Тёмный

DOĞAL AZOT GÜBRESİ NASIL KULLANILIR PÜF NOKTALARI I Azot Gübresi Nasıl ve Ne Zaman Toprağa Verilir 

Doğal Düşün TV
Подписаться 75 тыс.
Просмотров 21 тыс.
50% 1

Üç bölümden oluşan bir video serisi hazırlamaya çalıştım, bunlar sebze ve meyve yetiştirirken en çok ihtiyaç duyduğumuz azot, fosfor ve potasyumun kullanımlarıyla ilgili olacak. Bu seride daraltılmış şekilde bu 3 besin maddesinin kullanımı olacak, sezon içinde yapmamız gereken karma gübreleme konularına daha sonra değineceğiz.
İlk videomuz azot üzerine, yani azotu bitkimize hangi uygulamalarla vermeliyiz, hangi dönemlerde vermek daha mantıklı olur gibi konularına kısaca bakalım isterseniz.
Sebze ve meyvelerimizi yetiştirirken ihtiyaç duyduğumuz 3 ana elementin önemi, diğer elementlerin önemini gölgelemez. Şöyle ki, azot bitkinin büyümesi için önemlidir ancak kalsiyum yeni hücrelerin oluşmasında önemlidir. Azotun yeterli olması, kalsiyumun yetersiz olması durumunda bitki büyümeyle ilgili sorunlar yaşayacaktır. Bu da bize gösteriyor ki; kalsiyum en az azot kadar önemlidir. Toprak içeriği dengede olmak zorundadırlar, tabiat bir denge üzerine kuruludur ve bitki beslemede minimum yasası kesin bir yasadır.
Azot gübresi konusuna geçmeden önce şu konuyu hatırlatmadan geçmeyelim. Bitki yetiştirme sürecinde yaşadığımız hastalık, zararlı etkileri ve fizyolojik durumların oluşturduğu sorunların yüzde 80 i, fazla azot kullanmaktandır. Bu konuya fazla derinlemesine girmeden, azotu nasıl kullanırız konusuna giriş yapalım.
Az önce fazla azot sorun yaratır demiştim, yetersiz azot da bitkinin gelişmesini engellemesinden dolayı, hastalık, zararlı saldırısı gibi etkilerde, kendini koruyamayacak hale düşmesine neden olur. Bu nedenle azotu nasıl doğru şekilde verebileceğimizi çok iyi öğrenmek zorundayız.
Azotu bitki büyümesi için ana yakıt olarak düşünebiliriz ancak sadece bu kadar değildir, bitkide amino asitleri, proteinleri, klorofilleri ve enzimleri sentezlemek için birçok işlemde kullanılır. Bu nedenle önemsenmesi gereken bir besin maddesidir.
Azı veya çoğu bir çok sorunu ortaya çıkartır ki bunu bitkimizin genel hali üzerinden anlama şansımız var. Domates yaprakları neden sararır videosunda, sadece azot değil bir çok elementin eksik veya fazlalığını nasıl anlayabileceğimizi anlatmıştım, detaylı olarak görmek isterseniz videoya bakabilirsiniz.
Azotun fazla olduğunu nasıl anlarız konusuna bakarsak;
Bitkileriniz gelişmiş, yapraklı ve yeşil, ancak çiçek oluşumu veya meyve tutumu göremiyorsanız,
Yapraklarını yediğiniz yeşilliklerinizde acılaşma varsa, ki bunu en hızlı marulunuzda görürsünüz, acılaşma varsa fazla azottan şüphelenin...
Bezelye, fasulye veya daha geniş anlamda yeşil gübre bitkileri üzerinde çok sayıda hastalık baskısı gözlemliyorsanız, azotun fazla olduğundan şüphelenebilirsiniz.
Şunu da hatırlatmak gerekir sentetik gübre ile karşılaştırıldığında, organik azotlu gübrelerle aşırı gübreleme yapmak zor olabilir.
Toprağınıza azotu nasıl verebilirsiniz konusuna bakacak olursak;
Düzenli olarak organik madde ilavesi ki bunlar; kompost, ahır gübresi, saman, talaş gibi organik maddelerdir ki, parçalanırken bahçenizin sürekli bir azot kaynağı ile beslenmesini sağlar.
Bahçeye ne zaman azot eklemeliyiz? sorusuna şöyle cevaplayalım.
Bunun için genel olarak 3 dönem üzerinde durabiliriz.
Sonbaharda, kış boyunca parçalanabilecek organik maddeler ekleyin (saman, gübre, talaş, yaprak malç, uygun yeşil gübre gibi.
İlkbaharda: Olgunlaşmış kompost kullanmalıyız zira artık toprak içinde dönüşümü beklemek eksiye götürebilir. Olgunlaşmış kompost, mevsim boyunca azot kaynağı olarak toprağa hizmet eder.
Büyüme mevsimi boyunca da uygulama yapabiliriz. Bu dönemde de sıvı gübreler kullanmak gerekir. Duruma göre yaprak gübresi şeklinde verebiliriz.
Toprak hazırlığında sezona yayılabilecek yavaş salınımlı, bitki büyüme sezonu içinde de sıvı azot gübreleri kullanmak gerekir.
Azot eklemenin en hızlı yolu nedir?
Bitkilerinize azot takviyesi yapmanın en hızlı yolu topraktan değil, yapraklardan geçer! Hızlı bir azot takviyesine ihtiyacınız olduğunda, yaprak gübresi kullanmak en mantıklısı. En kolay vereceğiniz gübre ısırgan suyu. Bununla birlikte balık gübresi ve sıvı yosun gübresi kombinasyonu da kullanabilirsiniz.
Toprağın azot seviyesini hızlı artırmak için de gübre şerbetleri kullanabilirsiniz. Kan unu da hem topraktan hem de yapraktan uygulayacağınız yüksek azotlu ve hızlı yarayışlı bir gübredir.
#azot #azotgübresi #doğalgübre
azot gübresi nasıl üretilir, azot gübresi faydaları , azot gübresi ne kadar, azot gübresi üretimi, azot gübresi ne ise yarar, azot gübresi nasıl yapılır , azot gübresi fiyatı, akvaryum azot gübresi, azot gübresi ne zaman atılır , azot ağırlıklı gübre, azotlu gübrenin bitkiye faydaları, azot bakteri gübresi, ceviz azot gübresi, domatese azot gübresi verilir mi, doğal azot gübresi yapımı, doğal azot gübresi nasıl yapılır, doğal azot gübresi, azot ve demir gübresi , azotlu damlama gübresi, azotlu gübre domates, azot gübresi nasıl elde edilir, azotlu gübre fındığa ne zaman atılır, azotlu gübre formları, azotlu gübre fazlalığı, azotlu gübrenin faydaları, azot fosfor gübresi,

Хобби

Опубликовано:

 

3 окт 2024

Поделиться:

Ссылка:

Скачать:

Готовим ссылку...

Добавить в:

Мой плейлист
Посмотреть позже
Комментарии : 81   
Далее
Gübreleme Nasıl Olmalı?
15:06
Просмотров 47 тыс.
Лиса🦊 УЖЕ НА ВСЕХ ПЛОЩАДКАХ!
00:24
У КОТЯТ ОТКРЫЛИСЬ ГЛАЗКИ#cat
00:26
Biberde önce kes kopart sonra bekle ve gör !!! 🌶
8:25
Bu Karışım Bitkileri Çıldırtıyor
4:29
Просмотров 180 тыс.
ЧТО ЕМУ СДЕЛАЛИ КОМАРЫ😳
0:28
Просмотров 3,5 млн