Foarte frumos! Avem trei migdali, la cota 400 m, si au inflorit superb. Terenul nostru este in panta si cresterea este potrivita. Ne ingrijim pomii ca pe copilasii nostri.
Ai perfecta dreptate cu microclimatul, asta spune si Sepp Holzer , rebelul cernieron din Alpii Austrieci. El creste chiar si lamai, castaño , smochini la altitudini de 1500! Felicitari pt filmule tele educative
Bună ziua! Mulțumesc pentru explicațiile din acest video. Prunul nostru este prun "gras", din Vrancea, foarte probabil drajon, adus în Bihor, lângă Oradea, de aprox 18 ani, cand era cam de 10-15 cm înaltime; acum are 10-15 flori. Fiind un soi care despre care nu am auzit că este prin Bihor, nu am vrut să-l tăiem, dar răbdarea noastră este cam la limită. Ce părere aveți dumneavoastră? Să mai avem răbdare sau să-l tăiem?
Am un cais tanar cate a rodit foarte mult acum3 ani iar de atunci nici flori nu prea mai face...mai ca le numeri pe degete .a fost tuns , face mladite anuale de un metru sau chiar mai mult , dar flori nu .m am gandit ca s a epuizat, dar nici dupa 2 ani nu o facut . Solul ii bun , cernoziom din vestul tarii ...ceilalti pomi din gradina se prezinta foarte bine( mar , cires , prun , piersic).
Ar mai fii vreo doua. 1. O fertilizare prea puternica cu azot. Dacă pomul are azot în exces el creste mult și nu fructifica. 2. Pierderea aparatului foliar prematur. Dacă pomul este atacat puternic de boli si/sau dăunători cum ar fii antracnoza, afidele, omizi, etc, el numai are putere sa își depună muguri de rod pentru anul viitor. Asta mi-a venit în cap ca o completare la ce ai prezentat tu.
Am un par altoit acum 6ani de mine intrun par salbatic, altoiul luat de la un par de 100 de ani varatec (distanta sub 100m ,la fel si p salbatic) si nu a facut nici o floare inclusiv acest an .S a dezvoltat foarte bine , taieri corecte , nu prea mai am rabdare cu el .Un altul cu altoi din acelas par dar cu miez rosu (are 2 tipuri de pere) a facut pere de vreo 3 ani .
Interesante si educative multe din videoclipurile prezentate! As dori si eu o explicatie; Pe un par salbatic am altoit doua soiuri de par, care s-au dezvoltat f. mult, iar dupa circa 4 ani, timp in care nu au inflorit niciodata, am supraaltoit intr-o ramura un alt soi de par. Supraaltoirea am efectuat-o la sf. lunii august , iar anul acesta, dupa ce a pornit in vegetatie, pe altoiul de anul trecut au inceput sa apara boboci care dau sa infloreasca. Pomul din care am recoltat altoiul a inflorit deja, in timp ce parul altoit nu prezinta decat frunze! Ce pot sa cred? Sa las in continuare sa se dezvolte florile pe altoi sau sa le elimin? Multumesc!
Aici ar putea exista și alte interpretari și de aceea nudoresc sa întru în aceasta zona ! Părerile pot fii împărțite, dar dacă găsesc o portiță prin care sa fac acest lucru poate o sa fac un videoclip!
Poti folosi cu incredere gunoi de grajd ,de vaca in special,dar sa fie putred copt(adica mranita gunoi putred de 5 ani sa zicem)iar ca si ingradamant complex,Tricomplex 16,16,16.nu le amestecati!!!udati purin mai mult.ce am scris mai sus am experimentat eu si am obtinut randament!
Buna ziua ,domnu Tibi,am un măr de 3 ani foarte frumos a fost pina anul acesta cînd fara nici un motiv vizibil în se usucă florile SI frunzele pe el,ce ziceți care ar fi motivul SI ce sa fac?
Bună ziua, Daca la plantare, a fost acoperit cu pământ tăierea de altoi, are influență în lipsa fluorescenței? Este vorba de un visin, cais, păr. Copacii au crescut, însă după aproape patru ani de la plantare , nu au înflorit. Cel puțin caisul și părul au crescut frumos, dar fara flori și, implicit, fructe.
Mulțumim pt informațiile/explicațiile care ni le furnizați, eu tocmai am strâns niște semințe de mere (de la un mar cumpărat de la supermercato ) . Dacă puteți sa ne informați un pic despre lavanda ( levănțica) as dori să-mi fac un mic gard viu din lavanda ...este posibil , cam cât de inalt creste , rezista peste iarna ???
Salutare D nl Tibi!!!vorbind de flori multi dintre pomii rosi de caprioare erau pe floare,cei care sunt muscati in cateva locuri ,mai au sanse la anul sa si revina?
Au cateva muscaturi ici colo sa zic trei ,patru....au venit iar dar au dat cu botul in sarma ghimpata!mi ar prinde bine si alte idei mai putin costisitoare...acum am investit mult! Tutori sarma ghimpata+ca mi a luat o zi toata operatiunea!!!!
tibi. spune-mi te rog care sunt primele care dauneaza plantele. furnicile sau afidele? adica eu m-am gandit ca furnicile sunt cele care vin si se hranesc cu afidele... cum e?
Bun gasit in aceasta zi de Luni. Am un apricot care ma necajeste 3 or 4 ani batrin, zero flori . Am sa trec la lunga rabdare sa vad. Tibi ai secrete ptr apricoti ? Multumesc O saptamina cu spor la treburi. Doamne ajuta ! 🤝🎩
Multumesc ptr video-clip si am si eu o antrebare daca nu va suparati ? ! Avem un cais + un gutui + un prun , care : produc fructe an de an dar cu viermi la cais si prun , iar gutuiul face gutui mari si pana sa se coaca se produce o pata maronie , care cuprinde 80% din suprafata gutuiei . Care este cauza va rog frumos si ce putem face ptr a vindeca pomul ?
Bună seara. Am un cireș,păr,măr și doi piersici nu i-am stropit până acum dar i-am dat cu var și i-am puis acea barieră(folie,bandă izolieră și lipici) pentru furnici ;cireșul și piersici au înflorit . Nu știu când și cu ce ar trebui să mai stropesc.
Multumim, informatii pretioase! Totusi, o rugaminte, buchetelele de flori ale pomilor se numesc INFLORESCENTE. FLUORESCENTELE, cum le numiti dvs sunt altceva, fara nici o legatura cu florile. Fluorescenta este proprietatea unor substante de a emite lumina fiind iradiate cu anumite radiatii ultraviolete sau de alt tip. Ma iertati ca am indraznit sa intervin astfel. Toata aprecierea pentru informatii!
Bună ziua ! Dacă am greșit la tăiere și am eliminat ramurile de rod , anul viitor dacă nu mai fac tăiere poate să aibă mai mult rod ? Mulțumesc și like pentru video !
Salut. Am un cais care de doi ani fructifică bine dar anul ăsta nu a făcut nici o floare. Nici nu l-am tuns. Îmi propusesem să îl tund în septembrie. Ce crezi despre acestă situație? Mulțumesc 😃
@@TibiTips Mulțumesc. Mă gândesc că în toamnă târziu au încercat sa iasă niște muguraşi care au înghețat apoi. Am pățit ăsta și cu gutuii japonezi cere au fost plini de muguri în octombrie, iar acum în primăvara au fost foarte puțini.
@@TibiTips Mă interesează cum pot sa lupt cu limacșii din grădină.Mentionez că în vecini am o proprietate nelocuită unde nu se cosește iarbă și buruienile.Cu mulțumiri și urări de bine !
Am un mar salbatic care face mere de vara o data la 2 ani, anul asta n-are nicio floare. Am vazut ca si dvs aveti unul, pe acela mare in care ati facut taieri. Are flori anul asta? (ma gandesc daca au toti in acelasi an sau ar putea fi unii care fac in ani impari si altii pari)
@@TibiTips am doi mari dulci si fructificat în acelasi an si la unu cel mai tînăr i am tăiat lastarii....de rod . Si l am tăiat si in verde anu trecut iar acum a înflorit ...cel bătrîn a fructificat anul trecut. Am fi schimbat din cauza asta eu anul de fructificate!!???? E posibil?ce parere ai ?
Buna ziua! Am un măr ponic,un soi rustic regăsit cel mai mult in Transilvania, este altoit, foarte sănătos si rezistent la boli, am mulți meri pe lângă el,care sunt demult pe rod ,dar mărul ăsta merge pe al șaselea an si desi apar muguri care sunt de rod ,nu înflorește deloc. Oare sa fie soiul ăsta unul care rodește mai târziu?
@@calnebun2867 daca este taiat corect și în 4 ani nu da rod , atunci trebuie realtoit sau înlocuit! Dar dacă infloreste dar nu face fructe atunci ii trebuie alți meri în jur pentru polenizare
Am trei meri intre 1 păr și 2 pruni. Prin luna aprilie spre mai, fructele au ramas mici, frunzele au cazut in proportie de 50 - 60 la sută, iar acum august, au inceput să se usuce si cad jos, fructele au rămas la fel de mici, dar verzi, si ele incep să cadă ! Ce ar putea fi ?
Va salut .Am și eu rugămintea,sa lămuriți cu un aspect asupra unei problema legata de un par..Am altoit pe un port altoi sălbatic care înainte avusese un soi de pere bune dar care fructele nu ajungeau la maturitate normală din cauza rapănului și pe care l-am abandonat ,altoind tot un soi de par care este cred în al patrulea an și care s-a dezvoltat frumos dar care până acum nu a avut flori.Mentionez că același soi de par a fost altoit in gutui și măr care din al doilea anul acesta este plin de de flori.Rog o părere in acest sens.
Salut, Tibi. Am un visin plantat in primavara 2019. Istoricul lui e astfel: in primul an a avut rod, al doilea mai putin iar acum nu vad o floare la el chiar daca am muguri de rod (de mai). Taierile consider ca le-am facut corect. Mentionez ca e un pom altoit, luat de la piata din zona de unde stau - deci nu as zice ca ar fi problema cu diferenta de clima. Care crezi ca ar fi problema la el? Multumesc frumos.
Buna ziua! Am un mar de 5 ani care anul trecut mi-a facut in jur de 30 mere. Nu l-am toaletat ,nu l-am mutat nimic. Anul asta nu a facut nici o floare. Nu inteleg de ce.
Excelent video. Mai avem varianta: daca nu e taiat avem alternanata de rod, un an rodeste unul nu. Am auzit ca la cais se poate obtine un pom roditor din sambure. E adevarat?
Bunicul meu curata pomii doar toamna (pentru a le permite in timpul iernii sa se decida unde face flori pentru fructe) dupa ce le punea balegar la radacina. Microclimatul este foate important.
Sînt profan în domeniu, dar mă intrigă un lucru : Nu este sămânța / sâmburele modul natural de înmulțire ? Nu conține informația genetică a altoiului ?
Va explic eu, nu e nici un paradox, e genetică pură: sămânța are 50% genele plantei mamă și 50% genele plantei tată (de la care a venit polenul care a fecundat ovulele din ovarul florii mamă) Șansele să semene merele unui pom franc cu mărul de la care a căzut sămânța sunt foarte mici. Genetica ne mai învață despre gene recesive și dominante.. unele sunt mai puternice și se manifestă. Carevasăzică 2 oameni au ochi albaștri dar au un copil cu ochi căprui pt că are un bunic din 4 care a avut ochi căprui (deși ceilalți 3 bunici aveau tot albaștrii) astfel se manifestă o gene dominantă
Sal .Bune ideile principale din filmarea, o singura problema,,fluorescentele" sunt cu totul altceva decat inflorescente. O mica corectie, in rest urmaresc cu interes postarile tale. Doamne ajuta.
Saut l îmi poți recomanda cu ce să stropesc niște pomi fructiferi e vorba de nectarini și piersici a apărut pe frunze ca niște beșici mulțumesc aștept răspunsul tău.
Am un cires care ma ingrijora ca la varsta de 3 ani nu face flori.... multumesc pt lamuriri ..... il mai astept cativa ani 😀. Mentionez ca are funze precum un palmier 😉
Nici oamenii ori alte viețuitoare, nu se înmulțesc din primii ani de viata..... Toate viețuitoarele au "copilărie", adică o perioada de creștere și maturizare, după care urmează perioada de înmulțire în viata lor terestra. Ma mir ca nu ai cunoscut pana acum, toate acestea.....
@@romicavoinea1169 si parul pe care il am si a facut pere din anul 2 de viata e maturizat? Oricum vad ca esti foarte pornit, cred ca nu iti merge foarte in viata asta pana acum. Oricum nu sunt interesat de ce spui tu.... asa ca .....
La mine caisii nu au facut prea multe flori anul acesta au 7 ani anul trecut au fost plini de floare dar a venit inghetul si nu au ramas nici 5% fructe au avut cresteri frumoase pomii nu au pierdut frunzele prematur anul trecut si au fost sanatoase acestea in urma cu 2 ani si 3 ani au fructificat bine taierile de anul acesta au fost putine, nu am scurtat ramuri aproape de rod doar am inlaturat unele la cep Astept pareri daca stie cineva motivul, multumesc anticipat. anul acesta nu am avut temperaturi mai mici de -1 grad, 3 nopti la rand cand a fost facut fum in livada.
Am un mar care anul trecut a fost f incarcat de rod si anul acesta nu a mai dat decat vreo 10 flori..a intrat in peridiocitate de rodire..cum sa.l aduc la normalitate..?
Salut, uite ca nu vreau să vă contrazic. Toți prunii pe care i-am luat de pe câmp (sălbatici) ne altoiti, rodesc cu cei din care provin ca soi, din fosta livada, rasă de către un bezmetic. Acolo, pe acest loc au ieșit din rădăcină sau semințe.
Dar acei pruni sunt tupeu gras ,un soi care își păstrează gena ! Mai avem vanat romanesc și încă unul care își păstrează gena în rest soiurile nobile....alta discuție!
Cerem un sfat: avem invazie de buburuze, gradina noastra este langa o padure de foioase. De 3 ani ne confruntam cu aceasta problema. Buburuzele sunt cu sutele si patrund peste tot. Pana si in fantana! Ce putem face?
Cu buburuzele ,mai greu ,dar nu sunt dăunătoare, doar ca deranjează cu prezenta lor ! Un număr ridicat se datorează faptului ca anul trecut a fost invazie de afide ! În general un repelent ar fii ok! Incercati solutia contra căpușelor și țânțarilor pe care am prezentat într-un clip de pe canal ! Acea substanta pulverizata, în locurile în care va deranjează prezenta lor ,ar trebui sa își facă treaba!
Inaintea vizionarii acestui videoclip am spus ca: " gata, scot tot, cumpar doua capre, plantez urzici si stevie si am terminat-o cu pomii. Ma chinui ca un dobitoc de doi ani de zile cu o livada care nu-mi da nimic in schimb". Dupa vizionarea videoclipului: "hai totusi sa mai am rabdare, ca parca mai exista speranta" 😆 Sper sa fie bine, totusi. Multumesc, unchiule Tibi!!!
Ar fii interesant un video despre cum ar trebui sa punem îngrășământ. Nu ma refer la cantitate sau substanțe, ci unde astea încât pomul sa le asimileze,
Dă-mi voie sa te contrazic.... Cel puțin din punctul meu de vedere, consider ca mai interesant ptr cei ce nu cunosc, ar fi filmulețul, și nu persoana căreia ii sugerezi sa facă filmul respectiv, asa cum sustii. Repet, cel puțin din punctul meu de vedere, și sper ca sunt în asentimentul tuturor..... (doar dacă ești ghei....)
Eu am un par cumparat de la piata de vreo 11-12 ani, pana anul asta nu a inflorit niciodata, dar intre timp eu am bagat in el vreo 21 de altoi de diferite soiuri de pere care merg f bine. O sa zici ca altoiii au inflorit, au inflorit toti altoii, dar vad pe ramurile nealtoite flori, sunt f curios ce fructe va face..... Mai am un cires de vreo 7-8.ani plantat de mine intr-un perimetru unde am mai pus si alti ciresi, toti ciresii au crescut normal, dar asta de care vorbesc a ramas la inaltimea de vreun metru, dar face vreo doi pumni de cirese, este soiul Bucium. Oare de ce nu creste? Am cautat in iarna sa iau altoi din el sa bag in alt cires, dar nu a avut, toate ramurelele erau de rod.....
de ce mărul Starkrimson un an infloreste si dă rod si anul următor nu dă rod,nu infloreste iar in următorul an iar fructifică.Mai pe scurt un an fructifică si un an nu, sau f.putinalternant?
Am un mar, este doar in al treilea an si este plin de flori. Cand zic plin ma refer numai flori pe el. Nu vad nici un mugur de crestere. Nu l'am taiat niciodata si este inca intr'un giveci mare. In caz ca nu cad florile sau fructele cand sunt mici. cred ca am sa le elimin eu. Nu are nici o sansa sa sustina atata rod.
Inseamna ca eu am nimerit 1 din 1000😆 din sambure de ionatan mi-a iesit ionatan pus de mine in ghiveci la flori cand eram mic si acum se rup cracile an de an ma refer la fructe
@@TibiTips te rog spune mi ,livada este tanara ,am un par pe rod de doi ani .A facut cate 6 ,22 de pere in acesti an .Anul acesta ii plin de floare (anul trecut i am taiat creanga de rod deoarece crestea prea inalt.si anul acesta este plin de floare .Are vreo legatura taiatul cu infloritul pomilor? Eu fac aproape la intamplare lucrarile in gradina ,bine mai citind din experienele altor persoane si capatand experienta in timp si rezultatele ma multumesc dar sunt mereu intrebari pe care nu intotdeauna am de unde sa le aflu . Multumesc foarte mult de raspunsul primit.
@@eugensandupopa9435 Nu sunt cunoscator dar la mine daca are multe flori trebuie rarite, altfel nu duce - adica am pere mici si/sau cad inainte de coacere. Estimati dupa vigoarea crengii.
1.Nu-i dati ingrasamant chimic. 2.Nu-l atingeti 1 an 3.Daca are coroana vas deschis faceti cepi scurti in mijlocu verii din lastarii lacomi: lasati primul etaj de frunze care e la 1 cm de baza iar deasupra lui la 5 mm taiati lastaru lacom.
Cred mult în lipsa de substanțe nutritive. Bineînțeles Sint ceilalți factori foarte importanți,eu am un măr mult prea aproape de o sursa de aciditate,face doar 2 -3 mere deși are 20 de ani.. mulțumesc pentru video
@@TibiTips L am vazut, dar nu prea regasesc problema.. copacii au fost curatati de aceiasi persoana ca in anii trecuti, in acelasi mod. Am 4 meri, souri diferite, care au rodit anul trecut iar anul asta au 20 flori toti impreuna... Restul copacilor sunt ok, plini de flori... ( peri, ciresi, pruni, caisi, visin)
Al meu a facut cirese din al doilea an da doar intr-o crenguta iesita noua, cele pe care le scurtasem nu au facut nici macar o cireasa. Ma gandesc sa nu afecteze cumva si tunsu asta