Тёмный

Güneşi Teleskop Olarak Kullanmak | Popular Science Türkiye 

PopularScienceTR
Подписаться 234 тыс.
Просмотров 34 тыс.
50% 1

Gravitasyonel veya kütleçekimsel merceklenme. Bu, sadece bilim kurgu filmlerinde gördüğümüz bir şey gibi görünse de aslında astronomi için hayati bir araç. Ve bu olguyu daha önce hiç kullanmadığımız bir şekilde kullanma olasılığımız olabilir. Çok daha büyük teleskoplar yapmaktansa doğadan yararlanarak elde edebileceğimiz en büyük teleskobu kullanmak. Yani Güneşi… Güneşi ve onun kütleçekim etkisini bir mercek gibi kullanmak. Peki, önce kütleçekimsel merceklenmeyi anlayalıum ve ardından bu heyecan verici olasılığı konuşalım.
Serinin diğer videoları için: bit.ly/PopSciHikayeler
Daha fazla bilim için popsci.com.tr/
Popular Science'ı sosyal ağlarda takip etmek için tıklayın!
Facebook için; bit.ly/PopSciFacebook
Twitter için; bit.ly/PopSciTwitter
Instagram için; bit.ly/PopSciInstagram
Podcast için; bit.ly/PopSciPodcast
Bu kanal Popular Science Türkiye'nin resmi RU-vid hesabıdır!
#PopularScienceTürkiye

Наука

Опубликовано:

 

8 дек 2023

Поделиться:

Ссылка:

Скачать:

Готовим ссылку...

Добавить в:

Мой плейлист
Посмотреть позже
Комментарии : 29   
@Tolgailhn
@Tolgailhn 7 месяцев назад
Bu kanalın değeri gerçekten hiç bilinmiyor…
@HarunUygur-ez1om
@HarunUygur-ez1om 6 месяцев назад
çünkü saçmalık
@halilibrahimekilsin8084
@halilibrahimekilsin8084 7 месяцев назад
Bu kanalı takip ederek kendimi çok şanslı ve ayrıcalıklı hissediyorum, cengiz hoca harika anlatıyor. Sayımızın az olmasıda ayrıca bir değer katıyor biz takipçilere. TikTok takip eden 13 IQ’lülere selam olsun.
@SevdaTuran-xf1zk
@SevdaTuran-xf1zk 7 месяцев назад
😊u😊
@mustafakayabasi3164
@mustafakayabasi3164 7 месяцев назад
Güneş rüzgarıyla hızlanan teleskop hangi enerjiyle odak noktasında durdurulacak.? Bu teleskop ünitesi büyük ihtimal tamamen otonom olacak. Çünkü hedefe vardığında sinyal üç gün on saatte gidecek. Cevap süresiyle birlikte yaklaşık yedi günlük bir süre gerekli.( Nasılsın? iyiyim ) muhabbeti için bir hafta gerekli.Mesafeler yüzünden ortaçağdaki Dünya üzerindeki haberleşme hızına düşeceğiz.
@Hypersonicbiker
@Hypersonicbiker 7 месяцев назад
Jupiter daha uygun değil mi?
@raamazann
@raamazann 7 месяцев назад
👏👏👏
@abdulkadirsancaktutan
@abdulkadirsancaktutan 7 месяцев назад
Çinin yapmaya çalıştığı yapay güneş acaba böyle birşeye mi yarayacak.
@trancestyl
@trancestyl 7 месяцев назад
Zeki murende bizi gorecekmi
@Aposefendi
@Aposefendi 7 месяцев назад
Senin kafanda herşey çorba olmuş herşeyi iyice kafana oturt sonra başka birşey öğrenmeye geç çinin yaptığına yapay güneş denmesinin sebebi güneşte olan füzyon tepkimesini dünyada yapmaya çalışıp bundan çıkan ısıyla da elektirik üretmektir burada ki olay ise evreni gözlemlerken güneşin kütle çekimiyle ışığı bir noktadada toplamasını kullanarak daha uzağı daha iyi bir şekilde gözlemlemeye çalışmaktır
@basrullak
@basrullak 7 месяцев назад
Cixin Liu'nun üç cisim problemi kitabından feyz aldığınız, devam kitapları 'karanlık orman' ve 'ölümün sonu' ile biten kurgusuna atıfta bulunmadığınız için tebrik ediyorum sizi. İçerik üretmek böyle bişey :)
@ugurben
@ugurben 7 месяцев назад
efet güneş teleskp olarak kullanıla bıkılr cunku guneste devasa mercekler far
@cenabdogan5992
@cenabdogan5992 7 месяцев назад
Çok yakar o.
@Sirkesinee
@Sirkesinee 7 месяцев назад
Cixin Liu - 3 Cisim Problemi'ni okuyun. Bu konu ile başlıyor...
@UgandanKnuckles71
@UgandanKnuckles71 7 месяцев назад
İlk kitabını okudum dizisinin çıkmasını bekliyorum dizisini bitirdikten sonra 2. kitabına başlayacağım
@Sirkesinee
@Sirkesinee 7 месяцев назад
@@UgandanKnuckles71 Bekleme bence hemen başla çünkü ilk sezon kitaba bağlı kalmayacak 2. kitapdan da olaylar olacak.
@UgandanKnuckles71
@UgandanKnuckles71 7 месяцев назад
Hayda ciddi olamazsın ben kitaba komple bağlı giderler diye sevinmiştim 2.kitaptan olaylar olucak olması beni üzdü ben sadece ilk kitabı tamamen uyarlarlar diye düşünmüştüm@@Sirkesinee
@Sirkesinee
@Sirkesinee 7 месяцев назад
@@UgandanKnuckles71 Kurgu kitaplara bağlı kalmayacak.
@UgandanKnuckles71
@UgandanKnuckles71 7 месяцев назад
@@Sirkesinee hmm bu biraz üzücü bir durum kitapların kurgusu gayet iyi bence niye öyle bir tercih yapmışlar acaba neyse umarım diziyi çok iyi yaparlar
@hasanhuseyintamam5857
@hasanhuseyintamam5857 7 месяцев назад
Bir cacık anladıysam astronot olayım. Kütle çekimi merceği ölçümüyle güneş vasıtasıyla nasıl uzak yıldızları görebileceğiz? Teknik izah kısmı bence hava ile çalışan motor mucidi gibi olmuş. Bence balon asparagas bu.
@nebican0
@nebican0 7 месяцев назад
Eğer lise fizik düzeyinde optik bilgisine sahipsen 02:55 ve 03:10 arasındaki 15 saniyelik kesit gayet açıklayıcı düzeyde. Buradaki tek fark bir mercek yerine kütle kullanılıp, kütlenin uzay zaman dokusunu bükmesi ile mercek etkisi oluşmasıdır. Uzay zaman dokusunun bozulması sonucunda Elektromanyetik Radyasyon olan ışık düzlemsel bir doğrultuda ilerleyemiyor. Güneşe gelen diğer yıldızların ışıkları, kütleye bağlı olarak bir odak noktasında toplanıyor. Tabi ki bu gözlemi yapabilmek için güneşin ışık yaymaması gerekiyor. Çünkü güneş gibi parlak bir cismin yanında diğer ışık kaynakları ayırt edilemesi mümkün olamaz. Bu durumda da tam güneş tutulmasını kendi faydamıza çevirerek güneşten gelen tüm Elektromanyetik Radyasyonlar elimine ediliyor. Bu sayede diğer yıldızları kütlecekimsel mercekleme yöntemiyle gözlemleyebileceğiz.
@hasanhuseyintamam5857
@hasanhuseyintamam5857 7 месяцев назад
@@nebican0 iyide zaten trusyev ve ekibi bu yöntemi arıyorlar diye 03:10 da belirtiyor. Buradaki mantıksızlık kütle çekiminin zaten mevcut olan yıldızların görüntüsünü bozmuş olması. Yani bir mercek yapmaktan çok uzak. Olsa bile teleskopun konumu o kadar uzakki tek bir noktaya bakmaya olanak tanıyor. Dolayısıyla başka bir nokta için belki bazen gidilen mesafeden kat kat uzaklara konum değişikliği yapılacak. Yani güneşin ışığı engel oluyormuş 😁 bu problem değil emin ol çözülebilir. Hem bu yöntem işe yarayacaksa o mesafelere gitmeye gerek yok. Mevcut konumumuz bize kütle çekimi ile diğer yıldızların birbiri ardınca kalacak konumları veriyor. Bir sistem varsa oralara bakarak denenebilir.
@nebican0
@nebican0 7 месяцев назад
​@@hasanhuseyintamam5857 Buradaki mantıksızlık kütle çekiminin zaten mevcut olan yıldızların görüntüsünü bozmuş olması. Bunun için basitçe şu cevabı verebilirim: Algı organı olan göz de bir mercek görevi görmekte. Bizim gözümüzü kütle çekim merceklenme etkisinin bir modeli olarak yorumlamak gayet doğru olacaktır. Gözün işleyişini 3 parça halinde yorumlayacak olursak; 1) Işık bir cisme çarptıktan sonra göze ulaşır. 2) göze gelen ışık göz merceğinde kırılır ve görüntü oluşturulur. 3) Beyinde görüntü işlenir. Bu modeli güneş merkezli modelde işleyecek olursak. 1) Güneşe gelen güneş harici ışıklar güneşin kütle çekim alanına girer. 2) Bu ışıklar kütle çekim etkileri sayesinde bir noktada odaklanır. 3) odak noktasından bir miktar daha uzağa konulan bir teleskop sayesinde gözdeki gibi ters oluşan görüntü işlenir ve bu sayede diğer yıldızlar gözlemlenebilir. yani burada kütle çekim senin sandığın gibi görüntüyü bozmuyor. Kütle çekim dengesiz bir kuvvet değildir benzer noktalarda benzer kuvvet etkileri gösterir bu sayede görüntü temiz bir şekilde elde edilebilir. "Teleskopun konumu o kadar uzak ki tek bir noktaya bakmaya olanak tanıyor." kısmına cevabım ise güneş çok büyük bir cisim bu büyüklük avantajından ve odak noktasına gönderilen teleskopun yörünge mekaniğinden dolayı hareket etmesi zorunlu olduğu için sürekli tek bir noktadaki tek bir yıldıza odaklanmak değil birçok yıldızı aynı anda dahi gözlemleyebileceğiz. (burada yıldızlar diyorum ama öte gezegenler veya herhangi bir cisim de bu sayede gözlemlenebilir.) "Dolayısıyla başka bir nokta için belki bazen gidilen mesafeden kat kat uzaklara konum değişikliği yapılacak." kısmına katılıyorum fakat güneşin odak noktası gelen elektromanyetik radyasyonların birçoğu kütlesiz olacağı için uzay zaman dokusundaki bozulma tüm gelen radyasyonları tek bir noktada odaklayacak. Bu sırada teleskop da hareket edeceği için, en azından teleskopun yörüngesindeki cisimler görüntülenebilir olacaktır. Bir anda tüm uzayı gözlemleyebilmeyi istemek büyük bir açgözlülük olurdu herhalde. "Mevcut konumumuz bize kütle çekimi ile diğer yıldızların birbiri ardınca kalacak konumları veriyor." bu ifadeyi tam olarak anlamadım. eğer dünyadan bir teleskop yapıp güneşin kütle çekimini kullanabiliriz diyorsan bu projenin olması teleskopu güneşin odak noktasına göndermekten daha zor olacağına nerdeyse eminim. Bunun sebebi belki de Dünya büyüklüğünde teleskop yapmak zorunda kalacağımızdan kaynaklanıyor. Hatta birkaç küçük hesaplamayla ne kadar büyüklükte bir teleskopa ihtiyaç duyacağımızı bulabiliriz.
@irfanharunsimsek3138
@irfanharunsimsek3138 7 месяцев назад
Bebar Bilim😊
@mehmetcankaya5304
@mehmetcankaya5304 7 месяцев назад
Baber bilim misin kafayı yiyecem biri açıklasın artık
@ecemege2908
@ecemege2908 7 месяцев назад
Bu sesi ben de taniyorumm
@gravity8866
@gravity8866 7 месяцев назад
Cevabı zaten biliyosun
@mfc7795
@mfc7795 7 месяцев назад
Bebar bilim değil mi bu
Далее
RENK DİYE BİR ŞEY YOK!
11:46
Просмотров 122 тыс.
THEIA'nın Gizemi | Popular Science Türkiye
9:07
Просмотров 23 тыс.
BİLİNÇ NEDİR? | Popular Science Türkiye
10:48
Просмотров 26 тыс.
Her Şeyi Bilen Son Adam - Thomas Young Belgeseli
13:21
DEPREM GERÇEĞİ | Popular Science Türkiye
11:53
Просмотров 52 тыс.
Uzayla İlgili 24 Efsane ve Gerçekler
8:23
Просмотров 310 тыс.
Daha Kurulmadan YIKILAN 8 Devasa Ülke!
10:31
Просмотров 212 тыс.
Собираем комп за 500 000 рублей!
6:44:35