Тёмный

AKTİF VE REAKTİF GÜÇ NEDİR KOMPANZASYON NEDİR NEDEN YAPILIR KAPASİTİF GÜÇ İNDÜKTİF GÜÇ. CAPASİTOR. 

Emrah Göksel
Подписаться 3,8 тыс.
Просмотров 19 тыс.
50% 1

Опубликовано:

 

1 окт 2024

Поделиться:

Ссылка:

Скачать:

Готовим ссылку...

Добавить в:

Мой плейлист
Посмотреть позже
Комментарии : 44   
@mesutaltin1109
@mesutaltin1109 3 месяца назад
Anlatim icin tesekkuler bi sorum olacak .... kompanzasyon ana salterin kapasitesinden eksiltir mi .... yani 630 amper ana salter var ve fabrikadaki guclerin toplami hepsi calistiginda 500 amper yapiyor ..... kademeler tamami cektiginde ana salter atar mi
@metegurkan8900
@metegurkan8900 Месяц назад
Gördüğüm en açıklayıcı anlatım, teşekkürler
@mustafaseyidov3532
@mustafaseyidov3532 3 года назад
Bu konuyu tek siz anlata bildiniz Allah razı olsun
@egoksel
@egoksel 3 года назад
Teşekkür ederim.
@erolhandundar4046
@erolhandundar4046 11 месяцев назад
👏👏👏 bravo ilk defa bu konuyu anlaşılır bir şekilde anlatan birisine rastladım, teşekkürler....
@egoksel
@egoksel 10 месяцев назад
Teşekkürler
@atfkatman3188
@atfkatman3188 8 месяцев назад
Sisteme fazla kondanstör bağlarsak ne olur
@egoksel
@egoksel 8 месяцев назад
Kapasitif oranı artar, kapasitif oranı aşılırsa ceza yansır
@paratoner281
@paratoner281 3 года назад
hocam kablo dışında indüktif yük çeken motor balast yada trafo vs gibi bobinlerinde ısınıp izalasyonun bozulmasına yanmasına neden oluyormu kompazyasyon yapmamak
@egoksel
@egoksel 3 года назад
Merhabalar, kompanzasyon yapmak her zaman hem çalışan cihaz için hemde elektrik çektiği hatlar için faydalı olur. Küçük güçlü motor trafo vb. İndüktif yük çeken cihazlarda çok problem olmaz ancak belirli bir güçten sonra zorunlu hale gelir. Gereksiz yere güç harcandığı için hem kendisine hemde hatları yorar. Sonuç olarak ömrünü ve kapasitesini düşürür.
@ismailmurat5645
@ismailmurat5645 5 месяцев назад
Hocam çok faydalı bilgiler verdiğiniz için teşekkürler.Sisteme bir kapasitör daha bağlayıp indüktifi kaldirsaydik ne olurdu
@yigitozkan5343
@yigitozkan5343 3 года назад
Ayrıca harika anlatmışsınız. Çok teşekkür ederim.
@yigitozkan5343
@yigitozkan5343 3 года назад
İndüktif yükün az da olsa neden gerekli olduğunu öğrenebilir miyim? Tamamen sıfırlanırsa ne olur? Ayrıca sadece güneş panelleri ve akü ile offgrid çalışan (şebekeye bağlı olmayan) ev elektrik sistemi için mini kompanzasyon oluşturmak uygun mudur? Sisteme bağlı çalışan elektronik cihazlar ve akülerin verimi ve ömrü için. Bu konu hakkında düşünceleriniz nelerdir? Saygılarımla.
@egoksel
@egoksel 3 года назад
Merhabalar, normal evlerde indüktif yük çeken çok alıcı olmadığı için, offgrid de olsa gerek yok; zorunlu da değil zaten. İndüktif kapasitif arasındaki açı ( cos fi) 0.98 oranında tutulur;1 olması durumunda rezonans dediğimiz salınım meydana gelir. Bu da kondansatörlerde kısa devre akımına neden olup sisteme zarar verir. Bu nedenle indüktifin tamamı yok edilmez.
@yigitozkan5343
@yigitozkan5343 3 года назад
@@egoksel teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler için.
@fatihd.7733
@fatihd.7733 3 года назад
@@egoksel indüktif tamamen yok olmaz zaten akıllı nın birisi yok etmek istemiş. Yok olsa millet niye fazladan şebekeyi yorsun fazladan enerji tüketsin.
@selmanakdeniz1312
@selmanakdeniz1312 Год назад
harika anlatım , harika görseller , teşekkür ederim.. aslında teknik konular hızlı bir şekilde öğrenilebilir yeterki anlatan iyi anlatsın
@furkantemper7774
@furkantemper7774 Год назад
hocam iyi günler temperli cam yapıyoruz. fırınlar var büyük fan var. yani elektirik fazla kullanıyoruz. şimdi biri geldi benim anladığım kadarıyla sizin anlattığınız işlemi yapacak ve elektrikte tasarruf edileceğinden bahsediyor. sizin anlatımınıza göre bir tasarruf olmayacak sadece okunan değer düşecek. yani eski faturaa neyse yeniside o olacak doğrumudur ?
@huseyinilhan627
@huseyinilhan627 Год назад
Tasarruf ettirmez ancak ceza ödemeyeceğiniz için avantajlı olacağınızdan bu bir tasarruf sağlar. İyi bir araştırma yapmanızı düzenli ölçüm ya da fatura kontrolü ile cezada olup olmadığınızı anladıktan sonra kompanzasyon panosu yaptırmanız daha faydalı olacaktır çünkü yapılan işlem maliyeti yüksek bir işlem.
@yavuz-uzellik
@yavuz-uzellik Год назад
hocam saolun çok güzel anlaşılır olmuş.
@mustafaaydogdu5791
@mustafaaydogdu5791 2 года назад
Çok güzel olmuş tşk ederim
@beyza1754
@beyza1754 3 года назад
Çok açıklayıcı bir video olmuş teşekkürler
@egoksel
@egoksel 3 года назад
Teşekkürler
@figengoksel1110
@figengoksel1110 3 года назад
👍
@yusufaykac7243
@yusufaykac7243 3 года назад
on numara vide olmuş hocam
@egoksel
@egoksel 3 года назад
Teşekkürler
@goktughandarcn749
@goktughandarcn749 Год назад
Hangisi şebekeden elektron çeker hangisi sebekeye elektron verir
@egoksel
@egoksel Год назад
merhabalar, aslında alternatif akım olduğu için her ikisi de iki yönde de akım çeker ancak her durumda eş zamanlı olarak akımları birbirinin zıttı olduğu için her iki yönde de birbirini yok ederler.
@ebrarelifsalbas6770
@ebrarelifsalbas6770 2 года назад
İyi Akşamlar güneş santrali bulunan fabrikalarda kompanzasyon sistemleri de arızalar oluştuğu fark ettim teorik ve pratik olarak bunun bir açıklaması var mı ve nasıl bir yol izlenmelidir
@klcufuk8429
@klcufuk8429 Месяц назад
Güneş santralleri üretilen enerjiyi depo ettiği için dc enerji üretir diye biliyorum.Doğru akım sistemleri ac sistemler gibi sinüzoidal dalga üretmedikleri için reaktif güç üretmemesi lazım.Böyle bir durumda enerjiyi kompanze etmeye gerek yoktur sanırım.
@aliselviCNC
@aliselviCNC 3 года назад
bu kompanzasyon panoları saatten önce takılıyor değıl mi
@egoksel
@egoksel 3 года назад
Meraba, kompanzasyon panosu saatten sonra takılır; ki ölçümde bu şekilde yapılabilir.
@muhammedcnar6691
@muhammedcnar6691 3 года назад
hocam anladığım kadarıyla şebekeden çekilen reaktif gücü azaltmak için, kompanzasyon sistemi ile ona ters yönde reaktif güç basıyoruz peki bu sayaçta nasıl hesaplanıp ölçülüyor.
@egoksel
@egoksel 3 года назад
Merhaba, Reaktif indüktif yük çeken (motor vb.) ve devreye aldığımız Reaktif kapasitif yük (kondansatör) ler saatten sonra birbirlerini konpanze ettikleri için sayaca yansımaz. Sadece konpanze edemediğimiz kısım yansır indüktif veya kapasitif olarak. Yanı konpanze edemedigimiz güçler saatin içinden geçeceği için saat okur.
@muhammedcnar6691
@muhammedcnar6691 3 года назад
@@egoksel Reaktif kapasitif yüker saatten sonra konpanze edildiğine göre Kompaze edilemeyen kısmın ölçümü nasıl oluyor sonuçta ilk etapta reaktif gücün hepsi sayaçtan geçiyor.
@egoksel
@egoksel 3 года назад
@@muhammedcnar6691 @muhammed çınar su sayacıni düşünün, musluktan suyun akışını engelledigimizde su sayacı da dönemez yani saymaz.
@firatkaraman2386
@firatkaraman2386 2 года назад
Hocam benim için çok önemli bir soru sormak istiyorum . Ayrıntılı yanıtlarsanız sevinirim. Diyelimki bir fabrika kurulacak bu fabrikaya 100 kW güç veriliyor .Burda biz kompanzrnin kaç kwar olacağını nasıl hesapliyoruz. Bir örnekle formulleride anlatıminiza dâhil ederseniz.benim acımdan çok faydalı olacaktır.(matematik ve trigonometri bilgim var )
@firatkaraman2386
@firatkaraman2386 2 года назад
?🤔
@egoksel
@egoksel 2 года назад
Meraba, vakit bulduğumda konuyu bir video ile anlatayım, şu anda iş yogunlugum var biraz. Ancak aklımda ilk cekicegim video olacak, umarım sorularınıza cevap alabilirsiniz
@firatkaraman2386
@firatkaraman2386 2 года назад
@@egoksel Hocam bu benim için çok önemli merakla bekliyor olcam
@ocalkubat6569
@ocalkubat6569 3 года назад
Eline diline sağlık usta Bir yerde kompanzasyon yapılması gerektiği nasıl hesaplanır
@egoksel
@egoksel 3 года назад
Konutlarda zorunluluk yok ancak, İşletmelerde Sözleşme gücü 9 kW sonrası için Kompanzasyon sistemini zorunlu tutar. • İşletmelerde Sözleşme gücü 9 kW - 29,9 kW arası %33 reaktif sınır, %20 kapasitif sınırı aştığı zaman ceza uygulanır. • İşletmelerde Sözleşme gücü 30 kW üstü %20 reaktif sınır, %15 kapasitif sınırı aştığı zaman ceza uygulanır.
@egoksel
@egoksel 3 года назад
Teşekkürler
Далее
Kompanzasyon Nedir? Reaktif Güç Nedir?
8:40
Просмотров 75 тыс.
kompanzasyon panosu nasıl yapılır. bölüm 1
13:52
Просмотров 121 тыс.