Тёмный

Genetik Danışmanlık, Hastalıkların Tedavisinde Bir Tercümandır. 

Nesiller Genetik Laboratuvarı
Подписаться 378
Просмотров 643
50% 1

www.nesiller.com/
Genetik Bilimi 5 yıl içinde bütün hastalıklarda başrol oynayacak
Genetik danışmanlık nedir?
Sizi bekleyen hastalıklar neler?
Akıllı İlaçlar, RNA aşıları hangi hastalıklarda kullanılıyor?
Kalıtsal hastalıklar hangi genetik testlerle tespit ediliyor?
Tümör tedavileri günümüzde hangi aşamada?
Gebelikte yapılan genetik testler neler?
Nesiller Genetik Kurucusu ve Tıbbi Onkoloji uzmanı Dr. Gülay Özgön: “İki yıl önce hiçbirimiz PCR testinin bu kadar güncel bir hale geleceğini, PCR’ı hepimizin kullanacağını, antikor antijen testinin bu kadar normalleşebileceğini bilmiyorduk. Pandemi ile genetiği o kadar iyi öğrendik ki, herkes DNA’nın RNA’nın ne olduğunu biliyor. 5 yıl içinde genetik biliminin önderliğinde geliştirilen tedavilerle bazı kanserlerden kalp hastalıklarına kadar birçok hastalıkta genetik bilimi başrol oynayacak”
Kanser insidansı toplumda yüzde 30-40’larda. Bu çok yüksek bir oran. Toplumun neredeyse yarısında kanser olma durumu var. Çok nadir hastalıklar dediklerimizin aslında çok da nadir olmadığını ve her birinin tedavilerinin ortaya çıktığını görüyoruz. Bütün bu yeni çıkan tedaviler ve modellemelerin hepsi DNA veya RNA üzerine.
Artık kanser hastaları Biontech’in de yaptığı birçok tedavi İle birlikte RNA aşılarıyla kanserler tedavi edilebilecek. Çok değil, 3-4 sene sonra rutin olarak uygulamalara girecek. Bazı hastalıkların tedavisi çok değişti. Mesela kardiyologlar, kalp cerrahları, belki artık kalp cerrahisi yapmayacağız. 10 yıl önce bu söylendiğinde “Bu mümkün mü? Cerrahın işi bitmez” diyorduk ama nasıl onkoloji tümör ameliyatı yerine RNA aşısı ile tümörü geriletebiliyorsanız, o hastanın cerrahiye ihtiyacı kalmıyor. Aynı şekilde kalp anjiyosu veya stente ihtiyacı olan bir kişi, akıllı ilaçlarla yada yeni diğer tedavilerle tedavi edilebilecek. Bugün artık gebelik sırasında hiçbir şekilde biyopsi yapılmadan, sadece anneden kan alınıyor, anne kanında dolaşan bebeğin küçük DNA parçacıklarından, bebeğin 18 bin geninin inceleyebiliyoruz. Buna Girişimsel Non-İnvazif Tanı diyoruz. Yakın gelecekte genetik bazlı tedavi merkezlerinin ortaya çıkacağını görüyoruz. Genetik merkezlerinin önemi bu yüzden çok çok daha fazla.
“Genlerimiz kütüphane içindeki bir kitap gibidir. Bütün hastalıkların genetikle ilgisi vardır. Kadın doğum, onkoloji, kalp hastalıkları ve daha birçok hastalık bu şekilde tespit edilebilir. Türkiye’de akraba evliliği çok olduğu için çekinik karakterle taşınan hastalıkların rastlanma olasılığı artıyor. Akdeniz Anemisi, Ailevi Akdeniz Ateşi gibi hastalıklar Türkiye’de taşıyıcılık frekansı yüksek olan hastalıklardır. Genetik danışmanlık, var olan bir hastalığa tanı koymak ve bu hastalığın nasıl ilerleyeceğini söyleyebilmektir.
Genetik artık geleceğin değil, günümüzün de bilgisi ve tıbbı etkileyen en önemli bilimlerden biri olduğu genetik yapımızı bilmek çok önemli. Çünkü bütün tanılar ve tedaviler genetikteki değişikliklere göre yapılıyor. Önümüzdeki 10 yıl içinde bütün hastalıkların tanısı DNA ve RNA’mızdaki farklılıklara göre yapılacağı için genetik tanılarımızın şimdiden alınıyor olması önemli.

Опубликовано:

 

6 сен 2024

Поделиться:

Ссылка:

Скачать:

Готовим ссылку...

Добавить в:

Мой плейлист
Посмотреть позже
Комментарии    
Далее
Öldükten sonra beyinde ne olur?, Sağlık, Tıp
5:32
How does DNA fingerprinting work?
8:24
Просмотров 116 тыс.
2022 Böyle Geçti
2:18
Просмотров 156
Sizde HPV olduğunu anlayabilir misiniz?
5:40
Просмотров 138 тыс.