Sizi izlerken bir gurmenin, her ısırıktan aldığı lezzeti anlatırkenki hazzın izlenimini alıyorum. Bir kitabı, filmi, tarihi bir olguyu ve olayı anlatırken konuya bütün hamasi ve popülist ve yüzeysel bakış açılarından uzaklaşarak, muhataplarınızı ciddiye alarak derinlikli bir şekilde o konuyu açımlamanız bana hayata dair anlamsız bir umut veriyor. Bu lezzeti tam olarak Dücane Cündioğlu hocadan ve zaman zaman da Sevan Nişanyan'dan alıyorum. Çok nadiren de Flu TV İlker hocadan. Belki bütün o kavgaşar tavrına rağmen bazen de Nevzat Kaya'dan. Ama sizin her programınız müthiş ufuk açıyor.
İtalyada faşizmi konuşurken 1920de sosyalistlerin, silahlı işçilerin fabrikalara el koyup kendileri için üretim yapması, ardından sosyalist liderliğin burjuvaziyle anlaşarak işçileri geri çekmesi çok önemli bir dönüm noktası. Burjuva demokrasisinin işçi (ve köylü) hareketine karşı başarısız yumuşak tavrı servet sahiplerinde büyük güvensizlik ve servetlerini kaybetme korkusu bıraktı. Bunun üzerine yükselen komünist dalgayı göğüsleyebilmenin yöntemi olarak faşistleri fonlamaya başladılar. İkinci önemli bir konu da 1. emperyalist paylaşım savaşında kazanmalarına rağmen masada kaybetmeleri. Bu hınç ile zaten emperyal genişleme ve hammade sömürüsü açlığı çeken büyük sermaye grupları onyıllardır savaşlara rıza üretecek milliyetçi, şoven (başka halklara düşmanlık besleten) siyaseti güdüyorlardı. Bu ikisini birleştiren faşist harekette kendi temsiliyetini bulduklarında Mussolini övmelere doyamadılar. Benzer şekilde almanyada da Krupp, IG Farben gibi, Japonyada Mitsui, Mitsubishi gibi büyük tekelci sermayeler faşistleri fonluyorlardı Ülkemizde de 70lerde koç, sabancı, eczacıbaşıların MHP'lileri fonlaması, ardından tehdidi yok eden Kenan Evren'e olan hürmetlerini iletmelerinden, faşizmin sınıf karakterini görmek zor değil
The Last Emperor gibi yine 3 saatlik bir film olur diye düşündüm sonra baktım internetten 5 saat 16 dakika yanlışlık mı var diye başka bir siteden tekrar baktım yine aynı. Sinemada 5 saat 16 dk kalıp filmi bitirenlere herhalde madalya takmışlardır.
@38:50 Yıllardır dilimde tüy bitmişti bu dil konusunda. Sonunda belli bir ağırlığı olan biri de bunları söylediği için içimin yağları eridi gercekten. Dil, lehçe, ağız veya şive değildir!
Hocam belki biraz fazla genel bir Çerçeve olabilir. Ama bir hafta Rüşvet,Torpil ve Liyakatsizliğin tarihini konu edebilir misiniz ?? Bir düşünün bence. !👍👍👍
Hozom yutubun anket özelliğini kullansanız hangi videoya odaklanacağınızı seçebilirsiniz 😊 (Birden çok seçenek seçme ihtimali varsa o şekilde anket açın lütfen çünkü saydığınız konuların çoğu ilginç konular.)
Sevgili Omnibus, ara ara tarihteki sosyolojik tespitleri, olaylari, gozunuze carpan durumlari paylastiginiz da bir video yapabilir misiniz? Sayenizde iyi bilgiler ediniyorum.
Batı Cephesinde bir şey yok dediği yerde videoyu durdurup kahkahalar attım. :D Filmi 3 günde izledim. Gerard Depardieu'yu ilk gördüğüm sahnede tanıyamadım bile.
Hocam senin istediğin beğeni olsun. Ama 536 yılı volkanik kışı hakkında video gelirse güzel olur. Like ve beğeni aynı şey değilmiş onu da anlamış olduk.
Hocam, 2. Dunya Savasi’da Almanlarla Japonlarin kendi askerlerine uyguladiklari kimyasal “dopingleri” anlattiginiz bi’ icerik gelse sahane olurdu. Bir de konuyla alakasiz ama şamanizim tarihi konuşsaniz ne güzel olur.
Hocam şirk koşmak demişken, belki yaptınız ben görmedim ama yapmadıysanız tarihi tarafı pek kuvvetli olmasa da The Young Pope / Sorrentino sizden dinlemek çok isteriz
Babam salkım hanımın tanelerinde oynamıştı hamallık yapıyordu o dönem filmde de hamal rolündeydi. Filmin çok da bilinmediğini sanıyordum sizden duyunca şok oldum. Bir de il conformista opus magnum gelsin lütfen 🙏
Technicolor ilk renkli film teknolojilerinden öncesinde filmleri boyama üsülü ile renklendirilme oluyordu . Technicolor da film me düşecek ışık prizmadan geçirilir. Üç farklı renk için üç ayrı film, bu filmlerin boyanmış renk filimleri elde edilir. Bu filimlerin birleştirilmesi ile renkli film oluşur. Technicolor kendine has bir tarzı olmakla birlikte, her filmde renkler farklılık gösterir.
Tam videoya beğeni atacaktım ki bahsi geçen konuya dair video istemediğim için beğenmekten vazgeçtim. Demek ki beğeni atmadan önce yüzde yüz emin olmak gerek
Hocam, sanki şuan bir sistem krizi içinde mi yaşıyoruz, bir değişim yüzyılda mıyız .Bir sonraki nesile aktarmaya değecek şeyler sahibi olmak çok zorlaştırıyor. 💙💛
40 .dakikadan sonra Üniversitelerde Analiz Metedolojisi dersi olarak ders diye okutulabilir. Maalesef Analiz Metedolojisi diye bir bütünleşik ders yok ülkemizde.
Stealing Beauty'de de o cinsel gerilim vardı. Hastalığı olan adamla kız arasında ha oldu olacak ha adam kızla beraber olmak isteyecek diye diye adam öldü bir halt da olmadı. O gerginliği fazlasıyla hissetmiştim filmde.
Hojomuzun daha önce dediği gibi "okumadan bilgi sahibi olmak istiyorlar"... "seyretmeden alakasız konularla yorum yapmak istiyorlar" Kanalın kalitesi belli. Takip edenlerin yorum yapanların? 50/50. Çok nadir yorumlar konuya katkı yapıyor. You Tube merkez, kafasına göre herkes.
Hocam internetten baktığımda çoğu kişi magnum opus diye yazmış, Quora'da da ikisi arasında fark yok latince aynı anlama geliyor gibisinden şeyler yazmışlar, fazla bilgim olmadığından sormak istedim. Opus Magnum mu Magnum Opus mu?
Hocam merhabalar, videodan bağımsız hep dile getirdiğiniz kitap okumayla ilgili bir sorum var. Geçmişte olan kitap okuma alışkanlığımı 4-5 sene içinde kaybettim. Şuan 24 yaşındayım ve tekrardan okumaya başladım.(Kızıl veba,cesur yeni dünya… Düzenli bir şekilde okumaya çalışıyorum ama kitapları okuduktan sonra aklımda kitapla ilgili çok az şey kalıyor. Evet ortamlarda konuşmak için okumuyorum ve sadece slogan ezberleme niyetinde değilim ama kendi kendime kitapla ilgili bir şeyler düşünürken kitaptaki ana karakterleri bazı olayları unuttuğumu fark ettim. Bu normal midir, okudukça iyi bir hale gelebilir miyim?
5:45 "Filmde gay olduğunu düşündürttü bana" derken bıyık burmak :) Bu arada ben mussolini istemeden like atanlardanım. 500 kitap araştırılmaya değecek biri değil. Onun yerine Muhammed'in Sasani Bizans savaşlarının bir ürünü olup olmadığıyla ilgili bir video hoş olabilir(canınızdan bezdiğiniz bir dönemde 😁) .
Hocam, sınıflar arasında geçişkenlik var mı gerçekten. Köylünün biri, entelektüel ve servet yolculuğunu tamamladığında dengi kentli burjuva kadar yeni sınıfına ait olabiliyor mu? Üzerine sinen tezek kokusundan gerçekten kurtulabiliyor mu?
Tam bir 1970’lerin ruhuna uygun propaganda Filmi. Müthiş bir görsel şölen. En etkilendiğim sahnesi çiftçiler greve gidince toprak sahiplerin tarlanın ortasında koltuğa oturarak elde orak hasat yapmalarıydı...
30:40 şener şenin domates demesi gibi.köyde ağa şeherde seyyar satıcı trajıkomik hikaye tam örnek değil ama kimse takmıyor deyince bi anda o sahneyi hatırladım. ru-vid.com/video/%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BE-e-Ia_zzHyaM.html