Тёмный

Haags DNA: Laak zoals het was 

Haags Gemeentearchief
Подписаться 1,7 тыс.
Просмотров 2,8 тыс.
50% 1

In het kader van het project 'Haags DNA' heeft het Haags Gemeentearchief deze korte video gemaakt met daarin het verhaal van Willem. Willem is opgegroeid in stadsdeel Laak. Dit stadsdeel staat centraal in het project van september 2021 t/m juli 2022.
In deze video zie je stadsdeel Laak zoals het was, bekeken door de ogen van Willem. Willem werd geboren in de Beetsstraat in Spoorwijk in 1930. Willem groeide op in een arbeidersgezin, hij gaat naar de Mariaschool in zijn wijk. De bekende architect Berlage ontwierp Spoorwijk, de woningen waren eenvoudig en voornamelijk eigendom van de gemeente. Zo ook het huis waar Willem opgroeide. De oorlog drukt een stempel op zijn jeugd, hij ziet hoeveel joodse mensen worden afgevoerd en er is honger. Kinderen komen naar Laakhaven voor de laatste restjes voedsel. Na de oorlog gaat Willem aan het werk in de Binckhorst bij Van der Heem, hij bouwt Solexen.
In 1952 ontmoet Willem zijn toekomstige vrouw Karin en hij vraagt haar mee uit voor een avondje bioscoop. Ze gaan naar het Rembrandttheater op het Lorentzplein. Hun liefde wordt bezegeld in 1954 met een huwelijk in de Jeroenskerk. Al snel volgen er kinderen: Johnny (1956), Kees (1958), Monique (1960). Het gezin gaat wonen in de Molenwijk, de kinderen gaan na hun schoolperiode hun eigen weg. Johnny gaat al jong aan het werk in het slachthuis in de Neherkade en gaat op zichzelf wonen in het Schipperskwartier. In zijn vrije tijd speelt hij bij HVV Laakkwartier, hij heeft veel talent.
Arie gaat naar de MTS Luchtvaarttechniek Anthony Fokker op de Binckhorst en ontmoet in de avond zijn vrienden in de wijk. Monique wordt verliefd op een Turkse gastarbeider (1980). De wijk wordt gekleurder door de komst van de migranten. Eind jaren '70 is de Molenwijk regelmatig in het landelijke nieuws. De inmiddels verouderde wijk moet nodig worden opgeknapt. De tijd van de stadsvernieuwing breekt aan. Hele straten worden dichtgetimmerd in afwachting van de sloopkogel, maar er is niet voor iedereen meteen een andere woning beschikbaar. Molenwijk biedt een troosteloze aanblik. Er breken rellen uit en de familie gaat mee in het verzet, maar ze krijgen uiteindelijk een nieuw huis in hun wijk.
De video geeft een beeld van stadsdeel Laak in de periode 1930 - 1980.
Alle personen en gebeurtenissen zijn fictief. Als er overeenkomsten zijn dat is dit gebaseerd op louter toeval. Alle filmbeelden komen uit de collectie van het Haags Gemeentearchief en Beeld & Geluid.

Опубликовано:

 

12 дек 2021

Поделиться:

Ссылка:

Скачать:

Готовим ссылку...

Добавить в:

Мой плейлист
Посмотреть позже
Комментарии : 7   
@user-ny1dr9oo5b
@user-ny1dr9oo5b 5 месяцев назад
Mooie reportage, Willem.
@haags_gemeentearchief
@haags_gemeentearchief 4 месяца назад
Dank voor je mooie compliment Willem!
@stormvogel6
@stormvogel6 2 года назад
Ook in het SPOORWIJK heb ik een reuze tijd gehad, we woonde in de Oltmansstraat, was top...(toen)
@stormvogel6
@stormvogel6 2 года назад
WAT LEUK IS DIT!!!!! Ik heb daar gewoond in het Laakkwartier (KETELSTRAAT) en mijn vader werkte ook bij van der HEEM....was toen inderdaad een leuke en gezellige omgeving om te wonen, en we waren er altijd voor elkaar...dat waren nog eens tijden, vooral met kerst en oud en nieuw...maar helaas....je weet al wat ik hier ga typen....dit komt noooooit meer terug, alleen in je herinnering, en die pakt niemand je af!!!
@maozedong44
@maozedong44 Год назад
ketelstraat is in de molenwijk niet in laakkwartier.
@Desuk1991
@Desuk1991 Год назад
Ben er geboren en opgegroeid in de Oudemansstraat. Ik woon al lang niet meer in Laakkwartier. Ondanks dat het erg veranderd is, mis ik het wel. Maar in mijn hart, ben ik en blijf ik een laakkwartierder.
@poespas68
@poespas68 2 года назад
Nu heet het allochtonenwijk
Далее