Jag önskar att alla lärare var som dig, dina genomgångar är riktigt lärorika och du verkar vara väldigt insatt i ämnet och är alltid positiv. Precis så ska en bra lärare vara
Tack ska du ha! 😊 Ja, jag hoppas jag är lite insatt - jag har ju ändå pluggat en del på universitet för att bli biologi- och kemilärare… 😉 Dessutom tycker jag att det här är både förfärligt roligt och intressant!
@@MagnusEhinger01 Magnus jag var ett poäng ifrån ett A men nästa gång har jag bestämt mig att få ett A. Jag går NASAM och har valt Kemi2 som fördjupningskurs men jag har svårigheter med att balansera reaktioner, har du någon tip som kan underlätta det för mig?
@@massaalassmar8883 Kanske kan den här videogenomgången hjälpa? ehinger.nu/undervisning/kurser/kemi-1/laborationer-och-ovningar/mol-och-stokiometri/ovning-i-skrivning-av-reaktionsformler.html Där finns också övningsuppgifter som du kan utnyttja för att träna dig på.
Jag vet inte hur jag ska tacka dig tillräckligt mycket som du hjälpt mig med att förstå så mycket från kemi och biologi. Tack! Tack! Tack! Magnus. Du är bäst! //Tjej som går andra året på natur :)
hej magnus! Jag ska göra provet om två veckor. är de videor relevanta med provet för att jag kan se några är 7 år gammal?. Om man gå genom alla videor som är på playlist bio 2, är de alla relevanta på nya bok? tack älskar dina videor!
Tack själv! 😊 Ja, videorna är fortfarande relevanta för Biologi 2. Däremot är det rätt stor skillnad på vad olika lärare väljer att ta upp i sin undervisning i Biologi 2. Därför kan det finnas ganska stora skillnader i vad jag tar upp i mina videogenomgångar och vad din lärare ställer för krav.
Hej, du säger vid 6:47 att pyruvat (pyrodruvsyra) går in i citronsyracykeln, men jag har fått lära mig att det först måste omvandlas till acetyl-CoA och sen reagera med oxalättiksyran, stämmer det? Och vart å hur sker isåfall den omvandlingen? Tack för väldigt bra både böcker och videoklipp.
Ja, det är en stark förenkling att som jag säga att pyruvaten går in i citronsyracykeln. Där är ett mellansteg som jag förkortar bort, som innebär att pyruvaten först reagerar med koenzym A för att bilda acetyl-CoA, och att sedan acetyl-CoA reagerar med oxalacetaten. Jag tycker dock att eftersom detta bara är för Biologi 2 är det en förenkling som är okej att göra. I kursen i Kemi 2 går jag dock mycket djupare in på vad som händer med pyruvaten, se ehinger.nu/undervisning/kurser/kemi-2/lektioner/biokemi/glykolys.html
Hej Magnus! Jag har en fråga gällandes hur prokaryota celler löser detta med cellandningen. Klarar de sig på endast glykolysen eller har de någon annan mekanism genom att de saknar mitokondrier?
Det är en suverän fråga! En del bakterier har två cellmembran och kan därför lösa oxidation av glukos på ett sätt som liknar det som sker i mitokondrier. Andra klarar sig som du föreslår på bara glykolysen eller varianter av den.
Magnus Ehinger jag har prövning på biologi 2, och cellens ämnesomsättning kommer att vara med (cellandning och anaerob). Det står sådär i mall för provet "cellandning - förklara vad som sker i de tre olika stegen, var sker de och hur regleras cellandningen" Åter igen med frågan, finns det då ett sätt att reglera cellandningen? Jag förstår inte riktigt vad som menas med reglera fast det måste typ vara detsamma som att reglera blodtryck.. tack
Jag tror såhär, att det räcker med att du kan det jag går igenom i den här videogenomgången samt anaerob förbränning (ehinger.nu/undervisning/kurser/biologi-2/lektioner/cell-och-molekylarbiologi/264-cellandningen-biologi-2.html#anaerob-forbranning)
Visst kan man betrakta transporten av pyruvat in i mitokondrien som en enskild del av cellandningen. Eller göra som jag, betrakta den som en del av glykolysen.
såg andra videos & är lite förvirrad.. kanske är en dum fråga men, pyrodruvjoner som transporteras in till citronsyracykeln kommer från glykolysen. Hur går den från pyrodruv till Acetyl COA i citroncykeln? Det är pyrodruv som reagerar med oxalättiksyran & så blir de citronsyra så blir den Acetyl COA efter det?
Inte en dum fråga alls! I glykolysen bildas två pyruvatjoner (tre kolatomer). I samband med att den ska transporteras in i mitokondrien spjälkas en koldioxidmolekyl av, och det som är kvar (en acetylgrupp, två kolatomer) binder till koenzym A. Det bildas då acetyl-CoA, som reagerar med oxalacetat (oxalättiksyra) och bildar citrat (citronsyra). Kanske blir det tydligare om du kollar mina videogenomgångar om glykolys - ehinger.nu/undervisning/kurser/kemi-2/lektioner/biokemi/glykolys.html - och om citronsyracykeln - ehinger.nu/undervisning/kurser/kemi-2/lektioner/biokemi/citronsyracykeln.html - för Kemi 2?
@@MagnusEhinger01 Tack för länkarna. Har jag förstått det rätt om jag säger att pyruvatjoner spjälkas i cytosolen som då bli en acetylgrupp. Acetylgruppen binder till koenzym A i cytosolen och att det enzymet dvs koenzym A finns i cytosolen? för att sedan bli Acetyl-CoA UTE i cytosolen INNAN den går in i mitokondrien. Väl inne i mitokondrien och citroncyracykeln glider Acetyl-CoA in och binder då i den cykeln med Oxalacetat?
Nej, det är snarare så att omvandlingen av pyruvat till acetyl-CoA katalyseras av ett enzymkomplex som kallas pyrvatdehydrogenaskomplexet, och det finns inne i mitokondriens matrix. Pyruvaten går alltså först in i mitokondrien, men i samband med att den gör det, omvandlas den till acetyl-CoA + CO₂ under inverkan av pyruvatdehydrogenaskomplexet.
10:40 har jag rätt om jag tänker att det kommer behövas fyra elektroner för att fullborda reaktionen och bilda två vattenmolekyler, eftersom de fyra vätejonernas laddning måste neutraliseras? tack ska du ha för att du gör det du gör, magnus! det är till stor hjälp
Oj, det var värst - den här videon är ju tänkt för Biologi 2 på gymnasiet! Tack i alla fall för kommentaren, och grattis till dig som har lärt dig så mycket om cellandningen! 😊
hej Magnus. Jag vet inte om du riktigt kan svara på detta men när man löper i A1/zon 2 fart med puls på ca 120-140/ca 60-70% av maxpuls ökar mitokondriehalten samt att mitokondrierna blir större och effektivare. Varför?
Det är för vid hårt arbete krävs det ännu mer energi i cellerna. Fett är mycket energirika molekyler och för att kunna ta tillvara på energin i dem behövs fler och större mitokondrier.
Det sista komplex som jag nämner vid 10:33 är en "vätepump" som pumpar ut vätejoner i mellanrummet mellan det yttre och det inre membranet. Det är också där som det bildas vatten. Vid 11:20 kan du se ATP-syntas, som är ett annat proteinkomplex än den sista "vätepumpen". Där bildas ATP. Det är alltså inte på samma ställe som det bildas vatten.
Hur är utvecklingen mellan H+ och ATP i sista steget, 1:1? Alltså, 1 H+ mot 1 ATP? Tänkte eftersom det bildas mycket ATP så borde det i så fall även finnas mycket H+.
Det stämmer att det finns mycket H⁺ i utrymmet mellan mitokondriens yttre och inre membran, men det är ändå så att det krävs att tre st. H⁺ går igenom ATP-syntaset för att tillverka en ATP.
Pyruvat bryts ned till acetyl-CoA sen Acetyl-CoA reagerar med oxalättiksyra för att bilda citronsyra och koldioxid, men du sa pyroduvsyra istället för acetyl-CO
Ja, i den här videogenomgången förenklar jag ytterligare genom att dra samman två reaktionssteg (pyruvat → acetyl-CoA + CO₂ och oxalacetat + acetyl-CoA → citrat) till bara ett (pyruvat + oxalacetat → citrat + CO₂). Det kan man göra eftersom acetyl-CoA både står till höger och vänster om reaktionspilen i de två första reaktionsstegen.
Hej! Jag undrar hur vätebärarna bär elektroner? Om jag förstått det rätt så går NAD+ till NADH + H+, då NAD+ tar upp en proton(väte) och en elektron. Men jag ser ju att NAD+ har tagit upp 2 st H varav 1 H+. Den andra H måste vara negativ, dvs H- för att Kunna binda till NAD+. Hur går detta till? H- finns väl inte? Eller är jag på helt fel spår?
För det första, jo - det finns hydridjoner, H⁻. Men det är inte det som det handlar om i det här fallet. Även om NAD⁺ tar upp 1H⁺ + 2e⁻, så bildas det aldrig någon hydridjon. Istället skulle man kanske snarare kunna säga att NAD⁺ tar upp 1H + 1e⁻. I vilket fall som helst avger det ämne som oxideras 2H⁺ + 2e⁻.
Hejsan Magnus, jag undrar två saker, först hur bildas egentligen mjölksyran och är den dålig för oss. 2. varför dör vi egentligen om vi inte andas. Det skulle verkligen uppskattas om du kunde koppla det till cellandningen❤
Jag tror du skulle vara behjälpt av mina videogenomgångar för Kemi 2 om glykolysen ehinger.nu/undervisning/kurser/kemi-2/lektioner/biokemi/glykolys.html citronsyracykeln ehinger.nu/undervisning/kurser/kemi-2/lektioner/biokemi/citronsyracykeln.html och elektrontransportkedjan ehinger.nu/undervisning/kurser/kemi-2/lektioner/biokemi/elektrontransportkedjan-kemi-2.html för att förstå det på en djupare nivå. I korthet kan jag annars säga att mjölksyran bildas därför att det blir ett överskott på NADH + H⁺, som oxideras av pyruvat. Då omvandlas pyruvaten till mjölksyra. Mjölksyran i sig är inte farlig, men sur, vilket gör att pH sjunker i cellerna. För lågt pH kan dock vara skadligt för cellerna. Anledningen till att man dör om man inte andas är att då finns det inget syre som kan ta emot elektroner i slutet av elektrontransportkedjan. Om det inte finns det, så avstannar hela elektrontransportkedjan. Då kan det i sin tur inte bildas tillräckligt mycket ATP, och då kan inte cellen upprätthålla sina energikrävande processer, och den (och individen) dör.
Funktionen är att bära väte och energirika elektroner från framför allt cellandningen. Man kan också säga att NAD⁺ (och FAD) fungerar som oxidationsmedel i många processer i cellen där det sker en slags förbränning (oxidation).
Jag vet inte om jag har något som motsvarar exakt det kapitlet, men i de här två videogenomgångarna hittar du diffusion, osmos och transport över membran, samt endo- och exocytos: ehinger.nu/undervisning/kurser/biologi-2/lektioner/cell-och-molekylarbiologi/5995-diffusion-och-osmos-transport-over-membran.html och ehinger.nu/undervisning/kurser/biologi-2/lektioner/cell-och-molekylarbiologi/6949-endo-och-exocytos.html
Det finns flera olika sätt. Det bildas till exempel acetyl-CoA vid oxidation av pyruvat, se den här videogenomgången: ehinger.nu/undervisning/kurser/kemi-2/lektioner/biokemi/755-glykolys.html Det bildas också acetyl-CoA vid β-oxidation av fettsyror, se den här videogenomgången: ehinger.nu/undervisning/kurser/kemi-2/lektioner/biokemi/5943-betaoxidation.html
Är det vid 5:13 du menar? Vad jag menar där är det bildas inte en, utan _två_ ATP-molekyler och _två_ NADH + H⁺ när en glukosmolekyl klvys i glykolysen.