Тёмный
No video :(

Flor, Gerizekâlı Yapar mı? 

Dr Vesta
Подписаться 3,2 тыс.
Просмотров 17 тыс.
50% 1

Genelde böyledir. Türkiye’de bir konu hakkında asıl konuşması gerekenlere pek mikrofon uzatılmaz. Herkes konuşur, sesler yükselir, gerçek bilim insanlarının sesi daima cılız kalır.
Bizim mesleğimizde de bu böyle maalesef. Ve flor da bu “efsane” üretimine en müsait konulardan bir tanesi.
Evet, bugün konumuz flor.
Hakkında en fazla efsane üretilen, bilen bilmeyen herkesin fikir sahibi olduğu, son günlerin ise en çok gündeme gelen tartışma konularından biri olan floru, işin gerçek uzmanına sorduk.
#DrVestaRU-vid ekibi, İzmir’e gitti, Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ece Eden’le flora dair, bilime dair, bilimsel kanıt denen şeyin ne menem bir şey olduğuna dair gayet keyifli bir söyleşi yaptı.
Çene Cerrahı Dr. Evren Sütekin sordu, Prof. Dr. Ece Eden cevapladı.
KANALIMIZA ABONE OLMAYI UNUTMAYIN
Bildiğiniz gibi “marifet iltifata tabidir” demiş atalarımız. O yüzden lütfen kanalımıza abone olmayı, videolarımızı paylaşmayı ve meslektaşlarınızı haberdar etmeyi unutmayınız.
#Flor #DişMacunu #OrganikDişMacunu #FlorDişlerİçinZararlıMı #FlorürlüVernik

Опубликовано:

 

26 авг 2024

Поделиться:

Ссылка:

Скачать:

Готовим ссылку...

Добавить в:

Мой плейлист
Посмотреть позже
Комментарии : 90   
@arifkaraca9480
@arifkaraca9480 2 года назад
Merhaba hocam. Güzel bir konuya değinmişsiniz. Benim düşünceme göre insan ar ihtiyaçları olan cüzzi orandaki florü birçok gıda ve sudan alabiliyoruz. Diş macunundan ekstra flor almak veya flor gazına maruz kalmak çok da masum sayılmayacak hastalıklara yol açabiliyor. Flor bileşikleri indirgenmesi en zor bileşiklerdir ve en çok epifiz bezi, tiroid bezi, kemiklerde depolanıyor. Diş ve kemiklerde CaF2 formunda dişte anti korozif etki gösterebilir ancak epifiz bezinin flor ile okside olması epifiz bezinin görev yapamamasına, tiroid de iyot eksikliğine bağlı bağışıklık sisteminin büyük yara almasına sebeb olabilir. Vücudun savunma mekanizması göçünce vücut bütün hastalıklara açık hale gelir. Yeterli melatonin ve seratonin hormonu dalgılanmaz ise vücudun savaşma direnci kırılır, önsezileri ve kıvrak zekası zamanla kaybolabilir. Bu yüzden ara sıra vücuttaki iyot oranına baktırıp eksikliği tamamlamak gerekir. Flor kemikleri gevrekleştirir yani poröz hale getirebilir ve ileri yaşlarda kemik kırılmalarına bağlı travmalar yaşanabilir. Flor gaz formunda solunursa soluk borusu ve bronşların iç kısmındaki koruyucu zarı geri dönüşü olmayacak şekilde tahriş eder ve astım, amfizem, kronik bronşite sebeb olabilir.
@berkayceylan2143
@berkayceylan2143 3 года назад
Beni sayfalarca yazı okumaktan kurtardığınız ve iddia edilen verileri bilimsel olarak yorumladığınız için çok teşekkür ederim :)
@serkangulec8654
@serkangulec8654 4 года назад
Evren, sana ve hocamıza bu güzel açıklamalar için teşekkür ediyorum. Çürük görülme sıklığının bu kadar fazla olduğu ülkemizde ağız sağlığı için yanlış ve yetersiz bilgilendirmenin de aynı oranda fazla olması sorunun daha da büyümesine yol açacak gibi duruyor. Keşke bu tür bilgilendirme sohbetleri ana akım medyada da yayınlansa.
@oznurbulut5162
@oznurbulut5162 3 года назад
Peki siz hangi diş macununu kullanıyorsunuz merak ettim
@EVRİMVARDIR-z8r
@EVRİMVARDIR-z8r 11 месяцев назад
Öncelikle emayenin yapısını bilmelisiniz. Hidroksiapatit (kristalin kalsiyum fosfat) ve diğer mineralleri içerir, anorganik kısmı %96, geri kalanı su ve organik maddedir. Ve diş çürümesi hakkında: Bu bulaşıcı bir hastalıktır. Bakteriler diş plağı içinde çoğalır, organik asitler üretirler, bu da karbonhidratlar, özellikle şeker yenildiğinde olur. Yeterli asit üretildiğinde ve pH 5,5'in altına düştüğünde asit hidroksiapatiti çözer. Bu süreç demineralizasyon olarak bilinir. Florür iyonları plak sıvısında çözünmüş hidroksiapatit ile birlikte sunulduğunda ve pH 4,5'tan yüksek olduğunda mine yüzeyinde florapatit oluşur. Hidroksiapatitten bile asitlere daha dayanıklıdır.
@coskunkir6582
@coskunkir6582 Год назад
Kanıta dayalı tıp neden çok tanınmış ünlü ilaç firmalarının sürekli müşterisi olabilmesi için özellikle hasta edici ilaçlara mahkum ettiğini de konuşsanız
@rabcobanimdireksigimolmaz4633
Flor zehirdir neyi tartisiyosunuz
@isimsiz-ok1jg
@isimsiz-ok1jg 6 месяцев назад
evet hatta bunu kaynakları var sağlam hepsi
@yamanpm
@yamanpm 3 года назад
Hocalarım teşekkürler bilgilendirmeler için. Nacizane İstanbulda 5 ilçede ilkokul çağındaki 3800 kadar öğrenci üzerinde gerçekleştirilen flörürlü vernik uygulaması sonuçlarının, demografik veriler analizinde ailelerin eğitim seviyesi arttıkça "Uygulamaya izin vermeme" oranları artış göstermekteydi. Yani eğitimli aileler bu konuda daha yüksek oranda süphe duyuyorlar, daha fazla sorgulamacı yaklaşıyorlar ve izin vermiyorlar. "Eminim eğitim seviyesi düşük insanların kafalarında daha fazla soru işareti vardır." çıkarsamanız doğru değil. Eğitim seviyesi düşük aileler daha çok güven duyuyor ve izin vermekte zorlanmıyorlar. O yüzden araştırmamızın sonuçlarından birisi bu uygulama için Sosyoekonomik olarak ve aldıklaır eğitim açısından daha yüksek seviyedeki ailelerle ikna görüşmelerinin yapılması zaman, emek ve maddi kazanç sağlayacaktır.
@mustafainan3074
@mustafainan3074 4 года назад
Emeğinize sağlık , çok faydalı bir çalışma olmuş , hocalarımıza ve size teşekkür ediyorum . Ece hocamın bahsettiği organik macunlarla alakalı yaptıkları çalışmayı , biz diş hekimleriyle paylaşmanız mümkün olurmu acaba. çünkü organik macun diye bize bile satmaya çalışıyorlar :-))
@DrVesta
@DrVesta 4 года назад
Merhabalar. Yorumunuz için çok teşekkür ederiz. Söz konusu makalenin yer aldığı dergiyi şu linkte bulabilirsiniz (Makale derginin 13-22. sayfalarında): www.aydin.edu.tr/tr-tr/arastirma/universite-yayinlari/akademik-sureli-yayinlar/Documents/aydim_dental_3_2.pdf
@1008tantan
@1008tantan 3 года назад
Anlamadigim optimum flor seviyesi 1 ppm diyorsunuz 11: 49. Sularda cok fazla var dediginiz seviye 11 ppm. Ama dismacunlarinda 1500 ppm var, o nasil zararsiz oluyor?
@eceeden7022
@eceeden7022 3 года назад
Merhaba, Sistemik olarak içme suları ile alınması önerilen optimum doz 0.7 ile 1ppm arasındadır bu nedenle su ile alınan 11 ppm çok yüksek olarak değerlendiriliyor. Topikal diş macunu ile diş yüzeyine uygulanan etkili doz ise 1000 ppm ve üzeri olarak kabul ediliyor. Buna ait Cochrane raporunu aşağıdaki linkte bulabilrisiniz. www.researchgate.net/profile/Tanya_Walsh/publication/49768198_Cochrane_Reviews_on_the_BenefitsRisks_of_Fluoride_Toothpastes/links/5764307908ae421c44830bd4.pd Bu dozda macunla ağıza alınan flor sistemik olarak kanda herhangibir yüksekliğe neden olmuyor. Farklı flor konsantrasyonlarına sahip ürünlerin kanda ve tükürükteki tehlikeli olmayan flor seviyelerine ait çalışmaya da aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz. onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.1111/j.1834-7819.2001.tb00270.x Burada florun diş çürüğünü önlemedeki etkisinin diş yüzeyine uygulanmasıyla elde edildiğine ve sistemik uygulamarın önerilmediğine de dikkat çekmek istiyorum. Saygılarımla
@abdestliliberal875
@abdestliliberal875 5 месяцев назад
Miktar önemli diş macunu 1 ml kullanırken içme suyunu 2500 ml aliyorsun
@1008tantan
@1008tantan 5 месяцев назад
@@abdestliliberal875 tesekkurler. Dismacunundaki 1500 ppm 1 litre üzerindenmi?
@abdestliliberal875
@abdestliliberal875 5 месяцев назад
@@1008tantan Ppm milyonda 1 demek oran zaten kendi içinde Örneğin diş fırçalamak için 1 gram macun kullanıyorsan 1/1000000x1450=0.00145 flor içeriyor Ki bunu da tamamen almıyorsun büyük kısmı atılıyor(calkayip tükürüyorsun0 İçme suyu ise hergun sistemik şekilde direkt vücuda alınıyor ve yüksek oranda tüketiliyor Günde 2 lt içsem 2000 ml veya Gr 2000/1000000x1=0.002 flor aliyosun 0.002>0.00145 Yani 1450 ppm lik bir maçundan kullanım miktarının az olmasından kaynaklı(1gr) daha az flor almış olursun
@abdestliliberal875
@abdestliliberal875 5 месяцев назад
@@1008tantan Şu eğer 11 ppm ise Günde 2 litre su içen biri 2000/1000000x11=0.22 flor alır bu da maçundan alınan florun 15 katından fazla yapar
@mustafaakn8365
@mustafaakn8365 Год назад
Hocam Kalay florürün Sodyum florürden daha iyi olduğu söyleniyor. Sizce doğru mudur bu?
@buraksuskun311
@buraksuskun311 4 года назад
Güzel yayın olmuş, hocamıza teşekkür ederiz. Maalesef çok fazla hurafe dönüyor, özellikle sağlık konusunda uzman olmayan kişiler nasıl atıp tutuyor hayret ediyorum. Ben diş hekimime macun seçimini danıştığımda verdiği tavsiyeden bahsetmek istiyorum. Marketlerde satılan herkesin bildiği markaların arasında anlamlı bir farklılık olmadığından bahsetmişti. Her birinin içinde tabiki farklı maddeler var flor gibi belli başlıları ortak olsa da. Kanıta dayalı henüz bunların zararlı olduğu bir çalışma yokmuş, fakat kendisi sürekli aynı diş macununu kullanmaktansa arada bir farklı ürün seçmenin o macunlardaki maddelere kronik maruziyetinin daha az olmasından dolayı önermişti. Mantıklı geldi paylaşmak istedim.
@DrVesta
@DrVesta 4 года назад
Çok teşekkürler.
@coskunkir6582
@coskunkir6582 Год назад
Hocam bakterilerin asit üretmesini engellemek için size tavsiyem doğal propolisi denemenizi öneririm.
@abdestliliberal875
@abdestliliberal875 5 месяцев назад
Hmm hiçbir işe yaramaz
@ibrahimethemadguzel9711
@ibrahimethemadguzel9711 2 года назад
Hocam Flor jelini hastaya reçete verdiğimizde ne kadar entervallerle uygulamalı ? Teşekkür ederim
@ic_ses
@ic_ses 3 года назад
Hocam sizden önce Azra Kohen'i tanıdığım için özür dilerim; nerdeyse diş macunu kullanmayı bırakacaktım.
@akay5440
@akay5440 Год назад
Hocamıza teşekkürler ama ana dilimizde kitabı halkına daha yararlı olur diye düşünüyorum bu kadar bilgi kirliliği içinde çok aydınlatıcı oldu
@ozlemaslan8398
@ozlemaslan8398 4 года назад
Konu harika. Tesekkurler. Ama bir sorum var. Mesela disi çürük birinin kasigi ile baskasi yerse dis curugu bulasir mi?
@betibeti8809
@betibeti8809 4 года назад
Evet mikroorganizmalar bir ağızdan bir ağıza kaşık bardak vs gibi ağız içine temas eden objeler ile taşınır. Direkt çürük diyemesek de çürüğe sebep olan bakteriler taşınıyor, bu yüzden özellikle anneler bebeklerine kendi kaşığı ile bir şeyler yedirmemelidir ☝🏻
@alieyupoglu1639
@alieyupoglu1639 3 года назад
Hocam öncelikle video için teşekkürler, benim bir sorum olacak. Mesela ders notlarımda duraphat verniğin 22.600 ppm olduğu söyleniyor. O zaman bu ppm değeri 5 mg/kg olan toksik değerin üzerinde kalmıyor mu? Yoksa topikal ürünün sisteme geçişi çok düşük oranlarda olduğu için sistemik ppm değeri düşüyor mu? Yani uygulanan topikal ürünler ne oranda sisteme geçiyor? Konudan biraz alakasız oldu ama cevaplarsanız sevinirim.
@alieyupoglu1639
@alieyupoglu1639 3 года назад
@@eceeden7022 Hocam, kapsamlı cevabınız için çok teşekkür ederim
@d6509
@d6509 4 года назад
Bize fakültede öğretilen “çürük bulaşıcı bir hastalıktır “ değişti mi o zmn ? Şayet bakteriler çürüğe neden oluyorsa nasıl oluyor da bulaşıcı değil .. lütfen Ece hoca bunu cevaplasın
@eceeden7022
@eceeden7022 3 года назад
Merhaba, Evet kalp hastalıkları ve diyabet gibi diş çürüğü de bugün bulaşıcı olmayan ve önlenebilir bir hastalık olarak tanımlanıyor. FDİ-İstanbul kongresinde bu konuda yayınlanan deklarasyona aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz. www.fdiworlddental.org/what-we-do/advocacy/declarations/istanbul-declaration
@EVRİMVARDIR-z8r
@EVRİMVARDIR-z8r 11 месяцев назад
@@eceeden7022 Öncelikle emayenin yapısını bilmelisiniz. Hidroksiapatit (kristalin kalsiyum fosfat) ve diğer mineralleri içerir, anorganik kısmı %96, geri kalanı su ve organik maddedir. Ve diş çürümesi hakkında: Bu bulaşıcı bir hastalıktır. Bakteriler diş plağı içinde çoğalır, organik asitler üretirler, bu da karbonhidratlar, özellikle şeker yenildiğinde olur. Yeterli asit üretildiğinde ve pH 5,5'in altına düştüğünde asit hidroksiapatiti çözer. Bu süreç demineralizasyon olarak bilinir. Florür iyonları plak sıvısında çözünmüş hidroksiapatit ile birlikte sunulduğunda ve pH 4,5'tan yüksek olduğunda mine yüzeyinde florapatit oluşur. Hidroksiapatitten bile asitlere daha dayanıklıdır.
@melikeby.759
@melikeby.759 3 года назад
1.5 yaş süt çürüğü için organik diş macunu kullanıyoruz (jack n jill), Ece hanımın makalesinde bu marka yer almamış, her organik diş macunu çürüğe sebep oluyor diyebilir miyiz? Tamam biz organik kullanmayalım ama bebekler için ne kullanmak gerekir? Diş doktoru bu macunu kullanabilirsin dedi fakat çürükler artarak devam ediyor. Direkt marka öneremeseniz de yönlendirme yaparsanız çok sevinirim. Tooth mousse da kullanıyoruz 2 aydır, işe yaramıyor. @drvesta
@tugbanihalavc1341
@tugbanihalavc1341 2 года назад
En iyi diş macunu ödülü verilen, aloe vera içerikli ve florsüz bir diş macunu önerebilirim. Bebeklerde de gönül rahatlığıyla kullanılabilir. Hala ihtiyacanız var mı bilmiyorum, hoş diş fırçalayan herkesingönül rahatlığıyla kullanabileceği muhteşem bir macun. Forever Bright Toothgel
@coskunkir6582
@coskunkir6582 Год назад
Bu bilimsel kitapları hangi ilaç kartelleri finanse etmiş
@alfred8804
@alfred8804 Год назад
Ya siz komedisiniz cidden canan karatay hocaya mı inanmayı tercih edersiniz yoksa bilime dayalı videodaki sahışlara mı işin özü canan hocanın bu verdiği bilgiler yüzünden en az 90 tane soruşturma veya süren davaları var açın gözünü yıkıcı eleştiri yaptığımı düşünmüyorum saygılar
@S.Ak5516
@S.Ak5516 2 года назад
Pedodontist florur uygulamasi onerdi ama farkli gorusler var. Simdi ne yapacagim? Kaygilarim artti.
@kelebekgibiucanarigibisokanzi
@kelebekgibiucanarigibisokanzi 3 года назад
başlık müq
@user-ug9kd2yu1q
@user-ug9kd2yu1q Год назад
Ececim merhaba dişçi misiniz 😅
@seo-uzmani
@seo-uzmani 2 года назад
iyi de başlıkla içeriğin alakası yok. pedadontoloji zeka geriliğinin sebepleriyle uğraşan bir dal değilki. bu konuyu neden bir psikiyatrist ya da nörolog ile konuşmadınız?
@Xyz-vv5yf
@Xyz-vv5yf 4 месяца назад
Masal anlatıyorsunuz. İnanmıyoruz size.
@Atabegn
@Atabegn 3 года назад
Dünyada florür den başka remineralizasyon yapan organik bileşik yok mu ? Casein 'in remineralizasyon oranı %11 iken florürün remineralizasyon oranı %6.5. Tir
@Atabegn
@Atabegn 3 года назад
Casein ( CPP-ACP)
@canerdayanc
@canerdayanc 3 года назад
flor kalsiyum ile bileşik oluşturarak remineralizasyon sağlıyor, kazein sağlamaz.
@Atabegn
@Atabegn 3 года назад
@@canerdayancFlorür içermeyen sadece CPP-ACP içeren diş macunu var zaten tekelde GC tooth mousse tek bir marka var oda 75 ml 350 tl tabiri caizse gavur götürüyor
@EVRİMVARDIR-z8r
@EVRİMVARDIR-z8r 11 месяцев назад
@@Atabegn Artıları: • Florür bileşikleri diş çürümesini azaltmada etkilidir. Özellikle dişlerini florürlü diş macunuyla düzenli olarak fırçalayamayan, durumu daha az olan çocukların çocuklarında. Eksileri: • Çok fazla florür renk bozulmasına ve diş minesinde hasara neden olabilir. Bir kez hasar gördüğünde bakteriler içeri girebilir ve daha fazla zarara neden olabilir. • Florür bileşikleri kemikleri zayıflatarak özellikle yaşlılarda kırıkların daha sık görülmesine neden olur. • Florür bileşikleri yüksek tansiyona neden olabilir. • Florür bileşikleri sivilceye neden olabilir. • Florür bileşikleri nörolojik rahatsızlıklara neden olabilir (Suyunda yüksek düzeyde florür bulunan Hartlepool, İngiltere'nin geri kalanına kıyasla 11,5 puan daha yüksek demans oranına sahiptir) Her şeyi hesaba katarsak, herkesi florür bileşiklerini tüketmeye zorlamak bana göre istenmeyen bir durum. Çocuklara takviyenin faydasını görebiliyorum. Muhtemelen bunu çocuklara bedava verilen diş macunlarından alabilirler. Yetişkinler muhtemelen florür ilavesinden fayda sağlamaz ancak zarar görürler. Ters ozmoz su filtresi kullanarak içme suyundaki florür bileşiklerini ve diğer pislikleri, klorin, böcek ilaçları, ağır metaller, kir, bakteri ve virüsleri giderebilirsiniz. Kalsiyum ve magnezyum gibi sağlıklı bileşikleri de ortadan kaldıracaktır ancak bunlar, hat içi alkali su filtre kiti kullanılarak tekrar eklenebilir.
@008MEKE_TV
@008MEKE_TV 3 года назад
Benim ağzımı açtırmayın asabımı bozmayın ben sizin tasmanızın ve ipinizin kimde olduğunu çok iyi biliyorum bir konuşursam türkiye dahil hiçbir ülkede sizi barındırmazlar
@sinsysin
@sinsysin 3 года назад
ee konuş o zaman :D
@008MEKE_TV
@008MEKE_TV 3 года назад
@@sinsysin sen işine baksana
@008MEKE_TV
@008MEKE_TV 3 года назад
@@sinsysin sen ortada dönen dümeni biliyonmu ha??
@008MEKE_TV
@008MEKE_TV 3 года назад
@@sinsysin bu bilmemne çocuklarının eline üliminati üç. Beş kuruş verip türkiyeyi zehirliyor
@008MEKE_TV
@008MEKE_TV 3 года назад
@@sinsysin sonra dört bir yandan topa tutulduklarınında kendilerini bôyle bir iki video ile savunuyorlar
Далее
Yurt Dışında Diş Hekimi Olmak: Almanya
14:23
Просмотров 37 тыс.
Музыкальные пародии
00:28
Просмотров 19 тыс.
I Took a LUNCHBAR OFF A Poster 🤯 #shorts
00:17
Просмотров 1,6 млн
Alanında iş bulamayanlar: Diş hekimi
8:50
Просмотров 406 тыс.
TIP ÖĞRENCİLERİNE ACIMIYORUM! | Nureddin Yıldız
11:19
Ruhun Yuvası: Epifiz Bezi(René Descartes)
9:47
Просмотров 21 тыс.
Музыкальные пародии
00:28
Просмотров 19 тыс.