Тёмный

Examen biologie - Eilandjes van Langerhans (Hormonale regeling) 

Digistudies Examens
Подписаться 24 тыс.
Просмотров 13 тыс.
50% 1

Kijk op digistudies.nl voor een overzicht van meer dan 700 video's van álle examenvakken en onderwerpen! De video's op het platform worden overzichtelijk weergegeven en in je eigen leeromgeving kun je bijhouden wat je nog moet doen voor je examens.
Meer uitlegvideo's over Biologie zien? digistudies.nl...
In deze video gaan we je uitleggen wat de eilandjes van Langerhans zijn en wat de functie ervan is. Langerhans! Rare naam he? In de video wordt uitgelegd waarom het zo heet.
Hormonen zijn stofjes die met name door het bloed in je lichaam vervoerd worden. Op die manier kunnen ze op veel plekken in je lichaam effect hebben. We zullen twee verschillende onderwerpen behandelen.
We gaan er vijf bespreken: als eerste de hypofyse, als tweede de schildklier, als derde de eilandjes van Langerhans, als vierde de bijnieren en als vijfde en laatste de eierstokken en de teelballen.
We beginnen met de hypofyse. De hypofyse is een hele kleine klier in je hersenen, die heel veel verschillende hormonen produceert. Een deel van die hormonen heeft direct effect op processen in je lichaam, en een ander deel van die hormonen stuurt andere hormoonklieren aan die op hun beurt weer effect hebben op processen in je lichaam. Een voorbeeld van een proces dat door de hormonen die geproduceerd worden door de hypofyse beïnvloed wordt, is de groei van je lichaam.
De tweede hormoonklier waar we naar gaan kijken is de schildklier. De schildklier ligt in je strottenhoofd en rondom je luchtpijp en is erg belangrijk. Het produceert namelijk hormonen die in je cellen zorgen voor verbranding. Wordt er veel schildklierhormoon geproduceerd, dan vindt er meer verbranding plaats in je cellen. Wordt er weinig schildklierhormoon gemaakt, dan vindt er weinig verbranding plaats in je cellen.
De derde hormoonklier waar we naar gaan kijken, is een beetje een gekke. Het zijn namelijk de eilandjes van Langerhans. Deze eilandjes van Langerhans zijn groepjes hormoonproducerende cellen, die in de alvleesklier liggen. De alvleesklier zelf is dus geen hormoonklier, maar de eilandjes van Langerhans die erin liggen wel. De functie van de eilandjes van Langerhans is het stabiel houden van de concentratie glucose in je bloed. Dit doen ze door het afscheiden van twee type hormonen: Insuline en glucagon. Als na het eten de hoeveelheid glucose in je bloed omhoog gaat, gaan de eilandjes van Langerhans insuline produceren. Daardoor wordt glucose opgeslagen in je cellen en gaat de hoeveelheid glucose in je bloed omlaag. Als je daarentegen een tijdje niks gegeten hebt en de hoeveelheid glucose in je bloed te laag wordt, produceren de eilandjes van Langerhans glucagon. Daardoor wordt de suiker uit de cellen vrijgelaten en gaat de hoeveelheid glucose in je bloed weer omhoog.
Als je diabetes hebt, is de werking van de eilandjes van Langerhans verstoord. Bij diabetes type één wordt er door de eilandjes van Langerhans geen insuline meer geproduceerd. Bij diabetes type twee zijn de cellen waarin glucose wordt opgeslagen niet meer gevoelig voor insuline, en daarom slaan zij dus geen glucose meer op.
Als vierde bespreken we de bijnieren. De bijnieren liggen als een soort mutsje net boven de nieren. De bijnieren worden aan het werk gezet als je stress ervaart. Ze zorgen er, onder andere door de productie van het hormoon adrenaline, voor dat je lichaam in staat is om te reageren op stressvolle situaties. Bijvoorbeeld door weg te vluchten of figuurlijk terug te vechten. Dit noem je de zogenaamde ‘Vecht-of-vlucht-response’. Om goed te kunnen reageren op de stressvolle situatie moet je alert zijn en genoeg energie hebben. Adrenaline zorgt er dus onder andere voor dat de spieren actief zijn en klaar om te reageren, dat je ademhaling en bloedsomloop versnellen en dat er meer glucose in je bloed komt. Daardoor komt er genoeg energie beschikbaar om een reactie te geven op de stressvolle situatie.
Als vijfde en laatste bespreken we de eierstokken en de teelballen. Deze hebben ongeveer dezelfde functie, namelijk het produceren van geslachtscellen. Al komen de eierstokken natuurlijk alleen bij vrouwen voor en de teelballen alleen bij mannen. Beide hormoonklieren produceren zogenaamde geslachtshormonen, die zorgen voor het ontstaan van secundaire geslachtskenmerken bij mannen en vrouwen.
Hiermee zijn we aan het einde gekomen van deze samenvatting. Veel succes met leren!
Wil je op de hoogte blijven van alle examenvideo's die wij uitbrengen? Abonneer je dan nu op ons kanaal!
Website - www.digistudies...
Facebook - / digistudies
Instagram - / digistudies
Editor: Vincent Feijt

Опубликовано:

 

10 сен 2024

Поделиться:

Ссылка:

Скачать:

Готовим ссылку...

Добавить в:

Мой плейлист
Посмотреть позже
Комментарии : 6   
@BroederSjuul
@BroederSjuul 7 лет назад
ik ben happy, het vwo niveau staat ongeveer gelijk aan mijn anatomie, fysiologie en pathologie. Dus het helpt enorm al moet ik deze video nog maar een paar keer bekijken, aangezien ik de koppeling niet helemaal goed leg.
@tomblauwhof1482
@tomblauwhof1482 7 лет назад
nooit geweten, beter opletten in klas volgende keer😂😂
@loveyourselft9564
@loveyourselft9564 3 года назад
Ik heb vraagje produceert de alvlees ook alvleessap?
@nasstube3874
@nasstube3874 6 лет назад
Voor havo of vwo?
@DigistudiesExamens
@DigistudiesExamens 6 лет назад
De stof van Havo en VWO is voor dit onderwerp gelijk aan elkaar. Echter, de vraagstelling is verschillend per niveau. Zo zijn de vragen die je op VWO krijgt ingewikkelder en abstracter dan de vragen die je krijgt als je Havo doet. Maar om terug te komen op je vraag: de video's zijn geschikt voor zowel Havo als VWO leerlingen. Succes met je examens en toetsen!
@nasstube3874
@nasstube3874 6 лет назад
Oke heel fijn, dankjewel!!
Далее
Hormonen
14:19
Просмотров 2,2 тыс.
Hormonen, hormoonklieren en doelcellen
6:27
Просмотров 16 тыс.
5 vwo | Regeling | 2 | Hormonale regulatie
20:36
Просмотров 38 тыс.
Examen biologie - Resorptie (Voeding en vertering)
5:23