u bent echt geweldig! beste economie film om me voor te bereiden nadat eigen docenten haast geen uitleg hebben gegeven over meest van de onderwerpen. ik ga ook zeker kijken naar de NOS spreekuren! dankuwellll!!!!
Redder in nood! Top video dit. Duidelijk uitgelegd en snap eindelijk dingen die ik eerst niet snapte. Ook fijn dat je alle onderwerpen behandeld in 1 video. Nu hoef ik niet helemaal op zoek naar aparte uitlegvideo's.
Hoi Esmee, dankjewel! Dit zijn natuurlijk niet álle onderwerpen maar wel de onderwerpen die er de afgelopen jaren vooral inzaten. Kijk gerust ook verder in de examen playlist voor meer filmpjes. Heel veel succes met leren! En als je ze handig vind, deel ze gerust met je klasgenoten!
Ik vind economie niet moeilijk. Ik sta een 7,4 gemiddeld ervoor en het is wel fijn wat allemaal in deze video terug kwam, dat ik alles gewoon weet en daardoor ik zeker weet dat ik mijn examen goed ga maken. Dankjewel!
1. welke handels protectie maatregelen kan de eu instellen 2. moeten we met de schijven van box 1 kunnen rekenen 3.mag ik woordenboek nl meenemen? 4. hoe berken je ex-import quote?
1 = Belasting op producten buiten EU, Maximaal aantal geimporteerde producten buiten de EU beperken, 2 = nee, in de syllabus staat van niet, tis ook niet zo moeilijk dus ook niet erg als je het wel weet. 3 = ja, naar bijna al je examens mag je je nederlands woordenboek meenemen. 4 = totale ex/import : nationaal inkomen x 100.
bij de indexcijfers, kun je dan op bijvoorbeeld - nog wat uitkomen? want u had in een dia gezet bereken de daling ten opzichte van .... is het dan mogenlijk dat u dan op min uitkomt?
Hallo. Ik heb morgen eindexamens. Weet je misschien waar ik me op moet concentreren tijdens het studeren? Ik ben heel slecht in economie en ik probeer mijn best te doen, maar te veel moeilijk
Eigenlijk heel simpel. Je moet de stappen kijken. Dus bijvoorbeeld de inkoop van de groothandel is 30 cent, verkoop is 55 cent. De toegevoegde waarde is dan 25 cent (55 - 30).
Ik krijg dit zo niet in mijn hoofd! Krijg je box 1 2 en 3 in je examen? En heb je een tip dat ik toch wel wat punten haal ondanks dat ik totaal geen berekeningen snap?
Beste meneer Jansen. Ik heb een vraag: Ik heb een vraag. Er zijn 2 vergelijkingen gegeven: Qv =-2P+10, Qa is 3P-5. Verder is gegeven dat het inkomen van de consumenten toeneemt waardoor de maximale betalingsbereidheid stijgt tot €600 . Wat is de nieuwe vraag vergelijking. Ik heb -2P+16 En bij de prijs stijging tot €400 is mijn nieuwe aanbod vergelijking 3P-9. Is goed? Ik zit dan helemaal vast. Hopelijk kunt u mij helpen. Alvast bedankt . Groetjes. Ann
Hoi! Ik heb een vraagje. Wanneer weet je wanneer je (bijvoorbeeld bij de vraag van de 5% van samsung van de 17,3 miljoen) dat je de 5% naar 0,05 moet zetten? Alvast bedankt!
Hoi! Ik heb een vraagje. Wanneer weet je wanneer je (bijvoorbeeld bij de vraag van de 5% van samsung van de 17,3 miljoen) dat je de 5% naar 0,05 moet zetten? Alvast bedankt!
Een procent is eigenlijk één honderdste. Dus...5 procent...is 5 van de 100. Als je op je rekenmachine 5 (delen door) : 100 doet, krijg je 0,05 uit. Dus dat wil zeggen dat 8 procent, 8 : 100 = 0,08 is. Dat werkt altijd zo!
Het EWF is altijd een percentage. Dus als je huis bijvoorbeeld 300.000 is en het Eigen Woning Forfait is 1%, doe je 1% van 300.000 (en dat is 3000). Staat altijd in de opgave.
Dat leg ik ook uit ja :) bij bijna alle markten is het zo dat de ''vragers'' de consumenten zijn en de ''aanbieders'' de bedrijven, behalve bij de arbeidsmarkt.
Beste Rick, box 3 leg je volgens mij niet goed uit. Die 4% was in het verleden het fictief rendement en daar betaalde je 30% belasting over. Dat is inmiddels aangepast met verschillende percentages fictief rendement en een belastingpercentage van 32% (31% in 2022). Wel goed om in de gaten te houden. Die zat ook in het examen de afgelopen jaren. Verder top! Ik ga het delen met mijn leerlingen.
Hey Charlie, dank voor de aanvulling! Is dat zo? Wellicht gebruiken wij nog oude methodes van Pincode, want daar staat het nog steeds zo in op de oude manier (de 30% van 4, oftewel 1,2% inderdaad). Kan ik dat ergens nalezen zodat ik wat meer up to date ga worden? Ga ook het examenspreekuur doen bij de NOS en dan wil ik dat wel helemaal goed hebben. Super bedankt voor de aanvulling in elk geval!
Hey Charlie, ben meteen even gaan doorzoeken; je hebt gelijk, al zie ik eigenlijk dit nog nergens in methodes terugkomen (kan aan mij liggen). De methodiek blijft in principe hetzelfde toch? Eerst het belastbare vermogen uitrekenen, dan daarover het rendementspercentage doen en dan daarover de belasting in box 3 berekenen. Kun je even aangeven waar ik volgens jou de mist in ga?
@@DocentRickJansen ook vorig jaar was er al een andere methode in het examen. Alles kun je nalezen op de site van de rijksoverheid en belastingdienst. Ook met voorbeelden
@@DocentRickJansen Het gaat er vooral om dat het een berekening in twee stappen wordt en dat ze die percentages uit een tabel moeten halen. Daarop trainen lijkt mij goed. De 1,2% is al een aantal jaren niet meer in gebruik, dus goed om de kandidaten hierop te wijzen. Ik heb 7e editie Pincode en die laat het goed zien. De 6e editie had het ook al.
Dat durf ik natuurlijk niet te zeggen! Maar...dit zijn dé onderwerpen van de afgelopen jaren en er zullen zéker opgaven die hier over gaan in zitten. Hoe veel weet ik niet, maar dit is een hele goede basis denk ik :)
Klopt, Zwitserland is een apart geval. Officieel zitten ze er niet bij, maar op bepaalde vlakken ook weer wel (bijv vrij verkeer van personen en kapitaal). Door een referendum in 92 is dit zo besloten. Had beter Denemarken of Noorwegen kunnen pakken, agree.
Het Witte Boekje vermeldt beide varianten. Het Groene Boekje keurt alleen handvatten goed. Doorslaggevend is echter dat de website van de Nederlandse Taalunie handvaten óók goedkeurt. En zij zijn ook de auteurs van het Groene Boekje!