Тёмный

Erkek Omca - Dişi Omca, Üzüm Çeşitlerine Göre Budama, Asmanın Yapısı (üzümbağı/14) 

HDDoğa
Подписаться 17 тыс.
Просмотров 53 тыс.
50% 1

Asmanın genel yapısı, üzüm asmasında erkek dişi omca, erkek ve dişi omca nasıl ayırt edilir, neden erkek omca alınıp dişi omca bırakılır, üzüm çeşitlerine göre budama, asmalarda budama çeşitleri nelerdir, kısa budama, orta uzun budama, uzun budama, karışık budama nedir, bağlarda budama nasıl yapılır, bağlarda omca nasıl budanır, asmada gövde, asmada kollar nelerdir, asma baş kısmı, asma aşı noktası, asmalarda kök sistemi nelerdir gibi sorularınıza bu videomuzda cevap bulacaksınız.
Asmanın genel yapısı:
Asmanın toprak üstü ve toprak altı olmak üzere iki şekilde yapısı bulunmaktadır.
Bu yapılar aşı noktası üzerinde bulunan kısma toprak üzeri kısım yani asmanın gövde kısmı, gövde kısmından sağa ve sola şekilde uzanan kısımlara asmanın kol kısımları, kolların üzerinde bulunan budamayı gerçekleştirdiğimiz omcaların bağlı olduğu kısımlara ise asmanın baş kısmı diye isimlendiriyoruz. Baş kısmı üzerinde ise asmanın 1 yıllık omcaları, dalları bulunmaktadır.
Kısaca aşı noktası, gövde kısmı, sağa sola giden kol kısmı, kol kısmı üzerinde baş kısımları baş kısımları üzeri ise 1 yıllık ya da 2 yıllık omca kısımları.
Erkek ve dişi omca, erkek ve dişi asma dalı nedir nasıl anlaşılır?
Erkek Omca: Asmanın baş kısmında yer alan 2 yıllık dallar üzerinde yani dipçik kısmında büyüyen 1 yıllık dallara verilen isimdir.
Dişi Omca: Dipçikli erkek omcanın altında yer alan 1 yllık dallara, omcalara verilen isimdir.
Erkek ve dişi omca nasıl ayırt edilir?
Kısacası dişiler her zaman erkek olan dallardan, omcadan aşağıda yer alır. Yani baş kısmına yakın, yan kollara yakın, toprağa yakın olan omcalar dişi omcalardır. Dipçik kısmında yer alan omcalar ise erkek omcalardır.
Neden erkek omcalar alınıp, dişi omcalar bırakılır.
Budamayı gerçekleştirirken elimizden geldiğince erkek omcayı budayıp dişi omcayı bırakmaya çalışacağız.Bunun sebeplerinden biri asmayı yenilemek, asmayı gençleştirmek yani iki yıllık bırakılan kısımları temizleyip bir yıllık kısımları bırakmaktır. İkinci sebep ise erkek omcanın gelişimi üzüm verimi için değilde dalın gelişimine enerjisini vereceği için erkeği keseriz dişiyi bırakırız. Bu demek değil ki erkek omca üzerinde üzüm yetişmez olmaz. Erkek omca üzerinde üzüm olur ancak yeterli verim alınmaz.
Üzümün asmalarında budama:
Bağlarda budama asmanın, omcanın gelşimine kalınlığına ve üzümün çeşitine göre budama yapılmalıdır.
Kısa Budama:
Dip gözleri verimli çeşitlerde uygulanır. Yani 1-3 göz üzerinden budama yapılır. Örnek: Alphonse, Cardinal, Hamburg Misketi, Trakya İlkereni, Yalova İncisi, Tarsuz Beyazı, Semillon gibi çeşitlerde kısa budama yapılır.
Yarı Uzun (orta) Budama:
Dip gözleri kısmen verimli çeşitlerde uygulanır. Yani 4-7 göz üzerinden budama yapılır. Örnek: Perlette, Razaki, Hönüsü, Horoz Karası, Hasandede, Papazkarası, Boğazkere, Öküzgözü, Kalecikkarası gibi çeşitlerde yarı uzun orta budama yapılır.
Uzun Budama:
Dip gözleri verimsiz olan çeşitlerde uygulanır. Yani 8-15 göz üzerinden budama yapılır. Genellikle çekirdeksiz üzümlerde uygulanır. Nadir de olsa çekirdeksiz üzümlerde de uygulanır.
Çekirdeksiz üzümlere örnek: Pembe Çekirdeksiz, Sultani Çekirdeksiz, Yuvarlak Çekirdeksiz, Ergin Çekirdeksiz çeşitlerde,
Çekirdekli üzümlere örnek: Pembe Gemre ve Yapıncak gibi çeşitlerde uzun budama yapılır.
Karışık Budama:
Özellikle dip gözleri verimsiz ve kısmen verimli çeşitlerde kısa ve uzun budamanın birlikte uygulandığı budama şeklidir. Bir omcada 2-3 göz üzerinden kısa budama yapılır, bu kısa budamada amaç asmayı yenilemektir. Diğer omcada ise yarı uzun ya da uzun budama yapılır, bu uzun budama da amaç üzüm almak, üzümde verimi arttırmaktır.
Asmalarda Aşı Noktası:
Asmamızda aşı noktası kesinlikle ve kesinlikle toprak üzerinde yer alması gerekir. Toprak altında yer alması durumunda aşı noktasında boğaz kökü oluşabilir. Bu da asmanın yaşlanmasına sebebiyet verebilir. Üzüm verimini azaltabilir. Asmayı ilk diktiğimiz dönemden itibaren boğaz köklerinin oluşmaması için asmanın aşı yeri 4 parmak ya da bir karış toprağın üzerinde yer almalıdır.
Asmanın Toprak Altı Kök Sistemi:
Asmanın aşı noktası altından, ana gövde kısmının devamı olan ana kök sistemi üzerinde boğaz kökü, yan kökler ve dip kökler yer alır.
Boğaz Kökü:aşı noktası altı, toprağa yakın kısımda oluşan kök yapısıdır. Bağın daha iyi yetişmesine ve üzümün veriminin arttırılmasına faydası olan atılan gübreler, gerek yağan yağmur ve kar gerekse de toprağın havalanmasından ilk faydalanan, enerjiyi alan boğaz kökü alır. Boğaz köklerinin gelişmesi ya da oluşması bu nedenden dolayı önerilmez.
Yan kökler: boğaz kökü altında yer alan kök sistemidir.
Dip kökler: boğaz kökü altında yer alan en dipteki kök sistemidir.
Yeni Videoları Kaçırmamak İçin:
www.youtube.co...
#asmanınyapısı #erkekdişiomca #üzümçeşitlerinegörebudama #hddoğa #kısabudama #ortabudama #uzunbudama #foryoupage #foryou #fyp #fypシ #keşfet #ankara #türkiye #türkey #güdül #beautiful #best #hddoğa #hddoga

Опубликовано:

 

10 сен 2024

Поделиться:

Ссылка:

Скачать:

Готовим ссылку...

Добавить в:

Мой плейлист
Посмотреть позже
Комментарии : 157   
Далее
How and When to Prune Grapes?
31:18
Просмотров 986 тыс.
Hiç Bilmeyene Göre Anlattım II Elma Budama
25:47
Просмотров 107 тыс.
BAĞ BUDAMINDA ÖLÜMCÜL HATALAR!
10:03
Просмотров 86 тыс.
Bağda Budama 4 Prof. Dr. Elman Bahar.
23:21
Просмотров 42 тыс.