Тёмный

Film Tavsiyesi: Arabistanlı Lawrence 

ibrahimhalilbaran
Подписаться 48 тыс.
Просмотров 3,7 тыс.
50% 1

Arabistanlı Lawrence, David Lean tarafından yönetilen ve 1962 yılında gösterime giren bir filmdir. Başrolünde Peter O'Toole'un oynadığı bu epik film, Birinci Dünya Savaşı sırasında Britanya'nın Ortadoğu'daki çıkarlarını ilerletmek için Arap isyanını destekleyen ve hem bir akademisyen hem de bir ajan olan Thomas Edward Lawrence'ın gerçek hayat hikayesini anlatır. Film, sadece sinematografik başarısıyla değil, aynı zamanda Ortadoğu politikasına ve bölge hakkındaki Batılı algılara olan etkisiyle de önemlidir.
Arabistanlı Lawrence, Ortadoğu ve Arap dünyası hakkında Batılı izleyicilerin algısını şekillendirmede önemli bir rol oynadı. Film, bölgeyi egzotik ve mistik bir yer olarak tasvir ederken, Lawrence gibi Batılı bir kahramanı merkeze alarak, beyaz adamın yükü anlatısını pekiştirdi: Batılı adam Araplara bir şeyler öğretiyor imgesi üzerinden bir anlatı. Bu, Batı'nın Ortadoğu'yu anlamasında ve yaklaşımında belirli basmakalıp ve yanlış anlamaların devam etmesine neden oldu. Sinemanın bu anlamdaki etkisini kavramak için filmin büyük oranda Arabistan yerine İspanya’da çekildiğini söylemekte yarar vardır.
Film, Arap milliyetçiliğinin ve bağımsızlık hareketlerinin Batı'da daha geniş bir tanınmasını sağladı. Lawrence'ın Arap isyancılarla olan ilişkisi ve onların Osmanlı İmparatorluğu'na karşı mücadelesi, dönemin kolonyal ve emperyal politikalarına karşı bir eleştiri olarak görülebilir. Bu, Batılı izleyicilerin bölgesel bağımsızlık hareketlerine ve sömürgecilik sonrası ulus inşasının zorluklarına dair farkındalığını artırdı.
Lawrence'ın Arap kuvvetlerini birleştirme ve Osmanlılara karşı gerilla taktikleri kullanma stratejileri, modern askeri strateji ve çatışma çözümü üzerine düşünülmesine yol açtı. Bu yaklaşımlar, özellikle ulusal kurtuluş hareketleri ve asimetrik savaş teorileri açısından, sonraki yıllarda pek çok analiz ve çalışmaya konu oldu.
Filmin, farklı kültürler arasındaki etkileşimi ve karşılıklı anlayışın önemini vurgulaması, birçok izleyici için göz açıcıdır. Arap kabile yaşantısı ve su kuyuları etrafında şekillenmiş çöl kültürü çok net bir şekilde aktarılmıştır. Lawrence'ın Arap kültürüne duyduğu hayranlık ve onlarla kurduğu bağ, kültürlerarası iletişimin ve empatinin değerini ortaya koyuyor.
Arabistanlı Lawrence filmi, Arapların Osmanlı İmparatorluğu'na karşı bağımsızlık mücadelesine odaklanırken, aynı dönemde yaşanan benzer etnik ve milliyetçi hareketler, özellikle Kürtlerin durumu üzerine doğrudan bir ışık tutmaz ama Kürtler açısından bu filmden alınacak bir çok ders vardır. Filmde işlenen temalar ve olaylar çerçevesinde Kürtlerin durumuna ilişkin bazı paralellikler ve farklılıklar çıkarılabilir.
Birinci Dünya Savaşı sonrasında, Sykes-Picot Anlaşması gibi gizli antlaşmalar ve sonrasında kurulan yeni sınırlar, hem Arapları hem de Kürtleri doğrudan etkiledi. Ancak, bu dönemde Kürtlerin bağımsız bir devlet kurma çabaları, Arap milliyetçiliği hareketlerine kıyasla daha az uluslararası destek gördü. Diğer taraftan Kürdistan, Arabistan kadar stratejik bir öneme sahip değil ve Kürtler de Araplar kadar organize değildirler
Film, Britanya'nın, Ortadoğu'daki çıkarları doğrultusunda bölgede nasıl bir rol oynadığını ve yerel halkların kendi kaderlerini tayin etme mücadelelerine nasıl müdahale ettiğini gösteriyor. Bu bağlamda, Kürtlerin tarihsel deneyimi, dış güçlerin bölgesel politikaları ve sınırları belirlemedeki rolleri açısından benzerlikler taşır. Kürtler de bir taraftan benzer şekilde dış güçlerin politik hesaplarına tabi tutulmuş ve kendi kaderlerini tayin etme hakları sık sık göz ardı edilmiş bir ulus iken diğer taraftan dış güçlerin bu meselelerdeki keskin rollerini kavrayamamışlardır.
Filmin sinematografisi hakkında şunları söyleyebilirim: Film, çarpıcı geniş çerçeve çekimlerini kullanmasıyla ünlüdür. Bu teknik, çölün uçsuz bucaksızlığını ve boşluğunu, karakterlerin bu geniş ve boş alan içindeki yalnızlıklarını ve mücadelelerini etkileyici bir şekilde aktarır. Lean'in çöl manzaralarını kullanımı, izleyicilere hem fiziksel hem de metaforik bir yolculuk sunar.
Filmde en çok etkilendiğim sahne Lawrence'ın rehberi ile bir kuyudan su içtiği ve kuyunun sahibi Şerif Ali ile tanıştığı ölümlü sahnedir. Kuyusundan su içen Arabı öldüren adam, yabancıya senin suyu içmende sorun yok demektedir.
Tavsiye ederim.
Kanalımızı desteklemek için: / ibrahimhalilbaran
Ji bo piştgiriya me: / ibrahimhalilbaran

Опубликовано:

 

16 сен 2024

Поделиться:

Ссылка:

Скачать:

Готовим ссылку...

Добавить в:

Мой плейлист
Посмотреть позже
Комментарии : 29   
@yasemin1074
@yasemin1074 6 месяцев назад
Defalarca izlediğim bir film. Izlemek lazim. Avrupada yaşayan kürtlerin çoğunluğu izlemiştir.
@seyidroj7845
@seyidroj7845 6 месяцев назад
Hevalno önceden izleyen biri olarak diyeyim harika film
@diyarragnarsik
@diyarragnarsik 6 месяцев назад
Sevgili Ibrahim başın sağolsun iyiki böyle bir evlat yetiştirmiş sevgili BABAN 😢ALLAH mekanını cennet eylesin inşallah 🙏
@Don_key_King
@Don_key_King 6 месяцев назад
Ekleyebilecegim filmler (genelde savaṣ ve politika): Apocalypto Hotel Rwanda Downfall The lives of others Lord of war The Battle of Algeries The day of the Jackal Fargo Sometimes in April Televizyon serileri: Band of Brothers House of Cards
@kurdistanarengin3498
@kurdistanarengin3498 6 месяцев назад
Slaw rez Kurdîstan ra ✌🏻💚💛❤️✌🏻
@sermiyanberazi9351
@sermiyanberazi9351 6 месяцев назад
☘️🍀
@mehmetsungurtekin
@mehmetsungurtekin 6 месяцев назад
.❤
@haldunboysan8436
@haldunboysan8436 6 месяцев назад
keske daha fazla film dizi kitap tavsiyeleri gelse
@ozangunes497
@ozangunes497 6 месяцев назад
1984
@Canonas.1
@Canonas.1 6 месяцев назад
Queen of Desert mutlaka izle
@evdalzarrinolbistan
@evdalzarrinolbistan 6 месяцев назад
💚💛❤️🦚🐐
@Serhad_Eyalet_Lordu
@Serhad_Eyalet_Lordu 5 месяцев назад
Yapay zeka ses sntezi kullansaydiniz daha iyi olurdu mamoste google sesi iyi değil😊
@hasansarikaya7542
@hasansarikaya7542 6 месяцев назад
Spas mamoste
@hasantunc7709
@hasantunc7709 5 месяцев назад
Ya heş û ramanen kurdan tu lûkû dereyî
@yusufduran8355
@yusufduran8355 6 месяцев назад
Neysfilik te yok
@Memostaaa
@Memostaaa 6 месяцев назад
İzlemeye değmez bence...
@xelefofs
@xelefofs 6 месяцев назад
neden?
@Memostaaa
@Memostaaa 6 месяцев назад
@@xelefofs ben. İzledim ciddi bir aktarım alamadım, eski bir filim, çocuk zekası duzeyinde gibi! Basit ama sürükleyici, bazı sahneler ya kesilmişti, yada sahne sanki yarım mi cekilmis ne diyim bilemiyorum. Tam olarak aydınlatıcı bir senaryo ivermiyor, tarafli yayınlar bezdirici olur ya öyle bir şey işte
@xelefofs
@xelefofs 6 месяцев назад
@@Memostaaaevet kesintiler var. Ama 1962 yılında çekilmiş bir bu O zaman sinema teknoloji ise ancak bu şekilde çekilebilmiştir.
@Canonas.1
@Canonas.1 6 месяцев назад
Grturde bell i anlatan Çöl kraliçesini de izle bra
@emrahduman8922
@emrahduman8922 5 месяцев назад
Chat gbt mi
@gosirmet1817
@gosirmet1817 5 месяцев назад
Fîlmên ku divê Kurd temaşe bikin, yek ji wan; Malmoe
@hasansarikaya7542
@hasansarikaya7542 6 месяцев назад
Spas mamoste
Далее
Fatih Altaylı yorumluyor: AKP yine "kandırılmış?"
39:07
Özerk Kürdistan Ne Demek? | 2010
1:10:44
Просмотров 364 тыс.
Trojan War (1184 BC) | Achilles and Hector
25:03
Просмотров 535 тыс.
NİETZSCHE ve YALAN
51:33
Просмотров 44 тыс.
MED İMPARATORLUĞU  | MEDLER KÜRT MÜ ? PERS Mİ ?
15:08