Тёмный

30 år siden folkemordet i Rwanda, Benedicte Giæver, lederFlyktninghjelpens beredskapsstyrke (NORCAP) 

HL -senteret
Подписаться 1,7 тыс.
Просмотров 345
50% 1

www.hlsenteret...
30 år siden folkemordet i Rwanda
Benedicte Giæver, leder av Flyktninghjelpens beredskapsstyrke (NORCAP), var en av to norske hjelpearbeidere som befant seg i Rwanda da folkemordet startet i april 1994. Hør Giæver fortelle om sin dramatiske flukt og gi sine betraktninger om hva som gjorde folkemordet mulig og hva som har skjedd siden. Bjørnar Østby, høyskolelektor i freds- og konfliktstudier ved Oslo Nye Høyskole, vil deretter delta i en samtale om folkemordet.
Tid og sted: 7. apr. 2024 14:00 - 15:30, HL-senteret
For 30 år side kulminerte de etniske konfliktene i Rwanda i et av historiens mest brutale folkemord. I løpet av 100 dager ble mellom 500 000 og én million tutsier, politisk moderate hutuer og rundt 30 prosent av twabefolkningen drept. Massedrapene begynte 6. april etter at et fly med Rwandas president Juvenal Habyarimana ble skutt ned.
- Jeg husker ennå den kvelden. Jeg hadde vært på besøk hos noen venner og det var helt stille i Kigali. Jeg kjørte så fort jeg bare kunne. Jeg var livredd for hva som skulle skje. For du finner aldri en sånn by helt død, forteller Giæver i et intervju med NRK.
Tidlig neste morgen startet massedrapene. Interhamwemilitsen gikk fra dør til dør og massakrerte sine landsmenn. Giævers tutsi-naboer tryglet henne om hjelp og ba om å få skjule seg i huset hennes. Snart ble situasjonen så farlig at hun innså at hun måtte rømme. Etter en dramatisk flukt kom hun seg ut av Rwanda.
Benedicte Giæver leder i dag NORCAP, en del av Flyktninghjelpen som jobber for å sikre at mennesker rammet av krise og klimaendringer får den beskyttelsen og de mulighetene de trenger. NORCAP jobber innen nødhjelp, utviklingsarbeid og fredsbygging. Giæver har vært på flere oppdrag i Rwanda siden folkemordet i 1994.
Bjørnar Østby er høyskolelektor i freds- og konfliktstudier ved Oslo Nye Høyskole. Han har i mange år jobbet med krig- og konfliktspørsmål, særlig internasjonaliserte borgerkriger i en afrikansk kontekst. Han arbeider med en lærebok om konfliktløsning og fredsarbeid for Fagbokforlaget. Østby er ansvarlig for podcasten "Afrikansk Politikk" sammen med historiker og journalist Maren Sæbø. Podcasten har i vår en serie om folkemordet i Rwanda.
Denne søndagen vil Giæver fortelle sin historie. Bjørnar Østby vil delta i en samtale om folkemordet. Forskningsleder ved HL-Senteret, Ellen Emilie Stensrud, leder samtalen. Stensrud har forsket på ulike aspekter ved forebygging av folkemord og massive menneskerettighetsbrudd.

Опубликовано:

 

6 апр 2024

Поделиться:

Ссылка:

Скачать:

Готовим ссылку...

Добавить в:

Мой плейлист
Посмотреть позже
Комментарии    
Далее
Новый вид животных Supertype
00:59
Просмотров 230 тыс.
pumpkins #shorts
00:39
Просмотров 16 млн
How could the Rwandan genocide happen? - BBC Africa
6:58
What is happening in Southern Azerbaijan? | Documentary
18:53
Noam Chomsky - Why Does the U.S. Support Israel?
7:41