Тёмный
No video :(

Eşyanın İç Yüzü (Melekût Ciheti) - Prof. Dr. Şener Dilek 

Prof.Dr. Şener DİLEK - Marifet Nurları
Подписаться 22 тыс.
Просмотров 2,2 тыс.
50% 1

Eşyanın İç Yüzü (Melekût Ciheti) - Prof. Dr. Şener Dilek ile Risale-i Nur Hakikatleri ve Marifet Nurları
Videonun tamamına aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:
• 📌 Prof. Dr. Şener DİLE...
📌 Prof.Dr. Şener DİLEK ile Marifet Nurları
( "KAYYUM İSMİ" - 2 )
💥-OKUNAN BÖLÜM-
📙OTUZUNCU LEM'ANIN ALTINCI NÜKTESİ :
İsm-i Kayyûm'a bakar.
İsm-i Hayyın bir hülâsası, Nur Çeşmesi'nin bir zeyli olmuş. Bu ism-i Kayyûm dahi, Otuzuncu Söz'ün zeyli olması münasib görüldü.
İTİZAR: Bu çok ehemmiyetli mes'eleler ve çok derin ve geniş ism-i Kayyûmun cilve-i âzamı, hem muntazaman değil, belki ayrı ayrı lem'alar tarzında kalbe hutûr ettiğinden, hem gayet müşevveş ve acele ve tetkiksiz müsvedde halinde kaldığından, elbette tâbirat ve ifadelerde çok noksanlar, intizamsızlıklar bulunacaktır. Mes'elelerin güzelliklerine benim kusurlarımı bağışlamalısınız.
İHTAR: İsm-i Âzama âit nükteler, âzamî bir surette geniş, hem gayet derin olduğundan, hususen ism-i Kayyûma âit mes'eleler ve bilhassa Birinci Şuâı
{(Hâşiye): Bu risaleyi okuyan eğer mütefennin değilse Birinci Şuâ'yı okumasın; ikinciden başlasın veya âhirde okusun.}
maddiyyunlara baktığı için, daha ziyade derin gittiğinden, elbette her adam her mes'eleyi her cihette anlamaz. Fakat herkes her mes'eleden bir derece hisse alabilir. "Birşey bütün elde edilmezse, bütün bütün elden kaçırılmaz" kaidesiyle, "Bu mânevî bahçenin bütün meyvelerini koparamıyorum" diye vazgeçmek kâr-ı akıl değildir. İnsan ne kadar koparsa o kadar kârdır. İsm-i Âzama âit mes'elelerin ihâta edilmeyecek derecede genişleri olduğu gibi, akıl görmeyecek derecede inceleri de vardır. Hususen ism-i Hayy ve Kayyûma ve bilhassa hayatın îmân erkânına karşı remizlerine ve bilhassa kazâ ve kader rüknüne hayatın işaretine ve ism-i Kayyûmun Birinci Şuâına herkesin fikri yetişmez; fakat hissesiz de kalmaz. Belki herhalde îmânını kuvvetlendirir. Saâdet-i ebediyenin anahtarı olan îmânın kuvvetleşmesi ehemmiyeti çok azîmdir. Îmânın bir zerre kadar kuvveti ziyade olması, bir hazinedir. İmâm-ı Rabbânî Ahmed-i Fârûkî diyor ki: "Bir küçük mes'ele-i îmâniyenin inkişafı, benim nazarımda yüzler ezvâk ve kerâmetlere müreccahtır."
بِسْمِ اللّٰهِ الرَّحْمٰنِ الرَّح۪يمِ
بِيَدِه۪ مَلَكُوتُ كُلِّ شَيْءٍ ٭ لَهُ مَقَال۪يدُ السَّمٰوَاتِ وَ اْلاَرْضِ ٭ وَاِنْ مِنْ شَيْءٍ اِلاَّ عِنْدَنَا خَزَٓائِنُهُ ٭ مَا مِنْ دَٓابَّةٍ اِلاَّ هُوَ اٰخِذٌ بِنَاصِيَتِهَا
gibi, Kayyûmiyet-i İlâhiyeye işaret eden âyetlerin bir nüktesi ve İsm-i Âzam veyahut İsm-i Âzamın iki ziyasından ikinci ziyası veyahut İsm-i Âzamın altı nûrundan altıncı nûru olan KAYYÛM isminin bir cilve-i âzamı, Zilkade ayında aklıma göründü. Eskişehir Hapishanesindeki müsaadesizliğim cihetiyle, o nûr-u âzamı elbette tamamıyle beyan edemeyeceğim. Fakat Hazret-i İmâm-ı Ali (R.A.) Kaside-i Ercûze'sinde "Sekîne" nâm-ı âlîsiyle beyan ettiği İsm-i Âzam ve Celcelûtiye'sinde yine pek muhteşem isimlerle İsm-i Âzam içinde bulunan o altı ismi en âzam, en ehemmiyetli tuttuğu için ve onların bahsi içinde kerâmetkârâne bize tesellî verdiği için, bu ism-i Kayyûma dahi, evvelki beş esmâ gibi, hiç olmazsa muhtasar bir surette, Beş Şuâ ile, o nûr-u âzama işaret edeceğiz.
BİRİNCİ ŞUÂ
Bu kâinatın Hàlik-ı Zülcelâli kayyumdur, yani, bizâtihî kàimdir, dâimdir, bâkidir. Bütün eşya Onunla kàimdir, devam eder ve vücutta kalır, bekà bulur. Eğer kâinattan bir dakikacık olsun o nisbet-i Kayyûmiyet kesilse, kâinat mahvolur.
Hem o Zât-ı Zülcelâl kayyûmiyetiyle beraber, Kur'ân-ı Azîmüşşanda ferman ettiği gibi,
لَيْسَ كَمِثْلِه۪ شَيْءٌ
dür. Yani, ne zâtında, ne sıfâtında, ne ef'alinde nazîri yoktur, misli olmaz, şebîhi yoktur, şeriki olmaz.
Risale-i Nur-Lem'alar/384
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
#eşyanın #iç #yüzü #melekut #ciheti #kayyum #kayyumiyet #sırrı#okuma #anlama #yaşama #okudugunu #okuduğunu #yasayabilme #yaşayabilme #iman #hizmet #tebliğ #teblig #imana #imanahizmet #derindüşünce #tefekkür #kayyum #derin #düşünce #irade #ilahi #delil #sathinazar #kayyum #ismiazam #prof. #dr. #prof #dr #profesör #doktor #şener #dilek #dılek #sener #abi #şenerdilek #senerdilek #risale #rısale #risaleinur #risalei #nur #risale-i #risaleler #külliyat #külliyatı #nurcu #nurcular #bediüzzaman #bedıuzzaman #said #saıd #nursi #nursı #sait #saidnursi #ders #sohbet #konferans #vaaz #dershane #hizmet #nur #sohbeti #medrese #abiler #talebe #ilim #kitap #kitab #lahika #iman #kuran #kur'an #islam #dava #Allah #tevhid #tevhit #Muhammed #Mustafa #Muhammet #Peygamber #Peygamberimiz #ahiret #ispat #delil #felsefe #bilim #ilim #kelam #kayyum #ismi #ism-i #otuzuncu #lem'a #30.lema #lemalar #azam #altıncısı #kayyumiyet #ferdiyet #hayy #hakem #adl #kuddüs #esma #esma-i #ilahiye #hüsna #okuma #hizmet #yaşama #anlama #tahkiki #sathi #zihin #kızılicaz #nazar #nazar-ı #derin #düşünce #tefekkür #ülfet #hamd #tahmid #teşekkür #mesnevi #sözler

Опубликовано:

 

25 авг 2024

Поделиться:

Ссылка:

Скачать:

Готовим ссылку...

Добавить в:

Мой плейлист
Посмотреть позже
Комментарии : 2   
@andelib-i-dilhun
@andelib-i-dilhun 4 года назад
Hocamı bugün ilk açan ben oldum . Mülk melekut 😊
@Sonsuzdayolculuk
@Sonsuzdayolculuk 2 года назад
Bir nesneyi, bu nesnenin aslı yokken zihnimizde var eden şey, aslının var olduğunu zannettiğimizde onu zihnimizde var eden mekanizma ile aynıdır. Dolayısıyla, dış dünya olarak gördüğümüz görüntülerin varlığı, yalnızca bir yanılsama, bir hayaldir. Gördüğümüz her şey, karşımızdaki renkli dünya, dostlarımız, çevremizdeki insanlar, hatta kendi bedenimiz bu hayalin bir parçasıdır. Tüm bunların kaynağı sandığımız şey, yani dış dünyanın aslı, bizler için daima bir bilinmez olarak kalacaktır. Bu gölge dünya; çalıştığımız iş yerini, evimizi, çevremizdeki insanları, arabamızı, yediğimiz yemeği, seyrettiğimiz filmi, kısacası yaşantımızdaki her şeyi kapsar. Evimize girdiğimizde, gerçek evimizden içeri girdiğimize dair bir his duyarız. Oysa gerçek evimizin, ona tıpatıp benzeyen, hatta görüntü olduğuna dahi ihtimal vermediğimiz bir kopyasını zihnimizde izleriz. Evin içinde karşılaştığımız herkesin görüntüsünü yine zihnimizde seyrederiz. Bütün hayatımız, beynimizin içindeki küçük bir mekanda geçer. Bu konu üzerinde araştırma yapan nörolog ve psikologların birçoğu, buraya kadarki sonuca rahatça ulaşırlar. Ama “algılayanın kim” olduğu sorusunun cevabını vermekten genellikle uzak dururlar. Beyinde küçük insanlar arar, tüm bunları algılayan bir maddesel varlığı bulmaya çalışırlar. Bunu kitaplar, makaleler, konferanslar boyunca tartışır, konuyu çözememiş diğer bilim adamlarını örnek gösterir ve işin içinden çıkamadıklarını iddia ederler. Oysa tüm teknik ve bilimsel gerçeklerin açıkça gösterdiği sonuç, bütün bunları algılayan, gören ve hissedenin, insanın sahip olduğu ruh olduğudur. Bilim adamlarının beyinde aradıkları şey, yani “gören varlık” ruhtur. Bizim “dış dünya” olarak kabul ettiğimiz yaşama ait her şey, bu ruha izlettirilen görüntülerden ibarettir.
Далее
Eşyanın Hakikati Nedir ?
9:08
Просмотров 48 тыс.
I Built a WATERPARK In My House!
26:28
Просмотров 13 млн
🎙А не СПЕТЬ ли мне ПЕСНЮ?
3:09:39
Просмотров 1,6 млн
I Built a WATERPARK In My House!
26:28
Просмотров 13 млн