Dacă veți asculta cu atenție imnul Israelului, veți surprinde note foarte familiare. Nu este întîmplător, căci autorul muzicii este din Ungheni. Este vorba de Samuel Cohen.
S-a născut la Ungheni, în îndepărtatul an 1870, și îi zice Samuel Cohen. Avea doar opt ani, cînd părinții lui au emigrat în Palestina, ei numărându-se printre primii coloniști evrei din Rishon Le Zion (Cel dintîi Sion).
Informațiile cu privire la Samuel Cohen sunt foarte sărace. Se știe doar că acolo, în Palestina, a fost agricultor. De fapt, a fost un simplu țăran, ce se ocupa cu viticultura. Dar avea un talent muzical nativ. Cânta frumos la vioară.
În anul 1888, el pune pe muzică un poem scris de Naftali Herz Imber. Apropo, acel poem a fost scris la Iași, în anul 1877. Samuel Cohen i-a făcut o haină melodică pentru elevii vorbitori de limbă ivrită de la gimnaziul din localitate. S-a inspirat, așa cum avea să recunoască ulterior, dintr-un cântec popular românesc, cu versuri pline de umor, ”Carul cu boi”. Cântecul său, numit ”Hatikvah” (”Speranța”), era cu totul altceva. Era un cântec al libertății, foarte aproape de sufletul evreilor. Un reporter de la BBC relata, în 1945, că în momentul în care a fost eliberat lagărul Bergen-Belsen de armata britanică, puținii supraviețuitori de acolo au început să interpreteze anume acest cântec. A fost un moment înălțător și, totodată, emoționant.
28 окт 2024