E geniala poezia si interpretarea. A trezit in mine amintiri din tinerete. Poezia Asta se studies in clasa a 11 sau a 12-a. Nici acum nu- mi explic cum a trecut de cenzura comunista. Mi se pare clar ca e o aluzie la conducerea de atunci si o preconizare a ceea ce se va intampla. Mistrerul cu colti de argint e de fast o metafora, a goanei dupa putere, a absolutismului, a despotismului care pana la urma esueaza lamentabil.
Eu nu cred. Singurul lucru care e relativ similar este evocarea unei scene de vanatoare. Dar in vreme ce Moartea caprioarei este o metafora a instinctlui de supravietuire care depaseste mila si empatia( celebrele versuri, pornim cu toti vanatoare de capre/ vanatoare foametei in Muntii Carpati ...Avem carne...Mananc si plang/ Mananc), Mistretul cu colti de argint evoca obsesia patologica a unui tiran( stapane e luna....dar el se intoarse, taci!) pentru vanatul absolut, pentru putere, pentru marire, pentru a vana ceva ce nimeni nu mai vanase...pentru unicitate...aroganta si decadere...
Slab, foarte slab, la mare distanta de interpretarea MAGISTRALA a lui Mihail Stan, cel are a innobilat acest poem cu formidabila lui interpretare , acompaniat la orga de Ionut Vaduva sau Idu Barbu, in neuitatele spectacole ale Cenaclului Flacara.
Nu cred că e în zeflemea. Doar că interpretarea lui nu întrupează (în opinia mea umilă) genialitatea versurilor. După ce am auzit interpretarea magistrală a lui Mihail Stan, nici nu pot vedea o altă interpretare fără să nu mă raportez la aceea.