Şu an Kadıköy Fikirtepe'de (Yeni adı ile Yenitepe), gece kondudan kentsel dönüşüme gidilmiş devasa binalar yapılmış ve yapılıyor. Benim öğrenci arkadaşlarımda burada eskiden gece kondu sahibi olan insanlar o gece kondular karşılığında rezidanslara kavuştukları için ekstrem kiralar alıp keyiflerine bakıyor. İşte size adalet. İşte size Türkiye. Adam yıllar önce söylemiş ama anlamak ne ala...
Bu halk istiyor ki yöneticileri onları idare etmesin, onlara hükmetsin. Millet yıllardır içi bomboş bir "lider vasfı" lakırtısının peşinden koştu fakat gerçekçi çözümlere sırt çevirdi. Bu video Türkiye siyasetinde alışık olduğumuz "hoşa gitmeyen gerçekler - rahatlatıcı yalanlar" karşılaştırmasına güzel bir örnek olmuş. (bkz: unpleasant truths vs comforting lies)
Bu konu daha derin aslında temelde evet enflasyon ile faiz kolerasyon halindedir ama enflasyonun sebebine iyi bakılması gerekir. Örnek olarak verirsek eğer emtia fiyatları yukarı gidiyor yani maliyet enflasyonu yükseliyor ise faizi arttırmak bir işinize yaramaz.
orada bahsettiği devletin çok yüksek faizle içeride ve dışarıda borçlanması. Devleti yönetenler yüksek harcamalar yapmak istiyor bunun içinde devlet tahvili çıkararak borçlanıyor, borçluluğu arttıkça daha da yüksek faizle borçlanıyor çünkü risk artıyor. Tibuk diyor ki devletin bu kadar yüksek faizle borçlandığı yerde özel sektör de yüksek faizle borçlanmak zorunda kalıyor, devlet yüksek faizle borçlanmayı bırakmalı ve özel sektörü zor duruma sokmamalı. Günümüzle karıştırmayın, bugün de devletin borçlanırken ödediği faiz 3-5 ay içinde %17'lerden yüzde %23-24'lere çıktı ama mb'nin gösterge faizi %14. Şirketler %14 ile borçlanabiliyor mu bilmiyorum ama vatandaşa %14 faiz verilmiyor, yine %18-19 faiz. Eğer kamu bankaları özel sektöre %14 faizle kredi verse bile bu sürdürülebilir değil çünkü zarar yazacaklar. Özetle 90'larda olduğu için devlet yüksek faizle borçlanmaya gidiyor, Tibuk'un önerileri yine geçerli, devlet harcamaları azaltmalı yani borçlanmayı düşürmeli, borcu arttıkça piyasa faizleri artıyor, istediği kadar gösterge faizini düşük tutsun bunun bi önemi yok, enflasyon artışı kaçınılmaz.
Herhangi bir kesmin herhangi bir sebepten oy hakkini dusurmek konu ne olursa olsun kotuye kullanima cok aciktir bu politika cok yanlis. Gecekondu santajini asmanin baska yollari bulunmali. Aksi takdirde cok antidemokratik bir hareket yapilmis olur bu da liberal demokratlara yakismaz.
Hiperenflasyona bir kere girdin mi faizi istediğin kadar arttır. Kimse devlete güvenip parasını riske atmaz. 6 ay 50% üzeri enflasyon yaşarsan hiperenflasyona girmiş oluyorsun. Besim tibuk'un siyaset yaptığı dönemde de hiperenflasyon vardı. Bunun tek çözümü yeni para basmak. Ldp programında da vardı. Burda besim tibuk çözümü değil, yarattığı sorunları anlatıyor. Tabi yeni para basınca da faizi yüksekten başlatmayacaksın. Biz 2021 sonbaharında yeniden hiperenflasyona girdik. Ama televizyon kanalları hayat pahalılığı olarak sansürlüyor😊
19:46 Enflasyonun sebebi fazla para basılması değil, YÜKSEK FAİZDİR. Tayyip bunu dedi diye topa tutuldu, hatta itiraf edeyim ben bile itibar etmedim pek fazla. Şaşırdım açıkçası aynısını Tibuk'tan duyunca.
Lost dostum tekrar cümleyi dinlersen artık diyor dönemin şartlarına göre konuşmuş.birde demek istedigi şimdi Türkiye'de emeğin değeri artsa ve maaşlar yukselse piyasadaki basılı parada herkese yetmeyince haliyle şirketler maaşları ödemek için TL talep edecek ve TL'nin değeri artacak.(gelişen ekonomide böyle olur.) 1 TL 2 dolar etse bizde para basıp hem şirketlerin nakit ihtiyacını karşılasak hemde maaşlarını borçlarını odeseler. 1 TL'yi 1 dolar yapsak üretimi ucuzlatsakta dışardan yatırım getirsek nasıl olur demeye getiriyor.ayni zamanda bu olunca faizler zaten düşer faiz düşünce şirketler 100tl kredi çekip bir şey ürettiği de 150 TL yerine 105 TL bankaya geri öder .ozaman ürünü daha ucuza satar buda enflasyonu düşürür.sen paran degersizken cari açığın varken faizi indirirsen paran dahada değer kaybedeceği için şirketler bankalara daha az kredi geri odesede hammaddeyi dolarla aldığı için daha fazla TL ödeyip dolar alacak ve bu sefer yüz TL'lik ürünü kur farkından dolayı 150 tlye üretecek 5 tlde bankaya ödeyecek 155 TL eder dahada pahali olur.ha diyorsan benim ülkemde petrol doğalgaz uranyum mikro çip roket yakıtı plastik ilaç altın gibi bütün hammaddeler ve ara mallar çok kaliteli ve ucuza üretilebilir ben okadar babayigidim ey vallah derim.buda mümkün değil haliyle.turkiyenin petrol doğal gaz üretme şansı yok.tekstili ve plastik sanayisinde Çin'den ucuza ve kaliteli yapma şansıda yok.bilgisayar telefon yazılımı zaten yapamaz yapsa kim uygulama gelistrecek oyuzden faiz kararında şu durumda Hz. reis haksız
Faiz ekonominin en büyük düşmanıdır. Gerekli uygun ortamda sıfıra çekilir. AB de abd de faiz sıfır Hatta eksidir. Biz gibi ülkelerde faiz ekonomiye tampon olarak kısa vadede kullanılırsa yararlı olabilir ama uzun vadede ülkenin üretim gücünü insan emeğini sömürür.
Faizin indirilmesini cb değilde merkez bankası bağımsız olarak söylerse (piyasa durumuna göre) o zaman enflasyonu da faizide indirme yollarını bulacaklardır.