Тёмный
No video :(

62 Zonnepanelen schoonmaken of niet? Deel 2 

In stappen van het gas af.
Подписаться 20 тыс.
Просмотров 29 тыс.
50% 1

Kortingscode voor de omkasting buitenunit: IN-STAPPEN-VAN-HET-GAS-AF-2
Ga naar: webshop.energie-transitie.inf...
Download de airco gebundelde tips op: www.energie-transitie.info/ge...
Voor een gecertificeerde airco installateur bij jou in de buurt: www.energie-transitie.info/of...
Kijk voor de door ons geteste Infraroodpanelen op:
webshop.energie-transitie.inf...
Download de 'tips verwarmen met infrarood' op: www.energie-transitie.info/ti...
In deze vlog ga ik verder in op de resultaten na het schoonmaken van één paneel.
Zoals vaste kijkers weten hebben wij een AB test gedaan met twee identieke zonnepanelen. De één hebben we schoongemaakt en de ander niet.
Wat zijn de resultaten die we hebben kunnen ontdekken en hoe zijn de panelen na een heftige regenbui en zelfs meerdere regenbuien? Hierbij onze bevindingen.
Even voor de duidelijkheid. De twee panelen liggen naast elkaar, onder dezelfde hoek.
Ook hebben de panelen voor de schoonmaakbeurt altijd gelijkwaardige opbrengstcijfers gehad zodat we een reële vergelijking kunnen maken.
Op 5 juni is één paneel schoongemaakt. Het ene paneel is schoongemaakt met regenwater en het andere paneel niet. Wanneer we naar de opbrengst per dag kijken dan valt het op dat het schoongemaakte paneel per dag nauwelijks meer kWh oplevert. Het zijn zeker geen opzienbarende cijfers.
Op 20 juni is het heel hard gaan regenen. Zelfs met code oranje.
De vraag is natuurlijk: 'is het niet schoongemaakte paneel in zijn geheel schoongespoeld na die heftige regenbui' en
'hoe is de verhouding in opbrengst van de panelen na die regenbui?'
Laten we eerst even kijken of het niet schoongemaakte paneel werkelijk geheel is schoongespoeld. Dit is het beeld van de panelen na deze heftige regenbui.
Wat je ziet is dat er nog steeds wel iets verschil zit tussen de panelen. Het schoongemaakte paneel is iets schoner.
Het vreemde is wanneer we naar de cijfers kijken dat de opbrengstcijfers ineens iets gunstiger zijn voor het schoongemaakte paneel. Dit is tegenstrijdig met wat je zou verwachten. Maar wellicht is het niet schoongemaakte paneel iets vervuild geweest met bladeren door de wind of iets dergelijks. Mijn collega was toen op vakantie dus we hebben hier jammer genoeg geen beeld van.
In de opvolgende dagen is er meer regen gevallen en na een aantal regenbuien is het uiterlijk verschil tussen de panelen bijna gelijk. Maar ook na deze regenbuien zien we weinig verschil in opbrengst.
In de vorige vlog zagen we kort na het schoonmaken een behoorlijk verschil in opbrengst op tussen de panelen. Dat was een meting van het opgewekt vermogen op dat moment en niet de gemiddelde opbrengst van de gehele dag. Het kan zijn dat er door het schoonmaken toch nog een temperatuur verschil is geweest tussen de panelen wat deze waardes heeft veroorzaakt.
Wanneer we gaan kijken naar de opbrengsten per dag per paneel dan moet ik eerlijk zeggen dat ik het verschil tussen beide panelen niet echt heel erg groot vindt. Na 1 kleine maand 2,58 kWh. Een 4,6 % meer opbrengst. Waarvan het grootste gedeelte waarschijnlijk zal zijn veroorzaakt door bladeren op het vuile paneel.
Wat is nu slim? Gevoelsmatig zou ik zelf na zo'n sahara wind wanneer de panelen met veel zand zijn bedekt, de panelen echt wel willen schoonmaken. Zeker wanneer het daarna nog een lange periode droog blijft. Maar mijn collega geeft terecht aan dat het verschil te minimaal is en dat zijn installateur dit hem sowieso had afgeraden dit te doen in verband met de coating van de panelen. En zo zie je maar weer dat iedereen zelf moet doen waar die zich prettig bij voelt.
Voor ons zelf heeft deze simpele praktijktest zeker wel wat inzicht gegeven of we ons nou heel erg druk moeten maken over panelen die iets vervuild zijn. Ja niet dus. Toch wel een geruststellend gevoel toch?
Ik hoop jullie met deze eenvoudige test weer wat meer inzicht en gemoedsrust te hebben gegeven. Tot de volgende keer.

Опубликовано:

 

3 июл 2023

Поделиться:

Ссылка:

Скачать:

Готовим ссылку...

Добавить в:

Мой плейлист
Посмотреть позже
Комментарии : 59   
@kgkertfcjhg
@kgkertfcjhg Год назад
Misschien een simpele test, maar dit soort huishoud kennis is een hele goede aanvulling aan onze kennis. Niet meer poetsen op die dingen dus. Bedank! 🙂
@supermathy3000
@supermathy3000 Год назад
Leuke test dit. Goed dat iemand initiatief neemt. De interval is eigenlijk te kort. Deze test moet je over jaren doen. Vuil bouwt op met name op de onderste rand. 1 x per 2 a 3 jaar schoonmaken kan geen kwaad. Ook niet voor de coating als die er überhaupt op zit. Mss een idee voor de volgende test. Wat voor een coating zit er op een zonnepaneel en waar beschermd het allemaal tegen.
@instappenvanhetgasaf.4374
@instappenvanhetgasaf.4374 Год назад
Goed idee!
@robhansen3835
@robhansen3835 Год назад
kunstof klemmen heb ik erop gezet, aan de onderkant met openingen door de capillaire werking loopt alles weg die noemen ze Zonnepaneel Water Drainage Clips bij Allie 30 stuks 15 euro
@instappenvanhetgasaf.4374
@instappenvanhetgasaf.4374 Год назад
@@robhansen3835 Top. Heb ik zelf ook op mijn panelen
@Gerrit-JanvandenBerg
@Gerrit-JanvandenBerg Год назад
@@robhansen3835 Top advies : gaat direct bestellen
@pedrosmits
@pedrosmits 5 месяцев назад
Alles hangt af van de soort vervuiling. Als je wat vettige en groene aanslag hebt door bomen en groen, dan is schoonmaken zeker een must. Ik doe dit al 6 jaar bij onze voetbalvereniging, aan het einde vh voetbalseizoen, met warm water uit de boiler (ontkalkt). Geen verschillen merkbaar na al die jaren.
@instappenvanhetgasaf.4374
@instappenvanhetgasaf.4374 5 месяцев назад
Dank je voor je input!
@Ad__Rem
@Ad__Rem Год назад
Eenvoudige en goede uitleg. Conclusie blijft voor mij: het scheelt een paar procent maar het is me de tijd, moeite en eventuele risico's niet waard om de panelen schoon te maken. Gewoon wachten op een goede regenbui dus. (hoewel dit de laatste jaren wel wat langer kan duren soms ;-)
@instappenvanhetgasaf.4374
@instappenvanhetgasaf.4374 Год назад
Geduld is een schone zaak zeggen ze wel eens...
@Gerrit-JanvandenBerg
@Gerrit-JanvandenBerg Год назад
gelukkig komt er vandaag regen (wel wat meer dan ons lief is )
@Sierra-Whisky
@Sierra-Whisky Год назад
Interessante meetresultaten! Als mijn panelen bedekt zijn met saharazand, zou ik er geen seconde over nadenken om ze schoon te maken met een borstel of iets dergelijks. Het zand zal toch gaan schuren, ondanks de zachte borstel of doek. Als je voldoende regenwater o.i.d. voor handen hebt, zou je nog kunnen overwegen het zand er met een milde broes af te spuiten (zoals met een regenbui) maar dan moet je wel veel regenwater voor handen hebben om het zand ook daadwerkelijk weg te laten spoelen, anders heeft het nog weinig zin. (Ik kan me zelfs voorstellen dat het in bepaalde situaties zelfs contraproductief zou kunnen uitwerken)
@Willemopper51
@Willemopper51 9 месяцев назад
Als je zonnepanelen hebt op een zadeldak, zoals in dit voorbeeld spoelt het vuil met regenwater er makkelijk vanaf. Heb je zonnepanelen op een plat dak, hierbij is de hellingshoek een stuk minder (17), dan spoelt het vuil er een stuk minder goed vanaf. Ik merk bij schoonmaken dat het vuil onderin steeds meer opkruipt naar boven.
@Gerrit-JanvandenBerg
@Gerrit-JanvandenBerg Год назад
Voor mijn huis en tuin kennis van zonnepanelen is dit een prima test. Ik denk dat je het gevaar ook niet moet onderschatten hoe je de zonnepanelen schoon maakt. Sommige daken liggen zo vol dat het gewoon donders gevaarlijk is. Wij laten ze vies zijn als ze vies zijn en de regen spoelt blijkbaar na een aantal buien het smeer eraf. Ik zou willen dat onze auto dat ook had :-) Dank voor deze test (en onze installateur zei ook, niet op het dak klimmen , niet schoonmaken als er wat is gewoon bellen.
@instappenvanhetgasaf.4374
@instappenvanhetgasaf.4374 Год назад
Dank voor je input
@jos5067
@jos5067 Год назад
Top gedaan, dank!😊
@instappenvanhetgasaf.4374
@instappenvanhetgasaf.4374 Год назад
Dank je
@instappenvanhetgasaf.4374
@instappenvanhetgasaf.4374 Год назад
Geen dank. Ik wilde het zelf ook juist weten.
@ComputerTechNL
@ComputerTechNL Год назад
Als er echt veel zooi en zand op lig kan je ze dus beter even afspoelen en niet echt schoonmaken. Ik merkte na die regen dat mijn vermogen een stuk hoger was het scheelde niet veel Maja. Ze haalde bijvoorbeeld 2550 watt toen ze vies waren en na de regen 2780 watt meer kunnen ze niet leveren.
@instappenvanhetgasaf.4374
@instappenvanhetgasaf.4374 Год назад
Dank je voor je input
@robhansen3835
@robhansen3835 Год назад
Zit er soms een soort van een nano coating voor glas op, wat je ook zelf op de autoruiten kunt aanbrengen
@jooptablet1727
@jooptablet1727 Год назад
5% meer opbrengst over heel juni was toch 150kWh geweest voor mij... niet niets maar ook misschien niet een reden om het dak op te gaan. Misschien wanneer de salderingsregeling weg gaat! Dank voor het experiment
@instappenvanhetgasaf.4374
@instappenvanhetgasaf.4374 Год назад
Dank je.
@temetnosce2329
@temetnosce2329 Год назад
Ik heb bij een dubbelglas fabriek gewerkt. Ook hebben wij zelfreinigend glas geproduceerd. Toch is dit geen succes gebleken omdat de coating na een aantal jaar aangetast wordt door weersinvloeden. Iets om in je achterhoofd te houden...
@instappenvanhetgasaf.4374
@instappenvanhetgasaf.4374 Год назад
Heel goed om te weten!
@gerddijkstra7339
@gerddijkstra7339 11 месяцев назад
Na 15 jaar panelen op het schuine dak bij mij , heb ik de panelen voor het eerst schoongemaakt , dus 15 jaar nog nooit wat aangedaan , ik had vooral op een aantal panelen korstmos en een aantal helemaal niks ja vogelpoep of stof ,(heb verschillende panelen doe toch onderling een andere top laag hebben ) ) ik moest toch flink vegen om de korst mos te vewijderen , en merkte wel degelijk verschil . mossen verwijderen ja . Stof en vogelpoep etc Nee.
@instappenvanhetgasaf.4374
@instappenvanhetgasaf.4374 11 месяцев назад
Dank je voor je input!
@PaulvanDruten
@PaulvanDruten 5 месяцев назад
Onze panelen liggen wat vlakker en vooral onderaan de randen vormt zich een bruine rand, zodra die te veel aangroeit over de cellen heen heb je een probleem met de opbrengst... Dus ik maak ze in het voorjaar wel schoon, daarom! zie ru-vid.com/video/%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BE-XXLqIgAbpwA.html
@dekkesjp
@dekkesjp Год назад
Ik heb laatst mijn zonnepanelen schoongemaakt. Onderin zat aangekoekt vuil wat er anders nooit af was geregend. Mijn opbrengst is toch fors gestegen. Ik heb nooit eerder bepaalde piekopbrengsten gehad die ik nu heb.
@instappenvanhetgasaf.4374
@instappenvanhetgasaf.4374 Год назад
Goed om te weten
@MH-ks1ob
@MH-ks1ob Год назад
Op een zonnige winterdag de sneeuw van je panelen afschuiven, dat scheelt pas! Alleen jammer dat de dagen dan maar zo kort zijn.
@instappenvanhetgasaf.4374
@instappenvanhetgasaf.4374 Год назад
En glad op het dak!
@MH-ks1ob
@MH-ks1ob Год назад
​@@instappenvanhetgasaf.4374 Dat is zonder meer waar. Het is dus niet geheel zonder risico's. Ik heb nog wel iets anders, wat meer on-topic: ik ben geen voorstander van schoonmaken want de regen lost het wel op. Maar wat je bij mij wel ziet (mijn panelen liggen op een plat dak op een schans van 15 graden), is dat er een steeds dikkere groen-gele laag aankoekt langs de onderste rand van elk paneel. Je praat dan over een koekrand van zo'n 3cm. Ik heb het nooit onderzocht, maar daar komt echt geen zonlicht doorheen. Je hoort wel eens over schaduw op 1 paneel waardoor de opbrengst van het geheel ook minder wordt, maar hoe zit dat als van elk paneel de onderste 3cm niet meer aangestraald wordt? Scheelt dat veel opbrengst? In elk geval dwingt dit mij om elke 2 jaar even het dak op te gaan om die koekrand weg te poetsen. En dat is best boenen. Een regenbui lost dat niet op, sterker nog die zorgt er juist voor dat alle vuil zich langs die rand ophoopt.
@instappenvanhetgasaf.4374
@instappenvanhetgasaf.4374 Год назад
@@MH-ks1ob Je hebt van die clipjes die je onderop je paneel kan klikken. Hierdoor loopt het water onderop weg en is de kans op mosvorming wellicht kleiner. Als je de panelen als string hebt aangesloten dan kan het zijn dat één paneel je opbrengst naar beneden kan halen. Tegenwoordig worden de panelen meestal met optimizers of micro-omvormers gelegd. Dan heb je dat probleem niet.
@robhansen3835
@robhansen3835 Год назад
@@MH-ks1ob @robhansen3835 15 uur geleden kunstof klemmen heb ik erop gezet, aan de onderkant met openingen door de capillaire werking loopt alles weg die noemen ze Zonnepaneel Water Drainage Clips bij Allie 30 stuks 15 euro
@ringerheringa3052
@ringerheringa3052 Год назад
Er zijn ook cowboys die het voor een (enorm) bedrag voor je willen doen. Trap er niet in!
@instappenvanhetgasaf.4374
@instappenvanhetgasaf.4374 Год назад
Je kan het nu een beetje relativeren in hoeveel het scheelt
@cas-221
@cas-221 Год назад
Vreemd,ik had na de regenbuien weer mijn maximale capaciteit gehaald,voor de regen steevast 200 w minder op installatie van 3000wp
@instappenvanhetgasaf.4374
@instappenvanhetgasaf.4374 Год назад
Het zal ook alles te maken hebben met de hoeveelheid van de vervuiling. Ik denk dat ieder gewoon moet doen waar je je het beste bij voelt. Het is ook niet allemaal zo zwart/wit
@temetnosce2329
@temetnosce2329 Год назад
Dit is van 1 maand wat doet het over bv 5 jaar als je elk jaar 1 paneel schoon maakt?
@instappenvanhetgasaf.4374
@instappenvanhetgasaf.4374 Год назад
Goede vraag. Ik denk zelf de staat van je panelen goed in de gaten moet houden. Zie je dat deze met de jaren steeds viezer worden dan kan je zelf bepalen wat je daarmee doet.
@veeerzes
@veeerzes Год назад
Dat de coating door het schoonmaken eraf gaat is een broodje aap. De extreem bijtende vogelpoep is véél schadelijker voor welke coating dan ook, ten opzichte van voorzichtig schoonmaken met kalkvrij water.
@instappenvanhetgasaf.4374
@instappenvanhetgasaf.4374 Год назад
Goed dat je dat noemt. Geldt dat voor ieder paneel/merk? Zijn hier ook testen van beschikbaar. Lijkt mij heel zinnig om te weten.
@veeerzes
@veeerzes Год назад
@@instappenvanhetgasaf.4374 Dit staat los van een merk of type paneel. Het is gewoon een feit dat vogelpoep bijtend is (zie schade aan autolakken). Als vogelpoep een paneel niet aantast (al dan niet met of zonder coating), dan doet een schoonmaakbeurt met kalkvrij water dat al helemaal niet. Je moet er alleen niet met een schuurspons overeen gaan.
@instappenvanhetgasaf.4374
@instappenvanhetgasaf.4374 Год назад
Dank je voor je input!
@wessel1994
@wessel1994 Год назад
Zonnepanelen nog wel rendabel na 2030?
@instappenvanhetgasaf.4374
@instappenvanhetgasaf.4374 Год назад
Zeker. Met wat eenvoudige middelen kan je het verbruik van eigen opgewekte stroom verhogen naar 60 - 80 %.
@Gerrit-JanvandenBerg
@Gerrit-JanvandenBerg Год назад
dan ben ik 75 of zo. Wie dan leeft wie dan zorgt. Zonder dollen: wij hebben ons aangewend om zoveel mogelijk de stroomverbruikers aan te zetten als er voldoende opbrengst is. Dat scheelt enorm als de salderingsregeling er af is.
@instappenvanhetgasaf.4374
@instappenvanhetgasaf.4374 Год назад
@@Gerrit-JanvandenBerg Zeker!
@r.dvanderveen9150
@r.dvanderveen9150 Год назад
Begin er niet aan
@instappenvanhetgasaf.4374
@instappenvanhetgasaf.4374 Год назад
@@r.dvanderveen9150 ieder zijn keus. Helemaal goed!
@jandudl74
@jandudl74 Месяц назад
Waar mensen zich zo al druk om maken anno 2024...........Gelukkig heb ik die rommel niet op mijn dak liggen.
@FongersBB65
@FongersBB65 Год назад
Gewoon geen zonnepanelen nemen, hoef je hier ook niet over na te denken 😁😁
@instappenvanhetgasaf.4374
@instappenvanhetgasaf.4374 Год назад
Hahaha. Ook een idee
@FongersBB65
@FongersBB65 Год назад
@@instappenvanhetgasaf.4374 maar wederom een interessante video 😃
@stijn1916
@stijn1916 Год назад
Boomer 😂
@FongersBB65
@FongersBB65 Год назад
@@stijn1916 daar ben ik nog te jong voor 😂😂
Далее
61 Warmteopslag in boilervat
4:37
Просмотров 15 тыс.
59 Solarpanels to clean or not to. The test!
3:55
Просмотров 35 тыс.
Pick a Color, I'll Buy 🟪🟨
00:38
Просмотров 18 млн
64 Wel of geen thuisbatterij? Deel 1
5:11
Просмотров 57 тыс.
Is Solar Panel Cleaning Worth It?
7:14
Просмотров 45 тыс.
Zonnepanelen schoonmaken (of juist niet?)
5:32
Просмотров 168 тыс.
How To Clean Solar Panels | Like a Pro!
3:28
Просмотров 274 тыс.
Deel 89 airco als verwarming Mijn ervaring na 3 jaar
4:55
1 Hoe zelf uw zonnepanelen reinigen?
2:02
Просмотров 8 тыс.
81 Door een thuisbatterij nog niet van het gas af?
4:18
Pick a Color, I'll Buy 🟪🟨
00:38
Просмотров 18 млн