Тёмный

Bu Galaksilerin Var Olmaması Gerekiyordu! (JWST FOTOĞRAFLARI SERİSİ #13) 

Astrapera
Подписаться 108 тыс.
Просмотров 29 тыс.
50% 1

James Webb Uzay Teleskobu'ndan gelen yeni fotoğraf, bu defa erken evrende var olmaması gereken kırmızı galaksileri ortaya çıkardı. Fotoğraflar, yüksek kütleli ve yaşlı kırmızı galaksilerin Büyük Patlama'dan çok kısa süre sonra oluştuğuna işaret ediyor. Ancak bu güncel kozmoloji modellerine uymuyor.
Metin Yazarı & Kurgu & Seslendirme: Kemal Cihat Toprakçı
☄️ Videoyu beğendiyseniz "beğen" butonuna basmayı ve kanala "abone" olup, düşüncelerinizi "yorumlar" kısmında belirtmeyi unutmayın!
☄️ Astrapera'ya Türk Lirası veya Dolar ile maddi destekte bulunabilir ya da RU-vid Katıl üyelerine özel ayrıcalıklardan faydalanabilirsiniz!
🌌 RU-vid Katıl: / @astrapera
Kreosus (Türk Lirası): kreosus.com/astrapera
Patreon (Dolar): / astrapera
☄️Web sitemizi ziyaret et:
astrapera.com/
☄️ Astrapera sosyal medya hesaplarını takip et!
Twitter: / astraperacom
Instagram: / astraperacom
Facebook: / astrapera
RU-vid: / astrapera
Telegram: t.me/astraperacom
Discord: / discord
Spotify: open.spotify.com/show/5WXGYiM...
📚 Kaynaklar ve Referanslar:
1. A population of red candidate massive galaxies ~600 Myr after the Big Bang: www.nature.com/articles/s4158...
2. 'We just discovered the impossible': Giant young galaxies shake up our understanding of the early universe astronomy.com/news/2023/02/gi...
3. The James Webb Space Telescope discovers enormous distant galaxies that should not exist www.space.com/james-webb-spac...
4. Galaxies Over Time: jwst.nasa.gov/content/science...
5. What is the Difference Between the Redness of an Object and its Redshift?: public.nrao.edu/ask/what-is-t...
6. Işıkta Doppler Etkisi: Kırmızıya Kayma Nedir?: evrimagaci.org/isikta-doppler...
6. Hubble Finds Hundreds of Young Galaxies in Early Universe: www.nasa.gov/mission_pages/hu...
7. When did the first stars form in the universe?starchild.gsfc.nasa.gov/docs/...
8. Oldest spiral galaxy in the universe captured in fuzzy photo: www.livescience.com/oldest-sp...
9. We May Finally Know How the Universe's Heavy Elements Formed: www.space.com/strontium-heavy...
📷 Görseller ve Medya:
NASA/Goddard Space Flight Center Scientific Visualization Studio
NASA, ESA, CSA, I. LABBE
ESO
#jameswebb #galaksi #evren

Наука

Опубликовано:

 

25 фев 2023

Поделиться:

Ссылка:

Скачать:

Готовим ссылку...

Добавить в:

Мой плейлист
Посмотреть позже
Комментарии : 88   
@Astrapera
@Astrapera Год назад
Videoyu hazırlarken faydalandığım/referans aldığım kaynaklara açıklamalar kısmından ulaşabilirsiniz dostlar. :) Konu hakkındaki yorumlarınızı bekliyorum. 😊 Ayrıca Astrapera'nın daha düzenli ve kaliteli içerikler üretebilmesi adına desteklerinize ihtiyacı olduğunu hatırlatalım. Bize destek olmanız için iki yol var: 1) MANEVİ DESTEK: Beğeni, yorum ve paylaşımlarla manevi destek yolu. Bu tür destek, sağladığı motivasyonun yanı sıra RU-vid algoritması tarafından öne çıkarılmamızı ve daha fazla insana ulaşmamıza yardımcı oluyor. 2) MADDİ DESTEK: "Teşekkürler" butonu aracılığıyla "tek seferlik" maddi destekte bulunabilirsiniz. Veya Patreon, Kreosus, RU-vid Katıl aracılığıyla "düzenli" destekçilerimiz arasına katılabilirsiniz. Kreosus: kreosus.com/astrapera Patreon: www.patreon.com/m/astrapera RU-vid Katıl: ru-vid.com/show-UCIgwGoUO7QXQQWK8Kj58v8wjoin PER ASPERA AD ASTRA!
@cemkurt6510
@cemkurt6510 Год назад
Sadece astronomiyi değil, bilimi de çok yerinde işliyor ve izleyenlerinize aktırıyorsunuz. Kullandığınız dil ne çok teknik, ne de çok basit, yani tam da anlaşılabilirliğin kıvamında. Konu anlatımlarınızda en ufak bir gerçeklikten kopukluk, komplo teorisi tarzı zırvalar da yok, bu da sizi güvenilir kılıyor. Harika bir tarzınız var, gönülden tebrik ediyor ve kutluyorum.
@Kalessins
@Kalessins Год назад
Kendi iç hayat sıkıntılarım ile yüzleşirken tüm hayatımın evrende gözükmeyen bir nokta olduğunu hatırlayarak güzel bir bilgilendirme aldım bugün de oldu gibi.
@musicart4746
@musicart4746 Год назад
Hiçbir karşılık beklemeden kıymetli vaktini sarf ederek millete bilimi öğreten nekadar güzel insansınız rabbim yolunu açık etsin saygılar reis
@jordanihicsevmezdim
@jordanihicsevmezdim Год назад
JWST zaten yaptığı keşiflerle en başından beri modern kozmolojik teorinin eksik olabileceğinin sinyalini veriyordu. Bu keşifle beraber emin olduk artık. Per Aspera Ad Astra! Teşekkürler Astrapera.
@semihkaya9598
@semihkaya9598 Год назад
Üst düzey, harika bir video daha olmuş. Teşekkürler.
@YasasinKotuluk
@YasasinKotuluk Год назад
Belki de büyük patlamayı bir şekilde yanlış hesaplamış olabiliriz. 13,8 milyar değil de daha eski bir zamanda olmuş olabilir. Ya da o galaksilerin oluşması için mevcut hidrojenin tamamını kullanmasını gerekiyordu ya, o zamanki mevcut hidrojen bizim hesapladığımız ya da bildiğimizden daha fazlaydı. Veya varlığından haberimiz olmayan başka elementleri sayesinde oluşabildiler, o elementlerin tamamını tükettiler. Ya da James Webb uzay teleskobu bir şekilde hatalı çekim yapmış olabilir. Ufff her şey çok karıştı... Açıklamadaki referanslar ve kaynaklar bölümü hazine gibi, tebrik ederim. "Kulaktan dolma bilgilerle video yapayım da 3-5 yolumu bulayım" kanallarından olmadığınız için teşekkürler.
@Astrapera
@Astrapera Год назад
Söylediğiniz bütün ihtimaller kesinlikle tartışmaya açık. Bakalım, JWST henüz yeni başladı bile sayılır. Görünüşe göre bu soruların cevabına yıllar sonra da olsa yaklaşacağız gibi görünüyor. :) Ve evet, kaynak göstermeye en başından beri özellikle dikkat ediyoruz. Hem söylediklerimizin kontrolünün sağlanması, hem de konu hakkında daha detaylı araştırma yapmak isteyenler için faydalı olacağını düşünüyorum. Çok teşekkürler yorumunuz için! :)
@TolgaAnik
@TolgaAnik Год назад
Görseller harika. Anlatım harika. Bilgiler harika. JWST serisi bitmesin 🙏
@mustytc2624
@mustytc2624 Год назад
Harina bir kanalsin anlatim ses tonu bilgi vs...harika
@kagannasuhbeyoglu
@kagannasuhbeyoglu Год назад
JWST Serisi mükemmel, en günceli aktarıyorsun. Umarım bir sonrasında karadeliklerin karanlık enerjinin kaynağı olabileceği konusu gelir. Bu arada bölümüm 12.Bölüm olması gerekmiyor muydu Kemal Cihat ? Saygılar.
@Nathan-ki4qn
@Nathan-ki4qn Год назад
Harika! Bilgi artıyor.
@alimustafayev4141
@alimustafayev4141 Год назад
Eğer ki evrenin oluşumu ile alakalı teorilerde yanlışlıklar yapmıyorsak büyük ihtimal galaksilerin yaş hesaplamalarımda yanlışlıklar yapıyor olabiliriz belki de yakın mesafedeki galaksi ve ya yıldızların yaşını hesaplarken kullandığımız formuller doğru olabiliri ama uzak galaksilerin yaşlarını hesaplamak için başka bir formül gerekiyor olabilir (aynı ve ya faklı formül kullanıldığını bilmiyorum ama sorunun hesaplamalarda olduğunu düşünüyorum)
@cagdas1382
@cagdas1382 Год назад
harika ekip harika adam harika kanal
@MiCHeLaNGeLHo
@MiCHeLaNGeLHo Год назад
elinize sağlık
@ismailaricioglu
@ismailaricioglu Год назад
Başka bir köşe :) teşekkürler.
@mustafaakbas3723
@mustafaakbas3723 Год назад
Teşekkürler.
@baturayvural6097
@baturayvural6097 Год назад
harika bir kanal 👍 ilk üyelerdenim beni unutma 😎
@baturayvural6097
@baturayvural6097 Год назад
not : 5. kez izlicem hala anlamadım :)
@gokhanpalas
@gokhanpalas Год назад
Webb teleskopunun keşifleri yepyeni keşifleri ortaya çıkarıyor. Harikasınız.
@LoneExtra
@LoneExtra Год назад
Uzay genislerlerken zaman yavaşlıyor ve hızda Büyük patlamadan bu zamana kadar azaldiysa bence oluşma zamanındaki tutarsızlık açıklanabilir
@icspawn
@icspawn Год назад
Bu ölü galaksilerin merkezlerinde kara delik olması gerekiyor. Belki de bir kara delik bu kadar uzun süre zarfında galaksinin yarattığı ışımayı değiştirecek bir etki yaratıyor olabilir. Bugüne kadar bu kadar uzağa bakma şansımız olmadığı için karadeliklerin de bir başka faza geçebileceğini keşfetmiş olacağız.
@electrician.7139
@electrician.7139 Год назад
Bilim ve teknoloji ilerledikçe aklımızın alamayacağı o kadar çok şey ortaya çıkıyor ki. İnanılmaz.
@mustafakayabasi3164
@mustafakayabasi3164 Год назад
Evren de madde gibi değişik fazlardan geçmiş olabilir.Acaba katı maddenin özelliklerine bakarak bu madde daha yoğun ve daha enerjisi yüksek olduğunda sıvı özelliklerine sahip olur diyebiliyormuyuz. ? Evrenin erken dönemlerindeki faz durumunu bilebiliyormuyuz. ?
@ahmettulgar8125
@ahmettulgar8125 Год назад
👏
@iBaS7_PhD
@iBaS7_PhD Год назад
👏🏽😎
@jekamirkajmeran2280
@jekamirkajmeran2280 Год назад
👏👏👏
@omer4710
@omer4710 Год назад
Teşekkürler
@baturayvural6097
@baturayvural6097 Год назад
👍👍👍👏
@ilkersanane6950
@ilkersanane6950 Год назад
Ya reis yanlış anlamada 10 dkka video mu olur yap şunu 45 dk miss gibi yatarken açıyorum hayal kurarak dinliyorum pat bitiyor
@mehmetkose8011
@mehmetkose8011 Год назад
❤❤❤❤❤
@beykent3957
@beykent3957 Год назад
Renk mühendisi olduk 😂
@chulpanaktash4604
@chulpanaktash4604 Год назад
Güzel video olmuş. Ama evren in yaşı ile ilgili benim anlamadığım şu; 13,8 milyar yıl önce oluştuysa ,biz şu andaki konumumuza hangi hızla geldik? Galaksimizin yaşı ile evren in yaşı aynı mı? Yoksa evren in oluşumunun ilk dönemlerinde zaman daha hızlı mı akıyordu? Bu yüzden mi ? 13,8 milyar yıl önce oluşan yıldızları görebiliyoruz, ama ışığın bize daha geç ulaşabilmesi için zamanın yavaş akması gerekmiyor mu ? Nasıl olur da evrenin gençliğini görebiliriz? Işık galaksimizden çok daha hızlı değil mi ?
@fatihd124
@fatihd124 Год назад
Burada problem büyük patlama kuramının yanlış isimlendirilmesinden kaynaklanıyor. Bilimsel makalelerde bu adlandırma kullanılmıyor sanırım. Daha çok büyük genleşme olarak geçiyor. Esasında bir bomba tarzı patlama olmadı. Evren çok kısa bir sürede 10 üzeri -32 saniyede genleşti veya oluştu bu genleşme o kadar büyüktü ki ışığı 13 milyar yılda bize gelecek galaksilerin oluşmasına yetecek kadar büyüktü. (ayrıca bu genleşme ışık hızında da değildi çok daha büyüktü) wikipediada tr.wikipedia.org/wiki/Büyük_Patlama_kronolojisi altında büyük patlama evreleri hakkında güzel bilgiler var ama ilk genleşme sonrasında evren hangi boyuttaydı bununla ilgili tam bir bilgi göremedim. Ayrıca Evrim ağacının ru-vid.com/video/%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BE-aD0_HKcg-H4.html bu videosu da büyük patlama hakkında güzel bilgiler içeriyor.
@chulpanaktash4604
@chulpanaktash4604 Год назад
@@fatihd124 teşekkürler açıklama için. Zaten evren in yaşı farklı yerlerde farklı tahmin ediliyor. Evrim ağacının sitesinde formüllerle de açıklamışlar. Sanırım yakın zamanda bu konuda daha çok teori duyacağız… J.w sağolsun 😊
@saniak4037
@saniak4037 Год назад
Evrenle ilgili birsuru tesbitlere inanmakla birlikte sicim teorisi aklıma daha yatkın geliyor.😅
@lfbarbie
@lfbarbie Год назад
Gelecek bilimden geldim
@yasaroguzocaktan9005
@yasaroguzocaktan9005 Год назад
Bu ışık dediğimiz şey sınırlandırılan internet gibi algılarımızi kısıtlıyor.
@kroniqque
@kroniqque Год назад
James webb daha neler gösterip bizi şaşırtacak acaba
@cferahzade
@cferahzade Год назад
Destek yorumu
@mustafaal3156
@mustafaal3156 Год назад
Mükemmel
@huzurgelecek
@huzurgelecek Год назад
Benim kendi hesaplamalarima gore evren genislemesini tamamladi cokuse basladi, cokus isik hizindan cok daha fazla oldugu icin mavi gormemiz gereken isigi red goruyoruz. Evren isik hizinda yada ondan daha az bir hizla cokseydi biz bunu o zaman mavi gorurduk. Evrenin genislemesi iddiasi Hubble in dedigi gibi isik hizindan daha fazla, bu sebeble nasil bunu hesaplamamis anlayamiyorum.
@baL88537
@baL88537 Год назад
He awk senin hesaplamalarına göre.bi sen biliyon bu türk halkındaki şeyi ben anlamıyorim herkes kendine göre bilim adamı
@huzurgelecek
@huzurgelecek Год назад
@@baL88537 Biz bu isin merkezinden geldik olum, sen anlamazsin.
@-everything.
@-everything. Год назад
Ok
@kfj_7191
@kfj_7191 Год назад
​@@baL88537kara cahilsin tanırım ben bu şahısı firavun ben Allahım derken bu abimiz yıldızlarla uğraşıyordu
@AhmetHafzoglu-bo4rh
@AhmetHafzoglu-bo4rh 2 месяца назад
Nasıl oluştu patlamada Evren 150 milyar Işık yılına Kader genişledi bu ortamda ilk önce oluşan kara deliklerdi o sıcaklıkta yıldızlar oluşamaz anında buharlaşırlar😅😅😅😅😅😅
@moonlight_3141
@moonlight_3141 Год назад
Kıpkırmızı...
@gercekyolcusu3148
@gercekyolcusu3148 Год назад
Peki, gözlemlenen o ilk oluşmuş galaksilerden bizim Samanyolu Galaksi'sini gözlemleyenler galaksimizi nasıl görürdü?
@fermantokat1974
@fermantokat1974 Год назад
Yine aynı.
@M.emrezz
@M.emrezz Год назад
Bilim ve teknoloji daha emekleme aşamasında. Normal bunlar.
@saniak4037
@saniak4037 Год назад
Bir şekil oluşturulmuş ..huni..bir yerde patlama varsa dörtbiryana saçılır parçalar, gösterilen alışılmış hunimsi patlama modelini hiç bir zaman anlamadım bence birileri modellemiş kimse sorgulamıyor..birkez rastladım, yapılan modelleme tamda dediğimi destekliyordu, huni sakat😂
@Riffs4U
@Riffs4U Год назад
Belkide evren tahmin edildiğinden daha da yaşlı olabilir.
@asyarg5370
@asyarg5370 11 месяцев назад
Bu durumda evren sanılandan daha yaşlı
@Ahkam842
@Ahkam842 Год назад
Bence sonunda şöyle bir şey ortaya çıkacak: evren 13,8 milyar yıl önce doğmadı çok daha eski
@alperen_11
@alperen_11 Год назад
Evren ezelden beri bile var olmuş olabilir biz sadece küçük bi bölümü gören varlıklar olabiliriz insanlık en az 500 yıl sonra neyin içinde olduğumuzu anlayabilir oda teorik olarak bu küçük dünyada doğan bütün inanç din herşeyin teorik olduğu gibi
@selimmeseci3103
@selimmeseci3103 Год назад
Evrenin yaşını yanlış hesaplamışlar.
@aristotelesineli4672
@aristotelesineli4672 10 месяцев назад
Evren sanılandan daha yaşlı işte bu kadar basit.
@urungtoyon2956
@urungtoyon2956 Год назад
Varım sinyali
@redratear
@redratear Год назад
Mor ötesi ışık yayan yıldız var mıdır? Var ise ne olarak sınıflandırılıyor?
@batukdi4778
@batukdi4778 Год назад
Güneş dahil çoğu yıldız morötesi ışık yayıyor. Sıcak nesneler daha çok morötesi ışık saçar.
@redratear
@redratear Год назад
@@batukdi4778 teşekkürler yanıt için ama kastım tam anlamıyla mor ötesi ışık yayılması. Yıldızların mor ötesi ışık yayması heyerojen olmamalarından dolayı biliyorum. Kimi yerleri diğerlerinden faha sıcak filan... Nasıl mavi, sarı ve kırmızı ağırlıklı yıldızlar var ise mor ötesi ağırlıklı yoldız var mıdır?
@batukdi4778
@batukdi4778 Год назад
@@redratear Yıldızlar geniş bir spektrumda ışıma yaptığı için böyle bir yıldızın olabileceğini sanmıyorum ama eğer varsa bu yıldızı bir gaz veya toz kümesinin arkasında kaldığı için görememiş olabiliriz
@batukdi4778
@batukdi4778 Год назад
tabi morötesi ağırlıklı yıldız varsa muhtemelen kütlesi epey büyüktür
@seyhmusartuc7762
@seyhmusartuc7762 Год назад
15. ) Bölüm : DELİLLERİYLE KURÂN VE İSLÂM KURÂN DİYOR Kİ ; " O gün semâyı ( kıyâmet saati ) kitap sayfalarını dürer gibi bükeceğiz. Tıpkı ilk defa ( big bang ile/ büyük patlama ) yaratmayı başlattığımız gibi, onu iâde edeceğiz tekrar ( big cranch/ büyük sıçrama ) Bu vaadimizdir bizim ve gerçekten de yapacağız bunu. Biz bunu yapacağız. " ( ENBİYÂ SÛRESİ : 104 ) MODERN KOZMOLOJİ DİYOR Kİ : Anstein izâfiyet teorisine göre, kütleli cisimler uzay zaman dokusunu büker. Not : Eyvah o gün Kurânı ve kıyâmet gününü yalanlayanlara ve Kurân'a savaş açanlara ..!
@yolunyolcusu1186
@yolunyolcusu1186 Год назад
Var olmaması gereken değil nasıl var olduğunu anlamadığmız galaksileri bakıyoruz düzeltme 0:01
@serdarkayali345
@serdarkayali345 Год назад
Temel yanlış BİGBANG yok... Yazın bunu bir yere...😉
@-everything.
@-everything. Год назад
Kendinizi avutmaya devam edin 😁
@benn_orhan
@benn_orhan Год назад
Tek bildiğim sey hiçbirşey bilmedigimdir (M.Kemal Paşa)
@HazinSen
@HazinSen Год назад
Teşekkürler.
@Astrapera
@Astrapera Год назад
Biz teşekkür ederiz desteğiniz için, çok sağolun! ❤
Далее
Strong cat !! 😱😱
00:19
Просмотров 2,4 млн
Evrenin Akılalmaz Büyüklüğü!
12:52
Просмотров 2,4 млн