Тёмный

GG #57 Solar Paket Sistemlere Dikkat !! Üzülmeyin... 

Gergin Gunes
Подписаться 2,8 тыс.
Просмотров 2,1 тыс.
50% 1

Video biraz uzun oldu kusura bakmayın. Ama paket sistem düşünüyorsanız kesinlikle dikkat etmeniz gerekiyor. Sistemler çalışsa bile, yanlış bilgilendirmeler olma ihtimali yüksek. Aynı şekilde yanlış kullanım yapma şansıda var. Ne kadar dikkatli kullanır, ne kadar iyi öğrenirsek o kadar az üzülürüz, o kadar çok kar eder, zarar etmeyiz.

Опубликовано:

 

7 сен 2024

Поделиться:

Ссылка:

Скачать:

Готовим ссылку...

Добавить в:

Мой плейлист
Посмотреть позже
Комментарии : 47   
@ayralayral8672
@ayralayral8672 10 месяцев назад
Teşekkürler. Hiç deneyimlemediğim, teknik bilgimin hiç olmadığı bir konu. Apartmanımız, merdiven ve bahçe aydınlatması için, ucuzun ucuzu solar ürünler arar iken bu videoya kadar geldim. Hazır ucuz, pahalı ürünlerde bilerek almanızı sağlayacak bilgilerin olmadığını görüp satın almaktan vazgeçtim. Çöp yığını alacakmışım.. Buna rağmen, yaz döneminde apartman ve yazlığım için mutlaka danışacağım size. Tşk.
@KRCenerji
@KRCenerji 8 месяцев назад
Her zamanki gibi doğru bilgiler için teşekkürler. Dip not olarak motorlarla alakalı bir bilgi vereyim. Üzerinde yazan güç bilgisi mekanik güçtür. Elektriksel gücü hesaplamak için akım değeri ile gerilim değerine bakıp çarpmamız lazım. Kosinüs fi de var ama neyse. 0,75 kw motor akımı 5,8 amper gerilim 220 volt elektriksel güç 1280 watt 1,1 kw motor akımı 8,2 amper, gerilim 220 volt, elektriksel güç 1800 watt Bu monofaze motorlar için böyle çünkü verimleri yüzde 50 - 65 bandındadır. Bunu da ek bilgi olarak vermek istedim. hesap yaparken monofaze motorun güç bilgisi var ise 1.7 ile çarpıp hesaplarınıza katınız.
@fatihbayr7882
@fatihbayr7882 3 года назад
Bir videonuza söylemiştiniz 400 Amper akü grubu, 5000 watt inverter şart diye şimdi de ispat etmiş oldunuz. Verdiğiniz değerli bilgiler için teşekkürler.
3 года назад
Selamlar Fatih Bey, Teşekkürler. On-Grid bu aralar gündemimizde değil kusura bakmayın.=) Öte yandan Lityum akülerim geldi 1 ay oldu Yazı bekliyorlar. İnşallah haziranda güzel örnekli videolar gelecek bir aksilik olmaz ise.
@fatihbayr7882
@fatihbayr7882 3 года назад
@ lipo4 mü yoksa lto mu merakla bekliyorum. Ben de biraz araştırdım, bu ikisini de bir şekilde bulabileceğinizden eminim zaten. Güneş enerjisini sizin sistem ile gördüm ve biraz dolaştıktan sonra da zamanla olaya sizin gibi doğru açıdan bakmaya başladım diye düşünüyorum, saygılar.
3 года назад
​@@fatihbayr7882 Ben Lifepo4 aldım. Lto nun biraz daha zamana ihtiyacı var. 12V için zaten çok uygun değil. Teknolojik olarak rüştünü ispat etmesi gerekiyor. Bu tip teknolojileri ilk kullanmak biraz riskli, hem çok yüksek bedeller, hemde kullanım örnekleri çok olmadığı için beklemek daha faydalı diye düşünüyorum. Bütün herşeyde genelleme yapıyoruz. Mesela bu videodaki çamaşır makinası. 2000-2500 diyoruz. Ama çok daha küçük makinalarda var. Yani her birey için çözüme giden farklı yok olabilir. Sadece Çamaşır Makinası konusu 1 saat anlatılabilir mesela. (Doğalgaz ile çalışan Çamaşır Makinası bile gördüm.) Alternatifleri araştırmamız lazım, anlattıklarım bana uyuyor, ama sizin için belki daha uygun seçenekler vardır. =) Sonuçta deneyim paylaşıyoruz. Yardımcı oluyor ise ne mutlu.
@leventuslu3086
@leventuslu3086 2 года назад
İyi gunler bugun herhalde butun videolarinizi izleyecem, cok guzel anlatimlar... Anlayamadigim bir yer var, ketil 3000w... Bu 3000w saate tuketimi degilmi??? Yani 10 dakka calisir ise 500w tuketim yapmazmi??? Aynisini camasir makinesi icinde dusunebiliriz... Evet yazarkende anlatmak istediginizi amladim 3kw bir inverter anlik cekimlerde sadece 3 kw destekler.. ustu ariza sebebi... Et
@tf1389
@tf1389 4 месяца назад
​@@leventuslu3086en zayıf haline göre sistem hesaplanır. Ketılın 3000w değeri güçtür. Bu gücü inverter sağlaması gerekir. 10 dakikada çektiği 500w ise 500wh enerjidir. Bu da akülerde dikkate alınır. Komple sistem düşünülür yani
@ersinkaya52
@ersinkaya52 3 года назад
Her zaman olduğu gibi doğru, aydınlatıcı bir video olmuş. Doğruyu öğrenmek sabır işidir, doğruyu yapmaksa öğrenmektir. İlgi alanıma girdiği ve de solar sistemleri 5 yıldır yayla evimde kullandığım, aynı zamanda montaj işlerini de kendim yaptığım için, yaylada her seferinde servis çağıramayacağımdan, detaylı, aydınlatıcı ve öğretici paylaşımlarınızı keyifle izliyorum. İşin maddi kısmına hiç değinmeyeceğim ,elimizdeki sistemi önce tanımak sonrada bilinçli kullanımı öğrenmek gerekiyor. Vermiş olduğunuz emek için teşekkürler.
3 года назад
Çok teşekkürler. Kendiniz yapmanız her zaman hesaplı yada maddi olarak karlı olacağı anlamına gelmiyor. =) Çünkü araştırıp yapınca en iyi malzemeyi kullanmaya çalışıyorsunuz. Öte yandan şöyle bir artısı var kurcaladıkça sistemi öğreniyorsunuz, öğrendikçe daha doğru kullanıyorsunuz. Eğer arzu ederseniz sisteminizi paylaşmak paylaşabiliriz. Orduya selamlar =) O Bolaman tarafında Uzun Saçlı diye biri vardı duruyormu halen ?
@ersinkaya52
@ersinkaya52 3 года назад
Kesinlikle hesaplı hiçbir tarafı yok, sadece imkan dahilinde elektrik olmayan yerde, ihtiyacı gidermektir. Her alanda olduğu gibi, malesef bu sistemlerede, ülkemizde çok yüksek ücretlere sahip olabiliyoruz. Yayla evi kullanıcısı olarak, sadece yazları 4-5 ay kullanıyorum. Kışın sistemi bağlantıları sökerek kapatıyorum. Burada tek sorun ve devamlı maliyet gerektiren durum akülerden kaynaklaniyor, bütün kış akuler eksi derecelerede bekleme yapiyor, kalitesiz aküler verim kaybı yaratıp ve kısa zamanda değişim istiyor. Evede kullandığım ortaboy buzdolabi, 8 adet iç ve dış aydınlatmalar, tv ve uydu alıcısı(A sınıfı). Arada bir matkap gibi 1000 wattı geçmeyen el aletleri. Evdeki elektirik ihtiyacımı, 4 adet 150 wattlık polikrstal panel, 2adet 20a mppt, 2000 wattlık tam sinus invertor ve 5 yılda kullanmis oldugum akuler, 2adet 150a jel aku yerli devre dışı, verim kaybi, 1adet 100a jel akü kore bozuldu, şu anda 3 yila girecek 2adet 100a ritar marka jel akulerle karşılıyorum. Birde herzaman jenerator yardımcı destek eleman olarak bulunmasi gerekiyor :) yaylada her zaman güneş olmuyor. Bu yaz sistemde degisiklikler yapicam, çünkü haftada birde olsa çamaşır makinesi çalıştırmak istiyorum, yine orta karar maliyetle bir sitem hazırlığı icindeyim, bu konuda önerilerinizi alabilirim. Yani kisaca hep masraf masrafff. Ordu lu olduğum doğrudur :) ama bolamanli uzun saçlı arkadaşı çıkaramadım. Selamlarrrr...
3 года назад
@@ersinkaya52 Çamaşır makinası şuanki sisteminizle çalıştırabilirsiniz. Ama sıcak yıkama yapamassınız. Sıcak yıkama için: Ya inverteri minimum 3kW'e (ideali 5kW) çekeceksiniz (buda akü ve paneli büyütmek gerekir), yada sıcak su girişi olan bir makina ile günısısı sıcak su sistemi kuracaksınız. Soğuk yıkamayıda güneşli havalarda, aküler tam doluluğa yakın iken yapmanız lazım. Anlık maksimum 800 Watt çekiyor videoda dediğim gibi. *: Her makinanın soğuk yıkama programı yoktur. Minimum 30 derece seçilebilir. Bu tip mevcut bir makinanız var ise Inverter i büyütmek gerekir. Ama iki tane 100A akü ve 4 tane 150 Panel yetersiz kalacaktır. Akülere zarar vermeden 40A (480Watt) çekebildiğinizi düşünsek, 400 Watt güneşten gelse, minimum 1200 Watt açığınız kalır. Bu açığı akülerden kapamaya çalışırsanız aküler zarar görür. Onun için ideali 4 tane 200 Amper akü, 3kW inverter, 2 tane 300 watt üzeri eklenti, tabi bu sefer şarj cihazıda gerekecektir. Ben şahsen soğuk yıkamaya razı olurdum. =) Dediğiniz gibi jeneratör benimde çoğu videoda dediğim bir şey. Diyelim 7 gün güneş çıkmadı. 7 gün sizi idama ettirecek akü grubu çok büyük ve masraflı. Onun için Jeneratör olması lazım ve ihtiyaç oldukça akü şarjını bunla desteklemeniz lazım.
@noyadecor9808
@noyadecor9808 3 года назад
@ uzun saçlı hala orda, her zaman ki gibi cool ::))
3 года назад
@@noyadecor9808 pardon anlamadim. Kusura bakmayin.
@tf1389
@tf1389 4 месяца назад
hocam kanalı yeni keşfettim çok güzel videolarınız var teşekkür ederim.
@ayralayral8672
@ayralayral8672 10 месяцев назад
Selamlar.. 50 yaş üzeri bir arkadaşınızım.. Emeğiniz için teşekkür ederim.. İhtiyacım olan 50 w+ 2x35 w iki aydınlatmayı, çalıştıracak bir sistemi, oku, izle sor soruştur ile dizayn edemedim. Eksik ürün bilgileri ve elektrikten anlamamam, sevmediğim konu olması nedenli.. Fotoselle çalışacak, gün batımı, gün doğumu arası çalışacak, bahçeyi, otoparkı, bina girişini aydınlatacak.. Bu tür küçük ihtiyaçlara kimse ilgi duymuyor.. Dış aydınlatma için 200 tl aylık fatura ödeyen bir bina bunu neden yapsın, denebilir.. Elektrik kesintilerinde, genellikle sağanak yağmur yerken, çok zor oluyor evine girmek.. Hırsızlık yanında karanlık başka kötülükleride barındırır... Güvenlik önde gelir.. Bina için ilave ihtiyaçlar ( daire içleri hariç) kameralar, asansör, merdiven otomatları... Işıldaklarımızı attık, akülerini bulamadık... Bir komşumuzda hasta var, çok kilolu, çok yaşlı.. Bu sene iki defa ambulans çağrıldı..asansörün çalışmaması ne demek?.. Cihazlar, akü, panel bu tür düşük enerji kullanımlı işler için yüksek maliyet sayılıyor olabilir, ama değil... Her biri, bir kaç bin lira ile kurulabilir.. Beraber kurulma imkanı varsa, süper olur. ( bina eski, kablo kanallarının bir kısmı kırık, mimari değişik.)... Enerji hayat kurtarır... Kendi adıma, küçük ölçekli, minimal bir kaç proje tasarımı bekliyorum sizden... Büyük düşün büyük kazan, bu fikir için 2000 li yılların başında, ortalarında güneş tarlaları için bir holding çok büyük meblağ ayırdı ( 500 milyon dolar / öyle hatırlıyorum.) devlet teşviği ve devlete satışlarındaki prim, iskonto için görüştü yazıştı, olmadı, olmadı... Kömür, istihdam, biraz daha bekleyinler uzadı.. Para güney afrikada portakal oldu, bir markanın ana tedarikçisi oldu.. Yabancı bir sermayenin, portakal ürünlerinde, olmamış güneş enerjisinden elektriğimizi içiyoruz..
9 месяцев назад
www.trendyol.com/cata/50-watt-led-solar-projektor-gunes-panelli-sokak-aydinlatma-p-78889193 Bu tip bir ürün bakın.. İlla bu olacak demiyorum buna benzerde olabilir. Bu ürünleri tavsiye ettiğimden değil, elektirik konusunda bilginiz ve uğraşmayı sevmediğinizi düşündüğüm için bunu öneriyorum. Fotoselli olması yararınıza olur, devamlı yanan bir ürün çok enerji tüketecek ve çabuk bozulacaktır. www.ciceksepeti.com/isik-sensorlu-gunes-enerjili-solar-duvar-kapi-kamp-bahce-lambasi-fotoselli-projektor-100-led-lambali-kcm43256872 Ben merdiven girişlerinde uğraşmamak için bu tip bir şey kullanıyorum. Tipleri aynı ama kaliteleri farklı ürünler mevcut. Yılda bir pilini değiştiriyorum pilleri bitiyor çabuk dandik. Birde güneşe 3-5 yıl dayanıyorlar. Sonra bozuluyorlar. Mesafe uzak değil ve güneş görüyor ise buda uygun ve ucuz bir çözüm olabilir. Tabi bunlar projektör değil sonuçta ışıkları sınırlı. Kendinizde yapabilirsiniz tabi ama astarı yüzünden pahallıya çıkar ama tabi kaliteli ve sağlam olur.
@gozlemkulesi4737
@gozlemkulesi4737 3 года назад
Öncelikle videodaki tespitler güzel. Bende 24 V 200A batarya (Ritar Marka DC 12v 200A serisi % 20 desarjda 2000 kez ,% 50 desarjda 5500kez dolabilen 5 yıl garantili Karbon kurşun akü kullanmaktayım.) İnverterim Tescom solar (Gücü 3 kw Tam sinüs inverter , dahili 40 A Mppt sarj edebilme özellikli) 1.9kw gücünde de monokristal güneş paneli sistemine sahibim. Öncelikle benim inverterimde Maximum 40 A sarj edebilmekte bunu da belirtmek istiyorum. Bu sistemi günlük 5.5 kw tüketimi olan evimde şebeke ile senkron şekilde kullandığımı da belirtmek istiyorum. Günesli havalarda 1000 Watt panellerden güç gelirken Çamaşır makinesi (ısıtmada 2 kw + Buzdolabı+ 42 inç led Tv ) 2.3 kw ile 2.5 kw yükü sorunsuz besleyebiliyor. Şayet Buzdolabı+ Tv+ uydu alıcısı+ aydınlatma beslediğim zaman saatlik tüketim 300 watt ı bulmuyor. Saatlik 1000 watt elektrik üretirken 300 watt tüketiminiz olduğu sürece aküleriniz zaten sürekli dolu gibi duruyor. Bu da akülerin uzun ömürlü olması için son derece önemli. Video da yüksek panel gücü gereksiz gibi denilmiş. Buna katılmıyorum. Nedenine gelince Bendeki 1.9 kw monokristal güneş panellerini değişik hava koşullarında test ettim. 25 derece ve günesli havada 1.9 kw üretebilirken (% 100) Bulutlu havalarda güneş yoksa 400 500watt ( %25) Çisentili ve yagmurlu havalarda ise 70 ile 90 watt ( % 5) civarında üretebilmektedir. Kısacası güneşli havalardaki üretim inverterimizin istediğinden fazla olurken Kapalı havalarda ve yagmurlu havalarda bu paneller size yetmiyor.Bu büyük panel gücü farkını size kapalı havalarda fazlasıyla gösteriyor. Bu sistemde dikkat edilmesi gereken olay bence şu şekilde Çamaşır makinesi+buzdolabı+42 inc Led tv+aydıtlatma yaklaşık 2.5kw güç çekmektedir. Bu aletler çalışırken güneş olacak ve inverter size 1000 watt gücü yollayacak. Geriye kalan 1.5 kw gücü de akülerden takviye edecek. 1500 watt gücü bir saatte çekecekse 15 dk da 375 watt eder. Bu da yaklaşık 20 A bir akım çekmemiz demektir. Kritik olarak 15 dk yı geçtiğinizde zaten ısıtıcının çıkmasıyla yükünüz azalıyor ve aküleriniz şarja tekrar başlıyor. Ben şebeke ile bağlantılı inverter kullandığımdan akülerim 23.5 V a gelince sistemim inverterim üzerinden direk şebekeye geçiyor. Akülerim sürekli % 70 dolu olarak bekliyor. Sistem düşük voltajdan şebekeye geçince paneller zaten direk aküleri beslemeye ve şarj etmeye başlıyor. Bu şekilde gün içerisinde güneş varsa hem çamaşır hemde bulaşık makinesini birer kez kullanıp akülere depoladığım enerjiylede epey bir süre evimi besleyebiliyorum. Bu şekilde 5.5 kw ortalaması olan günlük tüketimimim % 75 ini güneş panelleri ve akülerden karşılayabiliyorum. Bu şekilde akülerimde hırpalanmıyor. Bu arada bu aküler 80A gibi son derece yüksek bir sarj edilebilme özelliğine sahip. Bu sisteme 2 ad daha 200A akü ilave edilip 24 v 400A batarya gücü olsa inanın tadından yenmez. Ya da 48 V 200A ve 5kw inverter de tercih edilebilir. Sorunsuz olarak her yüküde besleyebilirsiniz. Ocak ayından Ağustos ayına kadar geçen sürede 1250 kw enerji harcamış bulunmaktayım. Kurduğum bu sistem sayesinde 800 ile 850 kw enerjisi güneş panelleri ve akülerden karşılamışım. 8 aylık ortalamaya gelince de yaklaşık her 100 kw ın 65 kw ını güneş panelleri ve akülerden karşılamışım. Yıllık olarak 2000 kw enerji kullanmayı planlamaktayım. Hedefe doğru istikrarlı bir şekilde ilerlemekteyim....
3 года назад
Yorumunuz icin tesekkurler. Sistem sahibi kisilerin yorum yazmasi guzel cunku bir deneyim paylasiyorsunuz. Panel gucu Yorumumu yanlis anlamissiniz panel gucunun yuksek olmasi sikinti degil kullanilan sarj cihazi/inverterin kitapciginda belirtilen maksimum panel gucunun ustune cikilmasi sikinti. Bu deger belli bir oranda asilabilir ama yuzde 50 asilmaz. Takinca calisirmi calisir. Ama tuketim aliskanliklarina gore farkli sonuclar verir. Bunu uretici kontrol edemedigi icin size bir limit verir. Tasarruf? Ritar 200 aku 4500 tl civari. Iki tanesi 9000 tl. Yillik 2000 kW enerji tuketiminiz var yanlis anlamadiysam. Yuzde 65 i gunesten. Yani 1300 kW. Yillik tasarrufunuz yaklasik 1300 tl. Bu parayi cikartmak icin 7 yil akulerin calismasi lazim. Inverter? Panel? Kablo? Burda bana gore iki yol ayrimi var. Tasarruf icin kuruldu ise kendini amorti etmesi BANA GORE cok zor bir sistem kurulmus. Ama elektirik kesintilerinden etkilenmemek ve bu sistemleri ogrenmek isteyen biri icin muhtesem ogretici bir sistem. Guvencemiz 5500 cycledan 15 yil calisma suresi ise o kisim baska bir hesap. Once 7 yili bir atlatmak lazim ve 7 yil sonunda halen yuzde 65 gunesten kullanabiliyor olmak lazim. Burda aku kullanim sekli hakkinda farkli gorusler var bazilari sizin gibi minimum desarj ile en uzun sure kullanmaya calisiyor. Bazilari ise daha fazla desarj oranlari ile geri donus almaya calisiyorlar. Benim inancim ise elektirik olan bir yerde aku olmamali olacak ise bile bu kadar yuksek kapasitede ve pahalli akuler kullanilmamasi gerektigi yonunde. Tabi kullanim sekli herkezin farkli. Uzun vadede incelemek lazim. Paylasiminiz icin tekrar tesekkurler faydali bir paylasim.
@gozlemkulesi4737
@gozlemkulesi4737 3 года назад
@ Merhabalar tekrardan. Ben enerji üretimi yapan bir firmada ćalışmaktayım. İşimiz enerji üretmek. 750 cycle Ritar marka gell akülerin tampon şarjda 10 seneyi devirdiklerine defalarca şahit oldum. Kaldıki benim kullandıklarım zaten 5 yıl ve % 80 deşarjla 2000 döngü garantisi verilen bir model. İki akü bana 7500TL ye maloldu. Senelik 2 MW kullanabilsem 5 senede 10MW enerji eder. Bu günki fiyatla 10 MW ta 9200TL eder. Bu aküler şayet 5 sene sonunda çöp olsa 130 kg hurda fiyatı bile bu gün 1000 TL ediyor. Yani 5 sene sonunda akülerimiz ćökerse bile 10.000TL TL amorti etmiş olacaktır. Benim kullanım şeklimle hedef bu akülerde 5500 cycle Çevrimi görmek. Senelik ettiğim tasarruf %30 deşarjla kullanıldığından amorti süresi tabiki uzun olacaktır. Ayrıca Kerem ÇİLLİ nin bir makalesinde KURŞUN KARBON AKÜ ler ile LİTHİUM bataryalar kıyaslanmıştı. Ve fiyat olarak kurşun karbon gell aküler Lithium bataryalardan bile daha ćok cevrime sahipti. Ben burada fiyat performans noktasına ve yıllardır kullandığımız bir markaya güvenerek tercih ettim. Sistem maliyeti bana 17.000 TL ye maloldu. Dediğim gibi aküler 5 sene sonra epey deforme olsa bile aküsüz bir sistem gibi sadece gündüzleri bile kullanma şanşı verecek kadar performans sergileseler ben bu sistemi en geç 7 yılda amorti ederim. Kaldıki iki sene önce 0.45krş olan 1 kw bu gün 0.92TL. Yani bu hesaba birde elektriğe gelecek zamlar ilave olursa amorti etme süreside düşer. İnverter konusunda ise malesef 40AMPPT özellikli bir dahili inverter ucu ucuna yeterli oluyor. Size şöyle bir tespitimi söylemek istiyorum. %30 boşalan akülerim sabah 06: 30 gibi şarj etmeye başlıyor. Ancak inverter 1000 watt güç göndermeleri saat 11 gibi oluyor neredeyse. 11 ile akşam 16 civarları arasında hemen hemen sürekli 1000 watt a yakın bir değer görüyorum. Bu 1000 Watt ın 300 watt ı evin muhtelif kullanımlarına kalan 600/700 wat gibi kısmıda aküleri şarj ediyor. Yaklaşık güneşlenme süresi tam kapasitede yaklaşık 5 saat. Akülerimizin kurulu gücü 24v 200A Bu da 4800 watt civarı eder normalde. 4800 watt ın % 30 u deşarj olduğunda(1440 watt % 30 a tekamül eder ) 4800 -1440 : 3360 watt lık bir güç akülerde kalacaktır. Biz 5 saat güneşlenme ve ortalama 600 watt saatlik şarj edebilsek bu 5 saatte 3 kw gib bir sarj elde etmeliyiz. Zaten elimizde aküler % 70 doluyken 3360watt gücümüz var. Bunun üzerine 3kw da 5 saatlik şarjı koyabilmiş olsak bizim 6360 watt enerjimiz olması gerekir. Halbuki bizim akülerimiz maksimum 4800watta full olmak zorunda. Daha fazla yükleyemeyiz. Burada ne oluyor peki ? Aküler cep telefonu bataryası gibi dolmaya yaklaştıkça inverter sarj akımını otomatik olarak sınırlıyor. Bu da akülerin daha uzun zamanda dolmasına sebeb oluyor. Ben akülerimin düşük voltajını invertere 24 v girince akülerim full doluyor. Aynı sartlardaki kullanımlarda da 23.5 v a ayarlanan düşük voltaj uygulamasında akülerim hiç bir zaman full olamıyor. Yani akülerimiz full olmuyor ama % 95 oranlarında dolu duruyor. Elektrik olan bir yerde aküsüz sistem diye söylüyor herkes ancak Aynı sostemi calıştıracak panel gücü ve şebeke bağlantılı inverterin maliyetide akü maliyetini buluyor. O zaman akülü olması daha mantıklı. Hem elektriğim kesilmez hemde istediğim gibi aynı maliyete kullanmış olurum. Burada kritik olan en önemli nokta akülerin üzerinden mümkün mertebe ağır akımlar gećirmeyip % 70 civarında sürekli dolu tutabilmek. Sizin videolarınızı görünce bende konuya katkısı olsun diye yazıyorum. Farkındayım epey uzun oldu. Kusura bakmayın.
3 года назад
@@gozlemkulesi4737 Bu konularda fikir ayriliklarini severim. Her iki taraf icinde kacirdiklari noktalari yakalama firsati olur. Ama en onemlisi istikrarli hesap tutup bu veriyi 3 yil 5 yil sure icinde paylasmak. Dedikleriniz mantiksiz degil olabilir ama hesabi yaparken farkli yaptigimiz bir iki yer var. Yillik 2 mw kullanirsaniz sizin ilk mesajinizdaki yuzde 75 verisini kabul edersek bunun 1.5 mw ini gunesten alirsiniz yani kariniz 9200 tl olmaz 7500 tl olur. Ritar dediginiz gibi kotu bir marka degildir ama yuzer sarjda 10 yil dayanmasi ile yuzde 80 e dusmesi arasinda ciddi bir fark vardir. Burda size verilen olasi cycle sayisidir. Kullanim sekline gore bu akuleri gunde 3 cycle yapip bu verilere ulasabilirsiniz ama her gun tek cycle ile isler biraz zorlasiyor. Fark zaman faktoru. Bu cok cekismeli bir durum dedigim gibi insallah siz haklisinizdir. Elektirik zammini siz hesapliyorsunuz ama cogu kimse hesaplamaz. Neden? Siz 6 ay once akuleri 7500 tl ye aldiniz. Suan 9000 tl civari. Suan 150 tl fatura icin 17.000 tl odediniz. Yani 10 yillik elektirik faturasini pesin olarak odediniz. Bunun kara gecmesinin 2 yolu var. 13 yil sistemde hic bir sey degistirmesseniz kardasiniz.(yuzde 70 durumundan) Ikinci hesap zor, akuler 5 yillik faturaniza denk geliyor, yuzde 70 den 7 yilda akuleri kara geciriyorsunuz. 7 yil sonunda degistirmemeniz devam etmeniz lazimki sistem calissin panel ve inverterin parasini cikarsin. Eger 7 yildan once aku alirsaniz kisaca kar etme sansiniz yok. Diyelim 10 yilda akuleri degistirdiniz. 7 yil akulerin parasi 3 yilda inverter ve panelin parasi cikardiniz. Geriye yeni akuler icin ikinci 7 yil gecmesi ve panel ve inverterin de ikinci amortismani icin 3 yil gecmesi lazim. Yani inverter 17 inci yil amorti edilecek ve amortismani panelllerle 20 inci yilda bitecek. Soru paneller 20 yili gorecek mi? Inverter bu sure calisacak mi? Basitce hesapladim ,size gore kagit ustunde bir de aku iadesi var. Ondan 1 yil filan dusebilirsiniz. Ama benim gordugum durum bu. Bir baska sorun 1.9 kw panelin atil kalmasi bu sistemlerin kar etmesi icin dewamli kullaniyor olmaniz lazim. Sebekeye geri satma proseduru zor halen ama bu invertor ile bu ihtimali yok saymissiniz. 2 3 yila dahada kolaylasirsa degistirmeyi dusunuceksiniz diye dusunuyorum. Suan seyahetteyim 1 2 aya cevap yazicam detayli olarak unutursam hatirlatin. Kolay gelsin.
@gozlemkulesi4737
@gozlemkulesi4737 3 года назад
@ Sonucun ne olacağını kestirmek zor. Bana kalsa 2 ad daha akü alıp kapasiteyi arttırmak gerekiyor. Ancak akülerin ne kadar dayanacağını bilmediğim için aküye yatırım yapmayacağım. Eldekileri deneyip sonucu görelim. Şehir sebekesiyle kullanımımızın avantajıda burada aslında. Aküler belirli bir yerde şebekeye gećince inverter de devre dışı oluyor. Devre dışı olan inverter de bir yerde dinlenme moduna geçiyor. Hatta bu dinlenmeyle ömrü uzuyor bile diyebilirim. Akü,inverter ve panelleri periyodik olarak sürekli temizliyorum. İnverterin hava filtreleri akülerin ve güneş panellerinin temizliği sürekli ve düzenli takip ediliyor. Ancak buradan şunu diyemiyorum. Şu kadar sene dayanabilirler. Sistem sürekli kontrol altında ve gözlemleniyor. Her ay şebeke ve inverter üretim ve tüketimleri hesaplanıyor. Bu değerler kayıt altına alınıyor. Bôyle bir sistemi daha önce kimsenin deneyip 10 yıllık bir veri paylaştığını görmedim. Ben sadece şunu belirtmek istiyorum. Aküler beklentimizi karşılayıp 5 yıldan daha uzun dayanabildiği sürece yada testlerdeki veriler kadar çevrime sahip ise bu sistem kendini her şekilde kurtaracaktır. Bekleyip göreceğiz sonucuda buradan paylaşacağım...
@kerimaybar
@kerimaybar 2 года назад
Harika bir anlatım, tebrikler
@halilarduc449
@halilarduc449 3 года назад
Eline emeğine sağlık teşekkür ederim Allah razı olsun
3 года назад
Teşekkürler.
@saidaker9472
@saidaker9472 6 месяцев назад
Hocam bu sorunların hepsını ortadan kaldırıp süpürecek bir buluş yapamasmısınız. Hep yabancılar yapıyor kolaylıgı saglayan buluşları , tabi bu sorunların teorik karışık bilgiler sayesinde piyasaya bir sürü ürünleri satıp mılyonları gotürdikten sonra, icad hocam icad , plug in ve kullan...
@durmusturgut5960
@durmusturgut5960 2 года назад
2013 de modifiye ınvertor le 12 volt la başladım. küçük dalgić kullandım. 2016 da 3750 va aldım.simdi dalgićı sistemi değiştirdim 24 volt yaptım .keşke 5000 watt lik invertor alsaydım pişmanım kurulumları hep kendim yaptım
2 года назад
Cok guzel. Cok iyi deneyimleriniz olmustur. Ne yazikki ihtiyac devamli artar. Onun icin normal bir ev icin 5kW daima iyi bir secimdir haklisiniz. Hem cihaz daha rahat ve bosta calisir.
@revolution9167
@revolution9167 3 года назад
Sizden çok şey öğreniyoruz.
@kerimaybar
@kerimaybar 2 года назад
Firmaların en çok müşteriye söylemedikleri nokta: 1. İnverterin desteklediği Maksimum Panel sayısı 2. Panellerden gelen Akım Oranının Akülere Yansıtılması miktarı ( 1 saate 60a. 80a, 100a....) bence bunlar önemli. birde aküsüz çalışan inverterleri hiç söylemiyorlar maksat JEL AKÜ SATMAK!
@pusenerji
@pusenerji 3 года назад
helal olsun güzel bilgilendirme olmuş tşkler.
3 года назад
Teşekkürler. =)
@ati4094
@ati4094 3 года назад
Merhaba, 16 kameralı güvenlik sistemim var ve 1adet modem Gündüz 40w cekiyor gece 60w 1kw akıllı invetrer, 3x110amper bb blp akü ve 4adet 190w güneş paneli Kışın sistem gece kapanıyor sorun nedir çozemedim aküler iyi durumda
3 года назад
1. Her akşam akuleri n full dllduguna emin olacaksınız. 2. Sabah 12/24/48 voltun altına dusmediginden emin olacaksınız. 3. 2-5 gün bulutlu havalar olacaktir kisin bu durumlarda ya akuleriniz daha büyük olmalı yada generator ile desteklemeliyiz. 4. Akulerin iyi durumda olduğunu ancak bir AKU takip cihazi ile anlayabilirsiniz. Voltaj bir gösterge değildir. Voltaj doluluk durumunu gösterir. Doluluk farklidir kapasite farklidir. 5. Sistemin kapanması iki nedenden olur ya dolduramiyorsunuz yada akulerinizin kapasitesi artık 330 amper değildir. Örnek veriyorum 200 e düşmüştür buda sizin gece kullanımınıza yetmiyordur.
@kemalaktas2854
@kemalaktas2854 3 года назад
Güzel bilgiler sağolun
3 года назад
Teşekkürler.
@kihramcizadegiller
@kihramcizadegiller 2 года назад
700-800W/h çekenkesintisiz7/24 çalışan bir sistem için kaç w panel, akü, invertor ve solar sarj gerekli? panellerin kurulacagı bolge 4 mevsim 27-30 derece sıcaklıklarda, saat 7.00 dan 15.00 civarlarına kadar guneş alan bir yer.
2 года назад
Bilgisayar basina gecince bakiyim ama cok yuksek bir donanim cikacaktir daglik bir yermi 3 te gunes neden bitiyor?
@halilarduc449
@halilarduc449 3 года назад
Öncelikle Allah razı olsun eline sağlık Güzel bilgiler için teşekkür ederim Tane tane anlatdın. Bir şey söylemek istiyorum Hangi invertör tavsiye dersin 12 ve24 model 3. 50 Veya 5 kv olan arızalandımı güvenli bir servisi olan Burdan yazamasan telimide veririm Veya şsdekramdan yazabilirsin Teşekkür ederim hayırlı geceler
3 года назад
Teşekkürler. Marka tavsiye etmek çok doğru değil. Bu sizin bütçeniz ile alakalı. Çin ürünleri 3.000 TL ile 6.000 TL arasında. Avrupa menşeili ürünler 15.000 TL-25.000TL civarında. GG#50 nolu videoyu seyrettiyseniz 4 farklı marka anlattım. Kitapçıkları aynı. Arada bence bir farklılıkları yok. Markası farklı diye bu 4 markanın en pahallısını almak bence doğru seçim değil. Bu 4 markanın en ucuzunu almanız lazım bana göre. Son karar sizin. Çin Inverter fiyatı 1 Birim ise Avrupa Menşeili olanlar 3 Birim. Siz 1 birimlik olanı alıp bozulmaz ve verimli kullanırsanız 2 Birim kar edersiniz. Ama alet sık sık bozulur ise ve sonra Avrupa menşeili ürüne geçmek isterseniz 3 Birim daha verip toplamda 4 birim harcamış olursunuz. Bunu sizin kendi bütçeniz ve yaklaşımınız belirlemesi lazım. Ben 10 seneden fazladır Avrupa Menşeili ürün kullanıyorum. Bir sıkıntım olmadı. Cotek markada kullandım ilk olarka 3 yılda bozuldu tamir ettirdim halen başka bir yerde kullanılıyor(ru-vid.com/video/%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BE-dLNHXm5N0D8.html), öte yandan bir arkadaşım Cotek kullanıyor 6 yıldır tık yok. Belki birazda şans işi. (Bkz Cotrek: ru-vid.com/video/%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BE-sukAsx81ZJo.html)
@halilarduc449
@halilarduc449 3 года назад
@ Çok teşekkür ederim Allah razı olsun Eline emeğine sağlık hakkını helal et
@elisnjons3363
@elisnjons3363 3 года назад
1 aydır video yok abi kanalın şifresinimi unuttun
3 года назад
Bir iki urun hazirliyorum. Yakinda gelecek.
Далее