Тёмный

Ansamblul sculptural "Calea Eroilor" al lui Constantin Brâncuși de la Târgu Jiu | Romania 

Victorius Libertus
Подписаться 1,1 тыс.
Просмотров 435
50% 1

Ansamblul sculptural al lui Constantin Brâncuși de la Târgu Jiu, cunoscut și sub numele de Ansamblul monumental „Calea Eroilor" de la Târgu Jiu, este un omagiu adus eroilor căzuți în timpul Primului Război Mondial, proiectat și construit de Constantin Brâncuși. Cele patru componente sculpturale - Masa tăcerii, Aleea scaunelor, Poarta sărutului și Coloana fără sfârșit - sunt dispuse pe aceeași axă, orientată de la apus spre răsărit, cu o lungime de 1275 m.
Masa tăcerii, lucrată în calcar, reprezintă masa dinaintea confruntării cu bătălia la care urmează să participe combatanții. Timpul este dispus în clepsidrele-scaune care-l măsoară. Totul decurge în tăcere.
Aleea scaunelor, compusă din două bănci de piatră și 30 scaune din piatră, pătrate (în formă de clepsidră) dispuse de o parte și de alta a aleii în grupuri de câte trei, fac legătura între grupul Mesei tăcerii și Poarta sărutului, situată spre est, la intrarea în parc. Realizată între 1937-1938.
Poarta sărutului, construită din travertin, este poarta prin care se face trecerea spre o altă viață. Motivul sărutului, prezent pe stâlpii porții, ar putea fi interpretat și ca ochii care privesc spre interior.
Coloana fără sfârșit, sau a „sacrificiului infinit", considerată de către Sydnei Geist punctul de vârf al artei moderne, reprezintă un adevărat „testament spiritual" al artistului, un adevărat axis mundi, menit parcă să sprijine în veșnicie bolta cerului. Înaltă de 29,33 m, este constituită din 16 module (potrivit specialiștilor,[cine?] sunt 15 întregi și încă unul amplasat jumătate jos, respectiv jumătate sus) romboidale din fontă.
Ansamblul a fost inaugurat la data de 27 octombrie 1938.
Din Calea Eroilor, în afară de sculpturile lui Brâncuși, face parte și biserica Sfinții Apostoli Petru și Pavel, inaugurată pe data de 7 noiembrie 1937, la aceeași dată cu Poarta Sărutului[3]. Biserica se află pe axul Căii Eroilor, realizând o legătură între elementele ansamblului sculptural. A fost ridicată între 1927 și 1938 pe locul unei alte biserici ce data din anul 1777. Arhitecți au fost Ion Antonescu, Anghel Păunescu și Iulius Doppellreiter, iar pictura în stil neobizantin a fost executata în frescă de pictorul Iosif Keber.
În epoca zisă a realismului socialist, Brâncuși a fost contestat ca unul din reprezentanții formalismului burghez cosmopolit. Abia în 1964 a fost „redescoperit" în România ca un geniu național și, în consecință, ansamblul de la Târgu-Jiu a putut fi amenajat și îngrijit, după ce fusese lăsat în paragină un sfert de veac.
Thanks for Sharing :
/ victoriuslibertus
Date de Contact:
/ victoriuslibertus
/ victoriuslibertus
VictoriusLibertus@gmail.com

Опубликовано:

 

28 сен 2024

Поделиться:

Ссылка:

Скачать:

Готовим ссылку...

Добавить в:

Мой плейлист
Посмотреть позже
Комментарии : 2   
@asianik5551
@asianik5551 2 года назад
Видео просто Восторг.. очень интересно было узнать нюансы исторические))!!! La nivel inalt!!! Multumesc Mult!!! Astept cu nerabdare urmatoarea excursie ☺️☺️☺️
@VictoriusLibertus
@VictoriusLibertus 2 года назад
Odată la 3 zile 😉
Далее
Constantin Brancusi, sculptorul sufletului romanesc
23:23
Brâncuși - Calea Eroilor de la Tg. Jiu
5:33
Autostop prin Romania spre Italia (2023)
11:07
Similarities Between Arabic and Sicilian
14:11
Просмотров 1,3 млн
#Salina  #Turda,  un loc frumos pentru a te relaxa...
30:07
8 Chestii BANALE pe care STIINTA nu le poate EXPLICA
15:52
The Impossible Architecture of Étienne-Louis Boullée
19:03
SACII DE DORMIT | TOT CE TREBUIE SA CUNOSTI
13:48