 1

#yenilenebilirenerji#hidroelektrik#FerhatAydın#hes#türbin#generatör
Merhaba ben Ferhat Aydın, RU-vid de hidroelektrik konusunda edindiğim bilgileri paylaşıyorum. Kanalımda Hidroelektrik dersleri, bu konuda yazılmış bilimsel makale ve tez'leri ve dünyadaki hidroelektrik santrallerinin incelenmesi gibi konuları bulabilirsiniz. Sizde tüm dünyanın yenilenebilir enerjiye doğru yönelişinde bilgisiz kalmayın.
Hidroelektrik Santrallerinde Elektrik Nasıl Üretilir ?
f.aydinnnn@gmail.com
2- Hidroelektrik Santrallerin Çalışma Prensibi I DETAYLI ANLATIM
• 2- Hidroelektrik Santr...
275 METRE İLE TÜRKİYE' NİN EN YÜKSEĞİ - YUSUFELİ BARAJI ( TİME-LAPSE ). • 275 METRE İLE TÜRKİYE'...
TÜRKİYE' NİN EN BÜYÜĞÜ - ATATÜRK BARAJI BELGESELİ - • TÜRKİYE' NİN EN BÜYÜĞÜ...
7 KAPAK BİRDEN AÇILDI - KARAKAYA BARAJI
• 7 KAPAK BİRDEN AÇILDI ...

Опубликовано:

 

11 окт 2024

Поделиться:

Ссылка:

Скачать:

Готовим ссылку...

Добавить в:

Мой плейлист
Посмотреть позже
Комментарии : 25   
@guneyerdogdu7371
@guneyerdogdu7371 2 года назад
Hoca tam mühendislik anlatım helal sana
@omerkanbul5573
@omerkanbul5573 9 месяцев назад
Çok güzel anlattım ağzınıza yüreğinize sağlık
@omerkanbul5573
@omerkanbul5573 9 месяцев назад
Ferhat bey dinamik ikazla ilgili video bekliyoruz 34,5 kg nehir tipi santraller için palton kaplan francis hangisinin görseli olursa
@gokayyavuz6094
@gokayyavuz6094 Год назад
hocam harikasınız çok teşekkürler güzel anlatımınız için devamını bekliyoruz 🤩🤓
@emreay4575
@emreay4575 7 месяцев назад
Gayet aydınlatıcı bilgiler teşekkürler
@emreay4575
@emreay4575 7 месяцев назад
Peki bir soru benim için önemli bu 280 tonluk genaretorun miline kac tonluk bir kuvvet uylanirsa hareket başlıyor minimum ilk hareket basıncı bilgisi gerekli bana bu işin içinden birisi olarak bu konuda bana yardımcı olursanız sevinirim ..
@ismailerdal3806
@ismailerdal3806 Месяц назад
Video da gösterdiğiniz tek hat kralkızı hidroelektrik santraline ait ve şuan benim elim de güzel anlatmışsınız santral yenileniyor şuanda ben de diyorum bir yerden tanıdık geliyor 😂
@ferhataydintr
@ferhataydintr Месяц назад
Santralin yenilendiğinden haberim oldu. Kralkızı sistemini beğeniyordum ama birde scada yapılsa diyordum. Hayırlısı olur umarım. Kolay gelsin 😇
@onuralkan9685
@onuralkan9685 2 года назад
Tesekkur ederim cok faydali oldu,proje okuma,ariza tespiti ile ilgilide videolarinizi bekliyorum.
@muratatasoy9100
@muratatasoy9100 2 года назад
Helal olsun güzel paylaşım olmuş emeğine sağlık hocam
@rustemkurtcu8920
@rustemkurtcu8920 Год назад
Emeğinize sağlık, yalnız katılmadığım bazı konular İkaz sistemi ilk anda gerekli olan DC enerjiyi DC baradan alır, burda akülerden alır demek pek doğru bir tanım değil. Aküler Herhangi bir kesinti, arıza durumunda DC barayı enerjisiz bırakmamak adına konulur. İkinci bir husus ise Hız regülatörü generatör boşta iken devir/frekans odaklı çalışırken paralelde iken aktif yük odaklı çalışır. Yani boşta 50hz ise set değeri o değere yakalamak için ayar kanatları ile oynar. Paralelde ise 50MW set var ise 50MW sabit tutmak için ona göre ayar kanatları ile oynar, frekansa bakmaz. Paralelde generatör şebeke frekansıyla beraber döner, onu dışına çıkamaz zaten. Tabi sizin aldığınız/attığınız yük illa şebeke frekansını etkiler ama yük miktarına göre belki binde bir artırır/düşürür. Mesela Senkron kompansatör olarak çalışabilen santrallerde senkron motor olarak çalışan ünitede ayar kanatları ve Ana giriş vanası kapalı olmasına rağmen şebeke ile birlikte aynı frekansta döndüğünü görürsünüz.
@ferhataydintr
@ferhataydintr Год назад
Teşekkür ederim Rüstem bey. Öncelikle kıymetli yorumlarınız için teşekkür ediyorum sizlere. Bilmediğimiz birçok şey var. Hem ben öğreniyorum hem de bizi takip edenler. Videolara göre yorumlarda ayrıca geliştiriyor bizleri. Öncelikle şunu söylemek istiyorum. 1. Husus Ben bu çalışmayı hazırlarken kendi bulunmuş olduğum santrale göre değerlendirmiştim o yüzden ek bir parantez açıp dediğiniz şeyi dile getirmemişim. Aynen dediğiniz gibi DC barası demek çok daha iyi. Özellikle Keban buna örnek. Şebekeden gelen enerji ya da hiç elektrik yoksa bile dizel jeneratörden gelen enerji ile DC ye çevrilip DC bara besleniyor. En kötü akü üzerinden. 2. Husus 50 MW ve üzeri santraller frekans tutmaya yönelik çalışırlar. Dolayısıyla hem boşta hemde paralaldeyken bu konu önem arz ediyor. Sizde bilirsiniz ki belirlenmiş frekans değeri arasında çalışması gerekiyor generatörün. Devir sayısının artışı frekansı etkiliyor. Dolayısıyla boşta ya da paralelde fark etmiyor çalışması için. Kesinlikle haklisininiz paraleldeyken küçük santrallerin frekans sapması sistemi pek fazla etkilemiyor. Ancak kendi çalışması için bu şart.
@aydarge
@aydarge 2 года назад
Videoların devamı gelecek mi? Proje okuma vb
@kaanyaman5322
@kaanyaman5322 Год назад
Hocam devamı varmi
@kirokiro1915
@kirokiro1915 2 года назад
Usta geçiş nasıl oluyor... İkaz Aküden çıkıp trofo üzerine nasıl alıyor
@ferhataydintr
@ferhataydintr 2 года назад
Suyun çarka çarpıp dönmesi ile elektrik üretilmez. Manyetik alan şart. O yüzden aküden rotor sargılarına DC gerilim verilir ki çıkış gerilimi oluşsun. Generatör gerilim ürettiğinde çıkış barasından ikaz trafosuna bir hat geçişi var. Ürettiği gerilim trafo ile AC 380 volta düşürülür.Ardindan AC volt DC volta dönüştürülür. Sonrasındaki geçişler kesiciler ile gerçekleşir.
@yusufveyseleviz5573
@yusufveyseleviz5573 2 года назад
Abi yatak soğutma fren ne zmn paylaşıcan
@ferhataydintr
@ferhataydintr 2 года назад
Yatak soğutma 'SERPANTİN' ler ile gercekleştiriliyor. Serpantin içerisinde kılcal damar şeklinde bakır baralar var. Onların içerisinde soğuk su geçişleri oluyor ve böyle soğutuluyor yağ. FREN kısmı ise basınçlı hava ile yapılıyor. Sisteme stop verildiğinde ve hız belli bir seviyeye düştüğünde balatalar ile durma sağlanıyor. Bu konuda kafanıza takılan sorular yinede olursa ayrıca görüşebiliriz.
@yusufveyseleviz5573
@yusufveyseleviz5573 2 года назад
Peki airtaion hattı nın görevi nedir
@sahinkor1817
@sahinkor1817 Год назад
Meraha 600 mw güçü olan bir hes santrali yıllık enerji üretim hesaplaması nasıl yapılıyor saatlik 600 mwh olursa 24 saatlik 600*24=14400 bir ay 30 gün 14400*30=432000 Bir yıllık 12 ay 432000*12=5184000 mwh yıllık yanlış varmı bu hesaplamada
@ferhataydintr
@ferhataydintr Год назад
Her üretim tesisinin kapasite faktörü vardır. Hidroelektrik için kapasite faktörü %40 tır. KF = Yıllık Elektrik Üretimi / (Kurulu güç *365 gün*24 saat/gün) Böyle hesaplanır. Yani yaptığınız işlem doğru ancak santralin yıl boyunca sürekli çalışması mümkün olmadığından kapasite faktörü ortaya çıkmış. Yaptığınız işlem bir hidroelektrik santraline aitse %40 nı alın yıllık üretimi o olur.
@sahinkor1817
@sahinkor1817 Год назад
@@ferhataydintr çok teşekkür ederim şu şekil o zaman 5184000%40=2073600
@eraybdr52
@eraybdr52 Год назад
​@@ferhataydintrhidroelektrik için %40 biraz fazla olur. Ülkemizde bu değere çoğu santral çıkamaz. Uzun yıllarda bile uzak ki hele 2-3 yıllık ortalamalar %20-25 kapasite faktörlerini veriyor çoğu santral için. Regülatörlü heslerde özellikle daha düşük oluyor çünkü suyun baraja göre çok daha fazlası savaklanır. Türbin maliyeti ve elektrikten üretilen kazanca bağlı fizibilite var. Barajlara göre depolama olmadığı için daha çok su feda edilir. Özellikle 2-3 ay tam güce yakın çalışan regülatörler çoğu zaman yılın geri kalanında günde çeyrek güç ile 2-3 saat çalışır (fiyatların en yüksek olduğu saatlerde). Bu nedenle bir çok HES'te kapasite faktörü %30 bile olmuyor.
@kaanyaman5322
@kaanyaman5322 2 года назад
Devami yokmu hocam
@ferhataydintr
@ferhataydintr 2 года назад
Devamı gelir inşallah :)
Далее
World‘s Strongest Man VS Apple
01:00
Просмотров 33 млн
Hidroelektrik santrali (HES) çalışma prensibi
12:52