Тёмный

Ce presupune contracepția după naștere 

MedLife
Подписаться 20 тыс.
Просмотров 831
50% 1

O noua sarcina poate să apară chiar la un timp relative scurt după ce ați adus pe lume un copil. Chiar dacă în timpul celor 9 luni de sarcină ovarele sunt puse în repaos, după naștere poate apărea fenomenul de ovulație chiar în primele luni. De aceea, este important să știm care sunt metodele de contracepție după naștere.
Dacă femeia alăptează sunt permise toate metodele de contracepție în afară de contraceptivele esoprogestative. Cea mai folosită metodă este contraceptivul oral pe bază doar de progesteron, cu administrare continuă, care este permis în alăptare. Pot fi folosite ca metode de barieră inclusiv steriletul sau spermicidele.
În ceea privește metodele clasice, cum ar fi cunoscuta ”metodă a calendarului”, aceasta nu este deloc recomandată de dr. Gheorghe Gica, medic specialist Ginecologie în cadrul Hyperclinicilor MedLife Grivița, Floreasca Agora, Centrul de Medicină Materno-Fetală și Life Memorial Hospital București. Medicul spune că după naștere menstruația este neregulată, așadar metoda este total inutilă. Mai mult, au fost femei care au rămas însărcinate chiar în primele luni după naștere bazându-se pe astfel de metode ineficiente.
În schimb, perioada lactației e în sine o formă de contracepție, dar este eficientă doar în proporție de 70%. Așadar, indicat ar fi ca femeile să mai folosească o metodă suplimentară de protecție. Contează și perioada de timp în care pacienta alăptează. Concret, cu cât alăptează mai mult, cu atât rata de apariție a ovulației este mai mare și, implicit, probabilitatea de a rămâne din nou gravidă.
În ceea ce privește dispozitivul intrauterin, acesta poate fi folosit ca metodă de contracepție după naștere. Cu toate acestea, fiind un corp străin, dacă dispozitivul este montat în condițiile unei inflamații sau a unei infecții, această metodă de contracepție este contraindicată. Este recomandat înainte de inserarea unui sterilet să se facă un control ginecologic, un test Babeș-Papanicolau și alte analizele premergătoare inserării dispozitivului. De ce trebuie urmați acești pași? Pentru că simptomatologia infecției va fi acutizată de montarea steriletului. Mai mult, dispozitivul intrauterin întreține dezvoltarea infecției, fiind vorba de un corp străin.
Medicul Gheorghe Gica afirmă că, în prezent, cea mai eficientă și cea mai folosită metodă de contracepție pentru femeile de peste 35 de ani care nu își mai doresc copii este steriletul. Femeile aleg această metodă pentru că are riscurile cele mai mici, în special când vine vorba de riscurile trombotice legate de contraceptivele orale care au și estrogeni. Există mai multe tipuri de sterilet, fiind fabricate din diverse materiale. În trecut, pacientele alegeau steriletul din cupru, dar riscul de a se rupe era mare și s-a renunțat la folosirea unui dispozitiv dintr-un astfel de material. Mai nou, pacientele aleg sterilete din metale prețioase, cum ar fi din argint sau aur, iar asta pentru că au un efect antibacterian și previn boala inflamatorie pelvină. De asemenea, mai există și sterilete ce au un rezervor de progesteron, care este un hormon feminin sintetizat și care are rolul de a reduce fluxul menstrual și durerea la menstruație. Steriletele ce au rezervor cu doză mare de progesteron pot duce până la absența menstruației, numită amenoree.
Când vine vorba de legarea trompelor uterine, considerată de unele femei o opțiune pentru a preveni sarcini viitoare, aceasta se poate face odată cu operația cezariană, fiind de fapt o intervenție asociată operației de cezariană. Avantajul acestei tehnici este că se considerată a fi absolut sigură, dar dezavantajul îl reprezintă faptul că metodă este ireversibilă. Așadar, dacă ulterior legării trompelor o femeie își dorește o nouă sarcină, singura metodă posibilă este fertilizarea in vitro. Medicul specialist Gheorghe Gica spune că s-au mai încercat operații de dezlegare de trompe, dar acestea sunt total ineficiente și pacientele au un risc mare de a dezvolta o sarcină extrauterină.
Pentru femeile care abia au născut și își doresc o nouă sarcină se recomandă așteptarea unei perioade de minim un an, indiferent dacă a născut natural sau prin cezariană. Perioada de un an este necesară recuperării organismului, fiind totodată și perioada de lactație. Dacă rămân însărcinate mai devreme de un an, pacientele nu trebuie să se sperie pentru că pot duce sarcina fără probleme pe parcursul celor 9 luni.
Dr. Gheorghe Gica, medic specialist Ginecologie - www.medlife.ro...
Specialitate - www.medlife.ro...

Опубликовано:

 

8 сен 2024

Поделиться:

Ссылка:

Скачать:

Готовим ссылку...

Добавить в:

Мой плейлист
Посмотреть позже
Комментарии : 1   
@valentinhendre6300
@valentinhendre6300 Год назад
Buna
Далее
Пришёл к другу на ночёвку 😂
01:00
Мама знает где все документы
00:21
Metode contaceptive - DIU - Sterilet
7:44
Просмотров 4,7 тыс.
LIVE - TIKTOK - Primele semne ṣi simptome de sarcină
1:11:10
Cancerul colorectal. Simptome care nu trebuie ignorate
3:49
Пришёл к другу на ночёвку 😂
01:00