Тёмный
No video :(

Gezegenler Neden Aynı Yörünge Düzleminde Dönüyor? 

Astrapera
Подписаться 110 тыс.
Просмотров 71 тыс.
50% 1

Uzayda gezegenlerin yörüngelerine baktığımızda, oldukça yakın düzlemlerde hareket ettiklerini görüyoruz. Öyle ki sistemdeki gezegenlerin neredeyse tümü, "ekliptik" olarak adlandırdığımız, Dünya’nın Güneş etrafındaki yörünge düzlemininin üç derece kadar içinde hareketine devam ediyor. Bu yörünge düzlüğü, Mars ve Jüpiter arasındaki asteroit kuşağına kadar uzanıyor. Yani Güneş Sisteminin genel olarak düz bir geometriye sahip olduğunu söyleyebiliriz. Peki evrende gezegenlerin neredeyse aynı yörünge düzlemlerinde olmalarının sebebi ne? 1300 ışık yılı uzaklıktaki Orion Takımyıldızı'ndaki GW Orionis adı verilen yıldız sisteminin farkı ne? Videomuzda bütün bu konuları, fizik yasaları olan açısal momentum ve açısal momentumun korunumu kavramlarıyla beraber açıklıyoruz.
Metin Yazarı & Kurgu & Seslendirme: Kemal Cihat Toprakçı
Özel Teşekkür: Ögetay Kayalı (APOD/NASA & Michigan Tech)
☄️Web sitemizi ziyaret et:
astrapera.com/
☄️ Videoyu beğendiyseniz "beğen" butonuna basmayı ve kanala "abone" olup, düşüncelerinizi "yorumlar" kısmında belirtmeyi unutmayın!
☄️ Astrapera sosyal medya hesaplarını takip et!
Twitter: / astraperacom
Instagram: / astraperacom
Facebook: / astrapera
RU-vid: / astrapera
Telegram: t.me/astraperacom
☄️ Astrapera'ya Türk Lirası veya Dolar ile maddi destekte bulunabilir ya da RU-vid Katıl üyelerine özel ayrıcalıklardan faydalanabilirsiniz!
🌌 RU-vid Katıl: / @astrapera
Kreosus (Türk Lirası): kreosus.com/as...
Patreon (Dolar): / astrapera
📚 Kaynaklar ve Referanslar:
1. Do all planets orbit in a flat plane around their suns? earthsky.org/s....
2. Why do all the planets orbit in the same plane? curious.astro.c....
3. Massive Planets May Be Orbiting Young Triple Star GW Orionis www.sci-news.co...
4. This may be the first exoplanet found orbiting three stars astronomy.com/...
5. Yıldız Astrofiziği: Disk Oluşumu rasyonalist.or...
📷 Görseller ve Medya:
NASA
ESO/L. Calçada.
ESO/spaceengine.org
NASA, ESA, and J. Muzerolle (STScI)
Exeter/Kraus et al.
ESO/Exeter/Kraus et al./L. Calçada
NASA/JPL-Caltech
NASA's Goddard Space Flight Center
North Carolina School of Science and Mathematics (CC BY 3.0) creativecommon...
#güneşsistemi #yörünge #düzlem

Опубликовано:

 

6 сен 2024

Поделиться:

Ссылка:

Скачать:

Готовим ссылку...

Добавить в:

Мой плейлист
Посмотреть позже
Комментарии : 120   
@Astrapera
@Astrapera 2 года назад
Videoda da belirttiğim gibi 3 yıldızın etrafında dönen bir ötegezegenin bulunduğu GW Orionis yıldız sistemini anlamak biraz zor olabilir. Bu yüzden aşağıdaki linkteki PDF dosyasını bilgisayarınıza indirip, Adobe Reader ile birlikte açarsanız GW Orionis sistemini interaktif biçimde, kendiniz de inceleyebilirsiniz. :) GW Orionis İnteraktif 3D: www.eso.org/public/archives/releases/pdf/eso2014a.pdf 🌌 Ayrıca ufak bir dipnot daha... Astrapera olarak astronomi ve uzay bilimleri konularının herkes tarafından anlaşılabilecek biçimde aktarılmasını hedefliyoruz. Bunu yaparken ise bilimsel üsluptan ödün vermiyor, hem yazılı hem de video içeriklerimizin %100 özgün olmasına ve kaynak göstermeye büyük özen gösteriyoruz. Bu nedenle içeriklerimiz üzerinde yoğun çaba, emek ve zaman harcıyoruz. Ülkemizde her ne kadar popüler astronomi içerikleri, eğlence içerikleri kadar çok tüketilen ve takip edilen bir alan olmasa da üretilen içeriklerin yeterince kaliteli olmasıyla bu içerik tüketim alışkanlıklarının değiştirilebileceğine inanıyoruz. Ancak şu an elimizde bulunan bilgisayar, mikrofon gibi ekipmanlarının başlangıç düzeyinde olması nedeniyle ürettiğimiz içeriklerin kalitesini de bir ölçüde maalesef maddi gücümüz belirliyor. Üstelik, videoları daha kaliteli hâle getirmek için lisanslı içerikleri satın alarak izleyici ve okurlarımızın beğenisine sunduğumuzdan, bunu masraf yaparak gerçekleştiriyor ve bu nedenle zaman zaman büyük zorluklar çekiyoruz. Daha açık biçimde konuşmak gerekirse; malesef Astrapera'nın reklam gelirleri, masraflarımızı karşılamıyor. Kısaca Astrapera'nın kalıcı ve uzun ömürlü bir astronomi platformu olması için maddi desteklerinizin büyük önemi var. Bu yüzden eğer öğrenci değilseniz ve bütçeniz el veriyorsa RU-vid Katıl butonu üzerinden bize küçük miktarlarda bağışta bulunabilirsiniz. RU-vid Katıl harici alternatif bağış yolları: Kreosus: kreosus.com/astrapera Patreon: www.patreon.com/m/astrapera 🌌 Per Aspera, Ad Astra...
@yusufyalcnoz7963
@yusufyalcnoz7963 2 года назад
@@sultanii.abdulhamithan2352 kardeşim haklısın bak haksızsın demiyorum ama duyar kasmaya gerek yok yaratmak allaha mahsus biliyoruz ama burda yoktan var etmekten bahsetmiyor zaten
@geziyoor7493
@geziyoor7493 11 месяцев назад
Merhaba, öncelikle video için çok Teşekkür ederim. Çok emek verilen, açıklayıcı ve güzel bir video olmuş. Ben genel olarak bu konuyla bağlantılı başka bir konuyu Size sormak istiyorum. Güneş sistemindeki gezegenler ve güneşin galaksimizdeki hareketi ile ilgili yeni bir yaklaşım var malumunuz. Güneş hızla galaksinin çevresinde giderken, gezegenler Sizin belirttiğiniz gibi ama güneşin yörüngesine dik bir düzlemde hareket ediyorlar ve dolayısıyla arkalarında spiral bir iz bırakarak güneşi takip ediyorlar. Bu noktada kafam karışıyor. 1. Güneşin kendi etrafında dönüş ekseni kendi yörüngesine ve samanyolu galaksisinin düzlemine dik mi? Gezegenlerin dik olduğuna göre mantıken güneşin de dik olması gerekiyor gibi görünüyor. Ama bu galaksiye bağlı bir hareket yapan güneşin olduğu gibi samanyolunun hareketiyle aynı düzlemde dönmesi gerekiyor gibi geliyor. Derdimi anlatabildim mi bilmiyorum? 2. En azından güneşin dönüş ekseninin samanyolu galaksisinin düzlemine göre nasıl olduğunu belertirseniz kısmen cevaplanmış olacak. Teşekkürler..
@yavuzt1017
@yavuzt1017 2 года назад
8 dakika 54 saniyelik böylesine zengin görsel ve duru bir anlatım içeren bu video için gereken zaman ve emek göz önüne alınınca tarafımca sadece 1 adet "like" verebilmek maalesef yetersiz kalıyor. Teşekkür ederiz AstraPera, yine astronomi bilgisi ve uzay görseli şöleni için...
@Astrapera
@Astrapera 2 года назад
Yavuz, bu kanalın kuruluşundan öncesindeki süreç dâhil olmak üzere, yıllardır bana verdiğin maddi manevi desteğin değerini kelimelerle anlatmam mümkün değil. İyiki varsın. :)
@mert6986
@mert6986 2 года назад
Tren'de yolculuk yaparken aklıma bu soru gelmişti, akşam eve geldiğimde bu videoyu buldum. Güzel bir detaysın Astrapera.
@hmbhmb8051
@hmbhmb8051 Год назад
Biraz uzanayım dedim, aynı şekilde aklıma bu soru geldi ve buradayım 😅
@oasis1977
@oasis1977 2 года назад
merak ettigim bir konuydu..tesekkurler..
@emrealtparmak8179
@emrealtparmak8179 2 года назад
Çok güzel bir anlatım emeğinize sağlık.
@emrullaharslan5493
@emrullaharslan5493 2 года назад
Uzay bilimleri hakkında yapılan çalışmalara inanılmaz merakım var. Bu kanalı yeni keşfettim. İçerikler güzel. Konu dağılmıyor. Tam benlik. İyi çalışmalar...
@06muratti10
@06muratti10 2 года назад
Gezegenler güneş etrafında neden sadece ekvator düzleminde dönüyor. Yani kuzey güney yönünde dönen örnek var mı? Ya da bu fizik açısından mümkün mü? Sadece gezegenler değil ay'larda kendi gezegeni etrafında hep ekvator düzleminde dönüyor.
@myssba
@myssba 2 года назад
Teşekkürler her zamanki gibi duru ve anlaşılır. Düşünüp hayal etmeye zorluyor.
@ozgurkaya2006
@ozgurkaya2006 2 года назад
Bu imkanlarınızla, böyle anlaşılır ve anlatım içinde zamanlaması harika olup adeta konuyu "kendi anlatmak isteyen" animasyonları yapıyorsanız, imkanlarınız arttıkça ne şaheser videolar yapabileceğinizi görmek zor değil :) Ad astra, per aspera!
@Astrapera
@Astrapera 2 года назад
Çok teşekkürler. Ancak küçük bir kısmı düzelteyim: Her ne kadar animasyonlar ve görseller üzerinde, onları konuya daha uygun hâlde olmaları için düzenlemeler yapsam da bunlar sıfırdan ürettiğim medyalar değiller. :) Elbette bu video medyaları da nihayetinde ücretsiz biçimde elde edilemediği için, elimdeki imkânlar arttıkça çok daha nokta atışı videolar sunabileceğimi düşünüyorum. Sevgiler... :)
@sedat-_-a3
@sedat-_-a3 2 года назад
Yeni bir kanalımş bende diyom böyle kaliteli kanalı şimdiye kadar nasıl görmedim bu güzel içerikleri nice insanlara ulaştırmanizi temenni ederim...
@CaptainBlackSea
@CaptainBlackSea 2 года назад
Merak ettiğim sorulardan biriydi, güzel yaklaşım, Başka bir yaklaşım getirmek isterim, atomların etrafındaki elektronlar bu kurala uymuyorlar örneğin, Çekim kuvvetleri tür bakımından farklı olsa da (elektriksel, ihmal kütlesel-kütlesel) elektronların enerjisel dönüş hızı, sistem kararlılığı bakımından optimum düzeyi yaratacak hareket olarak küresel yörüngeyi seçmesine sebep oldu demektir. Eğer gezegenler de daha yüksek hızlarda hareket etselerdi büyük ihtimalle düzlem eliptik değil, açısal yörüngeye veya daha karışık açısal yörüngelere sahip olabilirlermiş (belki küresel) anlamı çıkıyor. (Gezegenlerin hızlarının 200000 km/sn gibi uçuk hız limitleri üstünde kabul edilirse) kısacası belli bir hız limitinin üstünde kısmi bir enerji dalga fonksiyonuna sahip parçacık, merkezi kütlesel çekim yerine elektriksel çekim kuvvetine daha çok maruz kalıyor ve en kararlı olabilecek şekilde yörüngesini oluşturuyor. Maddeler ise en kararlı yapısına fiziki kuvvetlerden dolayı bu şekilde konumlanıyor. İleride eminim atom hızlandırıcılar minimalize boyutlarda üretilmesiyle havada bir elektrik alanı oluşturularak asılı kalabilen cisimleri de görebiliriz.
@IMakeStar
@IMakeStar 2 года назад
Son zamanlarda dinlediğim en güzel uzay videolarından biriydi eline sağlık
@huseyindelioglu9620
@huseyindelioglu9620 2 года назад
Çünki tek bir kudretin yani tek bir yaratıcının imayesi altında olduğu için
@DominoRR-THMS
@DominoRR-THMS 2 года назад
size çook teşekkür ederim. bu soru uzun zamandır kafamı kurcalıyordu. neden 3 boyutlu evrende güneş sistemleri ,galaksiler ve satrün halkaları 2 boyutlu disk şeklinde anlayamiyodum. pek çok bilim kanalına baktım, yorum attım ama bu konuda anlaşilir şekilde video bulamiyodum. sizin sayenizde cevabı öğrendim. evren hakkında çok iyi sorular sorup o sorular üzerine videolar çekiyosunuz. bu kanalı keşfettiğim için çok mutluyum.
@Astrapera
@Astrapera 2 года назад
Faydalı olduysa ne mutlu bize! :)
@dellinoz
@dellinoz 2 года назад
Şuraya 1300 ışık yılının kaç km ye tekabül ettiğini yaz da. Hangi optik alet ile bu mesafe görüntüleniyor sorusunu soralım.
@electroumit
@electroumit Год назад
Güzel çalışma. Tebrik ederim. Yıldızların ölümü ve atomların oluşumunu araştırıp bir video hazırlamanı tavsiye derim. Vücudumuzdaki tüm atomların yıldızlardan gelmesi çok ilginçtir. :)
@metinbektas
@metinbektas 2 года назад
Açısal momentum neden 90 derece dik veya daha farklı açılarda davranmıyor da hep normal düzlem şeklinde davranıyor ?.. Sonuçta uzay 3 boyutlu..
@Kaangarage
@Kaangarage 2 года назад
Yeni videoyu merakla bekliyordum. İyi geldi bi
@Garabetho
@Garabetho 2 года назад
Duru anlatımların çok iyi, uzatmıyor oluşun da videoyu izletir kılıyor, teşekkürler👍🏻
@talhaispir5182
@talhaispir5182 2 года назад
Yeminle aklıma gelmişti ama hiç araştırmadım teşekkürler
@proserhat
@proserhat 2 года назад
Her zamanki gibi, akıcı ve bilgilendirici bir video olmuş.
@volkanarcher28
@volkanarcher28 2 года назад
Elinize sağlık hocam, merak ettiğim bir konu hakkında sizden bir video bekliyorum, okyanuslar. Su gezegeni nasıl olduk, bu kadar şu nereden geldi, dünyamızın başlarda alev topu olması zamanla soğuması tamam ama astroid yağmurlarıyla suyun dünyamıza taşınması anlatımı bana pek yeterli gelmiyor. Şimdiden teşekkürler...
@emrebayram1778
@emrebayram1778 2 года назад
Çok başarılı bir video olmuş umarım emeklerinin karşılığını alırsın.
@gercekyolcusu3148
@gercekyolcusu3148 2 года назад
Astrapera astronomi eğitimi almış mı? Yoksa özel merakından dolayı mı bu bilgileri edinmiş? Bu bilgiler için kendisine teşekkürler.
@Asi007
@Asi007 2 года назад
Gezegen bilimi ve uzay bilimi hakkında yeterli türkçe kaynak yok iken sizler nadir elmas gibisiniz teşekkürler. Bir site vardı bulamıyorum belki siz biliyorsunuzdur, güneşimizin ve gezegenlerimizin hareketlerini simüle eden bir site idi gezegenler ve güneşin dönüşünü simüle ediyordu bilen varmı acaba?
@Astrapera
@Astrapera 2 года назад
Yorumunuz için teşekkürler. Stellarium Web olabilir mi acaba? :)
@ehl-ikeyif7480
@ehl-ikeyif7480 2 года назад
ru-vid.com/video/%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BE-mvgaxQGPg7I.html
@Astrapera
@Astrapera 2 года назад
"İnternet sitesi" dediği için bu animasyonu hiç düşünmedim. Ancak aslında Sadhu'nun hazırladığı bu animasyon da bilimsel açıdan ciddi biçimde hatalı maalesef. :)
@ehl-ikeyif7480
@ehl-ikeyif7480 2 года назад
@@Astrapera Biliyorum ama arkadaşın aradığı bu olabilir diye yolladım. İlginize teşekkür ederim.
@recklessww
@recklessww 2 года назад
Şu an 100.000 abonelerde olman gerekmezmiydi bee...
@cemre.7948
@cemre.7948 2 года назад
Birkaç gündür aklımda bu soru vardı. Anasayfama düştü :). Teşekkürler 💫
@ruhituranminergem
@ruhituranminergem 2 года назад
Bütün gezegenlerin yörünge düzlemleri, belirli bir eğim açısıyla birbirinden farklıdır. !!!!!!!!!
@Astrapera
@Astrapera 2 года назад
Sakin. "Neredeyse" aynı düzlemde diyoruz biz de zaten. Hatta Kuiper Kuşağı ötesindeki bazı gök cisimlerinin yörünge eğimlerinin 30 dereceye kadar yükselebildiğini de henüz videonun başında belirtiyoruz. Yine de sonuç olarak görmezden gelinemeyecek kadar bir yörünge düzlüğü var gezegenlerde, bunu soruyor ve cevaplıyoruz.
@muhammetozcan2808
@muhammetozcan2808 2 года назад
Senin takipcin bu kadar az olmamali. Eline sağlık 👏
@kemalkarabulut4439
@kemalkarabulut4439 2 года назад
Video içerikleri oldukça iyi... Desteği hakediyorsun.
@Astrapera
@Astrapera 2 года назад
Çok teşekkürler! :)
@ridersonthestorm6304
@ridersonthestorm6304 2 года назад
Pleiades takım yıldızı ile detaylı bir araştırma varmı acaba ? hergün o takım yıldızına bakmadan yatmak istemiyorum nedense. Hikayesi bile bana çok farklı çekici geliyor. Eski mısır ile bağdaşan ve hatta illumunati ile bile bağdaşan bir yapısı bile var sanırsam. Ama işte varmıdır bunun detaylı bir videosu yada yaparmısnız bilmem.
@mikailtalha6127
@mikailtalha6127 2 года назад
Hep merak ediyordum bunu
@safakcelik1025
@safakcelik1025 2 года назад
Katıl butonuna hiç bu kadar yürekten basmamıştım. Emeğine sağlık güzel insan 👏
@Astrapera
@Astrapera 2 года назад
Cansınız, sizin sayenizde mümkün oluyor bütün bunlar. :)
@ylmazayhan5055
@ylmazayhan5055 2 года назад
Uzayda kutlesi en agir olan en altda yer aliyorsa cekim var diyebilirmiyizz
@kayhankocer1945
@kayhankocer1945 2 года назад
Dostum sen bir harikasın. Gerçekten mükemmel ötesi çalışmaların var. Teşekkür ederim.
@mustafa_kaleli
@mustafa_kaleli 2 года назад
5:15 kime göre neye göre yukarı aşağı? Uzay boşluğunda.
@Astrapera
@Astrapera 2 года назад
Oluşum diski sonucu oluşan düzleme göre... :)
@GulcanYldz-tw6jc
@GulcanYldz-tw6jc Месяц назад
Teşekküredrim.
@ttuy5841
@ttuy5841 2 года назад
Bu soruyu bir hafta önce TAHA ÇALIŞKAN adlı kanala sordum cevabını alamadım.Ben manyetik bir gücün disk haline getirdiğini sanıyordum.Emek ve bilgi için teşekkürler.
@kamildemirel597
@kamildemirel597 2 года назад
Dünyanın gün öte noktası 152 miyon km metre gün beri noktası147 milyon km etre eliptik yaptığı fark böyledir
@aliveli-bv1jd
@aliveli-bv1jd 2 года назад
Ellerinize sağlık mükemmeldi 👏👍
@Sekot38
@Sekot38 10 месяцев назад
Ne aynı yörüngesi vortex gibi spiral bir şekilde hareket ediyor güneste hareket halinde
@nuru990
@nuru990 2 года назад
Mukemmelsiniz. Yeni keşfetdim sizi, abone oldum
@gugjvgjbb
@gugjvgjbb 2 года назад
Aystayn açıklamış gorelik kanunu
@anoktakadir3330
@anoktakadir3330 2 года назад
teşekkürler
@jeffseid5752
@jeffseid5752 2 года назад
Kanalı Yeni keşfettim çok çok beğendim Almanya'dan selam
@Astrapera
@Astrapera 2 года назад
Selamlar 🖖🏻 :)
@halilerdogan9570
@halilerdogan9570 2 года назад
Cidden tebrikler emeğinize sağlık
@hasanhuseyinbilgili3604
@hasanhuseyinbilgili3604 2 года назад
Süper video olmuş
@eskerilk
@eskerilk 2 года назад
Dolu dolu bir video olmuş. Emeğinize sağlık
@yasinunlu2986
@yasinunlu2986 2 года назад
RU-vid video su degil sanki BBC'ye belgesel cekmis
@avgokhanguven
@avgokhanguven 2 года назад
Harikasınız
@omerhatay2676
@omerhatay2676 2 года назад
Normalde izlediğim başka uzay videolarında, anlatan kişi sürekli yalan yanlış sayılar sallayıp öğrenmek istediğim bilgiyi isteyerek veya istemeyerek çarpıtıyor ve seyir zevkimi mahvediyor. Az buçuk uzay konusunda bilgisi olan biri olarak, herhangi bir çelişkiye düşüren bir bilgi duymadım videoda. Gayet basit ve anlaşılır.
@psikolojiveinsan
@psikolojiveinsan Год назад
Bence bir sarmalın içindeyiz yörüngeden ziyade
@mkemalertugrul1449
@mkemalertugrul1449 2 года назад
Uzay geometri,3 noktanın bir düzlem yarattığını söylüyordu,görseli görünce ilk aklıma gelen bu oldu...
@megnotefendioglu6657
@megnotefendioglu6657 2 года назад
İlginç 👏👏
@reskeseve5844
@reskeseve5844 2 года назад
Güzel kanal.
@halilibrahimdemir87
@halilibrahimdemir87 2 года назад
faydalı ve başarılı
@dogandogan8181
@dogandogan8181 Год назад
Aynı yörünge düzleminde değiller, güneş bi yönde akarken gezegenlerde güneşin etrafında yay şeklinde güneşle beraber akıyorlar
@volkanarda5893
@volkanarda5893 2 года назад
Vortex yorunge sistemi neden hic anlatilmiyor? Neden her yorunge modelinde gunes sanki sabitmis gibi anlatiliyor? Gezegenler gunesin etrafinda dönmez,gunesi takip ederler.Neden boyle anlatilmiyor? ru-vid.com/video/%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BE-C4V-ooITrws.html Bu video gayet güzel anlatmis
@baltacimehmet1136
@baltacimehmet1136 2 года назад
Gayet basit birbirlerini cektikleri icin uzaklaśtikca bu guc azaldigindan sapmalar.oluyor
@mtrecordofficial
@mtrecordofficial 2 года назад
daha iyi yerleri hak ediyosun
@serhanjoker
@serhanjoker 9 месяцев назад
big bang deneyi noldu sonuç varmı ?
@klavyetor6765
@klavyetor6765 2 года назад
Tek olumsuz şey fon müziği. Koymayın arkadaşım. Koyacaksaniz da Rahatsız etmesin.
@Candancanal
@Candancanal Год назад
Orion yazın neden görünmez
@gozlemcietkisi
@gozlemcietkisi 2 года назад
Hareket etmiyorlar uzay boslugunda serbest dususteler
@tolgakeskin122
@tolgakeskin122 2 года назад
Net ,sakin ,eksiksiz ,fazlasız tam anlaşılır bir anlatım.Teşekkürler.
@vegalyrics
@vegalyrics 2 года назад
düştükleri falan yok
@durantunca
@durantunca 2 года назад
Valla o kadar boyutlu evrende bunu ben de merak ediyordum.
@FetviGameX
@FetviGameX 2 года назад
La o adam dondukce benim basim dondu
@ay6086
@ay6086 2 года назад
Hikmetinden sual olunmaz
@erdalt6206
@erdalt6206 2 года назад
Hocam benimde bir sorum olacak neden gezegenlerin dönüş yönüyle Kabedeki dönüş sistem aynı insanlar o zamanda nerden biliyorlardı.Hz Muhammed kabe icinde iki rekat namaz kıldığı günümüze kadar gelmiş peki namazı hangi yöne dönerek kıldı.Manyetik sistede ekseni yaklaşan gezegen olarak oluştu eksensiz hiç bir gezegen oluşmazdı.havada aynısıdır eksene yaklaştıkça hızlanır eksende olmayan hic bir şey hızla dönemez
@Sahhmat01
@Sahhmat01 19 дней назад
Bu tür videolar izleyince dünyanın kendi galaksisimiz içinde bulunduğumuz kavgalar din yaşam vs hersey bana artık anlamsız geliyor. Size bir soru soracağım astrapera bir inancınız var mı ya da hangi dine inanıyorsunuz yada evrime sıcak bakıyor musunuz???
@CaniMert
@CaniMert 2 года назад
Adamsin
@Rukix2
@Rukix2 2 года назад
Astrapera number one.
@JotaroKujo-xx5uu
@JotaroKujo-xx5uu 2 года назад
basit kara delik yıldızları ne yönde dönderiyosa yıldızlar da gezegenleri
@ibrahimylmaz7950
@ibrahimylmaz7950 2 года назад
👏
@berkehanalkan4619
@berkehanalkan4619 2 года назад
Neden aynı yörüngede biliyom SEN SOR DİYE
@RapexSo2More
@RapexSo2More 2 года назад
🥺
@cngraklyilan3161
@cngraklyilan3161 2 года назад
Bu toz Vs bunu yapacaklarini nerden biliyor. Tabikide bunu hiç bir insan bilemez ancak uydurur
@erdalsoycicek444
@erdalsoycicek444 Год назад
Ben ne bileyim,onu aynı düzleme koyana sor.Vardir bir bildiği.
@alikalaycoglu1255
@alikalaycoglu1255 Год назад
satürn ün ,jüpiterin, neptün ün halkaları
@sezgin1437
@sezgin1437 2 года назад
Safsata güneş dünyanın etrafında dönüyor
@vegalyrics
@vegalyrics 2 года назад
Komikmiş bi daha olmasın
@melihtolgaoztekin2387
@melihtolgaoztekin2387 2 года назад
Yemin ederim anlamıyorum ya. bu kadar kaliteli kanallar varken salak olmak tercih meselesi oluyor
@mehmethakanbagci6063
@mehmethakanbagci6063 2 года назад
.......
@alexandrsavichev8863
@alexandrsavichev8863 2 года назад
Sarmal yapıda dönüyor
@martincorbyn
@martincorbyn 2 года назад
Benim için Barış Özcan 1. Astrapera 2. Gelir
@Astrapera
@Astrapera 2 года назад
Estağfurullah, sağolun. :)
@MetehanBayrak1
@MetehanBayrak1 2 года назад
Eee ALLAH'in emri diyelim :)
@svipace8220
@svipace8220 2 года назад
8 dakika 54 saniye laf salatası ve nihayetinde video başlığındaki soruya cevap yok. Herkes de "Çok güzel" yazmış. Kimse izlemedi mi videoyu nedir bu ya?
@Astrapera
@Astrapera 2 года назад
Videoyu oturma organınızla dinlerseniz tabii ki anlamazsınız. Beraber bakalım soruya cevap vermiş miyiz, vermemiş miyiz. 1:32 "Ki bu bulutsular da daha öncesinde bir yıldızın patlaması sonucu oluştuğu için, buradaki maddeler hareketsiz değil. Dolayısıyla buradaki gaz ve tozlar, yavaşça dönüyor ve bir süre sonra maddelerin bir kısmı merkeze doğru birikerek yeni bir yıldızın doğumunu hazırlıyor. Ancak oluşmakta olan yıldızın etrafında devam eden bu dönüş hareketi, açısal momentumun korunumu sayesinde diskin gittikçe daha da düzleşmesine neden oluyor." Daha sonra olayı daha iyi anlamak için basit bir örnek veriyor ve soruyu bu örnek üzerinden bir kez daha cevaplıyoruz. 2:35 "Oluşum disklerinde yaşanan şey de aslında tam olarak bu; gaz ve tozlar belirli bölgede biriktiğinde, ya da diğer bir deyişle çökmeye başladığında, tıpkı dönen sandalye örneğinde olduğu gibi parçacıklar açısal momentumun korunumu nedeniyle daha hızlı dönmeye başlayacaktır. Bu nedenle merkezkaç etkileri, bu çöküntü düzleminin üzerinde daha baskındır. Dolayısıyla başlangıçta küresel ve dağınık hâlde olan gaz ve tozlar, nihayetinde yıldızın dönüş düzlemi üzerinde konumlanır."
@svipace8220
@svipace8220 2 года назад
@@Astrapera oluşan sonucu izah etmişsiniz, sebebini değil. Yani X, Y, Z düzlemlerinden atıyorum neden sadece X düzleminde bunların toplandığını söylememişsiniz. Ki zaten neden böyle olduğunun bilinmediğini de başka bir yıldız sistemi örneğinde yine atıyorum X2 Y3 gibi farklı yörünge düzlemlerinin varlığını söyleyerek ifade etmişsiniz.
Далее
Friends
00:32
Просмотров 250 тыс.
Первый день школы Катя vs Макс
19:37
ВОТ ЧТО МЫ КУПИЛИ НА ALIEXPRESS
11:28
Просмотров 604 тыс.
Gökyüzünde Bir NOVA Göreceğiz: T Coronae Borealis
13:21
EVRENDE HER ŞEY NEDEN DÜZ?
10:47
Просмотров 156 тыс.
Uluslararası Uzay İstasyonunda Yaşamak
11:17
Просмотров 1,5 млн
Friends
00:32
Просмотров 250 тыс.