Тёмный

Haşhaş Nerede ve Nasıl Yetiştirilir - Haşhaş Hangi Bölgelerde Üretilir 

ErdoğmuşNet
Подписаться 11 тыс.
Просмотров 21 тыс.
50% 1

Bu videomuzda sizlere Haşhaş Nerede ve Nasıl Yetiştirilir konusunda bilgi vermeye çalıştık. Sizlerde Haşhaş üretimi konusunda bilgi edinmek istiyorsanız videomuzu izleyin
1. Haşhaşın Ekim Zamanı
Haşhaşın tohumları çok küçüktür. 1000 tane ağırlığı 0,4-0-0,8 g arasındadır. Ortalama olarak 0,5-0,6 g'dır. Litre ağırlığı 550-600 gramdır. Bu şekilde çok küçük yapıdaki tohumların çimlendirilmesi yağışlar uygun gitmez ise hayli zordur. Orta Anadolu şartlarında en ideal ekim zamanı 20 eylül 5 ekim tarihleri arasındadır.
Fakat bu tarihler arasında genellikle yağış olmamakta, sulama yapılmaz ise tohumlar çimlenememektedir. Bu nedenle en iyi usul ekimden önce tarlanın sulanması işlenip sürülmesi ve bunun üzerine ekim yapılmasıdır.
2. Gübreleme
Haşhaş çiftlik gübresini çok iyi değerlendirir. Çiftlik gübresi bitkilere besin sağlamakla beraber, toprağın su tutma kapasitesini arttırır ve fiziki yapısını düzeltir. Çiftlik gübresinin yanmış olması gereklidir. Yanmamış çiftlik gübresi, toprak zararlılarının çoğalmasına neden olur. Dekara 2-3 ton hesabıyla verilen çiftlik gübresi verimi önemli derecede arttırır.
Genel olarak 6-8 kg fosfor karşılığı gübre ekimle birlikte tohum yatağına verilmelidir. Bu 13-18 kg DAP ile karşılanır, diğer gübrelerden verilecekse %' lerine göre hesap edilir. Toplam azotlu gübre ihtiyacı, sulanmayan hafif bayır, kıraç tarlalarda 4-6 kg azot, taban tarlalarda dekara 6-8 kg azot karşılığı gübredir. Sulanan tarlalarda azotlu gübre isteği 2 defada verilmek üzere 12-16 kg azot karşılığı gübredir. Bu rakamlar Amonyum Sülfat gübresi için 5'le çarpılır. % 26'lık Amonyum Nitrat gübresi için 4'le çarpılır. % 33 lük Amonyum Nitrat gübresi için 3'le çarpılır.% 46 Üre için 2.2 ile çarpılır. Azotun bir kısmı DAP veya diğer kompoze gübrelerle verilmiş ise verilecek üst gübre buna göre hesap edilir.
3. Ekim
Ülkemizde ekim genel olarak serpme şeklinde yapılmaktadır. Serpme ekimde genel olarak dekara 1-1,5 kg tohumluk gerekmektedir.
Küçük tarlalarda bu ekim usulü uygulanır. Serpme ekimin iyi yönü tarlanın kesekli bırakılarak çimlenmekte olan bitkinin soğuklardan korunmuş olmasıdır. Ön bitkinin tarlayı geç terk etmesi yağışların geç gelmesi gibi mecburi sebeplerden dolayı yapılan gecikmiş ekimlerde tarlanın büyük kesekli bırakılması, bitkinin çimlenme zamanındaki korunmasında çok önemli etkendir. Böyle ekimlerde bir taraftan tarla sürülürken, arkasından ekim yapan kişi hemen tohumu saçar, tarlaya diskaro, tırmık, sürgü çekilmez. Tarla sürümünde toprağın kendisini bırakması ile 1-2 cm derinliğe tohum karıştırılmış olur. Serpme ekimi el becerisi olan çiftçiler dengeli ekebilir. Veya kumla karıştırılarak ekilir, A. Sülfat ile karışım yaparak da ekmek mümkündür. 1 kg tohuma 4-5 kg A. Sülfat karışımı ile dengeli bir serpme ekim yapılabilir.
İlk güzlük ekimlerde, veya ilkbahar ekimlerinde makineli ekim uygundur.
D.A.P veya diğer kompoze gübrelerinden birisine Amonyum sülfat katılarak, dekara 10-15 kg D.A.P 5 kg A. Sülfat, 500 gram haşhaş tohumu karıştırılır ve ekim yapılır. Tarla tavı ve çimlendirme sulamaları titizlikle yapılırsa tohum miktarı 300-400 g/da'a düşürülebilir. Ekimden hemen önce tohumla gübre karışımlarıyla yapılan bu tip ekimlerde çıkışlarda herhangi bir problem görülmemiştir.
Ekilen tarlanın hemen kurumaması tavının kaçmaması ve iyi bir çimlenme sağlanması için toprağın nem durumuna göre ekimden önce veya ekimden 3-5 gün sonra merdane geçirilerek tohum yatağı sıkıştırılmalıdır. Kaba bırakılan topraklar hemen kurumakta düzgün bir çimlenme olmamaktadır.
4. Sulama
Sürülen tarla çok kaba durumda ise sürümden sonra tav durumuna göre uygun zamanda merdane geçirilerek sıkıştırılır üzerine ekim yapılır ve yağmurlama ile sulanır. Tohum en erken 7-8 günde çimlenecek şekilde ayarlanmalıdır. Havaların çok sıcak ve rüzgarlı geçmesi halinde 2. sulama gerekebilir. Haşhaş tarımında ekilen tohumun çimlenmesi çok önemlidir. Bunun için bu konuda titizlik gösterilmelidir.
5. Çapalama
İlkbaharda haşhaş bitkileri 8-10 yapraklı olunca, seyreltme ve ilk çapa yapılır. Tarlanın otlanmasına göre 20-25 gün sonra 2. çapa ve tekleme yapılır. Sıraya ekimlerde çapalama daha kolaydır. Çapa makinesi geçirebilmek için 50-55 cm sıra arası uygundur. Sıra üzeri mesafe ise 15-20 cm bırakılmalıdır.
6. Hasat
Haşhaş kapsülleri tamamen kuruyunca hasat gelmiş demektir. Kuruyan kapsül içerisindeki tohumlarda kapsül dibine dökülür, kapsül sallandığı zaman tohumlar ses verir. Bir bitki üzerinde ve tarlada tüm bitkiler aynı zamanda olgunlaşmaz. Eğer kapsüllerde açılma olmaz ise henüz kurumayan kapsüllerin kuruması beklenir. Eğer aşırı kurumadan dolayı kapsüller açılmaya başlamış ise, tohum dökülmeye başlar, kayıplara neden olur.
Kapsül T.M.O. kuruluşlarına satılır, tohumlar serbest piyasada değerlendirilir. Sulu şartlarda dekardan 120-200 kg/da tohum verimi ve 100-160 kg/da kapsül verimi alınabilir. Kuruya ekimlerde 50-120 kg/da tohum ve 40-110 kg/da kapsül verimi alınır. 300-500 kg arasında da kuru sap elde edilmektedir.

Опубликовано:

 

20 сен 2024

Поделиться:

Ссылка:

Скачать:

Готовим ссылку...

Добавить в:

Мой плейлист
Посмотреть позже
Комментарии : 55   
@dilbarnodirova1692
@dilbarnodirova1692 3 года назад
Çok güzel bilgi.Tasakkurlar.Özbekistandin izledim.
@ErdoğmuşNet
@ErdoğmuşNet 3 года назад
Beğenmenize sevindim inşallah faydalı olmuştur. Teşekkür ederim. Özbekistan na selam olsun.
@ureteneller498
@ureteneller498 Год назад
merhaba ,elime biraz has haş tohumu geçti ,saksıya çicek toprağına eksem olurmu ,ben sadece kapsülünü süs olarak değerlendirmek istiyorum da
@ErdoğmuşNet
@ErdoğmuşNet Год назад
Saksıda çiçek toprağında olur ama izinsiz ekilmesi yasaktır. İzinsiz olarak haşhaş ekimi yapan kişi bir yıldan beş yıla kadar hapis ve adli para cezası ile cezalandırılır.
@huseyingaziyaman
@huseyingaziyaman 3 года назад
Merhabalar. Çok güzel bilgilendirmişsiniz. Teşekkürler. Bağırsak kolit hastalığı için yeşilken toplanıp ezilip macun haline getirilen haşhaş yaprağı ve kafasının kolit hastalığını iyileştirdiği söylendi. Doğrumudur? bu konuda bilgilendirirseniz sevinirim.
@ErdoğmuşNet
@ErdoğmuşNet 3 года назад
Kolit hastalığına tedavi edip etmediği konusunda herhangi bir bilgim yok. Haşhaş ın uyuşturucu özelliği vardır bilinçsizce kullanılması sağlık açısından sıkıntı çıkartabilir. Bence iyi araştırın.
@huseyingaziyaman
@huseyingaziyaman 3 года назад
@@ErdoğmuşNet teşekkür ederim
@halilibrahimtosun9097
@halilibrahimtosun9097 3 года назад
O kadar zahmet, mazotu,gübresi,suyu, işçiliği derken kurtarıyor mu peki maaliyetini ?
@ErdoğmuşNet
@ErdoğmuşNet 3 года назад
Normal şartlarda bir dönümden 120 ile 150 kg arasında haşhaş elde edilir. Şuan kg fiyatı 20 ile 22 lira arasında. 120×20=2400 ₺ kazanırsınız. Bunun yanında 400 ₺ haşhaş kapsülünden kazanırsınız. Toplam 2800 ₺ yani kısaca bir dönümden 2500 ile 3000 ₺ kazancınız olur. 1000 ₺ masraf olsa dönümden 1500 - 2000 ₺ kazanırsınız. Tabi anlattıklarım normal şartlarda herşey yolunda giderse.
@-Stratocaster-
@-Stratocaster- 3 года назад
çaldıranda askerken hep dikkatimi çekiyordu , doğada kendi kendine yetişiyordu çok ilginç bir bitkiydi lan bilsem tadına bakardım tüh :D
@ErdoğmuşNet
@ErdoğmuşNet 3 года назад
Bir daha haşhaş gördüğünüz de tadına bakarsınız artık. Aman dikkat boyu 5-10 cm iken bak tadına o zaman güzel olur biraz büyünce acılaşır.
@polatoglumuratt
@polatoglumuratt Год назад
Hocam video için teşekkürler 2024 yili icin haşhaş isini mantikli buluyormusunuz ugrasmaya deger mi
@ErdoğmuşNet
@ErdoğmuşNet Год назад
Şuan Haşhaş ın kg fiyatı 70 TL civarı. Normal şartlarda dönümden 80 - 100 kg haşhaş gelse 5000-7000 TL kazanıyor. Maliyetini hesaplayın mantıklı olup olmadığını siz karar verin. Ben bu sene ekmeyi düşünmüyorum sebebi de çapa ve kapsül toplama işi için işçi bulmak zor olduğundan
@polatoglumuratt
@polatoglumuratt Год назад
@@ErdoğmuşNet bu sene ne önerirsiniz afyon dinar bölgesinde yer kiralayıp eşim ile uğraşmak istiyoruz bizim için biraz karlı olsun ki diğer seneler daha fazla girişimde bulanalim tarıma
@regwon7016
@regwon7016 3 года назад
Burada bir okulun bahçesinde var bunlardan bende hatta ne güzel çiçek dedim şimdi burada gördüm haşhaş olduğunu
@ErdoğmuşNet
@ErdoğmuşNet 3 года назад
Süs bitkisi olsun diye ekmişler demekki. Ancak çiçekleri çok çabuk dökülen bir bitkidir. Haşhaş endüstriyel bir bitkidir süs bitkisi değildir.
@cigdemgonen1238
@cigdemgonen1238 7 месяцев назад
Benim babaannemin bahçesinde de kenevir bitkisi vardı ama eline bırakan geçen her tohumu toprağa verdiği için bilmeden ekmişti amcamınoğlu uyardı jandarma bulmadan kaldır dedi ama ben jandarma gördüğü halde bir şey demeğine şahit oldum.Öyle bir iki tane görüncü müdahale etmiyorlar hele ki saksı içinde yetiştirilene falan sanmıyorum bir şey diyeceklerini.Ben bile rekleri görünce yetiştirmek istedim.Burada öyle ne kadar faydalı olduğunu bilmeden sırf görüntüsü ve rengi için dükkan önlerine amarant ekiyorlar.Emin ol o da öyle bir şeydir.
@mustafaalaca5778
@mustafaalaca5778 2 года назад
Güncel alım fiyatları hakkında bilginiz var mı birde Balıkesir ili üretim haritasına dahil mi?
@ErdoğmuşNet
@ErdoğmuşNet 2 года назад
Haşhaş tohum fiyatları mavi ve beyaz tohum en son kilosu 45 ₺ civarındaydı. Tabi sürekli değişiyor. Kapsül yani kabuk devlet tohumu ekersen kilo 15 ₺ eğer geleneksel tohum ekersen 7,5 ₺ devlet alıyor. 2022 yılında Balıkesir ekim izni verilen iller arasındaydı 2023 ne olur bilemem. Ekim Kasım aylarında kayıtlar başlar o zaman belli olur
@mustafaalaca5778
@mustafaalaca5778 2 года назад
@@ErdoğmuşNet anladım abi teşekkür ederim
@ibrahim03uney66
@ibrahim03uney66 2 года назад
Ekerken mibzer ayarını kaça getiriyorsunuz?
@ErdoğmuşNet
@ErdoğmuşNet 2 года назад
Şanzımanlı mibzer de 5 ile 10 arasında ayarlıyoruz. Diğer mibzerler için hangi ayar yapılıyor bilmiyorum
@regwon7016
@regwon7016 3 года назад
Neden ekilmis acaba oraya küçük bir alanda değil bahçesi sasirdim çok yasak mis ama orada niye var acaba
@ErdoğmuşNet
@ErdoğmuşNet 3 года назад
Burada gördüğünüz haşhaş Devletin izniyle ekildiği için bu kadar çok. Yani devlet denetimine tabi bir alan.
@obaarclk4392
@obaarclk4392 2 года назад
Has haş ekimi bu yıl hangi bölgelerde yoğun acaba
@ErdoğmuşNet
@ErdoğmuşNet 2 года назад
Ekim sahaları konusunda çok bilgim yok. Ege bölgesinde genelde Afyonkarahisar ve Denizli de daha çok ekimi yapılıyor ancak hangi ilçelerinde daha yoğun bilemiyorum.
@russo1959
@russo1959 2 года назад
Gider ve gelir ne kadar acaba?
@ErdoğmuşNet
@ErdoğmuşNet 2 года назад
Normal şartlarda bir dönümden 120 ile 150 kg arasında haşhaş elde edilir. Şuan kg fiyatı 30 ile 32 lira arasında. 120×30=3600 ₺ kazanırsınız. Bunun yanında 400 ₺ haşhaş kapsülünden kazanırsınız. Toplam 4000 ₺ yani kısaca bir dönümden 3500 ile 4000 ₺ kazancınız olur. 1500 ₺ masraf olsa dönümden 3000 - 3500 ₺ kazanırsınız. Tabi anlattıklarım normal şartlarda herşey yolunda giderse ve ayrıca haşhaş fiyatlarının düşmesi ya da yükselmesi de bu kazancınızı etkiler.
@okan980
@okan980 11 месяцев назад
Bunun yeşil liyi yenir mi
@ErdoğmuşNet
@ErdoğmuşNet 11 месяцев назад
Yaprakların boyu yaklaşık 6-7 cm olunca tazeyken yenir güzel tadı vardır. Salata yapabilirsiniz. Biraz büyüyüp kartlaşınca acılaşır yenmez.
@Uysal_Agriculture
@Uysal_Agriculture 11 месяцев назад
Birden fazla sulansa verim artar mı
@ErdoğmuşNet
@ErdoğmuşNet 11 месяцев назад
Haşhaş ın gelişme döneminde yağmur yağmaz ise sulamak tabiki verimi artırır. Haşhaş ın gelişim dönemi Nisan Mayıs ayları olduğu için genelde ilk bahar yağmurları su ihtiyacını karşılar ancak bu aylarda yeterince yağmur yağmaz ise sulamak faydalı olur.
@Uysal_Agriculture
@Uysal_Agriculture 11 месяцев назад
@@ErdoğmuşNet suyu olan bi araziye yonca mı ekilmeli haşhaş mı sizce ikisi de ticari amaçlı
@ErdoğmuşNet
@ErdoğmuşNet 11 месяцев назад
@@Uysal_Agriculture Haşhaş yetiştirmek biraz zahmetli olur insan gücü gerektirir. Hava şartları uygun olmaz ise verim düşük olur. Risklidir yani. Yonca çok insan gücü gerektirmez makinelerle işin çoğunu yapabilirsiniz. Ayrıca bir defa ekip 5-6 yıl ürün elde edebilirsiniz. Emek ve çalışma gücü açısından yonca daha avantajlıdır. Ticari olarak ikisini nasıl kıyaslamak gerek bilemiyorum. Yani 5 dönümden kaç yonca balyası gelir bilmiyorum. Yani 5 dönümden yılda kaç yonca balyası gelir bu bilmek lazım. Daha sonra 5 dönümden ortalama kaç kilo haşhaş gelir onu da bilmek gerekir. İkisini kıyaslayıp bu şekilde karar vermek gerekir.
@mltmpstf
@mltmpstf 3 года назад
Kendi bahcemize ekemiyormuyuz yani
@ErdoğmuşNet
@ErdoğmuşNet 3 года назад
İzinsiz ekimi yasaktır kendi bahçeniz olsa bile.
@hamidirani5264
@hamidirani5264 Год назад
İşlenmemiş ham Tohum nerden alınır?
@ErdoğmuşNet
@ErdoğmuşNet Год назад
Haş Haş ekimi yapılan illerde genelde Zahirecilerde bulunur. Her yerde bulamayabilirsin çünkü Ülkemizde 7-8 ilde ekimi yapılan bir üründür
@AhmetKara-ms2mp
@AhmetKara-ms2mp 3 года назад
NERDE PULURUZ ABİ ONU
@ErdoğmuşNet
@ErdoğmuşNet 3 года назад
Eğer haşhaş tohumundan bahsediyorsan Haşhaş üretimi yapılan illerdeki zairecilerden bulabilirsiniz
@asicocuk5885
@asicocuk5885 3 года назад
@@ErdoğmuşNet abi bizim ildeki aktarlarda var eksik aynı olurmu
@asicocuk5885
@asicocuk5885 3 года назад
Eksek olurmu
@ErdoğmuşNet
@ErdoğmuşNet 3 года назад
@@asicocuk5885 eğer tohumlar doğal ise yani herhangi bir işlemden geçmemiş ise aynısı olur. Tohumu mavi renk olursa mor renkli çiçek, tohumu açık kahverengi renkli olursa beyaz renkli çiçek açar bilgin olsun.
@emreark7990
@emreark7990 3 года назад
Hashas sulu icar fiyati ne kadar
@ErdoğmuşNet
@ErdoğmuşNet 3 года назад
Bu konuda bilgim yok. Bizim köyde araziler küçük kiraya pek verilmiyor. Diğer illerde arazi yapısı nasıldır kiraya veriliyor mu bilmiyorum.
@emreark7990
@emreark7990 3 года назад
@@ErdoğmuşNet ben bide muhtarlar sana kota veriyo diye biliyom bu kota meselesi nasil oluyo ben simdi 80 donum yer icarladim hepsine ekebiyonmu
@ErdoğmuşNet
@ErdoğmuşNet 3 года назад
@@emreark7990 Hayır muhtar kota vermiyor. Devletin belirlediği bölgeler oluyor mesela aynı köyün yada yerleşim yerinin bir mevkisinde ekim yapabilirken başka bir mevkisinde yapamıyorsun. Örneğin bizim köyün arazisini iki bölgeye ayırmış devlet bir yıl A - bölgesine sonraki yıl B - bölgesine ekim izni veriyor bu nedenle bir yıl A - bölgesine sonraki yıl B - bölgesine ekim yapabiliyorsun dönüşümlü olarak böyle devam ediyor. Bir kişi sadece 3 farklı tapulu araziye ekebiliyor kaç dönüm olduğu önemli değil. Örneğin aynı bölgede 2 dönüm 5 dönüm ve 40 dönüm arazilerin var üçünün de tapuları ayrı hepsini ekebilirsin. Ancak aynı bölgede 4.ya da 5. bir arazin daha var o zaman içlerinden sadece 3 tanesini tercih edeceksin yada farklı bir kişiye kiraya verip onun adına ekebilirsin.
@emreark7990
@emreark7990 3 года назад
@@ErdoğmuşNet bu bolgeri nasil ogrene biliriz
@ErdoğmuşNet
@ErdoğmuşNet 3 года назад
@@emreark7990 ekim yapılacak arazinin bağlı bulunduğu Tarım İl - İlçe Müdürlüklerinden öğrenebilirsiniz
@AhmetKara-ms2mp
@AhmetKara-ms2mp 3 года назад
NASIL YETİSİR
@ErdoğmuşNet
@ErdoğmuşNet 3 года назад
Videonun tamamını izlersen nerede ve nasıl yetiştirilir öğrenebilirsin
Далее
Türkiye’de Salyangoz Fabrikası Kurdu
12:35
Просмотров 26 тыс.
Taliban Ve Haşhaş Baronları | Kırılma Noktası
44:14
82 Yaşındayım Sağlığımı Haşhaş'a Borçluyum
24:21
Hobi Bahçelerinde Bamya Yetiştirme (Baştan Sona)
32:02
Tarla Bitkileri - Sarımsak Nasıl Yetiştirilir?
39:31
Haşhaş Tarlası , Haşhaş Üretimi
5:54
Просмотров 13 тыс.