Тёмный

From Xenophanes to Nietzsche: The Death and Transformation of God | History of Philosophy 5 

Pelin Dilara Çolak
Подписаться 525 тыс.
Просмотров 300 тыс.
50% 1

In this video, we will discuss mythology, theism, imagination (hence Immanuel Kant), Nietzsche, and Foucault, starting from the criticism and understanding of gods by the ancient Greek philosopher Xenophanes. First of all, it is important to note that none of these is a direct quotation from a source that linked all these together. Instead, these are connections I have established between thoughts that emerged at different times, in other words, my personal interpretations. It's worth keeping that in mind. It's going to be a long conversation, let's get started.
Reference texts:
Walter Kranz - Ancient Philosophy
Ernst von Aster - Philosophy of Antiquity and the Middle Ages
Immanuel Kant - Critique of Pure Reason
Friedrich Nietzsche - The Gay Science
Nietzsche - Thus Spoke Zarathustra
Friedrich Nietzsche - Philosophy in the Tragic Age of the Greeks
Jeremy Bentham - Panopticon
Michel Foucault - Discipline & Punish: The Birth of the Prison
George Orwell - 1984
Azra Erhat - Mitoloji Sözlüğü
Ahmet Arslan - Antikçağ Felsefe Tarihi 1

Опубликовано:

 

9 сен 2024

Поделиться:

Ссылка:

Скачать:

Готовим ссылку...

Добавить в:

Мой плейлист
Посмотреть позже
Комментарии : 1,1 тыс.   
@enginduzu
@enginduzu 3 года назад
Bu nasıl bir video, bu nasıl bir anlatım?!?! Yüzlerce cilt kitap okuyarak yapamayacağımız beyin cimnastiğini, yarım saatlik bir videoda bize yaptırdı. Bence bu kanal, tüm RU-vid evreni içinde, Türkçe dilinde yayın yapan en kaliteli kanal olabilir. Dilara hanıma buradan saygılar sunuyor, şapka çıkartıyor, önümü ilikliyor ve sessizce dinlemeye devam ediyorum.
@nihalbankoglu7787
@nihalbankoglu7787 2 года назад
Dilara seni keşfetmekten büyük mutluluk duyuyorum. Her gün mutlaka en az iki videoyu sıralı sekilde izleyerek tamamlamayı hedefliyorum. Olağanüstü başarılı bir anlatım. İçtenlığjn, konuları hiç yormadan birbiyle bağlaman ve birikimin çok etkileyici. Teşekkürler🙏
@veysisitilci7697
@veysisitilci7697 2 года назад
72 yaşında biri olarak Dilara’nın paylaştığı tüm videolar”Baş ucu video”lardır,tıpkı baş ucu Kitaplar gibi.
@aozturk01
@aozturk01 3 месяца назад
Merhaba Dilara Hanım, Felsefe videolarınızla yeni karşılaştım ve zevkle seri olarak izlemeye başladım. Bir çok bilgiyi derleyerek bütüncül ve anlaşılır bir dille aktarmanız çok faydalı ve gerçekten emek isteyen bir çalışma. Öncelikle emekleriniz için teşekkür etmek istiyorum. Bu videonuzla ilgili şöyle bir yorum yapma ihtiyacı hissettim umarım benim bu konuya yaklaşımım da sizin için faydalı olur. Bir insanın "Allah herşeyi görüyor" inancıyla iyilik yapması veya kötülük yapmaması "ticaret" şeklinde düşünülemez bence; çünkü o kişi gerçekte Allah'ı, onun vereceği ödülü veya cezayı görmüş ve kavramış değildir. Eğer Allah, kensini, vereceği ödülü ve cezayı gösterseydi ve davranışlarından dolayı ödül ve ceza alan insanları diğer insanlara aşikar kılsaydı o zaman sizin dediğiniz gibi, Allah için iyilik yapmayı "ticaret" olarak tanımlayabilirdik. Halbuki insanlar iyilik yapmakta veya kötülük yapmakta özgür iradeye sahiplerdir. Bu da gayri ahlaki olarak algılanacak bir ticaretten söz edilemiyeceğini göstermekte diye düşünüyorum. Nitekim bir çok inanan inancında samimi olduğu halde kendi inancına göre kötü olan davranışları yapabilmekte veya iyi olan davranışları yapmayabilmekte. Dediğiniz "ticaret" kişilerin, hayatta doğrudan fayda gördüğü veya zarar görmekten çekindiği diğer insanlar (ister buna devlet deyin, ister kabile, ister çevre) için iyilik yapması veya kötülükten uzak durması değil midir? Tabii bir de neyin "iyilik" neyin "kötülük" olduğunu nasıl belirleyeceğimiz konusu var, o konuya burada girmeyeyim. :) Çalışmalarınızda başarılar dilerim. İyi günler.
@hepokusam6734
@hepokusam6734 4 года назад
Anlatımlarınız bir su gibi...Felsefe gibi zor bir alanda hemen herkesin anlayabileceği videolar hazırlamak ise ayrı bir meziyet...Bu videolarla üniversite ortamında dahi gerçekleşiremeyeceğiniz bir toplumsal hizmeti yerine getiriyorsunuz...Yeni videolarınızı dört gözle bekliyor, teşekkürlerimi sunuyorum...
@aliosmanakar5291
@aliosmanakar5291 4 года назад
Tebrikler Hanımefendi.
@eceb.
@eceb. 4 года назад
Sizinle gurur duyuyorum. “Güzel ülkemin güzel insanı “ sıfatını sonuna kadar hak eden az kişiden birisiniz. :)
@hasimdel
@hasimdel 4 года назад
Ceza korkusu ile günahtan kaçınmanın erdem olarak düşünülmesinin yanlış olduğunu ve hatta düpedüz ticaret olduğunu söylemeniz, çok fazlasıyla hoştu. Bunu ve diğer her şeyi herkesin anlayabileceği şekilde ifade edebilme yeteneğiniz görülüyor. Çok teşekkür ederim. Lütfen yaptığınız şeyi yapmaya devam edin.
@nurullahgok7489
@nurullahgok7489 2 года назад
İnsanın tüm eylemleri bir şeyler elde etmek içindir. Yani ticarettir. Bu ticaretin karşılığı maddi veya manevi olabilir. Günah ve helal olan şeyleri belirleyen ALLAH ; kendi yaratığı varlık olan insanı ,insanın kendisinden daha çok bildiği için ceza ve ödül esasına dayalı dünya hayatını yaratmıştır. Temelde insanın bir fıtratı olduğunu kabullenmek olayı basitleştirir. Çıkarcılık yani bir şeylerin yapılmasından sonra bir şeyler elde etme(maddi-manevi) isteği insan fıtratının bir gereğidir.
@AttilaAltay
@AttilaAltay 2 года назад
@@nurullahgok7489 başkalarının hakkına hukukuna saygı gösterip, bunu ihlal etmekten kaçınmanın rasyonel bir dayanağı da olabilir. Bahsedeceğim şey yine çıkarcılıkla ilişkilidir fakat en azından dinlerin aşıladığı cezalandırılma korkusuna dayanmıyor ve böyle bir korkuya dayanmadığı için benim için daha güvenilir bir dayanaktır ve kişiyi benim gözümde daha güvenilir kılar. Bahsetmek istediğim şey, bireylerin akıl yoluyla toplum olarak huzur içinde yaşamanın birbirimizin hakkına hukukuna riayetin gerekli olduğunu anlamaları. Burada bireyler yine kendi lehlerine olan bir sonucu (asgari huzuru sunan, kaostan uzak bir toplumu) elde etmek için, yine çıkarcı bir biçimde birbirlerinin alanlarına saygıyla yaklaşırlar. Cezalandırılmaktan korkarak bir şeyleri yapmaktan kaçınmak, kaçınılan davranışlarla ilgili içselleştirilmiş herhangi bir ilkeye sahip olmamak ilkeldir. Günümüzde köpekleri eğitirken bile bu yöntemleri kullanmaktan kaçınıyorlar
@sevimsar6427
@sevimsar6427 2 года назад
Ayşin
@sevimsar6427
@sevimsar6427 2 года назад
Ö1 saat sonra silinmelerini engellemek için kopyalanan metin parçalarını sabitleyin
@fredericfrancoischopin6971
@fredericfrancoischopin6971 Год назад
@@nurullahgok7489 Bu insanlığı indirgemektir öyleyse. Pavlovun köpeği gibi mekanizmaya varılıyor. Benim uyarıcım sevap veya rızık ödülüm-koşulum ahiretse benim yaratımım yani diğer semavi dinlerin "yücelttiği" insanlık için bu mekanizma bu kadar basitse bu durumda bilincin bir anlamı yok öyleyse, dediğiniz basitçe bilinçsiz ve otomatik bir tepkiye temellendirilmiş ahlak sistemine dayanıyor. Ki Yanılmıyorsam sevabın allah için yapılması gerektiği söylenen öğretilere bakarsak dediğinizle gayet çelişen bir durum bu. Sizin dediğiniz kasıtlı bir ticari, otomatik bir psikoloji deneyi ama semavi dinlerde öğretiler tanrı için, tanrıya yakışacak şekilde, ahlakın tanrısal bir boyutta önem taşıdığına terstir bu. Kısacası tanrı eğer insanlığı bunun için yaratıp bir bilinç verseydi, insanlık yerine köpeklere de bilinç verip bunu uygulatabilirdi.
@emreustunyer
@emreustunyer 4 года назад
Lütfen Nietzsche hakkında daha fazla konuşulsun. Onun hakkında her konuşulduğunda tüylerim diken diken oluyor ve zihnim ayrı bir evrim sürecine giriyor. Hücrelerim yerinde duramıyor resmen ve bu aydınlık karşısında çıldırıyorum.
@friedrichnietzsche9375
@friedrichnietzsche9375 3 года назад
@Selim Koç bu bir hastalikdir, sen anlamazsin
@cengizkaraduman2838
@cengizkaraduman2838 3 года назад
@@friedrichnietzsche9375 aha Nietzsche en sevdiğim filozof sen ve Aristoteles ikinizi seviyorum
@burakgul566
@burakgul566 2 года назад
Bende çok seviyorum
@moroRomantico
@moroRomantico 2 года назад
Herşeyin bokunu çıkarmakta üzerinize yok 💩 sevginizin de nefreyinizin de bir ölçüsü olsun insanca!
@emreustunyer
@emreustunyer 2 года назад
@@moroRomantico Bir başkasının özgürlüğünü kısıtlamadığım sürece bu "sevmek" davranışının sizi rahatsız ediyor oluşu ne yazık ki beni çok da ilgilendirmiyor. Bir başkası için "aşırı olan" derece, öbür kişi için dengede olabiliyor. Bu farkındalık ne kadar sizinle birlikte olursa, "başka" insanların da hisleri o kadar az miktarda sizi rahatsız edecektir ve bu tarz hisleri daha az oranda tehdit unsuru gibi algılayacaksınızdır🙏🏻
@hilalrkus
@hilalrkus 4 года назад
Bilgi nasıl birikir böyle de anlatılır dakikalarca? Gerçekten çok başarılısınız. Konuşma şekliniz,sadeliğiniz çok güzel. Başarılarınızın devamını dilerim.
@omerfarukylmaz6694
@omerfarukylmaz6694 5 лет назад
Çok güzel bir video.Felsefe bölümlerinde keşke sizin gibi akademisyenler olsa
@dilek7323
@dilek7323 3 года назад
Nasıl Pavarotti operayı insanlara sevdirdiyse siz de Felsefeyi sevdireceksiniz. lütfen üretmeye devam edin.yolunuz zaten açık, anlatımız harika.
@humeyrazerdeci9910
@humeyrazerdeci9910 4 года назад
Felsefe lisansı tamamlamış biri olarak söylüyorum ki Kant gibi derin ve yoğun bir filozofun önemli noktalarını bu kadar net ve kosa anlatabilmene hayran oldum👏🏻felsefeyle yeni yeni ilgilenmeye başlayanlar bence videoyu bir ön okuma yapıp izlerlerse harika olur her şey zihinlerinde yerli yerine oturur
@mustafakaratas9300
@mustafakaratas9300 5 лет назад
Hocam bu felsefe dersleriniz ki ben ders diyorum bana çok faydası oluyor. Sizin gibi insanlar toplumda değer görmeli
@Anonim.felsefeci
@Anonim.felsefeci 5 лет назад
Annemle sarma sararken yarım saat boyunca doya doya dinledik :) vaktimizi ancak bu kadar verimli kullanabilirdik
@kenannyavuz
@kenannyavuz 4 года назад
🤣🤣🤣
@HomelessHighway
@HomelessHighway 4 года назад
Sarma sararken filozofi!?! Şahane 😎
@lovisa7757
@lovisa7757 4 года назад
anca müge anlı izliyoruz beraber
@Ramazom
@Ramazom 3 года назад
carsafa sarmayin sarma sararken..
@lamia1956
@lamia1956 3 года назад
@@lovisa7757 veya esra erol 😔
@HayatiAkbulut
@HayatiAkbulut 4 года назад
vay be arkadaş ne videoydu. dayak yemişe döndüm. özellikle konuşurken kelime seçmesi çok iyi. sanki sohbet etmiyormuş da önceden hazırlanmış bir metni okuyormuş gibi.
@bestetanriyakul
@bestetanriyakul 4 года назад
Sizi izlerken, gerçek anlamıyla tarihin içerisinde buluyorum kendimi. Düşünceleri sadece aktarmıyorsunuz, yorumlarıyla sunuyorsunuz, böylelikle ezber olmaktan çıkıyor. Öğretilerin en derinlerine inerek onları içsel süzgecimizden geçirmek de en çok ihtiyacımız olan şey bence. Çok teşekkür ederiz.
@gizemhayali9560
@gizemhayali9560 5 лет назад
Ah itiraf etmeli izlerken zihnim yoruldu :) Amacını gerçekleştirdiğini söylemeliyim sahiden üzerine düşündürücü ve ufuk açıcı bir anlatım oldu. Teşekkürler
@Ibrahim-zm9nk
@Ibrahim-zm9nk 4 года назад
felsefe üzerine okumayı seviyorum ve okumayı sevdiğim şeyi çayını alıp izleyip dinleyebilmek gerçekten güzel..
@lucemadedavetiyehediyelik2793
@lucemadedavetiyehediyelik2793 5 лет назад
Akıcı ve düzgün türkçeniz için izliyorum , verdiğiniz bilgiler için de sonsuz teşekkürler .
@hasretarslan3960
@hasretarslan3960 4 года назад
“Algısız kavramlar boş, kavramsız algılar kördür.” Kant Açılan yeni ufuklar için sonsuz teşekkürler.
@omerfarukcan7022
@omerfarukcan7022 5 лет назад
RU-vid platformunda felsefeyle alakalı pek çok video seyrettim. Bu video seyrettiklerim arasındaki en bilgilendirici ve aydınlatıcı olanlarından bir tanesiydi. Emekleriniz için teşekkür ederim.
@kadriyesahin3671
@kadriyesahin3671 3 года назад
Maşaallah bu kadar genç bir yaşta böyle geniş çerçeveli anlatmanızı tebrik ederim.Ünüversitelerde bile böyle anlatım bulmak çok zor.Bizim ilayiyatta olmanızı çooook isterdim. Yaptığın işi severek yapmak böyle bir şey olsa gerek. Anlattığın şeyle bütünleşmek ve karşındaki kişiyi etkilemek.
@serpilocak7528
@serpilocak7528 5 лет назад
Sizi tesadüfen tanıdım,günboyu videolarinizi izledim..Tarihçi olarak felsefeden uzak kalmak olası değıl dolayısıyla yaptığınız ya da yapmaya çalıştığınız şey benim için çok değerli.. Başarılar..
@beyzanur2077
@beyzanur2077 5 лет назад
Arkadaşlarımla yaptığım fikri sorgulamaların içinde gibi hissettim kendimi. Öyle samimisin. 🌹
@Nikola.Tesla369
@Nikola.Tesla369 5 лет назад
Ohh yarım saat, doya doya izleriz artık.
@sinemyakut289
@sinemyakut289 5 лет назад
Dilozof Sizin uzun videolarınızı seviyoruz. Tane tane ve çok keyifli anlattıgın için hoşumuza gidiyor
@aydangelensesler
@aydangelensesler 5 лет назад
İzlediğim her videonun altında sizin yorumunuzu görüyorum...
@tibetzen1631
@tibetzen1631 4 года назад
@@pelindilaracolak Hic olur mu! Calısırken videonuz acik kulakligim kafamda, kulağım Siz de.San ki calısırken de hipnoz oluyorum 😊 iyi ki varsinız 🎓
@bankerlhan3029
@bankerlhan3029 4 года назад
bazen çok hızlı bir şekilde konuşuyorsunuz bir söylediğinizi düşünürken önündekini kaçırıyorum biraz daha yavaş anlatsanız teşekkürle 😀
@Thestuntmanteam
@Thestuntmanteam 4 года назад
Her video"nun yorumlarında seni görmem :)
@gizemarkan6791
@gizemarkan6791 5 лет назад
harikasın dilara. yaptığın iş çok değerli :) 🌷❤
@gizemkarabyk452
@gizemkarabyk452 2 года назад
Gerçekten mükemmel anlatmışsınız. Bahsettiğiniz birkaç alıntıyı sözde kalmaması için buraya yazmak istiyorum unutmayıp tekrar tekrar görmek ve hatırlamak için. "Deneyimlemediğim yani aklıma sunulmayan bir şeyi düşünemem, öyleyse düşündüğüm her şey deneyimlediklerimdir." "Varlık = Düşünce = Dil" -> "Düşünebildiğim her şey vardır, var olan her şeyi düşünebilirim. Düşünebildiğim ve var olan her şeyi dile getirebilirim." "Soyut bir şey hep somuttur, çünkü kavramsal olarak soyut her daim somut bir şeyin soyutudur." "Özetle insan tanrıyı kendi dünya deneyimleriyle düşünmek zorundadır, çünkü başka bir şey olmanın ne demek olduğunu bilmiyoruz." Bu yüzden tanrıyı da deneyimlediğimiz şeyler ile hayal etmeye çalışıyoruz ve somutlaştırıyoruz. Nietzsche'ye göre Hristiyanlık emir vericidir, buyurucudur ve Hristiyanlık köle ahlakını ve sürü psikolojisini savunur. Yaşamı yadsıyan bi öğretidir. Düşünmeyi değil, buyurulanı düşünmeden yapmayı öğütlediği için dini ticarileştirir. Yani tanrıdan bir alacak verecek meselesi haline gelen bir dinden bahsediyoruz. İşte bu yüzden Nietzsche, aslında tanrının kendisinin değil, günümüz tanrı kavrayışının, yani tanrıyı anlama anlayışımızın öldüğünü savunuyor.
@emmab.2146
@emmab.2146 5 лет назад
17:35 Şu Immanuel Kant'a geçmeden önce bize; nasıl böylesi güzel, akıcı ve tane tane konuşuluru anlatsan :) Güzel çalışmalarının devamını bekliyoruz. Yüreğine emeğine ve gözlüğünün çerçevesine sağlık. Mutlu günler ey güzen insan!
@epiktetos805
@epiktetos805 5 лет назад
Dilara hanım videolarınıza bir tesadüf eseri rastladım. Alanın de Butto'nun " FELSEFENİN TESELLİSİ " isimli eserini okuduktan sonra Felsefenin ne olduğunu idrak ettim ve felsefe okumaya başladım. Yaşamı ve insanı sorgulayan , eleştiren, ahlakı, toplumsal değer yargılarını sorgulayan ilkçağdan bugüne İnsanı ve yaşamın değerlerini , farklarını irdeleyen müthiş insanoğlunu müthiş ufuklara, değerler denizine götüren, iyiyi, değerliyi, önemliyi anlamamıza yeni pencereler açan bir düşünce tarzı olarak felsefe tüm okullarda mutlaka verilmeli düşüncesindeyim. Akıcı ve Coşkun üslubunuz, konulara olan müthiş hakimiyetiniz, büyük bir istek, azim ve inançla mesleğinize olan sevgi ve saygınız hemen hissediliyor. Bu nedenle size takdir ve tebriklerimi iletmek isterim. Sağlıcakla kalınız, hoşçakalınız efendim...
@beyzaulker288
@beyzaulker288 5 лет назад
Deneyimlerimdeki bir sürü kavramı düşünürler çerçevesinde daha geniş bir bakış açısına kavuşturduğum bir videoydu açıkcası takip etmek zihin kostiği etkisi yapan ve sonunda elimde kalanın haz olması farkındalığıyla bin minnetle.. Ama ne var ki hala tanrının bir düzende olduğunu varsayarsak bize faydasının ne olduğu konusunda sizin de değindiğiniz gibi bir ticaret algısı ve korku anlayışı olmadan toplumun benzer düzeye neyin getirebileceği ya da benzer insanın sonucta tek tip insanı doğurup doğurmaması ve Nietzsche nin üst insanının aynı tip insanla arasında benzerliğin kurulabilme olasalığında fikrinize ihtiyaç duyuyorum 🙇
@adaletmakar6536
@adaletmakar6536 3 года назад
Süper, Konu seçimi, derleyiş, anlatımdaki akıcılık ve anlaşılırlık muhteşem... tebrik ederim..
@schrodingerinkedisi1170
@schrodingerinkedisi1170 4 года назад
Tıp fakültesi okudum, uzmanlık eğitimi aldım. Şimdi doktora yapmaya hazırlanıyorum. Buları övünme vesilesi olsun diye yazmıyorum. Felsefeye hiç vaktimin kalmamış olduğu için yada geçmişte tüm zamanımı tıp aldığı için biraz hayıflanıyorum. Video serileriniz çok güzel. Felsefe tarihinin girişi biraz daha geniş olabilir miyidi? Sofi'nin Dünyasını okumuştum ama kayboldum onun içinde, sizin anlatımınız çok yerinde.
@veesky8968
@veesky8968 2 года назад
ilk defa tıpçı felsefe diyo
@user-yh7pf4yb6n
@user-yh7pf4yb6n 2 года назад
Cok şanlıyız!!! insanın kendı gibi düşünen insanları dinleyebilmesi çok büyük şans 🍀 Aslında mesele aynı düşünmekte değil ruhumu besliyor sanki karşımdaymişsin gibi ...
@cok.f
@cok.f 4 года назад
Bu videonuzun başında önce gayet dirençli bir muhalefetle dinledim. Videonun ortalarına doğru düşüncelerimde yepyeni pencereler ve bakış açıları eklendi. Muhalefetim sorulara dönüştü. İyiki felsefe var... sıkışıp kaldığımız düşüncelerden bizi özgürleştiriyor ve aklımızın ufkunu genişletiyor. Anlatım biçiminiz ve içeriğiniz için de ayrıca çok teşekkür etmek isterim size..
@mehmetgoksel923
@mehmetgoksel923 Месяц назад
Çok ama çok teşekkürler. En baştan tüm seriye başladım. Ne kadar faydalandığımı anlatamam. Notlar alırken, videoyu nerdeyse 2 saatte bitirebildim. Emeğinize sağlık.
@cerenkok2250
@cerenkok2250 4 года назад
Düşüncelerinize ve düşünmeye aşığım siz konuştukça işte bu diyorum🙏
@celalazot2787
@celalazot2787 5 лет назад
Seni keşfedeli çok olmadı her pazar bir video fikri çok güzel pazar günleri bir seni bir de Game of Thronesi bekliyordum. Dizi bitti sen de geçen pazar videoyu yetişteremedin herhalde kendimi bir boşlukta hissettim. Yeni videonun 30 dakikanın üzerinde görünce çok mutlu oldum. Bizi felsefesiz bırakma merakla kal☺☺
@farukyolcu1993
@farukyolcu1993 5 лет назад
Ksenophanes başlangıçta aşkın bir Tanrı anlayışına sahip bir filozof gibi görünse de videoda da belirttiğin gibi içkin bir Tanrı anlayışını benimsiyor. Hatta onun Tanrı'sı "küre" şeklinde bir Tanrı'dır. Bunu ilk duyduğumda gülümsemiştim. Ksenophanes gibi bir filozoftan küre şeklinde bir Tanrı duymak ilginç gelmişti. Aslında Ksenophanes'in "Tek Tanrıcı" olmadığı birden fazla Tanrının varlığını da kabul ettiği noktası da genelde gözden kaçıyor. Ksenophanes, bir fragmanda şöyle diyor :Tek bir tanrı, *tanrılar* ve insanlar arasında en yücedir; ne biçim ne de düşünce olarak ölümlülere benzer. _(Walter Kranz, Antik Felsefe B23)_. Bu bakımdan Ksenophanes ne monoteist ne teisttir. Hatta maddî bir Tanrı anlayışına sahiptir. Tabi ki M.Ö yaşamış bu filozof hakkında kaynaklarımız çok sınırlı olduğu için onun felsefesini tutarlı bir şekilde tespit etmemiz mümkün değildir. Çünkü bir Antikçağ filozofu hakkında elimize ulaşan farklı fragmanlar bazen çelişebiliyor. Bu durum Ksenophanes'i farklı şekillerde yorumlamaya sebep oluyor. Bu durumun en bariz örneği Müslüman kelamcılardadır. Sözgelimi önemli bir kelamcı ve dinler tarihçisi olan Şehristânî, el-Milel ve'n-Nihal (Dinler ve Mezhepler Tarihi) kitabında Ksenofanes'i "O, bütün sıfatların suretlerinin; akli ve mantıki bütün niteliklerin de yaratıcısıdır. " şeklinde açıklamıştır. _(Şehrisânî, Dinler ve Mezhepler Tarihi, s. 338)_ Hatta Şehristânî'ye göre Aristoteles dışındaki Antikçağ filozoflarına göre âlem yaratılmıştır. Bu sebeple felsefe tarihinde bir filozof hakkında konuşmanın aslında o filozofu yeniden inşa etmek olduğunu düşünüyorum. Zaten felsefe tarihinin tarih olması, bunu gerektirmektedir. Neticede güzel video olmuş, emeğine sağlık!
@farukyolcu1993
@farukyolcu1993 5 лет назад
@Zafer Başar Öncelikle bu güzel yorumun için teşekkür ederim Zafer. Güzel bir bakış açısı açıkçası. Ksenofanes'in ifadelerinin metafor olduğuna ilişkin bir kaynak verebilir misin?
@erkanun
@erkanun 5 лет назад
@Zafer Başar çevresi ve merkezi varsa .... o zamanda parça bütün ilişkisi olur ... ? Mükemmel varlık parça ve bütüne tabii olamaz ... tamdır tamamdır ...
@atakanyuksel9633
@atakanyuksel9633 5 лет назад
@Zafer Başar kürenin her noktası nasıl merkezi olabiliyor ve eğri derken ne demek istediğinizi anlamadım biraz daha açıklar mısınız acaba
@semiihkurt
@semiihkurt 4 года назад
Felsefeyi değerli hale getirdiğiniz için kendi adıma teşekkür ederim, duru ve akıcı bir diliniz var. Toplumda felsefe seven insanlar olarak kaliteli bir yalnızlık yaşıyoruz, ne anlaşılıyor ne de anlaşılmak için şans bulabiliyoruz. Burda sizi dinleyenler gerçekten felsefe sevenler insanlar, felsefeyi sevene anlatmak, buna fırsat bulabilmek çok değerli bu topraklarda. Umarım bir gün hak ettiği değeri bulur felsefe
@mavisiyah6255
@mavisiyah6255 4 года назад
Tüm videolarını zevkle izliyorum ağzına yüreğine sağlık. Felsefeyi ve sanatı sevdiriyorsun .Seçtiğin Konular da anlatma tarzın da ses tonun da muhteşem . 👏👏👏
@aalpaslantr1
@aalpaslantr1 3 года назад
Muhteşem bir sunuş, bir değil birkaç kez dinlemek, her dinleyişte yeni sorular ve ufuklar. Bilgilerin, diline sığmıyor adeta taşıyor. Muhteşemsin.
@ozzzgun
@ozzzgun 5 лет назад
"yorum" yazmak kanalı destekleyen bir eylemmiş. Bu yazıyı o amaçla yazıyorum :) Tüm kaliteli içerikleriniz için teşekkürler.
@sevkiomersevik8313
@sevkiomersevik8313 5 лет назад
RU-vid da felsefe konusunda izlediğim tek kişi sizsiniz. Çok beğendim. Kitapları okumayı sabırsızlanıyorum şimdiden. Zihninize ve kalbinize sağlık. 👏👏👏👏👏❤️❤️❤️❤️❤️
@nurullahcelik8326
@nurullahcelik8326 4 года назад
Ard arda 5 video izleyince yoruldum, uyuyayım da yarın devam ederim. :)
@Yrddoçdraristotales
@Yrddoçdraristotales 5 лет назад
Nietzsche'nin Tanrı öldü söylemini harikulade anlatımınıza bayıldım.Bu söylem üzerinden Nietzsche yargılanırken hiç mi hiç anlaşılmadığını, anlayanların çoğununda yanlış anladıklarını düşünüyorum.Keşke onun çektiği fikir çilesini anlayabilseydik.Akıcı anlatımınız için teşekkürler.
@alig8
@alig8 5 лет назад
Harika bir video olmuş. Akıcı ve anlaşılır bir anlatı var. Videonun yarım saat sürdüğünü farketmedim bile.
@velialtunbay8772
@velialtunbay8772 5 месяцев назад
İnsanı tüm canlı ve cansız varlıklar içinde özel olarak yaratması ve insanın doğaya şekil vermek sadece insana verilmiştir
@gurselyeni5461
@gurselyeni5461 5 лет назад
31:16'dan itibaren söyledikleriniz ayrıca çok hoştu. Keşke okullarımızdaki adı "Felsefe" olan dersleri de kuru kuruya "Felsefe Tarihi" olarak değil de ifade ettiğiniz şekilde işliyor olsak. Zannederim ki Felsefe derslerinin felsefesini tam anlayamamışız. Veya ona uygun hareket etmiyoruz.
@bilimselfelsefe6758
@bilimselfelsefe6758 5 лет назад
@@pelindilaracolak Yeni nesilden umudum var benim, pek karamsar değilim. Seçecek çok kişi olacağını düşünüyorum. Yeter ki içeriği güzel olsun. Bu sene 11. Sınıfların felsefe kitabını biraz incelemiştim. Felsefe, felsefe olmaktan çıkmış, dine dönmüştü. İlk ünite boyunca kötülük problemi işlenmiş ve sadece anlatmakla kamlayıp geri kalanında ona farklı farklı cevaplar verilmiş. Felsefe'nin birinci kuralı zaten sorudur. Felsefe cevap vermez, kişi kendisi bulur. Yeni sistem kitapları çok kötüydü. Yani uzun lafın kısası kanımca kitapların içeriği olması gerektiği gibi olsun da onu seçecek gençlerin olacağından eminim.
@ATIIST
@ATIIST Год назад
Sana literatür ödülü vermek lazım. Bu kadar fevkalade anlatım. Yani böyle düşünse insanlar Türkiye çıkışa geçer ekonomi düzelir. Ama bunun yüzde 10 u bile düşünmüyor insanlar. Çok teşekkür ederim. Bedbaht düşünceler den bize aydınlık düşünceleri aktarıyorsun.
@anlhakanyarc4850
@anlhakanyarc4850 4 года назад
Ben küçükken babaannem, parmağı ile yukarıyı göstererek bana "Allah yukarıda" demişti, ben de yukarı bakıp ampulü gördüm. Bu yüzden ben küçükken Allah'ı ampul zannediyordum. :) Şu an inanmıyorum ama "Allah" denilince aklıma hala ampul gelir. :)
@baranbarut3557
@baranbarut3557 4 года назад
Allah yukarıda demek yanlış olur aslında Allah her yerdedir
@rexturkstayev2506
@rexturkstayev2506 4 года назад
Videonun sonunda belirtildiği gibi ve 1984 ütopyasında belirtilen
@ebutalip1408
@ebutalip1408 4 года назад
Evin tavanı gökyüzünü görmeni engellemiş gözüne perde olmuş o perdeleri yırtmak elınde
@kenannyavuz
@kenannyavuz 4 года назад
Şu anda da Ampul Allahın iktidarının gücünün Türkiyedeki simgesi .-)
@pepee8742
@pepee8742 3 года назад
@@kenannyavuz ironidir umarım
@guldenaydin9918
@guldenaydin9918 3 года назад
🌺. "Bildiğimi dūşūndūğūm şeyleri" tam olarak kavrayamamış olduğumu dūşūndūm... Bir şeyi yeniden gözden geçirmenin gerekliliğini anladım. Felsefe ile yoğurulmuş bir "Felsefeci" kızından, Felsefeyi yeniden taçlandırdığınız için, yūrek dolusu teşekkūrlerle.
@mucahitibrahim
@mucahitibrahim 4 года назад
Allahı küçükken rüyamda gördüm aynen şu şekildeydi : Allah yarım silindirden yapılmış tamamen raflardan ve raflarda kitaplardan dolu bir mekânda karısıyla birlikte görmüştüm , her şey buluttandı . Bense bir rafda kitapların arasında onlara bakıyordum. Onlardan çok küçüktüm ve boylarına ulaşmak için yukarı raflara çıkmıştım .
@sevimsaldrdak8826
@sevimsaldrdak8826 3 месяца назад
İki kere üst üste izledim dinledim anlayamayacağım konuları ve terimleri parantezde açıklaması,konuların bağlamları karşısında saygıyla takdir ediyorum.Çok verimli bir video👏👏Ufkum açılıyor dinlerken dizi sevgili Dilara ❤
@irembendes9915
@irembendes9915 5 лет назад
Kanalında az video olduğu için çook üzülüyorum. Keşke seni her gün izleyebilsek.
@cevikdemirel1045
@cevikdemirel1045 5 лет назад
Hanımefendi, konuşma tarzınız ve ilgilendiğiniz konular çok güzel. Sizden daha sık paylaşım yapmanızı istiyorum. :)
@imciciruhu604
@imciciruhu604 5 лет назад
Hocam 12. sınıftayım. Hedefim Boğaziçi Üni. İnşallah ben de felsefe okuyacağım. Diksiyonunuz çok iyi ve bilginiz çok. Video güzel olmuş. Aklınıza sağlık.
@bilalbulbul7473
@bilalbulbul7473 4 года назад
Vay be benimki de öyle, senin hedefin hala aynı mı
@imciciruhu604
@imciciruhu604 4 года назад
@@bilalbulbul7473 yok be hocam kararımı değiştirdim. yazılım mühendisi olmaya karar verdim. Mezuna kalıp seneye gireceğim. Hem şu virüs de biter belki seneye. Felsefeyi çok seviyorum da iş olanağı yok pek. Yani doktora master yapıp öğretim üyesi olursan ancak güzel yerlere gelirsin. Bu yüzden diğer ilgilendiğim mesleği yani yazılım mühendisliği okumaya karar verdim. Neyse bayramınız kutlu olsun.
@kemalsargul1788
@kemalsargul1788 4 года назад
Teşekkürler Dilozof hanım , Kardeşim hatta Kızım (Manevi anlam da ) . Sakın bu yolun dan dönme , devam et . Gerek konuya hakimiyetin gerekse anlatımın güzel ve eğitici. Bu yollarda yorulmak "Kutsaldır" ... Sevgiler ...
@mknbr0590
@mknbr0590 5 лет назад
Akıcı bir anlatım, kurduğunuz bağlantılar ve açıklamalarınız mükemmel 👍🏻
@safakeraslan9790
@safakeraslan9790 3 года назад
RU-vid sonunda bir işe yarayıp esas istediğimi bana ulaştırdı . Hayatta bana böyle bir eş ulaştırsa keşke . Ben kahve demlesem oturup uzun uzun tartışsak... Şuanki en büyük şansım bu kanal . İyiki bu işe girişmişsin hocam . Eline emeğine sağlık . Bu arada nacizane fikrim gözlükleriniz çok hoş duruyo hem zeki hem de tatlış duruyor :))
@fatoskayaonuk176
@fatoskayaonuk176 5 лет назад
En tatlı pazarlar elbette ki ❤Seninle ❤ başlar. Sen diyorum artık hiç yabancı hissetmiyorum kocamanda öpüyorum 💠🎈🎈☀️⏳⌛🎁🌄
@RanaSirel
@RanaSirel Год назад
daha önce felsefe öğretmenimin bu konuyla ilgili ve deneyimleme ile ilgili konuyu anlatırken kullandığı örnek inanılmaz güzeldi. Sordu bize, 'daha önce hiç görmediğiniz bir renk düşünebilir misiniz' hepimiz boş boş bakakalmıştık. halbuki biliyoruz artık ki renk ışıkla ilgili aslında ultraviole ve infrared dalgalar var. Ama işte senin kendinin deneyimlemesiyle alakalı harika bir örnekti.
@umutaltunal6004
@umutaltunal6004 4 года назад
Dilara abla ya da hocam mı demeliyim ? Şu an 12. sınıftayım ve felsefe okumak istiyorum umarım senin gibi bi akademisyenden üniversitede de ders dinleme fırsatım olur. Saygılar.
@leventahmetalkan9506
@leventahmetalkan9506 Год назад
Ksenefos'u mükemmel anlattınız. Hem BC 600 lere hem bugüne hem başka görüşlere bağlantı kurmak ustaca. Aferin size
@nazlparal8978
@nazlparal8978 5 лет назад
Tam da beklediğim video gelmiş, hem de yarım saat!
@nazlparal8978
@nazlparal8978 5 лет назад
@@pelindilaracolak RU-vid'da uzun videolara çok fazla zaman ayırmam genelde fakat sizin videolarınızın her saniyesi çok değerli, tekrar tekrar izliyorum desem yalan olmaz. Büyük bir eksikliği doldurduğunuzu düşünüyorum. Felsefe, sanat tarihi gibi ilgi çekici fakat bir o kadar da (günlük hayatta hiç maruz kalmadığımızdan dolayı) karmaşık anlaşılamaz görünen konuları ilgi çekici ve anlaşılır kılıyorsunuz. 18 yaşında biri olarak her kelimenizi ilgi ile dinliyorum ve bana ilham kaynağısınız ne kadar hayalim sizin akademik kariyerinizden çok farklı olarak mühendislik olsa da. Cevabınızı almışken söylemek istedim. Sevgiler.
@ebruyyolcu
@ebruyyolcu 8 дней назад
size denk geldiğim için çok mutlu ve şanslı hissediyorum😍
5 лет назад
Kanalınızı yeni keşfettik ve adım adım ilerleyerek bölümlerinizi izliyoruz. Her bölüm bittiğinde "bu bizim favori bölümümüzdü" diye bir döngüye düştük :) Sizin emeğiniz sayesinde muhtemelen okuduğumuz kitapları bir daha gözden geçireceğiz. Türkiye turunda 21. şehrimiz olan Van'dan sevgilerimizle.
@nergiztemir3067
@nergiztemir3067 2 года назад
Yorum yazmanın kolay olmadığı aşikar ama videolarınızı izledikten sonraki heyecanla insan coşkusunu paylaşma ihtiyacı hissediyor. İyiki böyle bir fikir aklınıza gelmiş minnettarım
@hakantutaner500
@hakantutaner500 4 года назад
''Başı boş kaldıkça hemen tapınacağı bir Tanrı bulmak insanoğlunun en büyük kaygısıdır.'' Dostoyevski / Karamazov Kardeşler
@canakgunduz9816
@canakgunduz9816 3 года назад
Teşekkürler. Minik bir katkı: Devletin ideolojik aygıtları insanları izleyen ve kaydeden (fişleyen) aygıtlar değil de daha çok kendi varlığını pekiştirmek için algıları (ideolojileri) yeniden üreten aygıtlar olarak düşünülebilir. Din, aile, milliyetçilik gibi.
@cemo_cemo_
@cemo_cemo_ 5 лет назад
Tek kelimeyle mükemmel. Hani nasıl derler, pırıl pırılsın. Sanki filozof olmak için dünyaya gelmiş gibisin. Yahu 12 bin abone var, yaklaşık 7 bin kişi izlemiş, kardeşlerim beğen tuşuna basmak 1 saniye. Beğenmeden geçmeyin lütfen.
@mehmetsarman6139
@mehmetsarman6139 2 года назад
Anlatı yöntemini en beğendiğim.sunumlarinizdan farklı çağları ortak bir tema üzerinden derinden bağlamaktan bahsediyorum burada çok güzel uygulanmis.
@yavuzkestane9952
@yavuzkestane9952 5 лет назад
Yine bir videonun nasıl bittiğini anlamadık. Elinize ve dilinize sağlık.👏
@guventutma5180
@guventutma5180 2 года назад
@@pelindilaracolak islam konusunda ciddi araştırmalar yapmanızı tavsiye ediyorum. Bir müslüman cennet için Allah'ın istediklerini yapmaz! Bir müslüman bütün erdemlerini onun rızasını kazanmak için yapar. Ve Allah'a inanmanı gerektirecek sonsuz sayıda atomlar ve bu atomlardan oluşan belkide milyarlarca canlı hücre mevcuttur. Daha keşfedemediğimiz canlılar vs. Darvinin evrim teorisini önüme atabilirsiniz ama darvin bile gözün oluşumunu anlayamamıştır. İslam dinin de Allah bir şeye de benzetilmez. Hristiyanlık eleştirilebilir. Pek çok kilise ve okulun lüks içinde olduğu gerçeği, eğitimciler ve vaizlerin maddi başarının mutluluğu garanti etmediklerini söylemezler mi? Peki ya kendileri neden sanki bu görüşe inanmıyorlarmış gibi yaşıyorlar? Aslında uzun uzun yazmak isterdim. Ama dikkate alacağınızdan şüphelerim ve önyargılarım var. O yüzden size pascalın düşünceler kitabını okumanızı tavsiye ederim. İyi çalışmalar.
@burakkarakurum1323
@burakkarakurum1323 3 года назад
Dilara Hanım gerçekten felsefeyi bu kadar anlaşılır kılma çabanızı takdir ediyorum. Teşekkürler.
@galeriaalfombra9074
@galeriaalfombra9074 4 года назад
Tek kelimeyle mükemmel...Adeta bir kimya laboratuvarı izlenimi verirdiniz...💕
@canan6476
@canan6476 4 года назад
Aslında Nietzsche ile ilgili bir şeyler dinlemek için gelmiştim bu videoya ama çok keyifli bir zihin egzersizi yaptım. Yine de özellikle Nietzsche anlatan bir video çok iyi olurdu. Sizin anlatımınızla daha iyi anlıyorum. Teşekkürler.
@cagrisalci63
@cagrisalci63 3 года назад
'' Allah korkusu..." sanırım ilk ciddi sorgulamam buydu. Neden korku, neden sevgi değil? Yanmak, katran içmek, derilerimin yanması... Peki neden. Çok daha kültürlü, çok daha ahlaklı insani anlamda örnek insanlar tanıdım, ve benim inandığım Allah a inanmıyorlardı. Onlar bana o güne kadarki tanıdığım tanrı ahlakının vermediklerini verdiler. Hiçbirini unutmuyorum. Oku, düşün, sorgula. Hepsi var olsun. Siz de var olun.
@anadilini_anlamayanlar_var
@anadilini_anlamayanlar_var 3 года назад
Ya onlar yanlış düşünceler içerisinde idiyseler? Selamlar...
@salvadordalininbyg8833
@salvadordalininbyg8833 3 года назад
Belki de tanrı sana onların verdiklerinden daha çok şey vermişlerdir ama sen görmemişsindir tanrının verdikleri belki de onların verdiklerinden kat ve kat üstündür ama sen onların fikiri farklı diye Öyle fikirler ilk kez duyuyorsun diye böyle söylüyorsun dur
@ezgieftekin4495
@ezgieftekin4495 5 лет назад
2 gün önce tesadüfen kanalınızı keşfettim ve hızla videoları izliyorum. Tam olarak ihtiyacım olan kanal 💜
@Yrddoçdraristotales
@Yrddoçdraristotales 5 лет назад
Farabi,Ravendi,İbni sina'da akıl,vahiy ve Tanri anlayışı ile ilgili video yapar mısınız?
@seko5782
@seko5782 3 года назад
Burada çok güzel bir noktaya değinilmiş dk 5te .Bizler tanrıyı bu dünydan deneyimlediklerimizle açıklamaya veya tanımlamaya çalışıyoruz.Yani tanrıya evrende karşılık gelen objelere benzetme çabamız var. Özellikle İlk çağlardan beri süre gelen ve günümüzde de varolan tanrının Ay'a, güneşe, hayvanlara benzetilmesi durumu ben ''ilkel panteizm anlaşı'' ya da panteizm anlayışının temelleri, olarak yorumluyorum. Felicien Challaye'nin ''Dinler Tarihi '' kitabında totemizim ve animizimden bahsedip dinlerin en ilkeli olarak kabul ederken şu noktaya vurgusu da önem arz ediyor.''Tanrısal nesne insan biçimine girmeden önce hayvan şekline bürünmektedir.İlkel insan için hayvan, insana göre çok daha gizemlidir.''Tanrının gizemli oluşu ya da belirsizliği hayvanlardaki özellikle kayıslanması durumu gibi.
@amigdala6819
@amigdala6819 4 года назад
"2 tanrı vardır, birisi bizim yarattığımız diğeri ise bizi yaratan" P.K. filminde Aamir Khan buna benzer bir cümle kurmuştu.
@suatustel746
@suatustel746 3 года назад
Cogumuz kendi yarattigimiz Tabriya inaniriz
@niyaziyuncu4038
@niyaziyuncu4038 3 года назад
@@suatustel746 İnsanların çoğu şeklinde düzelterek fikrinize katılıyorum...
@suatustel746
@suatustel746 3 года назад
Sayin yuncu:bir olaya, bir Insan ustu guclere, Tanri. Melek. Hayalet gibi unsurlara ispat edemeyecegimiz icin inanmak zorunda kaliriz ama bu durum inandigimiz nesnenin gercek oldugunun delili degildir, anlayis kabileyetimiz sinirli oldugu icin inanc kelimesini kullaniriz, bence bu unsur inandigimiz olaya ve kisiler icin yeterli degildir bunlara peygamberde Tanrida meleklerde dahildir, hayatimda sadece bilgim dairesinde hareket ettim. Bilgilerinize arz olunur
@niyaziyuncu4038
@niyaziyuncu4038 3 года назад
@@suatustel746 İspat edemeyeceğimiz için inanmak zorunda kalırız sözünüze katılmıyorum. İnanmak zorunda değilsiniz. Somut olarak ispatı olmasa da akıl yoluyla Allah'ın varlığına delilim ve ispatım olduğu için Allah'ın varlığına ve birliğine inanıyorum.
@hilmigencer9165
@hilmigencer9165 2 года назад
Bilgiye dayalı çıkarımlarınız çok cesurca. bilişleriniz anlatımınıza ışık saçıyor. Bazen siz söylemeden aynı şeyi düşünmüş oluyorum. O anlarda sözü siz değil ben söylemiş hissediyorum. Aklınıza sağlık.
@emilseyfalov8515
@emilseyfalov8515 4 года назад
Felsefeyi sevdiren Tanriça) cok tewekkurler)
@ErenYanic
@ErenYanic 5 лет назад
Gene çok güzel bir video olmuş elinize sağlık. Bu arada şuna deyinmek istiyorum bildiklerimiz duyusal izlenimlere dayanır dediğimiz noktada sezgilerin bilgiye kaynak olduğuna da inanabilirsiniz tarzında bir şey demiştiniz. Ben bu noktada şunu söylemek istiyorum sezgilerimiz zaten duyusal izlenimlerimizden kaynaklı sezgi dediğimiz yetenek genelde psikologlar da gelişmiş olur onlar falcılık yapmaz zaten insanın oturuşu, kalkışı, konuşma biçimi, yüz ifadesi vb. izlenimlerden doğar iyi psikologlar ya da sezgi yeteneği güçlü olan insanlar bunları iyi okumada ve analiz etmede yüksek doğru oranına sahiptir. Tabi ki sezgilerimiz gene saklı olan bir duyusal izlenimi çözme girişimi olduğu için doğadaki bir çiçek gibi apaçık kesin bir bilgiye götürmez ama dediğim gibi ya doğruya ya da doğruya yakın bir noktaya parmak basmış oluruz. Ben böyle düşünüyorum açıkçası bu noktada zaten şöyle ki alanında çok tanınmış bir psikolog ile sohbet ederken bana sezgilerimizin kendileri için dahi %10 yanılma payı vardır demişti bunu aklımızdan çıkarmamamız gerektiğini eğer ki bir insanla tanıştıktan sonra samimi bulmadıysak muhtemelen iyi niyetli bir insan değildir ama bu yanılma payını göze alarak insanlara şans verilmesi gerektiğinden bahsetmişti. Bu arada sanat tarihi ile ilgililendiğinizi biliyorum belki zaten biliyorsunuzdur ama ben bilmiyorsanız diye söylemek istiyorum DailyArt diye bir kuruluş var aynı isimle uygulaması da var her gün o uygulamada bir tablo ve o tablonun hikayesi paylaşılıyor hoşunuza gideceğini düşünüyorum. İyi günler dilerim.
@betularslan910
@betularslan910 5 лет назад
Çok güzeldi. Olabildiğince objektif bir şekilde anlatmışsınız teşekkürler. Şahsen paganlığa veya semavi dinler dışı Tanrı tasavvurlarına karşı insanların çok önyargılı ve anlayışsız olduklarını düşünüyorum. Çoğu insana çocuksu geliyor. Sizin bu konudaki fikirlerinizi merak ediyorum. Tanım olarak tanrı tapınılan şeydir. Güneşe, yıldızlara veya ineğe tapmak onu semavi dinlerdeki gibi her şeyin yaratıcısı, gözetecisi, ilim sahibi görmesi demek değildir tabi ki. Ama onlara hayranlık duymak ve tapmaktır-yani şükranlarını sunmak, ona vakit ayırmak, saygı duymak-. Aynı şekilde günümüzde insanlar kendilerine öyle demeseler de tanrılar ve tapınaklar kabul etmiyorlar mı? Dini belli ritüelleri olan bir inanç sistemi olarak değil de yaşama biçimi, hayatta en çok önem verilen şey olarak ele alırsak bilim, sanat, müzik, edebiyat da birer dine dönüşmüş olmaz mı modern toplumda? Veya hayranlık duyulan, aynı zamanda gazabından korkulan, Olympos dağında bulutların üzerinde yaşadıkları için ulaşılmaz olan tanrı insanlar günümüzde Egemen güçler diyebileceğimiz patronlar olabilir mi? Çok uzun oldu kusura bakmayın. Kendi çapımda derin düşünmeye çalıştım. 😅
@betularslan910
@betularslan910 5 лет назад
@@celalortayl1728 Bence bu kendi dinlerinin argümanlarını da çok iyi bilmemelerinden kaynaklanıyor. Melekler ve Allah'ın Peygamberleri (3/80) - İsa ve Meryem (5/116) - Din adamları ve diğer insanlar (9/31, 3/64, 16/20-22, 21/99) - Firavun (26/29) - Kişinin kendi hevası (arzu-istekleri ve bunlarla sakatlanmış mantığı) (25/43) - Putlar ve Roma tanrıları (18/15, 6/74, 138) - Samiri buzağısı (20/88-89) gibi ilah edinilen şeylerden bahsediyor. Demek ki başka şeyler de ilah olabiliyor Burada İslam'ın argümanı diğerlerinin ilah olarak tapınılmaya layık olup olmaması
@mahirsagiroglu7139
@mahirsagiroglu7139 4 года назад
Dilara hanım öncelikle videolar için teşekkür ederim.Kızım Felsefe 1. sınıf öğrencisi.Ona videoları izlemesini salık verdim.Eminim dahada sevecektir sizinle beraber.İyi çalışmalar.
@erselcakmak5163
@erselcakmak5163 5 лет назад
Böyle videoların devam etmesini bekliyorum, emeğin için teşekkür ederim...
@kenanoztas6391
@kenanoztas6391 4 года назад
Videolarınıza yeni başladım. Gerçekten çok güzel ve verimli. Bu vidoya ekmemek istediğim ise; - semavi dinlerde TÜM PEYGAMBER lere peygamberlik 40 yaşından sonra gelişmiştir AMA insanlar 40 yaşına gelinceye kadar PEYGAMBERLIĞİ HAK EDECEK ŞEKİLDE ERDEMLİ YAŞAMIŞLARDIR. fakat onlara inanan insanlar ise ; sadece sizinde bahsettiginiz gibi ticaret olarak bakıp cennet karşılığı eylem ve davranışı tersih etmişlerdir. O sebeplerdir ki başarısız olmuşlardır.
@Secular_kurd
@Secular_kurd 5 лет назад
Tane tane cümleler, mest oldum 🤗
@belkidecom564
@belkidecom564 5 лет назад
Önce videoyu izleyip şimdi ne yanlışlar çıkarmışlar , neleri yanlış anlamışlardır vs vs diye düşünüp yorumlara baktım , bide ne göreyim hep aklı başında kaliteli insanlar yorum yapmış 😊 sonra anladım ki antik Yunan’dan kimse takılmıyor buraya 🙏🏻 sevindim 🎈
5 лет назад
Tebrikler Dilara çok özgün bir içerik :)
@egeatl7273
@egeatl7273 5 лет назад
Her bir saniyesi harikaydı ama Nietzsche ve olaylara bakış tarzı bana oldukça eleştirel ve düşünmeye adeta zorlayan bir tarzda geldiği için. Nietzsche ve metaforları kısmında mest oldum... Harikasınız, kanalınızı yeni keşfettim yüklenecek yeni içeriklerde görüşmek dileği ile...
@fil0z0f
@fil0z0f 5 лет назад
konu seçimini takdir ettim, felsefe serisi kesinlikle başarılı bir şekilde ilerliyor. haddime değil ama bir önerim olacak; ilk dakikalar oldukça zorlayıcıydı. şahsen ben zorlandım, belki de dikkatimi veremedim bilmiyorum. ikinci kez izlemem de gerekebilir. ama zorlandım, karıştırdım hatları, sanırım daha fazla okumam lazım. neyse bu öneriyi pas geçelim. ;) anlamamışım caz yapıyorum. :) tanrı öldü ifadesi inançsızlık değil. tek bir cümleyi cımbızla alarak bu adamın felsefesi budur demek korkunç bir hata. metnin bütününe bakmalı. inanç için öz'ü yok edenler öldürdü tanrı'yı. evet biz öldürdük. daha da açık olayım ve tam bu noktada nietzsche ile marx'ı yan yana getirerek anlatmaya çalışayım. "din halkın afyonudur" derken marx; ne "din ortadan kalksın" diyor, ne de muhafazakâr iktidar sahiplerinin komünizme kin kusarak belirttikleri şekliyle: “din elden gidiyeah, bu adam dinimize saydırıya.” anlamına gelmektedir. metnin bütününü görmezden gelip bir cümle de ben çekeyim o zaman. marx aynen şunu söylüyor: "din kalpsiz bir dünyanın kalbidir." ksenophanes üzerine de söylemek istediğim birkaç şey var. tanrılara tapılmasında sorun görmüyor bence, sorun tanrı'nın özünü kaçırmakta. işte nietzsche ile tam örtüştükleri yer burası. abi tanrıya tapacaksan lütfen kendin gibi ahlaksızlaştırdığın bir tanrıdan bahsetme. diyor bu adamcağızlar. peki nedir ahlaksızlaşmış tanrı? orta doğu'ya bakınca görebiliyoruz onu. avrupa'ya bakınca da görebiliyoruz yanlış anlaşılmasın amacım burada kesinlikle islamofobi değil. ben bir panteist olarak, islam dünyasındaki panteistlere ve panenteistlere inanılmaz saygı duyuyorum. ene'l-hakk meselesi özellikle. neyse toparlayacak olursam şöyle ki: ksenophanes'in en büyük başarısı kozmosun oluşmuş olamayacağını savunması; ebedilik, tanrısallık, gerçeklik ve küresellik arasında müthiş bir bağ kurdu. (yunan felsefesi tarihi, w.k.c. guthrie) dilara hanım siz de çok güzel şeylere imza atıyorsunuz, çoğu zaman paylaşımlara yorum atamıyorum ama hep buralardayım. öğrencilerim de hep burada ama aslında burada da değiller. onlar instagram'da şu an, keşfette müthiş montaj videoları izlemekle meşguller. iyi çalışmalar. ;)
@caganyldran6520
@caganyldran6520 3 года назад
Genç bir insanımızın, uzun zaman ihmal edilmişmis sosyal bilimlerin bir önemli alanında böyle bir çalışma yapması ne kadar güzel! Tebrikler
@Nikola.Tesla369
@Nikola.Tesla369 5 лет назад
Gerçekten çok güzel ve faydalı bir video olmuş. Yeni bitirebildim, her zaman ki gibi çok güzel bir video olmuş.
@Nikola.Tesla369
@Nikola.Tesla369 5 лет назад
@@pelindilaracolak Zerdüşt'ün, heraklitos olduğundan emin miyiz ? Kesin olarak ona hitaben yazıldığın kesin bir bilgi mi ?
@Nikola.Tesla369
@Nikola.Tesla369 5 лет назад
@@pelindilaracolak Anladım, bilgilendirdiğiniz için ayrıca teşekkür ederim.
@minimalistya1446
@minimalistya1446 3 года назад
Birinci bölümden itibaren izlemeye başladım. Not alarak ilerliyorum. Bu bölüm ilk dört bölüme nispeten daha dolu doluydu. Takdirle, hayranlıkla izliyorum. 🌿🙏🏻
@niyazikutuk6622
@niyazikutuk6622 5 лет назад
29:00 "Çoğu insan sadece - herşeyi gören/bilen- bir Tanrı'dan korktuğu için kötülük yapmıyor... Bu bana göre yanlış; ticaret mantığı.. Alış-veriş. Oysa ahlakın temeli karşılıklı bir çıkar mantığı olmamalı. Erdemli olan iyi olanı sadece kendisi için yapmak." (İrtifa kaybedip deniz seviyesine indiğiniz yer burası bence.) Ahlakın temeli ne olmalı? Doğru soru, Ahlakın temeli nedir; bu konuda insan davranışları, yönelimleri bize ne söyler? Ahlakın temelinin ne olduğu konusunda en anlamlı iddia şu gibi: Kişisel çıkar! Evet, kişisel çıkar! Senaryo; Ahlakın rasyonalize edilmesi: -Ben evsizlere yardım ederim/ediyorum. *Neden? -Çünkü bu iyi bişey(???) *Hayır, böyle yaparak sen kendini "İyi/huzurlu/mutlu" hissettiğin için yani KENDİN İÇİN, KENDİNİ DÜŞÜNEREK bunu yapıyorsun, zorda olanlara YARDIM EDEN OLMA'nın sana yaşattığı duygu seni mutlu ve huzurlu kıldığı için bunu yapıyorsun. Ahlakı/ahlaklı olma güdüsünü nasıl temellendiriyorsunuz? Senaryo; Ahlakın temellendirilmesi: İyiliğin karşılığı olarak bir "öte dünya ödülü" yoksa; iyi olan da kötü olan da aynı sonu tadacaksa kötüyü, kötü olmaktan ne alıkoyabilir? İyi olanın iyiliği enayilik olmayacak mıdır? Bu kurgunun Tanrısallığı; İyilik ve kötülük potansiyeli ile birlikte yaratılan/varolan insanın, kötülüğü tercih ettiğinde cezalandırılmakla; iyi olmayı tercih ettiğinde ödüllendirilmekle karşılaşacağının söylenmesinde yatıyor. Ahlak Felsefesi bize bu konuda ne söyler?
@fazl773
@fazl773 5 лет назад
Zaten ahlaklı olmak temelinde ilkel içgüdü diyebileceğimiz kişinin çevresine zarar verebilecek duygu, düşünce ve davranışların aslında hem insanın kendisini mutlu ve huzurlu hissedip hem de çevresine faydalı olarak toplumsal, hatta evrensel iyiyi, huzuru getirecek ahlaki şeylere dönüştürülmesi değil midir? Eğer kişi ahlaklı davranışından dolayı kendini mutlu veya huzurlu hissetmeyecek ise sadece ödüllendirilmek için ahlaklı olabilir mi yaşamı boyunca? Evet, din ahlaklı olmayı öğütler ve teşvik eder ama bence tek başına ahlaklı olma dürtüsü olmayan bir insanı ahlaklı yaşamaya/olmaya itemez. İşte, bu yüzden de insan ödüllendirilmek için ahlaklı olamaz. Tanrı ödüllendirmeyi vaat ettiği için ancak zaten ahlaka sahip bir insan bu ahlakından dolayı ödüllendirilmeyi bekler. Video'da söylenildiği gibi, erdemli insan iyiyi kendisi için yapar.
@niyazikutuk6622
@niyazikutuk6622 5 лет назад
@@fazl773 Ahlakın temellendirilmesi tamamen felsefi bir çabadır. Yoksa hiçkimse ahlaklı davranırken "şu sebepten ötürü ahlaklı olmalıyım" diye düşünmez. Ahlaklı olmak, davranmak çoğu kişi için daha rasyonel bir tercihtir. Bu tercihi kültürel ve sosyal kodlara dayanan farklı güdülerle de bilinçaltında içselleştirebilirsin. Ancak bütün bu, ahlakın rasyonalize edilmesine dair açıklamalar, şu soru karşısında çaresiz kalır: İyi olan da kötü olan da aynı sonu tadacaksa; iyi veya kötü olmanın anlamı nedir? (Tekrar sormak zorunda kaldım!) Kötüye, "iyi/ahlaklı olMALISIN; kötülük yapmaMALISIN" hitabındaki "-meli, - malı" ifadeleri bir öte dünya ceza-ödül sistemi olmadan felsefi açıdan temelsiz kalır. Hangi temel arguman ahlaklı olmayı anlamlı kılar? İyilik de kötülük de insan için bir potansiyeldir, yani insanın doğasında vardır. O zaman bu ikisi arasındaki tercih nasıl temellendirilebilir(rasyonalize etmekten bahsetmiyorum!)? Bana göre bu sorunun (şu an için) en makul ve tutarlı yanıtı, ceza-ödül sistemidir. Yani her yapılanın bir karşılığının olacağı düşüncesi. Eğer yapılan hiçbir davranışın (iyi ya da kötü) bir karşılığı olmayacaksa kaçınılmaz istikamet, iyilik ve kötülük kavramlarının anlamsızlaşıp ortadan kalktığı ve hatta hiç var olmadığı 'free zone' olur.
@yagmur9168
@yagmur9168 4 года назад
@@niyazikutuk6622 tamamda ahlakın temeli olmalı mantıklı ol
@thebarbarian493
@thebarbarian493 4 года назад
Endişe etmeyin, hiç karışık değil. gayetle net. Aklınıza, dilinize ve emeğinize sağlık.
@huseyinsari497
@huseyinsari497 3 года назад
"Ezelden gelen, ebede gider" Bediüzzaman
@delidolu7630
@delidolu7630 3 года назад
din kulluklla başlar tanrılığa kadar gider ateizm tanrılıkla başlar kula kulluğa kadar gider
@gamzenamze
@gamzenamze 3 года назад
Bu seriye aslında sondan başlamıştım spinoza'dan sonra. Şimdi en baştan izledim. Bu bölümü izledikten sonra elimde telefon duvara bakıp kendi kendime konuştuğumu fark ettim. Yavaş yavaş anlattıklarını sindirmeye başladım. Sırada diğer videolar var, ve çokça yol.. Sevgiler ufuk açtığın için 🥂
@ugrasdurmus8704
@ugrasdurmus8704 4 года назад
harika bir video!!! bravo.."saf soyutun somuttan bağımsız olarak var olamaması".....
@thebarbarian493
@thebarbarian493 4 года назад
"Var olamaması" mı "dan bağımsız ifade edilememesi" veya "dan bağımsız kavranamaması mı". Ilkini kabul etmek kesin olarak bilemeyeceğimiz bir konuda yargıda bulunmak olur, oysa diğerleri kendi algılarımızın ve bunlara kaynaklık eden duyularımızın sınırlarını kabullenmek olur ki bu gerçeğe daha yakındır.
@sabrimaras7567
@sabrimaras7567 4 года назад
Yeni Kuşak için fazla bilgece bir profil çiziyorsunuz Dila Hanım :) Şaka bir yana anlatım harika,düşünce sistematiği mükemmel,olaylara bakışta ve olaylar arasında köprü oluşturmadaki ustalık kusursuz !!!Alkışlıyorum!!!
@NMuratBAYRAKTAR
@NMuratBAYRAKTAR 5 лет назад
Alakasız ama, Banksy nin " Venice in oil" olayı yine muhteşem değil miydi ya?
@hasanbayboga7481
@hasanbayboga7481 3 года назад
Siz bir dehasınız .çok güzel aynı nakış gibi beyne nüfuz ediyorsunuz nadir kişiliğiniz bir o kadar şahane bu çizgiden öğreti yolundan , sakın ayrılmayın.lutfen.saygilar.🌷💗
@feyyazkaya2575
@feyyazkaya2575 3 года назад
Analojiler enfes. Tarafsızca yapılan yorumlar son derece değerli. Nietszche'nin meşhur sözünü anlayamamıştım ama sağolun sayenizde net bir şekilde algıladım. Katılmadığım fikirleriniz de var elbette ama emeğinize sağlık..
Далее
TANRI NEDEN ÖLDÜ? | Nietzsche Ne Kastediyor?
38:40
Просмотров 330 тыс.
Новый уровень твоей сосиски
00:33
Nietzsche'nin Sokrates'e Çekiçle Dalması
20:12
Просмотров 346 тыс.
Sürüden Ayrıl! Nasıl ÜSTİNSAN Olunur?
21:21
Просмотров 304 тыс.
Konuğum Cengiz Çevik: Stoacılık Kişisel Gelişim mi?
1:01:35