Тёмный
No video :(

Classical guitars made by Hora instruments - SM300 guitar, SM501 guitar, and REGUN guitar 

Hora Instruments
Подписаться 640
Просмотров 2,8 тыс.
50% 1

Опубликовано:

 

24 авг 2024

Поделиться:

Ссылка:

Скачать:

Готовим ссылку...

Добавить в:

Мой плейлист
Посмотреть позже
Комментарии : 34   
@raduiorgulescu9723
@raduiorgulescu9723 Год назад
Mulțumesc frumos oamenilor de la Hora România! Din anul 1988 cânt (aproape zilnic) pe o chitară Cristal făcută la Reghin nu falseaza, nu zbarnaie, nu este crăpată sau deteriorata in niciun fel si deși nu are ornamentele la înălțimea Regunului, arată și sună bine. Pe scurt să găsești o chitară din lemn , nu din placaj, sub 500 de euro cred că este unic în lume!
@erou_al_munciisocialiste7665
Vă salut cu respect. Dacă îmi dați o adresă de mail vă trimit fotografii cu o Cristal SM10 făcută recent. Înainte de 1990 se lucra mai aren't din cîte constat, decît acum cînd e privatizată Hora. Din câte îmi dau seama meseriașii nu au fost plătiți cum trebuie și au polecat în alte țări să lucreze. Peste tot la privat este așa, vorbesc din propria experiență. Cine știe ce ciobani, zidari, ferari betoniști sunt angajați acum pe post de meseriași lutieri. Hora Reghin de acum nu este același cu ce ați cumpărat înainte de 89.
@horainstruments1951
@horainstruments1951 Год назад
@Radu Iorgulesc, multumim pentru apreciere!
@erou_al_munciisocialiste7665
@erou_al_munciisocialiste7665 2 года назад
Acum câțiva ani am cumpărat un regun sm 20 cedru .Chitara arăta destul de bine, se vedea că e o chitară pentru Romănia. De sunat sună destul de bine dar nu nemaipomenit. La o inspectie mai atentă a feței chitarei o mare surpriză fibrele longitudinale mai apropiate 0,8- 1 mm erau spre exterior, spre eclisă și cele mai distanțate in centru (1,4- 1,8mm). O gre,eală imensă pentru o chitară de tip concert La toate instrumentele fibra mai apropiată e in centru unde vibrează instrumentul nu invers de aia se și fac din două bucăți. Iar treba asta cu matriale atent selectate e doar vorbă în vănt sau sunt selectate după aspect nu după sunet. A nimeri o chitară bună hora din căte văd ezte o loterie. Lacul mi se pare că mai. nou la regun e pe bază de apă adică ieftineală.
@horainstruments1951
@horainstruments1951 2 года назад
Chitara SM 20 Regun face parte din gama de top a instrumentelor construite la firma Hora, de aceea se folosesc doar materiale atent selectionate, aici incluzand si fata chitarei. Bineinteles ca nu se poate ca toate fetele sa aiba o structura perfecta! Densitatea inelelor anuale depinde de ritmul de crestere al arborelui, iar modalitatea de imbinare a fetei este cea prezentata de dumneavoastra (cu inelele anuale cu o densitatea mai mare spre interior) dar, unii arbori nu au o crestere constanta iar densitatea inelelor anuale este variabila pe toata latimea fetei. Probabil de aceea aveti impresia ca nu a fost imbinata corect. In datele prezentate de dumneavoastra sunt diferente intre fibre de 1mm (de la 0.8mm pana la 1.8mm) ceea ce imi spune ca aveti o chitara cu o fata foarte buna! Cred ca orice lutier ar fi de acord cu asta, iar modul de selectie a materialelor se face in general dupa aspect si elasticitate. Este foarte greu sa "asculti" o fata de chitara in forma ei bruta, asa cum sugerati dumneavoastra. Cat despre finisajul pe baza de apa, va asigur ca nu este "ieftineala". Dimpotriva, este un finisaj foarte greu de obtinut, iar fabrica Hora investeste multe resurse pentru a reusi sa se alinieze tendintelor mondiale, cu scopul de a reduce emisiile de COV (compusi organici volatili). Cu toate acestea, pentru chitarele Regun inca nu am trecut la finisajul pe baza de apa. Pentru varianta lustruita, finisajul este realizat cu lacuri poliuretanice, iar pentru varianta satin folosim shellac care, va asigur ca nu este deloc ieftin, avand in vedere ca ne aprovizionam cu materialele necesare acestui finisaj chiar din Germania.
@erou_al_munciisocialiste7665
@erou_al_munciisocialiste7665 2 года назад
@@horainstruments1951 Ați înțeles greșit densitatea inelelor mai mare este spre exterior (distanța între inele este mai mică la exterior). Probabil lutierul care a îmbinat fața de cedru roșu era chior sau "tulbure" cind a imbinat fața. Când am spus că e pentru România mă refeream că are destule iimperfectiuni (si acolo unde se unesște eclisa și are acea insertie estetică sunt ușoare denivelări ,care nu mă deranjează, in interior ușor mai jos de gaură are scurs puțin cleiul. Nici acest lucru nu mă deranjează). In schimb se vede că e încleiată foarte bine (nu în exces). Dar stați liniștiți că nici la marea firmă Yamaha nu stau mai bine lucrurile. Am achiziționat o chitară de studio CFS3M care avea lipit gâtul puțin greșit de corp ceea ce la Hora n-am văzut nici la modelele ieftine. Pe forumuri am observat că mai sunt persoane care au sesizat acest lucru la diferite modele Yamaha. Materialele mi s-au părut mai slab calitativ decât la regun nici finisajele nu erau mai bune. În schimb nu avea fret buzz și punctul forte un sunet fabulos pentru o asemenea chitară. Apropo prin anii 50 Hora făcea o chitară de salon pe care am văzut-o prezentată și restaurată aici pe RU-vid de străini . În prezent Hora face așa ceva de tipul CSF 3M? În încăperi e mult mai potrivită o asrfel de chitară decât oricare altă chitară acustcă. Fata din molid stika folosiți la vreo chitară? Are un atac foarte bun chitara cu fata de stika. Eu în viața mea nu mai cumpăr chitară Yamaha. Bîzgan intr-un intrviu acum vreo 7 (șepte cum spune el) ani chiar făcea referire la problemele ridicate de automatizare excesivă la Yamaha, eu am văzut pe pielea mea.
@erou_al_munciisocialiste7665
@@horainstruments1951 Între timp am schimbat corzile chitarei și am văzut de ce fata chitarei este invers așezată (cu densitatea inelelor mai mare la exterior). În interior spre eclisa in dreapa chitarei era lipită o șipcă la fel ca și la sm 200, deci acolo fața avea probleme. Întrebarea este , unde sunt materialele atent selectionate de care spuneți? Voi reveni și cu alte chitare vîrf de gamă cu foarte mari probleme ,de la Hora Reghin.
@erou_al_munciisocialiste7665
@erou_al_munciisocialiste7665 2 года назад
Incă o experiență de data aceasta cu o chitara sm 200 de la Hora Reghin . Mi-a dat cineva această chitară și am vrut să ăun o doză cu preamp și eventual să-i schimb corzile cu extra light acustic să văd ce iese. După ce i-am dar corzile jos am observat că e cam ondulată fața, chiar tare. A avut pe ea doar corzi clasic normal tension, Cănd am băgat mîna pe gaura să inspectez interiorul surpriză mare. In loc de acele rigidizari din șipci (transversal și longitudinal) era o bucată de scăndură , ceva rotund de vreo 12cm ,am simțit-o la mănă, si groasă de vreo 8mm. Aia e și zona de rezonanta. Pe lateral spre eclisă unde se imbina placa de cedru două bucăți de lemn astea și mai groase iar spre gătul chitarei după rigidizarea, care e la toate chitarele, lipită lăngă ea de-a lungul ei o sipcă cam de grosimea 15x25 mm. Ce rost o fi avănd? Bătaie de joc mai mare ca aceasta nu am văzurt. Am să încerc să fac niște fotografii să le prezint pe niște site-uri în care se discută despre Hora Reghin. Sincer am avut o părere foarte bună, cândva, despre această firmă și chitarele lor.
@horainstruments1951
@horainstruments1951 2 года назад
Intr-adevar, SM 200 este o chitara prevazuta cu o lentila speciala pe interiorul fetei din lemn de rezonanta si furnir de mahon pentru a asigura o rigiditate si in acelasi timp o libertate de vibratie, acestea avand o grosime totala de 3.5 mm. Nu este in nici un caz o "scandura groasa de vreo 8mm". Acest reper este obiectul unei inventii inregistrate de lutier European, si este mult mai complex ca forma si continut decat o scandura. Acest sistem de ranforsare a fetei este des intalnit la instrumentele construite de lutieri. De fapt, chiar fabrica Hora produce instrumente pentru distribuitori din toata lumea, unele fiind expuse pe site-urile din Romania sub branduri de renume, care sunt laudate doar pt. faptul ca poarta un brand si nu ca sunt realizate la Hora. Deformarea fetei este cauzata in general de conditiile improprii de pastrare a instrumentului, adica umiditatea. Dupa cum se stie, exista cele doua modalitati de imbinare a gatului cu corpul chitarelor clasice: metoda Spaniola (Spanish heel) si metoda "dovetail" (adica imbinare cu cep si scobitura - fiind una dintre cele mai vechi metode). Chitarele clasice construite prin metoda "Spanish heel" se construiesc astfel incat gatul intra in corp pana aproape de bara transversala de deasupra gaurii sonore, asigurand astfel o rigiditate a tastieriei in zona care este incleiata pe fata. La alte chitare (care pot fi din gamele pentru studenti, avansati, sau chiar profesionale si maestru) se practica imbinarea gatului cu corpul prin metoda "coada de randunica" (cep si scobitura), aceasta asigurand o imbinare stabila dar gatul nu continua pana in corp. In cazul acesta trebuie asigurata stabilitatea tastierii cu o intaritura suplimentara, incleiata pe interiorul fetei intre bara de deasupra gaurii sonore si butucul eclisei, altfel exista riscul deformarii tastierii si implicit la nefunctionalitatea instrumentului. Va asiguram ca nimic nu se face "in bataie de joc", toate aceste ranforsari le aplica si alti producatori pentru a asigura o stabilitate indelungata a instrumentelor. Va reamintim ca, in momentul actual, firma HORA este cea mai mare fabrica de instrumente muzicale din Europa si produce o gama foarte variata de instrumente muzicale din lemn pentru mari firme distribuitoare/ branduri ale lumii.
@erou_al_munciisocialiste7665
@erou_al_munciisocialiste7665 2 года назад
@@horainstruments1951 scândura numita lentilă este ondulată. În spatele cordarului lentila este ondulată în sus iar în fața lui în jos, lucru ce mă face să cred că s-a ondulat sub actiunea fortelor exercitate de corzi, corzi normale de nailon. Deci acea lemtilă nu și-a îdeplinit funcția de a rigidiza fața chitarei de care este lipită. Dacă era ondulată, fața chitarei, de o greutate, ondularea arăta altfel.Chitara nu a stat în mediu umed ci în husa de pînză în casă iar ultimii doi ani și în cutia de carton. Scîndura pe care voi o numiți lentilă pare a avea lac protector în exteriorul ei deci treaba cu umezeala pică.
@timishormusic5526
@timishormusic5526 Год назад
Could you make a custom fretless classical guitar? Like the one Cenk Erdogan uses.
@horainstruments1951
@horainstruments1951 Год назад
Hi. All our guitars have frets. Unfortunately, we can't help you with one piece because we only produce OEM guitars for large orders.
@PricopAlex
@PricopAlex 2 года назад
Vad ca exista destule comentarii negative, insa prezentarea este foarte frumos realizata. Aștept cu nerăbdare sa strâng bani și sa cumpăr un Regun, deși sunt încă începător în ale chitarei.
@horainstruments1951
@horainstruments1951 2 года назад
Multumimi pentru incredere! Va asteptam cu drag!
@erou_al_munciisocialiste7665
Prezentarea este post făcută , cu chitare noi care sună ca ca o coarjă. Trebuiau să cînte la ele cel putin un an și pe urmă să le prezinte. Cel mai post se aude chair Regun-ul, ghici de ce. Ai grijă la ce cumperi că sunt făcute cam în fugă.
@docchannel2051
@docchannel2051 Год назад
​@@erou_al_munciisocialiste7665 Nu ma dau chitarist, dar si mie mi se pare ca suna ciudat. Vibreaza ceva aiurea la ele
@erou_al_munciisocialiste7665
Cînd sunt noi nu sună chiar cum trebuie După o perioadă sunetul se îmbunătățește. Ce este rău la ele este înăuntru și gîtul, fretuirea. Contravăntuirea folosită este cea veche de 170 de ani simetrică și depășită festonarea grosolană. Acerastă firmă sigur nu are centru de cercetare și proiectare copie ce văd la ații așa pe de rost. Sigur nici meseriașii nu mai sunt de valoarea celor de altă dată, aceasta pentru că nu sunt plătiți cum trebuie. Sunt firme mai noi cu chitare mult mult mai bune chiar dacă au un pret mai mare. Prezentarea de pe sit-ul lor este deplorabilă nu spune nimic doar prezintă o mobilă.
@alexandru.carstea
@alexandru.carstea 2 года назад
I saw in your presentation that the Regun does not have the dot white marks on the top part of the neck. I mean the dots at fret 5, 7, 9 and 12. Did I see wrong? Why is that? I find them useful for visual reference but maybe expert guitarists don't need them?
@jeremykohvoice
@jeremykohvoice Год назад
hello, do you have baroque/ renaissance guitars?
@patriotbarrow
@patriotbarrow 2 года назад
1:55 Improper translation (the one in the video): Materiale calitative. Proper translation is: materiale de calitate. Materiale calitative = care ține de calitate. Nu este un cuantificator. La fel nu are sens să zicem „materiale cantitative”. Sorry for being a grammar nazi. I am a fan of your instruments.
@horainstruments1951
@horainstruments1951 2 года назад
Thank you! 😊
@kanker5256
@kanker5256 2 года назад
this is crap, for different reasons. sorry to say
@horainstruments1951
@horainstruments1951 2 года назад
We accept and are grateful for all kinds of feedback from our customers. HeXen, are you one of our clients? Have you tried our musical instruments? If you so, we'd like to know more about your disappointment. This helps us to improve our instruments and services. Thank you!
@kanker5256
@kanker5256 2 года назад
@@horainstruments1951 i have tried guitars from hora. i am not necessarily disappointed with the products as they are, but i am disappointed in the way they build these instruments when they could really do a much better job. several bad aspects. and i see this in guitars in general. the guitars are covered in lacquer. guitars, at least their tops, should never be covered by lacquer. treated? yes. but lacquered... this is not furniture and it kills the sound. especially nitro. another aspect is the woods themselves, they use laminated woods, which are very poor quality, are not treated like solid woods and they sound much worse. the necks are very thick and heavy, the rosettes are ugly (not relevant...), i would rather not have rosettes, the tuning machines are cheap and bad quality in my experience. the headstocks, again, are not very pleasant (see andalusian guitars and you will find a much more 'ergo' design). they are heavy and bulky... the nuts and saddles are made of cheap plastic, the guitars have bindings, which i also do not like, but this is like 99% of non custom guitars out there. top over sides and back over sides is the best method to bind woods. the rosette method is cheap and i would much prefer a sticker rosette than what is available. the websites present the materials as 'x or y woods'. so which is it? not very detailed... the strings, the way you bind them, is obsolete. they should never be wrapped around the bridge, the old way. they should either be ball ended or single knotted behind the bridge and passed straight through the bridge. several reasons why this is better. and it also does not dent the bridge, which is a great plus. if i were to make these guitars, i would make them in a MUCH simpler way. they are overly complicated, probably from some cheap viewpoint of trying to be 'fashionable'. which always sacrifices quality. take, for example, the microfrets around the rosette for the e strings. literally no one uses those and they throw the playability of the guitar outside. they make the instrument more 'crowded' and quite imbalanced to use like that. never use small frets for individual strings... the insides are not voiced properly, but this is acceptable. overall, the brand has nothing standing out for it, it is just average for me, and that is disappointing, because i know much better products could be made with just simple will and willingness for change. much can be said, and it would take me hours to detail guitars structurally, but look at this torres guitar, for example. now this is much closer to a piece of art and a elite level instrument. and even that has its flaws.. m.ru-vid.com/video/%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BE-cvLzQgD2oAU.html they have low standards for much of the production and they produce the guitars over the same old templates. it is understandable, romania has 0 luthiers i know of (individual guitar workshops), so there is a huge scarcity factor. but to me, this is not acceptable. there is nothing elite level here, and i know people could do it. that is hurtful... well, a country that sells its forests and kills its industry recklessly, i guess, favors doing thing the old ways, but the progress is... stale. i would guess individual masters would gather up and make their own commercial circle, but it seems there is no one really aware of what they are doing, and i have studied this thoroughly
@kanker5256
@kanker5256 2 года назад
@@horainstruments1951 you shouldn't be grateful for any feedback. only those who are constructive or realistic, proven, explained. the internet is full of monkeys, ytube itself can be a disturbing website, not everyone knows what they say
@kanker5256
@kanker5256 2 года назад
@@horainstruments1951 i could drastically improve the quality of these guitars, but i am sure no executive is willing to give it a try, because it would probably handicap production and the old templates. i just worded a few details that are bad from my point of view and ,dare i say, vast experience..
@horainstruments1951
@horainstruments1951 2 года назад
@@kanker5256 thank you for your time and for this detailed feedback. I assure you that all this has been forwarded to our directors and will be considered. I'm not saying we'll make all these changes to our guitars, but it's decent and constructive feedback! Thank you again for your time!
Далее
Avaz Oxun - 10 yillik yubiley konsert dasturi 2023
2:52:33
Hora factory Romania - inside tour
7:41
Просмотров 2,7 тыс.
Irish Bouzouki build comparison
5:14
Просмотров 2,8 тыс.
Rebay: Complete Music for Clarinet & Guitar
1:14:59
Просмотров 4,5 тыс.
Concert Irish bouzouki made by Hora factory Romania
7:13
REGAL guitar made by Hora factory Romania
11:48
Просмотров 3,4 тыс.
Stepan Rak plays Hora
1:39
Просмотров 118 тыс.