Sietze de Vries is not only a talented musician of the very highest order, he is also a genuinely down-to-earth human being who is so generously willing to share his talent and knowledge with the great many of us all around the world who are confined to home during these dark Covid times. I thank you from the bottom of my heart, kind sir!
Wat een prachtige uitleg van BWV 542a! Als leek kan ik dit stuk nu op een hele nieuwe manier waarderen. En, Sietze, of je nu praat of speelt, je fascineert ten volle uit. Dankjewel voor je meesterlijke commentaar, doorspekt met heerlijke Hollandse humor! Je bent wat mij betreft een authentieke meester in het communiceren. Chapeau!
Learning more Dutch as fast as I can just so that I can follow the commentaries on these excellent videos. The playing, as always, is magnificent. Hartelijk bedankt!
Wat een genot om te kijken en luisteren. Je zegt zelf dat je gewoon lekker zit te kletsen maar ondertussen krijg ik als min of meer onwetende luisteraar een schat aan informatie opgediend, en dan ook nog eens zodanig dat het te begrijpen valt. Aangevuld met de korte demonstraties én de langere stukken een fantastische opname. Chapeau :)
Dank u wel. Voor de vertelling over de geschiedenis van het orgel en de uitleg van de muziek als ook voor het concert. Ik waardeer de achtergrond informatie zeer.
Veel dank hiervoor! Ik moet denken aan ergens halverwege de uitgebreide improvisatie van Jan Jongepier over Psalm 145, als ik de cimbaal op het bovenwerk hoor. Hierin verkent hij het orgel ook van onder tot boven!
Sietze, bedankt. Je hebt bniet alleen de gave van het improviseren, door veel studie verkregen, maar je hebt ook de gave van het woord. Wat een schitterende uitleg over de Fantasia met de mogelijkheden die Bach gebruikt om door de hele kwintencirkel heen te fietsen. En dan heb je het nog niet eens over het bijzondere, dat Bach in dit stuk een dalende reeks basnoten in het pedaal heeft van maar liefst 31 noten. Dat is meer dan drie octaven lang achter elkaar een dalende reeks. Ik ken geen andere componist die zoiets ooit heeft geleverd. En dan kom je zelf met een schitterende improvisatie. Nogmaals: dank.
Mijn bewondering is minstens zo groot voor de orgelbouwers van weleer. Die moesten zowwel muziekkenner zijn en een absoluut gehoor hebben, maar ze waren ook topvakmensen wat de techniek betreft en hadden ook een goed oog voor een uiterlijk dat paste bij de tijd en de mentaliteit van de "klandizie.
Schitterende "masterclass" en improvisatieles van De Vries en niet in de laatste plaats het geweldige Müller orgel! Dank voor deze prachtige video met dank aan de vvo-GO. En laten we a.s. zondag die "onvermijdelijke tremulant" een keer niét gebruiken ;-)
Sietse ik ken je nog uit de 80 & 99 jaren uit Purmerend. Toen vond ik je al een fabuleuze organist Bedankt 🙏 voor de fantastische uitleg over het Peter Christian Müller orgel hoe alles is bedacht en geconstrueerd. En voor je fantastische interpretatie van de werken van Johann Sebastian Bach .🙏
Mooi. En herinneringen aan Jan Jongepier komen boven. Jammer dat toen de registratie mogelijkheden wb film etcetera beperkter waren dan nu. Hulde voor dit initiatief.
Indeed, the Leeuwarden Muller organ is a quite outstanding instrument. Sometimes a little brother outperforms its big brother. Bedankt, Sietze. Alle hoeken van het orgel zijn aan bod gekomen.
Was het Bach spel vóór de improvisatie over Psalm 63 een stimulans om op deze manier te improviseren zoals dat ook bij Arie Keijzer het geval kon zijn? Waar kan ik trouwens doneren?
Dear sir, thank you for your sharing! Though is it possible to provide English subtitles? Even the RU-vid Auto-generated one would be nice to have as many people may only understand English. Thank you again!
The emotional mathematician (account master) The description says that he is playing on a Müller organ in the Jacobijnerkerk, Leeuwarden (Lion something )
Zo'n improvisatie over Ein feste Burg klinkt heel logisch en transparant. Maar het zullen er weinigen zijn die met zo veel fantasie en trefzekerheid op deze wijze kunnen improviseren.
Emotionele rekenmeester, genderneutrale akkoorden, Draculamuziek, patat met appelmoes, en smeerolie geweldig hhahaha ik blijf er van genieten . Een combinatie van intelligentie, vakmanschap en muzikaliteit. geweldig.
Zeer fraai. Bach is buitengewoon, tegelijk, om Vivaldi en Händel nu tot 'mindere goden' te benoemen... van hun hand komt natuurlijk ook geweldige muziek.
Iedereen houdt van patat en appelmoes maar van sequensen word je niet dik. Sequensen zijn dan ook terug te vinden in alle mogelijke muziek (klassiek, jazz, pop). Tot enkele jaren geleden had ik nog nooit van sequensen gehoord, wist ik alleen dat ik een muziek stuk mooi vond maar nu weet ik ook waarom. Patat en appelmoes... we lusten er pap van: Whiter shade op pale (Procol Harum), I will survive (Gloria Gainor), Hoe groot zijt Gij, Memories (Earth & Fire), Fools Overture (Supertramp), Canon (Pachelbel) + Memories (Maroon 5), Hommage to Händel (Karg-Elert), Change of a Lifetime (Kayak), Wij moeten Gode zingen, ... de lijst is vrijwel eindeloos, begrijpelijk.
Als opvolger van Theo Jellema is van de jonge generatie organisten Gerwin Hoekstra benoemd tot titularis van dit geweldige instrument, ik denk dat het met die belangstelling wel goed zit...
17:01 Die korte demonstratie van hoe je op dit orgel gemeentezang kunt begeleiden, heerlijk hoeveel muziek er in die twintig seconden zit ! Bestaat er een opname van een langere versie hiervan ? Ik vermoed dat het een stukje spontane improvisatie was, en dat we het hiermee moeten stellen maar wat zou ik graag meer horen in deze stijl !
En wat van deze oplossing te denken: o tussen beide 'losse' vrije stukken van Bach de Fantasia in g-moll en de Fuga in g-moll zijn eveneens 'losse' Trio in d-moll te spelen? 1. d-moll is de dominant-toonsoort van zowel de Fantasia als van de Fuga die in de tonica-toonsoort staan (g-moll) Voordeel: de uitwijking van dit contrasterende Trio t.o.v. de scherp dramatische Fantasia als lichter middendeel in de dominant-toonsoort d-moll pakt stukken beter uit dan de hier vertolkte buitengewoon mooie koraalbewerkng die in de hoofdtoonsoort Es-dur staat geschrijven, dus op tertsafstand van de tonica-toonsoort g-moll staat. 2. In de eerste maten van het Trio tekent zich in het samengaan van beide bovenstemmen het begin af (in getransponeerde vorm: d-moll) van het begin van het thema van de Fuga (in g-moll). Het langzame trio figureert hierdoor als subtiele 'opwarmer' voor de buitengewoon vrolijke thema-expositie van de op zichzelf vrolijke Fuga. Dit thema is in de kern gebaseerd op het Nederlandse volksliedje 'Ik ben gegroet', en is het resultaat van een wijziging/omwerking door Bach van een improvisatiethema voor orgelproefspelen in Hamburg. Ogenblikkelijk komt als auteur ervan de in Deventer geboren toenmalige 'muziekpaus' van Hamburg in beeld: de organist van de St.Catharinenkirche Jan Adamszoon Reinken (in de Elbestad Johann Adam Reincken geheten). Dat 'Ik ben gegroet' Reincken dicht aan het hart heeft gelegen bewijst wel dat hij het als uitgangspunt koos voor een deel van een van zijn sonate-suites uit de verzameling van zes sonate-suites 'Hortus Musicus' geheten die Reincken vanuit Hamburg had opgedragen aan het stadsbestuur van zijn geboortestad Deventer die hem eertijds, als jongeling, in staat stelde om met hun financiële steun zijn beroepsstudie bij oud-Sweelinckleerling Heinrich Scheidemann, organist van de St.Catharinenkirche te Hamburg te volmaken. Waarom juist 'Ik ben gegroet' voor Reincken zo belangrijk is geweest is een verhaal apart. Advies, lees vooral de studies van Pieter Dirksen (in het Organ Yearbook 2016 over de Fantasia en Fuga) en van Rob van der Hilst (over driehonderd jaar Bach en Nederland, uit 2000) er op na.