Тёмный

Bubbel | Så Öppnar & Sabrerar du 

Här var det vin
Подписаться 1,5 тыс.
Просмотров 952
50% 1

Så Öppnar & Sabrerar du Bubbel / Efter förra veckans avsnitt fick vi lite frågor om hur man öppnar en Champagne-flaska. Därför går vi i veckans avsnitt dels igenom hur man korrekt öppnar en flaska mousserande vin, och hur man gör när man vill sabrera en flaska.
🔔 Glöm inte att prenumerera på vår kanal: www.youtube.com....
📍 Följ oss gärna på Instagram: / harvardetvin
Många känner sig osäkra på hur man ska göra och många är rädda att korken ska flyga iväg. Love har hört att den största orsaken till ögonskador i Frankrike är Champagne-korkar. Det låter ju lite för bra för att vara sant, men skulle vara kul om det stämde.
När man öppnar en flaska mousserande vin börjar man med att skala bort folien på toppen av flaskan. Det brukar finnas en uppflikt kant man kan ta tag i. Sedan ska vi lossa på grimman som är metallhättan som håller fast korken. Så fort grimman lossats kan korken flyga iväg, därför ska man alltid från och med nu ha en tumme ovanpå korken.
Trycket i en Champagne-flaska är cirka 5 atmosfär vilket motsvarar trycket i ett bussdäck. Om man tappar korken flyger den ut med en hastighet av 70km/h, så det är bra att hålla en tumme ovanpå.
Sedan håller man flaskan lite lätt lutad och greppar tag i botten på flaskan med andra handen. Nu gäller det att hålla fast i korken och vrida på flaskan, inte vrida på korken. Vi vill inte ha några pang-ljud när korken far ur, det sparar vi till nyårsafon, här vill vi bara ha ett sakta pys.
När det gäller sabrering är det smart att vara utomhus eftersom korken och översta delen av flaskan kommer skjuta iväg i hög fart. Det är viktigt att det är högt tryck i flaskan som ska sabreras, därför ska man välja ett vin som genomgått en andra jäsning på flaska, alltså den traditionella metoden. Flaskor med mousserande viner med lägre tryck som Prosecco mm har större risk att gå sönder vid sabrering. Det är också viktigt att flaskan är väl kyld.
Vi använder en sabreringssabel. Det är inte nödvändigt, det går minst lika bra med en stor kökskniv och i så fall kan man använda baksidan på kniven. Det går egentligen sabrera med vad som helst så länge det har en bra, rak kant.
Det är viktigt att ha en handske på den hand som håller i flaskan. Det finns alltid en risk att flaskan exploderar och din reflex kommer då vara att greppa tag i det som går sönder. Har du ingen handske får du alltså handen full av glassplitter.
Vi börjar med att ta bort all folie högst upp på flaskan och hitta linjen som visar var flaskan är ihopgjuten, det är längs denna linje vi ska sabrera.
Sedan tar vi av grimman. Är man nervös att korken ska flyga iväg kan man sätta fast grimman ett snäpp högre upp på flaskhalsen, men i Loves erfarenhet händer det väldigt sällan att korken flyger iväg så han struntar i det och tar bara bort grimman helt.
Vi håller flaskan lite lutad och ser till att ha linjen på flaskan uppåt. Vi kontrollerar att ingen står i skottlinjen och slår sedan ett lätt slag med sabeln mot klacken högst upp på flaskan. Trycket i flaskan gör då att korken och översta delen på flaskan skjuts iväg och lämnar ett rakbladsvasst snitt i glaset. Alla glasflisor blåses iväg så man behöver inte oroa sig för att några hamnar i champagnen. Akta så ni inte skär er på snittytan på flaskan, det är mycket vasst.
Det var allt för denna vecka! Fortsätt skriva frågor i kommentarer på filmerna och glöm inte att prenumerera!

Опубликовано:

 

17 сен 2024

Поделиться:

Ссылка:

Скачать:

Готовим ссылку...

Добавить в:

Мой плейлист
Посмотреть позже
Комментарии : 9   
@Humlegruvan
@Humlegruvan 4 года назад
Tack för ytterliggare ett bra avsnitt! Jag har påbörjat att "lagra" lite vin, är kul att ha, så har du tips lite billigare viner (helst rött) som du rekommenderar att lagra i 5-10 år kanske? Tack!
@harvardetvin
@harvardetvin 4 года назад
Hej och tack för de fina orden! Vad kul! Att lagra vin är ju superroligt. Finns mycket att prata om här, vi får göra ett avsnitt om det snart helt enkelt! 😊 snabbt här kan jag tipsa om traditionella viner från Cahors och Madiran i södra Frankrike (de förändras tydligt med ålder och ger ofta fina skogsmarkstoner redan efter 5+ år) och barbera/nebbiolo viner från Piedmonte - behöver inte vara Barolo/Barbaresco (också stor skillnad på några år med möjlighet att upptäcka klassiska lagringstoner, tex läder). Men nu blev vi sugna på att göra ett avsnitt om lagring av vin, så håll utkik efter det på kanalen!
@Humlegruvan
@Humlegruvan 4 года назад
Här var det vin Spännande! Ser fram emot det och tack för tips!
@StefanLeijon
@StefanLeijon 3 года назад
Är det Örnsbergs Båtklubb i bakgrunden av sabreringen?
@harvardetvin
@harvardetvin 3 года назад
Det stämmer Stefan! Skarpsynt! 😎
@StefanLeijon
@StefanLeijon 3 года назад
@@harvardetvin Nu råkar jag faktiskt vara medlem i de båtklubben och är dessutom vinintresserad (pluggar WSET). Tack för skön kanal på lagom avslappnad nivå. Kul att se!
@harvardetvin
@harvardetvin 3 года назад
Vad kul Stefan , vi bor där i närheten😀 Tack snälla för att du tittar! 🙏🏻
@jimmyisraelsson3084
@jimmyisraelsson3084 3 года назад
haha varför tranås?
@harvardetvin
@harvardetvin 3 года назад
Haha! Anna kommer ifrån Tranås 😅
Далее
Bubbel | Bli proffs under 15 min
14:33
Просмотров 2,9 тыс.
Every Wine Explained in 10 minutes Part 1
10:24
Просмотров 256 тыс.
Добрая весть 😂
00:21
Просмотров 461 тыс.
Loves glasguide - vilka glas behöver du?
10:21
How To Read Russian In 9 Minutes (Seriously)
9:10
Просмотров 1,2 млн
Best exercises for a Big Chest - Magnus Routine!
45:29
Italian family tries Swedish Food (is it good?)
8:05
Så öppnar man en flaska bubbel
2:16
Просмотров 9 тыс.