Тёмный

Col·loqui: 50 aniversari de la Revolució dels Clavells i la seva repercussió en la fi del franquisme 

Memorial Democràtic
Подписаться 460
Просмотров 27
50% 1

El Memorial Democràtic organitza un col·loqui sobre el 50è aniversari de la Revolució dels Clavells i la seva repercussió en la fi del franquisme. Se celebrarà el proper 22 de maig, a les 18.30 hores, a la Sala de les Columnes de la seu de la UGT a Barcelona i comptarà amb la participació del director del Memorial Democràtic, Jordi Font Agulló i dels historiadors, Manuel Loff, professor titular d’Història Contemporània al Departament d’Història i Estudis Polítics i Internacionals de la Facultat de Lletres de la Universitat de Porto i, Pere Ysàs, catedràtic d’història contemporània de la Universitat Autònoma de Barcelona i membre del Centre d’Estudis sobre les Èpoques Franquista i Democràtica.
A Portugal, el 25 d’abril de 1974 es va produir un aixecament militar i civil per reivindicar la democràcia i la fi del règim dictatorial Estado Novo. Les demandes associades a aquest moviment eren les anomenades tres D: democratitzar, descolonitzar i desenvolupar. Arran d’aquesta protesta i de l'oposició política a la dictadura, dos anys després a Portugal es va instituir una democràcia parlamentària com les que imperaven a l’Europa Occidental. La Revolució dels Clavells va tenir un impacte molt important també en la fi del franquisme.
El col·loqui, format per dues conferències, ha de servir com a introducció del que va significar la Revolució dels Clavells en el context de les dictadures del sud d’Europa al principi dels anys setanta. El 25 d’abril de 1974 marca un abans i un després per la descomposició de l’Estado Novo i té una influència directa en l’afebliment del règim franquista i la seva pèrdua de legitimitat.
Per analitzar aquesta situació i comparar les situacions viscudes a Espanya i Portugal, s’han preparat dues conferències. D’una banda, el professor portuguès d’Història Contemporània de la Universitat de Porto, Manuel Loff, farà una conferència sobre “La Revolució dels Clavells, 50 anys després. Mite, memòria i història”. I d’una altra, el catedràtic d’Història Contemporània de la Universitat Autònoma de Barcelona, Pere Ysàs, farà una exposició sobre “La percepció des d’Espanya de la Revolució dels Clavells. Les pors en els aparells de l’estat franquista i la seva influència en els moviments de l’oposició a la dictadura”.

Опубликовано:

 

8 сен 2024

Поделиться:

Ссылка:

Скачать:

Готовим ссылку...

Добавить в:

Мой плейлист
Посмотреть позже
Комментарии    
Далее
Lenin and Stalin’s Soviet Union
45:15
Просмотров 1,5 тыс.
The World at War (Ralph Raico) - Libertarianism.org
3:06:00