Тёмный

Deel 67 Optimizers vs micro omvormers. Zelf zonnepanelen plaatsen. 

In stappen van het gas af.
Подписаться 21 тыс.
Просмотров 37 тыс.
50% 1

Опубликовано:

 

25 окт 2024

Поделиться:

Ссылка:

Скачать:

Готовим ссылку...

Добавить в:

Мой плейлист
Посмотреть позже
Комментарии : 31   
@SolAce-nw2hf
@SolAce-nw2hf Год назад
Voordelen micro omvormers: Parallele opzet. 1 versleten paneel of defecte micro omvormer heeft maar zeer weinig impact. Geen gelijkstroom op het dak. Gelijkstroom kan je niet meer los laten omdat het je spieren vast zet. Weinig ruimtegebruik. Je hebt geen ruimte nodig voor een omvormer binnen. Schaalbaar. Je kan gewoon klein beginnen en micro omvormers en panelen bij leggen tot de capaciteit van de groep en/of fase bereikt is.. Levensduur. De goede micro omvormers zoals Enphase hebben een zeer lage uitval en 25 jaar garantie. De kans dat er iemand het dak op moet is klein. Schaduw. Elke micro omvormer werkt onafhankelijk. Dus een gedeeltelijke schaduw trekt niet een hele string om. Goede monitoring. Je kan precies zien welke panelen niet goed werken. Voordelen simpele string omvomer: Goedkoop in aanschaf, zeker als je veel panelen hebt. Eenvoudig te vervangen. Je hoeft het dak niet op. Accu optie. String omvormers die later van een accu kunnen worden voorzien zijn nauwelijks duurder. Zeer handig zodra salderen niet meer goed gaat. Geen electronica op het dak. Alleen de panelen die er liggen kunnen stuk gaan. Voordelen string omvormer met optimizers (SolarEdge). Meerdere legrichtingen mogelijk. Alle optimizers werken samen. Bij veel panelen goedkoper dan micro omvormers. Accu optie. Niet zo goedkoop als bij een simpele string omvormer, maar wel keurig gelijkstroom van het dak naar gelijkstroom in de accu. Later te vervangen, net zoals bij een string omvormer. Maximaal gebruik van je dak. Er mag veel meer vermogen op liggen dan de groep of je aansluiting aan kan. De omvormer topt netjes af. Goede monitoring. Je kan precies welke panelen niet goed werken. Ook is het mogelijk om een string omvormer uit te breiden met goedkope optimizers. Doe dit altijd als je schaduw hebt op een deel van de panelen. Let op dat die bij Tigo niet altijd goed werken en een dure monitoring module vereisen om enige support te krigen. De GNE Honeybee is een beter alternatief dat gewoon werkt zonder complexe monitoring, ook al kan je die wel later aansluiten. De communicatie loopt dan via de stroomkabels. Advies: Wil je iets dat altijd werkt, geen binnenruimte kost en waar je geen omkijken naar hebt en is geld niet zo belangrijk. Neem dan Enphase micro omvormers. Wil je een systeem met heel veel panelen over meerdere dakvlakken of complexe schaduw en wil je uitgebreide monitoring per paneel, kies dan SolarEdge. Is je budget beperkt en is je dak schaduwvrij, kies dan een stringomvormer. Voor dat ene irritante dakpijpje bij een paneel kan je een GNE Honeybee optimizer laten plaatsen.
@instappenvanhetgasaf.4374
@instappenvanhetgasaf.4374 Год назад
Super bedankt voor je toevoeging!
@chriss.8379
@chriss.8379 Год назад
Een duidelijke video weer! Zelf geef ik de voorkeur aan AC (wisselspanning) met de aardlekautomaat als voornaamste beveiliging. Wanneer een dier aan een kabel knaagt en het dier of materiaal zal de geleider raken, zal er al potentiaalverschil ontstaan en de aardlek trippen. Naar mijn idee maakt de aardlekautomaat het systeem op je dak tot een zeer veilige installatie. De doorbranding die je benoemt komt (volgens mij) enkel voor, bij een SLECHT makend contact (zoals je in de video bespreekt). Dan springt de vonk over omdat er lucht tussen het contact zit, of het contactpunt tussen de 2 geleiders is ZO minimaal, dat er enorme warmte ontstaat op het dunste punt (met smelting van materiaal tot gevolg). Mijn tip: Let bij het installeren van connectors op de bekende klik (de connector moet duidelijk vastklikken), en controleer je werk, of laat het een professional uitvoeren/controleren.
@instappenvanhetgasaf.4374
@instappenvanhetgasaf.4374 Год назад
Dank voor je reactie
@thomasdemeyer7256
@thomasdemeyer7256 Год назад
Gebrek aan fundamentele kennis. Spanning en stroom niet uit elkaar kunnen houden,... De belangrije verschillen tussen optimizers en micro-omvormers worden niet eens aangehaald...
@ligal75
@ligal75 Год назад
Super Uitleg en erg interessant
@instappenvanhetgasaf.4374
@instappenvanhetgasaf.4374 Год назад
Dank!
@Theo-de-Koning
@Theo-de-Koning Год назад
De overslagspanning is 1000V per 1mm afstand. ( 1m was inderdaad een fout) Mocht er een vlamboog ontstaan dan zal die bij gelijkspanning blijven bestaan ook als de afstand groter wordt. Als bijvoorbeeld de uiteinden van de draden wegsmelten. Wisselstroom gaat 50 keer per seconden door de 0 Volt en de vlamboog moet weer opnieuw kunnen ontstaan. Wordt hier de afstand groter dan gebeurt dat niet meer. Zwart geblakerde stopcontacten en/of stekkers zijn meestal het gevolg van slechte verbindingen. Draden die niet meer goed vast zitten. Stiften van de stekker klemt niet meer goed in het stopcontact. Regelmatig nalopen is alles nog goed vastzit zou in een onderhoudsschema moeten worden meegenomen. Hoge spanning zorgt voor een lage stroom door de kabel en dus minder warmte opwekking in de aders.
@veeerzes
@veeerzes Год назад
Correctie: 1000V per mm, dus 10KV voor 1cm.
@Rammit_Inha_Assol
@Rammit_Inha_Assol Год назад
1000V per mm, niet per meter. (dat zou wat zijn zeg😉 Dit is wel afhankelijk van o.a. de luchtvochtigheid.
@Sierra-Whisky
@Sierra-Whisky Год назад
Wisselspanning (niet de wisselstroom) gaat (bij 50Hz) niet 50 maar 100 keer per seconde door de nul 😉
@instappenvanhetgasaf.4374
@instappenvanhetgasaf.4374 Год назад
Dank voor je reactie!
@eliaswb4133
@eliaswb4133 5 месяцев назад
SolarEdge sowieso for the win!
@Rammit_Inha_Assol
@Rammit_Inha_Assol Год назад
2:34 Correctie: Een hoge 'kortsluitspanning' bestaat niet. Door overbelasting zal een spanning eerder inzakken doordat de stroom toeneemt waardoor de spanningsval over de belasting toeneemt als gevolg van de grotere stroom (Uv = IxR) Het is dus de te grote stroom die een installatieautomaat doet uitschakelen. (of zekering smelten), niet de spanning 😉
@Sierra-Whisky
@Sierra-Whisky Год назад
Er zitten wel meer punten in het verhaal waar ruimte voor verbetering is. Zoals dat er een potentiaalverschil bij de bruine draad (fasedraad) ontstaat als gevolg van slechte isolatie. Maar het hebben van een potentiaalverschil (spanningverschil) is noodzakelijk voor de werking van een huisinstallatie. Zonder spanningsverschil tussen de fase en de nul zou er geen stroom gaan lopen als iemand bijvoorbeeld een lamp inschakelt en blijft de lamp dus ook uit. Wat in een huisinstallatie wordt bedoeld met potentiaalverschil heeft een andere oorzaak, namelijk een slechte aarding. Zou er een spanningsverschil (potentiaalverschil) tussen de aarde van een televisie en de aarde van een versterker zitten dan kan er zomaar eens geknetter over de speakers klinken wanneer je de TV op de versterker wilt aansluiten.
@instappenvanhetgasaf.4374
@instappenvanhetgasaf.4374 Год назад
Dank voor je toevoeging..@@Sierra-Whisky
@Rammit_Inha_Assol
@Rammit_Inha_Assol Год назад
3:30 Nog een correctie, sorry.. Het getoonde voorbeeld is niet juist. De wasmachine is geaard (althans, dat hoort zo te zijn) d.w.z. de metalen behuizing ligt aan aarde. Zodra er een defect ontstaat waarbij de spanning op de metalen behuizing komt te staan, zal de aardlekschakelaar de betreffende groep(en) uitschakelen. Dit om te voorkomen dat een persoon een elektrische schok kan krijgen. Getoond voorbeeld gaat er vanuit dat er eerst een lekstroom van 30mA (de waarde waarbij de aardlekschakelaar in werking treedt) door een persoon heen moet gaan voordat de beveiligsfunctie van de aardlekschakelaar wordt aangesproken. Dit kan alleen als de wasmachine niet is geaard. Bovendien is het kwaad dan al geschied. Want 30mA wisselstroom door de hartstreek kán al dodelijk kan zijn. Dus het is zeker nooit de bedoeling het zover te laten komen!😉
@Sierra-Whisky
@Sierra-Whisky Год назад
Op de tekening is de wasmachine niet geaard (er is geen aardedraad getekend) dus feitelijk klopt het wel wat er gezegd wordt. Wat niet helemaal klopt is dat de aardlekschakelaar is ontworpen zodat wij niet onder stroom kunnen komen te staan. Strikt genomen is het zo dat we (zoals ook in het geschetste voorbeeld) wel kortstondig (of langdurig onder een hele lage stroom) onder stroom komen te staan wanneer bijvoorbeeld de behuizing onder spanning staat en er geen andere weg is waarop de stroom weglekt. Dat 30mA dodelijk kán zijn, lijkt me vooral theoretisch verhaal waarin echt álle omstandigheden bijzonder ongunstig uitvallen. Helaas heb ik de theorieboeken niet meer om de totstandkoming nog eens precies door te lezen, maar die 30mA zit in elk geval nog wel aan de veilige kant van wat ons lichaam onder praktische omstandigheden kan doorstaan zonder het loodje te leggen.
@instappenvanhetgasaf.4374
@instappenvanhetgasaf.4374 Год назад
Dank voor je reactie!@@Sierra-Whisky
@instappenvanhetgasaf.4374
@instappenvanhetgasaf.4374 Год назад
Dank voor je reactie!
@Veld05
@Veld05 Год назад
Ik heb gekozen voor sting omvormers. 2x15 panelen op het huis en 2x10 panelen op de veranda. Zal vast minder veilig zijn dan micro omvormers en optimizers, maar wel veel voordeliger. Kans op brand acht ik zeer klein. Nu ca. 14k betaald voor 50 panelen.
@instappenvanhetgasaf.4374
@instappenvanhetgasaf.4374 Год назад
Dank voor je reactie!
@steefke22
@steefke22 11 месяцев назад
Even een correctie kwa het vermogen van en micro omvormer. Het is niet erg om een 400 wp paneel op een micro omvormer aan te sluiten die maar 295 wp doorlaat. Vermogen is namelijk relatief. Ik heb een kwh meter laten plaatsen zo dat ik het vermogen per seconden in kan zien. Ik heb 15x 400wp panelen op 15x 295 micro laten leggen. En eerlijk is eerlijk. Ik heb alleen in het voorjaar wanneer de lucht strakblauw was en een koude noorden wind het maximale vermogen gehaald van 4510 watt voor een paar dagen gezien. Wanneer het buiten boven de 18 graden kwam sloeg de temperatuur coëfficiëntie toe en daalde het wp van de panelen zo hard dat ik niet meer het maximale vermogen haalde. Veel zat ik er niet vanaf maar toch. Het ging niet meer naar het maximum. En ondanks de kleine micro. Heb ik dit jaar op 6000wp vermogen van panelen toch al 5755 kwh opgewekt en het jaar is nog niet om. Dat is al meer dan 97% en de ligging is voor niet alle panelen mooi zuid. Dus vermogen is relatief.
@instappenvanhetgasaf.4374
@instappenvanhetgasaf.4374 11 месяцев назад
Goed om te horen en dit te vermelden!
@florisjanvermeer1525
@florisjanvermeer1525 Год назад
Heb voor Enphase microomvormers gekozen, tot nu toe erg tevreden mee. Daarnaast heb ik een homewizard abonnement, deze zal aangegeven wanneer er afwijkend stroom of gas verbruik is.
@Boddematetv
@Boddematetv Год назад
Ook hier enphase micros. Redelijk tevreden omdat mijn systeem niet maximaal kan presteren. Heb 8x425=3400Wp sunpower met iq7a op het dak. Door de iq7a is dit beperkt tot max 8x360=2880W. Meer komt er ook echt niet uit. De beperking van de micros kwam ik pas later achter. Let dus goed op of de micro je paneel aankan.
@florisjanvermeer1525
@florisjanvermeer1525 Год назад
@@Boddematetv heb de IQ7+, mijn panelen kunnen maximaal 275 wp aan dat is onder de 295 wp wat de microomvormers aan kunnen, heb op zonnige dagen een mooie belcurve in de app.
@SolAce-nw2hf
@SolAce-nw2hf Год назад
@@Boddematetv Dit aftoppen is heel normaal en wordt ook gedaan met string omvormers (vind de netbeheerder ook fijner). Het hele kleine beetje dat je verliest stelt niets voor op de jaaropbrengst. De bovenste 10% is puntje van de ijsberg als je kijkt naar de dagopbrengst, en zodra het erg warm is ga je die 425 Wp sowieso nooit halen. Dit piekvermogen is gemeten bij een paneeltemperatuur van 25 graden, en dit neemt af naarmate de zon de panelen opwarmt. Voel maar eens wat een zwarte auto doet in de zon. Deze micro omvormers halen binnen hun bereik echt het maximale uit elk paneel, en dat ga je na verloop van tijd merken als sommige panelen net wat beter zijn dan anderen. Daarbij heb je met Enphase ook een extreem lage opstartspanning en een hele lage uitval. Een stringomvormer is na 5 tot 10 jaar meestal wel op, dus op dat moment is het grote omslagpunt voor de Enphase die nog vrolijk 20 jaar door gaat en de panelen mogelijk overleeft. Die kapotte panelen laat je dan gewoon liggen tot er genoeg uitvallen, want je verliest maar 12,5% per paneel. En die kapotte Enphase omvormer meld je aan binnen de 25 jaar garantie en de vervangende bewaar je voor het moment dat de nieuwe panelen het dak op gaan.
@instappenvanhetgasaf.4374
@instappenvanhetgasaf.4374 Год назад
Dank voor je reactie!
@JochenKnarren
@JochenKnarren Год назад
Sorry maar met dit verhaal is wel heel kort door de bocht. Jammer!
Далее
Optimizers! Hoe werken die dingen eigenlijk?
19:36
Просмотров 86 тыс.
He went ALL in 😭
00:12
Просмотров 1,9 млн
28. Warmtepomp op je CV of lokaal verwarmen?
4:41
Просмотров 68 тыс.
Zonnepanelen met een 'gewone' stekker maken
26:56
Просмотров 351 тыс.