Тёмный

Care protecție nu este conformă? - Răspuns - Cum adăugăm protecție DDR circuitului protejat cu AFDD? 

Adrian Chelaru
Подписаться 40 тыс.
Просмотров 4,1 тыс.
50% 1

Adrian Chelaru vă prezintă un tablou electric unde s-au montat mai multe protecții corespondente unor circuite. Care protecție credeți ca nu este conforma?!
Aștept comentariile voastre!
Adrian Chelaru
Electrician autorizat gradul IIA
Electrician autorizat gradul IIB
Administrator Alarm Electric Srl
Alarm Electric Srl, firma atestata ANRE de tip B pentru “proiectare si executare de instalatii electrice exterioare/interioare pentru incinte/constructii civile si industrial, bransamente aeriene si subterane, la tensiunea nominala de 0.4 kV”
Alarm Electric Srl, firma licenta IGPR pentru “ instalare, modificare sau intretinere a componentelor sau sistemelor de alarmare impotriva efractei”
Alarm Electric Srl, firma autorizata IGSU pentru “instalare si intretinere a sistemelor si instalatiilor de semnalizare, alarmare si alertare in caz de incendiu”
Contact:
www.alarmelectricsistem.ro
+40 (754) 334 740
alarmelectricsistem@gmail.com
Electricianul în Construcții este una dintre cele mai complexe meserii și se ocupă în principal cu montajul instalațiilor de paratrăsnet și a prizei de pământ, măsurarea parametrilor la instalațiile electrice, montajul instalațiilor electrice aferente utilajelor termice și tehnico-sanitare, montajul instalațiilor electrice interioare și exterioare de uz general, remedierea defecțiunilor apărute la instalațiile electrice.
Dacă vrei să devii cel mai bun atunci nu mai sta pe gânduri, acest curs este cel mai potrivit pentru tine!
www.asociatiaroelectric.ro

Опубликовано:

 

15 сен 2024

Поделиться:

Ссылка:

Скачать:

Готовим ссылку...

Добавить в:

Мой плейлист
Посмотреть позже
Комментарии : 42   
@viorelviorel-or3io
@viorelviorel-or3io 14 дней назад
Separatorul cu fuzibil, este mai mult decât ok, are mai multe roluri în afara de scurtcircuit și supracurent, și în cazul unei supratensiuni, ceea ce vreau să înțeleg este selectivitatea și nu mă refer rcbo afdd, mă refer la 16 , 10, 10, 16 . Separatorul cu fuzibil și bucșă, întrerupe tot tabloul, iar separatorul 2 întrerupe doar rcbo afdd , și are funcția doar de contact. Tabloul înțeleg că nu este terminat , PE la SPD. Bafta multa! Te felicit!
@liviudandandea9009
@liviudandandea9009 19 дней назад
Salut Adrian! Nu sunt electrician de meserie, doar pasionat care mai mestereste la instalatia lui. Sa le luam in ordine: 1. As muta protectia AFDD+RCBO(ultima) pe pozitia 2, apoi as muta AFDD-ul B16 ultimul si as adauga inaintea AFDD un RCCD 30mA, asa devine conform si nu afecteaza selectivitatea celorlalte protectii. 2. Separatorul cu fuzibile este impus de protectia SPD din tablou! Practic rolul SPD este sa "arda"/"intrerupa" fuzibilele din protectia cu separator astfel incat supra tensiunea nu sa treaca mai departe spre consumatori.
@luciancotaie8803
@luciancotaie8803 19 дней назад
As pune asa. Separator cu fuzibile> rccb>affd combinat cu magnetotermic . Si in paralel as trage alimetarea din același separator cu fuzibile pentru restul protectilor ce au deja integrat protectie diferentiala. Separatorul ala cu fuzibile deservește si un descărcător tip 2 ,ce are nevoie de peotectie fuzibila .
@pysycaty
@pysycaty 19 дней назад
Salut Adrian! Eu as monta prima data un RCCB 40A cu 30mA ca protectie generala, RCBO (1, 3, 4) inlocuit cu MCB iar circuitele speciale (2, 5) AFDD
@electricus24
@electricus24 19 дней назад
Seara buna! 1. Nu putem pune un RCCB de 30mA pe general fara sa facem alte modificări la celelalte protecții, deoarece mai avem un diferențial de 30mA combinat cu acel AFDD de la final și așa vom afecta selectivitatea. 2. Nu e pus separatorul degeaba, deoarece separatorul cu clapeta, adică al doilea, cel de 40A nu are protecție magneto-termică și deci are doar tol de separare. Primul separator, cel cu fuzibilă, este evident că oferă protecție atât la supracurent, cât și la scurtcircuit. Succes! 👍
@claudiucojocea7866
@claudiucojocea7866 19 дней назад
Separatorul cu fuzibile face o separație vizibilă deci ești sigur că lucrezi în siguranță pe acel șir de protecții.
@electricus24
@electricus24 19 дней назад
​@@claudiucojocea7866Da, corect, și asta, plus că îi poți scoate fuzibila sa fii sigur.
@bitzyc5308
@bitzyc5308 8 дней назад
@electricus24 da si ca sa fii si mai sigur poti sa si scoti firele de alimentare din separator si sa il tragi afara de pe sina. si daca totusi nu esti destul de sigur, poti si desface racordul de alimentare de la LEA. si pentru final, ca sa fii cel mai sigur, cauti transformatorul de la care esti alimentat si dai jos curentul de acolo.
@electricus24
@electricus24 8 дней назад
@@bitzyc5308 Du-te tu la o lucrare, lasă separatorul in jos și lasa-i fuzibila acolo. Vine clientul care are un moment de brain freeze și ridică separatorul. Mult succes! 🙂. Și dacă crezi că nu e posibil, te înșeli rău de tot, îți garantez!
@alexandrughiorghes1435
@alexandrughiorghes1435 19 дней назад
Vreau sa imi spuneti voi dar v-am dat eu raspunsul! Un adevarat profesor 🎉! Separatorul cu fuzibile de pe generalul e bun! Asa cer si producatorii, ca ddr-urile sa fie protejate de sigurante fuzibile. Celalalt separator e bun si el! Are rolul strict de separator fara protectie a sirului de sigurante ce le alimenteaza! Sunt putin sceptic de acel affd, nu ai mentionat ce alimenteaza, deci din moment ce nu stim ce receptor are nu putem spune ca e gresit!( ca cei ce l-au conceput nu l-au conceput aiurea)! Dar hai sa zicem ca e gresit si daca vrem sa punem o protectie diferentiala rcd, nu o putem pune in locul separatorului deoarece nu mai tinem cont de selctivitate! Daca nu il putem inlocui se poate iesi din acel afdd intr-un rcd iar din rcd in receptor. Si asa avem afdd b16+rcd. 🚩Warning, mare atentie! Red flag whistle 🫣🙅‍♂️. Lipseste PE din SPD catre bara de impamantare din tablou! Si poate cu ocazia asta Adrian Chelaru vei putea face si un video educativ cu distanta maxima (lungimea conductorului) si grosimea (sectiunea conductorului) ce iese din SPD catre bara de PE! Mai mult ca sigur 70% nu stiu! Seara faina!
@edipetre6754
@edipetre6754 19 дней назад
Va salut domnul Adrian. Cu primul separator fuzibil sint de acord dar cu al doilea mi se pare exces de zel :-). Dar totusi imi place cum te-ai gindit si cum vine busbarul din al 2 separator.
@wrcvtm4132
@wrcvtm4132 18 дней назад
La întrebarea de azi, cred ca este corect sa pui un rccb după separator . E ok deoarece rcbo-ul este cu funcție magnetotermica și reziduala dar pe circuit dedicat. Nu strica încă unul în amonte . Cu privire la selectivitate, este posibil sa declanșeze rccb dar și una din cele din aval în funcție de natura problemei care intervine în circuit. Eu asa cred .
@CostinBeiu
@CostinBeiu 19 дней назад
O restricție majoră la montarea SPD o reprezintă lungimea totala a conductoarelor care trebuie sa fie mai mică de 50 cm. Lungime conductor faza-separator-SPD-bara de echipotentializare trebuie sa fie mai mică de 50 cm.
@WVWZZZ1JZ1
@WVWZZZ1JZ1 19 дней назад
As inlocui AFDD-ul fara RCD cu un RCD simplu si in aval de RCD-ul proaspat montat as pune AFDD-ul.
@luciancotaie8803
@luciancotaie8803 19 дней назад
👍
@paulbelce1779
@paulbelce1779 19 дней назад
Salut Adrian! Mă bucur că ne-am văzut la Cluj! Credința mea este că AFDD trebuie pus înainte de RCCB sau RCCBO Adică să supravegheze circuitele respective.
@CostiDima
@CostiDima 19 дней назад
Din pacate in toate fisele tehnice ale AFFD-urilor pe care le-am gasit pe piata este specificat faptul ca aceste trebuie montate ca ultima protectie pe circuit, inainte de receptor/consumator. Nu stiu daca este din cauza bobinelor care se regasesc protectiile pe care am dori sa le montam dupa AFFD si care ar putea sa influenteze detectia arcului electric care este facuta de un mini calculator sau pur si simplu este recomandat asta ca se ne rupa la buzunar ca au niste preturi prohibitive in acest moment, cert este ca nu putem monta nicio alta protectie in aval de AFFD conform fiselor tehnice.
@drdannegoita
@drdannegoita 18 дней назад
Este din cauza camerei de stingere a arcului electric din alte aparate - de ex. MCB-uri sau RCBO. Camera de stingere a arcului împiedică detecția arcului electric de către AFDD (pentru că AFD analizează niște forme de undă de ordinul megaherților și capacitatea - probabil de ordinul picoFarazilor sau nF a lamelelor din camera de stingere - nu prea are cum să nu împiedice propagarea acelor unde de la locul unde se produce arc electric până la chipsetul din AFD.)
@CostiDima
@CostiDima 18 дней назад
@@drdannegoita Va multumesc pentru raspuns
@BarbuMitica
@BarbuMitica 18 дней назад
În fața oricărui diferențial trebuie pus un separator cu fuzibile în amonte
@Milionarul
@Milionarul 2 дня назад
RCCB -UL nu are cum sa afecteze selectivitatea deoarece el nu reactioneaza nici la scurtcircuit nici la suprasarcina ! De altfel el se alege cu o masura mai mare decit generalul in asa fel incit sa nu intrerupa daca circuitele ajung la nivelul maxim instant al puterii
@totuldelavantsisoare3821
@totuldelavantsisoare3821 19 дней назад
I-aș muta la începutul șirului cu un pol+nu-l după separator bineînțeles
@medleymedley4971
@medleymedley4971 19 дней назад
Separatorul inlocuit cu un RCBO 100mA pentru selectivitate fata de celelalte RCCB. AFDD este protejat la curenti reziduali si scurt circuit.
@pysycaty
@pysycaty 18 дней назад
Eu as lasa separatorul pentru a putea separa in caz de intervenții partea de "putere" fața de cea de comunicare, in schimb aș proteja și partea de comunicare cu un MCB de preferat clasa A
@floriancaras2526
@floriancaras2526 18 дней назад
PARCA AM VB DE UN AVION F16 care este in zbor și în timp apar defecte in timpul zborului și trebuie să aducem.avionul la sol în conditi bune
@gabrielgherman2562
@gabrielgherman2562 19 дней назад
Nu ne prezinți şi nouă planşa ? Partea de KNX ?
@alarmelectricsistem
@alarmelectricsistem 19 дней назад
Mai am de adus echipamente…toate la rândul lor…😏🤝
@gabrielgherman2562
@gabrielgherman2562 19 дней назад
@@alarmelectricsistem 👍😊
@RO_dude
@RO_dude 18 дней назад
Salutare, Un pic pe langa subiect: Cum vedeti protectiile de la Hager, ETI, Legrand, Siemens is Schneider? Care ar fi mai "bune" sau au o fiabilitate si calibrare de fabrica mai buna, din experienta voastra?
@bitzyc5308
@bitzyc5308 8 дней назад
asta trbuie sa intrebi doar la laboratoarele care fac testari pe astfel de componente daca vrei raspunsuri pertinente. ca parerile personale de pe net sunt atat, doar pareri personale.
@modorangeorge4991
@modorangeorge4991 19 дней назад
Un rccb montat doar pe acelasi circuit cu afdd-ul buclucas. Nu afecteaza celelalte circuite. Ca doar asta lipseste, nu ? Pai asta adaugam.
@PCTN-ionut
@PCTN-ionut 13 дней назад
Salut. Am o întrebare care ma tot frământă nu sunt electrician deși vreau sa fac sunt la școală pe acesta meserie si mereu m-am întrebat daca pot uni um cablu brut cu unul telat de aceași dimensiune printr-o clema wago scuze poate e o întrebare banala 😅
@drdannegoita
@drdannegoita 8 дней назад
@PCTN-ionut dacă vii cu un cablu care are conductoare din cupru solid înseamnă că discutăm de o instalație fixă. Dacă montezi un corp de iluminat (la care ai conductoare lițate), poți să folosești cleme Wago cu clapetă (în filmulețele de prezentare, cei de la Wago chiar "le laudă" pentru asta: că poți să bagi în aceeași clemă un conductor solid, unul multifilar și altul lițat - fiecare în alt port, bineînțeles.) Problema este să nu vii cu instalația fixă până la o clemă și de acolo să o prelungești cu cablu lițat, pentru că lițatul nu este pentru instalații fixe. Nici eu nu sunt electrician, să așteptăm și să vedem dacă aduce cineva completări. 🙏🏻
@adynis
@adynis 19 дней назад
O intrebare tot despre "conformitate" -> AFDD-ul este obligatoriu (ca acum doar 2 circuite sunt protejate de AFDD)?
@spawntohell
@spawntohell 19 дней назад
Din cate stiu afdd a devenit obligatoriu pe circuitele de prize care deservesc dormitoare de anul acesta.
@drdannegoita
@drdannegoita 18 дней назад
Din 2023,AFDD e obligatoriu pe dormitoare, dar și în instituții: arhive, creșe, grădinițe, cămine în care sunt îngrijite persoane care nu se pot evacua singure, muzee, galerii de artă, locuri aglomerate, depozite în care sunt anumite materiale, etc etc
@drdannegoita
@drdannegoita 18 дней назад
Completarea la I7 este într-un Monitor Oficial din 2023. Parcă nu zice că "prize" ca și cum pentru iluminat nu ar conta. Zice "circuite pentru maxim 32A". Deci se include și iluminatul. Din fericire există AFDD-uri de 10A și cred că există și de 6A iar dacă nu găsim de 6A, punem un MCB de 6A *urmat* de un AFDD
@Richardcroitoru
@Richardcroitoru 16 дней назад
Afdd-ul poate si-l permite unii de pe la orasele mari, până si cei cu bani se zgarcesc, cine a facut asa ceva obligatoriu intr-o țară cu saracie mare sigur e stricat la cap. Cand e vorba de profit orice devine obligatoriu
@ivansevera2735
@ivansevera2735 19 дней назад
Separatorul automat înlocuit cu un rcd și busbarul eliminat RCBO pe contul lui și la restul mcb sau afdd legat la rcd
@ionelzamfirescu9065
@ionelzamfirescu9065 19 дней назад
Te rog receptori
@alarmelectricsistem
@alarmelectricsistem 19 дней назад
Dacă zic receptori nu înțeleg toți. Oamenii de rând înțeleg doar consumatori…😁
@gabrielgherman2562
@gabrielgherman2562 19 дней назад
​@@alarmelectricsistem lo', om de rând, când aud „receptor” în nici un caz nu mă gândesc la un consumator ci la un radio sau receptor de telecomandă sau de date.
Далее
Instalatie electrica facuta de profesionisti
18:17
Просмотров 12 тыс.
How 3 Phase Power works: why 3 phases?
14:41
Просмотров 931 тыс.
Am legat casa la 2 surse de curent
19:56
Просмотров 1,6 тыс.
Protecția AFDD este condiționată de Nul?
11:04
Просмотров 7 тыс.