Тёмный

Cahit Konut - Gölbaşı'nın Gölü Güzel 

MG Tube
Подписаться 11 тыс.
Просмотров 1 тыс.
50% 1

Cahit Konut - Gölbaşı'nın Gölü Güzel (Adıyaman Gölbaşı Görüntüleriyle) #türkü #türküler #halkozanı
Gölbaşı'nın Gölü Güzel Türkü Sözleri:
Gölbaşı'nın gölü güzel,
Etrafında güzel gezer.
Yeşil başlı ördek yüzer,
Gelin gardaş Gölbaşı'na.
Hele bakın Gölbaşı'na.
Gölbaşı'nın mavi gölü,
Herkes bilir sağı-solu.
Hem akıllı hem de deli,
Gelin gardaş Gölbaşı'na.
Hele bakın Gölbaşı'na.
Gölbaşı'nda fazla aşık,
Türkmen, Çerkez, Kürt karışık.
Biz hepimiz bir gardaşık,
Gelin gardaş Gölbaşı'na.
Hele bakın Gölbaşı'na.
Gölbaşı'na eyle nazar,
Dağlarında ceylan gezer.
Karacaozan, türkü yazar,
Gelin gardaş Gölbaşı'na.
Hele bakın Gölbaşı'na.
Söz / Müzik: Cahit Konut
Önemli Uyarı: Videolarda yer alan görüntülerin tüm hakları MGTube kanalına aittir. Görüntülerin illegal / korsan şekilde indirilip bir başka amaçla (siyasi, ekonomik, reklam, tanıtım vs.) kullanılması durumunda hukuki mercilere başvuru yapılıp ilgili kişiler hakkında yasal işlem başlatılacaktır !
Lisans Sahibi: MGTube
RU-vid: / mgtube1
Instagram: / mgtube1
Facebook: / mgtube11
Tiktok: mgtube11
Twitter (X): @mgtube11
Cahit Konut:
Şair 1957 yılında Adıyaman/Gölbaşı Meydan Köyü’nde dünyaya gelmiştir. Uzun yıllar sınıf öğretmenliği yaptıktan sonra emekli olmuştur. Şiir yazmanın yanında yöresine ait öyküleri derlemiştir. Ayrıca yöresinde kullanılan ‘Yöresel Türkçe’ kelimelerden oluşan bir sözlük çalışması vardır.
Evli ve 4 çocuk babası olan şair, Adıyaman Gölbaşı’nda yaşamaktadır. Şiirlerini ‘Karacaozan’ mahlası ile yazmaktadır.
Meydan, Adıyaman ilinin Gölbaşı ilçesine bağlı bir köydür.
Tarihçe
Köyün adı, 1919 yılı kayıtlarında da Meydan olarak geçmektedir.
Coğrafya
Köy; Adıyaman il merkezine 85 km, Gölbaşı ilçe merkezine ise 22 km uzaklıktadır.
Kaynak: tr.wikipedia.o...
Türk Halk Müziği
Türk halk müziği ya da kısaca Türkü, Türkiye'nin çeşitli yörelerinde farklı ağızlar ve formlarda söylenen Türkçe yöresel etnik müziklerin tümü. Yapısal olarak folklorun bir parçası olan Türk halk müziği (kısaca THM), sözlü halk müziği ve sözsüz halk müziği olmak üzere ikiye ayrılır. Sözlü halk müziğine genel olarak türkü adı verilir. Sözsüz halk müziği ise düzenli yöresel çalgı ezgileridir. Klasik Türk halk müziği, çeşitli yörelerden derlenmiş birçoğu anonim olan türkülerden ve sözsüz halk müziklerinden oluşur, anonim eserlerin sözü ve bestesinin kime ait olduğu bilinmez ve yöreye mâl olmuştur. Modern Türk halk müziği ise, 1970'li yıllardan sonraki dönemde eski yöresel müzik kalıpları örnek alınarak oluşturulmuş, sözü ve bestesi belli olan halk müzikleridir. Türk halk müziği, halk oyunları ve halkbilim ile de yakından ilgilidir. Bunun dışında genel karakteristiğine göre; bektaşi, halay, teke, zeybek gibi türlere ayrılır. Ayrıca il bazında türküler kategorilendirilmiştir.
Kurulduğu yıllardan itibaren yöre yöre araştırma yaparak; pek çok anonim türküyü kaynağından derlemiş ve arşivlemiş olan TRT ve yörelerindeki unutulmuş veya unutulagelen türkülerin pek çoğunu yöresel sanatçılar da kayda geçirmişlerdir.
Türleri
Türk halk müziği örnekleri genelde sözlü olmakla beraber, sözsüz dans müziklerini de içerir. Halk türkülerinin ölçülü olanına kırık hava, ölçüsüz olanına uzun hava denir. Uzun havalar Anadolu'nun değişik bölgelerinde bozlak, Türkmani, maya, hoyrat, divan, ağıt gibi adlarla anılır. Bunlar genellikle Karacaoğlan, Emrah, Ruhsati, Sümmani ve daha birçok bilinen halk ozanının deyişleri üzerine yakılmıştır. Kırık havalar ise koşma, yiğitleme, güzelleme, taşlama, ninni ve daha başka adlar altında kümelenir. Bunlar da genellikle gurbet, ayrılık, sıla hasreti, ölüm, askere gidiş, yiğitlik, düğün, çocuk sevgisi, kız kaçırma gibi köye has toplumsal bir olayı konu alır, sadelik, içtenlik, duygululuk gibi özellikler gösterir ve yerel renkler taşır. Türk halk müziği'nin melodi yapısı incelendiğinde bu melodilerin ses genişlikleri bakımından bir oktav (sekiz ses sınırı) tamamlayan dizi ve tonaliteyi kesin şekilde belirtmeyen ikili ile beşli aralıkları içinde yaratılmış olduğu görülür. Bununla birlikte dizi ve tonaliteyi belli eden sekizli ve daha geniş sınırlı melodiler de çoktur. Basit ve birleşik ölçülerden başka aksak ölçüleri içeren Türk halk müziği, ezgiler ve formlardan oluşur.
Kaynak: tr.wikipedia.o...
Halk Müziği
Halk müziği, bir yörenin yerleşik insanları tarafından üretilen, insandan insana aktarılarak yaşayan, sürekliliği bulunan, yüzyıllar boyunca toplumların kendi öz kültürleri ile bezenen,halk tarafından genel kabul görerek yaşayan ve yaratıcılarının adları çoğunlukla belirsiz olan bir müzik türüdür. Dünyanın neresinde olursa olsun halk şarkıları, kent kültürünün dışında üretilmiştir. Bu müzik ve onun eşliğinde yapılan danslar, kırsal kesimin yaşamında kendine özgü anlam ve amaçlar içerir. Ana tema aşktır. Yöresel dil ve üslup...
Kaynak: tr.wikipedia.o...

Опубликовано:

 

30 сен 2024

Поделиться:

Ссылка:

Скачать:

Готовим ссылку...

Добавить в:

Мой плейлист
Посмотреть позже
Комментарии : 10   
Далее
Cahit Konut - Mili Mili
3:17
Просмотров 2,8 тыс.
Почему?
00:22
Просмотров 303 тыс.
▼ КАПИТАН НАШЁЛ НЕФТЬ В 🍑
33:40
Просмотров 431 тыс.
Onu hiç böyle tanımadınız. #kahtalımıçe
21:39
Просмотров 142 тыс.
Antarktika'da 15 İnanılmaz ve Şok Edici Keşif
29:26
Türk Halk Müziği - Altın Türküler 1 (Long Play)
45:02
Cahit Konut - Meydan Dağı
2:16
Просмотров 549
# GELMEDİN Cahit KONUT 02hasanefsane
4:50
Почему?
00:22
Просмотров 303 тыс.