Тёмный

Hafif Çelik, Betonarme ve Ağır Çelik Villa Karşılaştırması - Tüm Villa Maliyetleri (2023) 

Kreatif Atolye
Подписаться 50 тыс.
Просмотров 510 тыс.
50% 1

Hafif çelik ağır çelik ve betonarme villa yapı çeşitlerini maliyet, depreme dayanıklılık, uygulanabilirlik ve farklı açılardan karşılaştırdım ve sizler için harika bir rehber hazırladım.
Ciddi araştırmalar sonucu ulaştığım sonuçları tam olarak anlayabilmek için videonun hiçbir saniyesini kaçırmayınız. Anlamadığınız noktalar varsa yorumla sormadan önce diğer yorumları okuyun ya da videoyu tekrar izleyiniz.
Karşılıklı görüşme ve sorulara daha hızlı cevap için instagram sayfam:
walkinber
Kullanıcı Adım: walkinber
Kanalda yeniyseniz çok ilgi gören şu videoları da izleyiniz.
Ev Turu ve Detaylı Çelik Villa Maliyeti: • Çelik Konstrüksiyon Vi...
Hafif Çelik Evi Satma Sebebimiz: • Çelik Evimizi Neden Sa...
Çelik Ev Yaptırmadan Kesin İzleyin: • Çelik Konstrüksiyon Vi...
Bölümler
00:40 Betonarme Villa, Ağır Çelik Villa ve Hafif Çelik Villa Karşılaştırması
01:25 Karşılaştırma Maliyet Tablosu Giriş
02:26 Hafif çelik artılar-eksiler
03:30 Ağır çelik artılar-eksiler
05:07 Betonarme artılar-eksiler
05:47 Maliyet listesi fiyatlara devam
06:46 Yeni çelik villa inşaatımızdan görüntüler
07:41 Maliyet listesi fiyatlara devam
08:11 Depreme dayanıklılıkları
09:10 Karşılaştırma sonuçları, toplam maliyet

Опубликовано:

 

26 сен 2024

Поделиться:

Ссылка:

Скачать:

Готовим ссылку...

Добавить в:

Мой плейлист
Посмотреть позже
Комментарии : 640   
@hakksayn67
@hakksayn67 2 месяца назад
Ben üç yapıyıda yaptım. Hafif Çelik uygulanabilirliği ve hızlı neticelenmesi mükemmel. Ağır çelik gemiş fuaye alanı istemiyorsanız çok gereksiz. Betonarme çok uzun ve meşakkatli. Ama neyi nereye yaptığınız, bakım ve kullanılabilirlik göz önünde bulundurulmalı. İç Anadolu gibi gece gündüz farkı çok olan yerlerde ben hafif çeliği tavsiye etmiyorum. Kır evi ve bakımını yapamayacaksanız yine çok tavsiye etmem fare ve haşarat yuvası haline gelebilir. Betonarme bu konuda uzun ve meşakkatli olmada günün sonunda size konfor ve yaşanabilirlik olarak daha ideal bir yapı sunuyor.
@kreatifatolye
@kreatifatolye 2 месяца назад
çok teşekkürler güzel anlatmışsınız
@hakksayn67
@hakksayn67 2 месяца назад
@@kreatifatolye aslında günün sonunda hafif çeliğin çok kullanışlı olmadığını söylemek istedi.
@buraksergen4330
@buraksergen4330 Месяц назад
Mersin için hafif çelik önerir misiniz hocam haşere ve fare olayının hafif çelikte neden olduğunu anlatmanızı istesem olur mu ?
@hakksayn67
@hakksayn67 Месяц назад
@@buraksergen4330 ben hafif çeliği çok zorunda olmadıkça tavsiye etmiyorum. Hafif çeliği basitçe anlatçak olursak 0.5 mm et kalınlığında profiller ile oluşturulan iskeleti aralarına taş yünü olacak şekilde osb ile kapatılması sonucu oluşan yapılardır. OSB ve taş yünü çok neme gelen malzemeler değillerdir ve çok fazla bakım gerektirir. Eğerki haşara ve fare o bölgeyi yuva bellediyseler ki bu Mersin’de çok olur (ben her yaz Mersin’e gelirim özellikle Tisan a) o taş yünlerinin içinden kendilerine çok güzel yuva yapabiliyorlar. Bunu ukalalık olsun diye demiyorum ama ben Ankara’da 30 dan fazla hafif çelik ev yaptım ve hepsinde bu problemi yaşadım. Betonarme de olmuyor mu onda da oluyor ama bukadar rahatsız edici değil tisan da gittiğin zaman yeni yapılan villaları bizzat ben çalıştım. Birde hafif Çelik evlere ben yaşayan ev diyorum sürekli çatır çıtır sesler. Hele birde fareler yol bellediyseler duvarları çok rahatsız edici oluyor. Hafif çelik evler müthiş bir zaman kazancı sağlar size özellikle betonarme evlere göre ve uygulamada çok problemi olmaz inşaatta arkadaşın dediği gibi betonarme ustaları aşırı ehli keyftirler ve çok uygulama hatası görürsün. Heleki müstakil yapı ise konveksiyonel kalıp olmak zorunda Buda ustaların elinde iş çıksın diye bekleyeceksiniz. İyi bir şirket ile götürüye sağlam bir sözleşme ile anlaşırsan bu problemlerin çoğunu aşarsın. Özetle hafif çeliği Mersin için önermiyorum ama vaktim yok sürekli kükürtlerim osb arasına da fare zehiri koydururum diyorsan o başka ama orada kendininde yaşayacağını unutma. Ayrıca müstakil ev için ısrarcıysanız betonarme de olsa hafif çelikte olsa bu canlılar ile yaşamaya alışmak lazım(hafif çelikte 6 ay içinde kendini gösterir betonarme de ise sizi rahatsız edecek boyutlarda olmasada 1.5 sene içinde varlıklarından haberdar olursunuz) sonuçta biz insanlar bu canlıların yaşam alanlarına ( tarlalara bağlara) ev yapıyoruz. Onun için haşarayı sorun etmeyin. Asıl siz nasıl kullanacaksınız onu düşünmek lazım 3 ay yazları kullanacaksanız ve 3-4 yıl içinde satacaksanız hafif çelik düşünülebilinir. Ama yaz kış oturup ömürlük ev yapmak istiyorsanız betonarme yapmalısınız. Ayrıca şunu unutmayın arkadaşlar müstakil evler apartmanlara göre daha çok bakım ihtiyacı olur ve her yıl bakım bütçesi ayırmalısınız. Bu hangi yapı türü olduğu önemli değil.
@kreatifatolye
@kreatifatolye Месяц назад
hocam sac kalınlığı siz 0.5 kullanmış olabilirsiniz belki prefabrik basit yapı yaptınız siz ve iyi kaplayamadınız o konuda kendinizi ele vermişsiniz biraz. ben genel anlamda karşılaştırıp ağır çeliğin gereksiz olduğunu güzel anlattığınızı söylemiştim yukarıda. dediklerinize cevap vereyim. bizde en az 0.9 - 1 mm sac kullanıldı. dışarıdan ve içeriden duvar aralıklarına geçiş kapatıldığında fare vs girmesi imkansız. dış duvarımızda önce nem bariyeri, sonra fibercement kaplama, sonra kara sıva, sonra mineral sıva, sonra en az 2-3 kat boya var. fare değil makineyle bile zor açarsınız delik. içeriden de önce osb, sonra alçıpan, sonra yine sıvalar ve boya var. yani o bahsettiğiniz bölüme düzgün bi işçiilik yapıldıysa geçiş yok. haşere vs de dışarıda bi sürü yaşam alanları oluyor, eve geçişe ihtiyaç duymuyorlar. olursa tek tük müdahale ediyor herkes kendi yöntemiyle. hafif çelik evler en iyi yapılar demiyorum ama işin ustası değilseniz, maddi açıdan çok varlıklı olup da iyi mimar ve firmalarla çalışmıyorsanız en ulaşılabilir kaliteli yapılar bence. ikinci kez yaptırdık. kendi yağımızda kavruluyoruz. bahçe hayatını yaşıyoruz. ne yaptırsam diye sürekli sorgulayanlar treni kaçırıyorlar.
@yukselaltan
@yukselaltan Год назад
Ustalarla hiç uğraşmayanlar arkadaşın ne demek istediğini pek anlamazlar, yaşamanız lazım.
@hun765
@hun765 Год назад
Ustalarmı depremde insanların kanını emdiler
@yukselaltan
@yukselaltan Год назад
@@hun765 yazinin neresinden depremle alakali bir cikarim yaptiniz.
@Captainomad
@Captainomad Год назад
Ustalar bu hayatta cehenneme gideceği garanti olan güruhtur. 1 tane onurlu ahlaklı usta görmedim.
@yucelerkaya6089
@yucelerkaya6089 5 месяцев назад
Size kesinlikle katiliyorum. Ustayla ugrasmak sabirli olmak insani cennetlik yaoar. Oyuzden siz siz olun ustayla ugrasmadan isi nasil hemen bitirtebilirim Onun hesabini yapin
@gonuldendusenler7283
@gonuldendusenler7283 4 месяца назад
Genelle yapmak doğru değildir.
@yasarhatirli3547
@yasarhatirli3547 Год назад
Merhaba. Öncelikle emeğinize sağlık. Fakat ben videonun hatalı bakış açısıyla yapıldığını düşünüyorum. 1. Hafif Çelik evler galvanizli saçtan imal edilir ve korozyona uğrama riski vardır. Dayanım süresi 40-50 yol civarıdır. Fakat ağır çelik malzeme 182 yıl dayanım süresine sahiptir. 2. Yapılış amacına göre deprem sağlamlığı açısından yazılmışsa eğer ağır çelik uygun statikle 9.5 şiddetinde depreme kadar testleri yapılmış ve dayanıklıdır. Hafif çelikler 7-8 şiddetinde deprem sonrası galvanizli saç olduğundan bükülüp ağır hasarlı hale geliyor. 3. Ağır Çelik kolon ve kirişler yapılıp ara bölmelere profil demir-çelik kullanılırsa maliyet daha düşük olur ve sağlamlığından ve uzun ömrümden ödün vermez. 4. Ağır Çelik için bir çok usta zaten piyasada mevcut iyice araştırınız. 5. İnsanları hafif çelik denilen beş para etmez bir yapıya yönlendirmenize içim el vermedi, en sağlıklı Yapı ağır Çelik ile yapılandır, fiyatları da bu kadar pahalı değildir. Naçizane fikirlerim be araştırma sonuçlarım.
@hakangul6306
@hakangul6306 Год назад
Bununla ilgili makale, kitap öneriniz var mı? Saç dediğini St37 çelik olmasın? Kendisine çelik ev uzmanı diyen bir kanal var ona sordum cevap alamadım. Belki siz biliyorsunuzdur.
@yasarhatirli3547
@yasarhatirli3547 Год назад
@@hakangul6306 Çelik; Demir elementi ile karbonun bir araya gelmesi ile oluşan bir alaşımdır. Fakat çelik farklı amaçlarla ve farklı dayanımlarda kullanılabilmek için çeşitli metodlar ile üretilir. Örneğin st37 çeliği st %2 karbon içerdiğini ifade eder, 37 kg/mm çekme dayanımıza sahip olduğunu ifade eder. Keza st52 de bir çeliktir, st52-st44-stE420-sementasyon çelikleri-nitürleme çelikler-paslanmaz çelikler vb. Yani üretim şekline ve katılan alaşıma göre sınıflandırılır. Galvanizli sac ise, demir veya çeliğin çok ince olduğu ve küflenmemesi daha sağlam olması için çinko ile kaplanması işlemidir. Bu işleminde bir çok kendi içinde çeşitliliği vardır sıcak daldırma vb. gibi. O sebepten burada malzemenin kalitesini ölçe şansın bilme şansın çok zayıf. Ayrıca kaplanan çinko da en ufak açılmalarda küflenme başlayacaktır. Ve 0.25mm-2mm gibi ince yapıda olması da cabası. Ağır çelik ile kıyaslamak bile tamamen saçmalık.
@hakangul6306
@hakangul6306 Год назад
@@yasarhatirli3547 Bilgi için teşekkürler. Galvanizli saç dediğiniz malzeme neyden yapılıyor? O da çelikten, mesela st37 olabilir. Zira yukarıda kendiniz yazmışsınız. O zaman sorun ne? İnce yapının olmasında ne mahzur var. Kalınlığın illa şu kadar olması gerekiyor diye yazıyor mu? Eğer statik hesabı kurtarıyorsa yapılmaması için ne gibi neden olabilir? Hafif çelikten yapabilecekken neden ağır çelik olup da maliyeti arttırsın?
@aliosmangezer8412
@aliosmangezer8412 Год назад
Mühendislik bu yüzden var. Sacın kalınlığı artırılabilir projeye göre ama yapı çeliği (Ağır çelik deniyor ama literatürde böyle bir kavram yok) kullanılması gereksiz maliyettir. Binaya gereksiz yüktür. Bu bakış açısı eskiden arabalar için de geçerli idi ağır araba daha iyidir kazada zarar görmez vs. şuan ki arabalar hafif ve rijit çelik şaselerle imal ediliyor. Teknoloji gelişiyor bakışınızı yenileyin bence. Light Steel Structure tüm dünyada kabul gören bir sistem.
@hakangul6306
@hakangul6306 Год назад
@@aliosmangezer8412 Katılıyorum. Açıklama için teşekkürler. Hafif çelik olmaz diyenler neden olmadığını bir türlü izah edemiyor.
@kadircagli8937
@kadircagli8937 Год назад
Bende bir mimar olarak ağır çelik taraftarıyım. Depreme karşı dayanıklılığı ve işin teslim süresi. Benim ekiplerimle anahtar teslim 75 gün. Ayrıca projeye neyse o da çıkar ortaya. Sizin alanınız olmayınca en azından montaj esnasında bir uzmandan destek almanızı tavsiye ederim. Aksi halde ustaların elinde oyuncak olabilirsiniz
@senibulucamoglumm
@senibulucamoglumm Год назад
60 60 toplam 120 m2 bir celik kontrüksüyonlu bir evin temelini kenarlardan 10-20 cm fazlalık kalacak sekilde attırıp... ardından proje cizdirip inşası yapılsa olurmu ? bunu sorma sebebm toki arsa anlaşmasında ilk 1 lol içinde temel atma şartının olması.
Год назад
150 m2 bir evin maliyeti ne kadar abi bilgi verir misin rica etsem ev yaptırmak istiyorum 😇
Год назад
Bende ağır çelikçiyim /iç mimar/
@kopartanmuhendislik
@kopartanmuhendislik Год назад
​@@senibulucamoglumm arsa üzerinde bir değişiklik yapmadan önce, bulunduğunuz şehirde gerçekten çelik bilen bir mühendislik veya mimarlık firması ile görüşerek proje yaptırmalısınız. Projeleriniz ilgili kurumlardan onaylanınca yapı ruhsatını almalısınız. Yapı ruhsatını aldıktan sonra kazı ve temel gibi uygulamalara başlayabilirsiniz. Ruhsat almadan uygulamaya başlamak, zeminin doğal yapısını bozacak herhangi bir girişimde bulunmak, zemin etüdünde yanlış değerler bulunmasına yol açma ihtimalinden dolayı yasaktır.
@muratatilgan108
@muratatilgan108 Год назад
Kadir çağlı Slm agır çelik bina düşünüyorum.tlf.nuzu verebilirmisiniz?
@fatihturk2972
@fatihturk2972 Год назад
Bizlere bu bilgiyi sunmak için harcadığınız emekten ötürü teşekkür ederim.
@salihdemir74
@salihdemir74 Год назад
Ustalar, müteahhitler ve sürecin içindeki bütün insanlar için aslında güvenle ve işini düzgün yapmakla alakalı endişenlerine aynen katılıyorum. Anlattıklarını düşündüğümde bende mantıksız bir şey göremiyorum. Evin şu anki görüntüsü bile şahane :) maşallah
@kreatifatolye
@kreatifatolye Год назад
çok teşekkürler
@volkankonur2454
@volkankonur2454 Год назад
​@@kreatifatolye oncelikle tesekkur ederim excel halini de paylasmanızı rica ederim. Çelik kelimesi aslında anlamı guclendirmek icin mi cıkarılmıs bilmiyorum ama bu yapılar hele hafif celik denilen yapılar çelik degil galvanız seritten bukulen genelde 0.8 mm lik saclar bunların 1.2 mm hatta daha kalın olması gerekir en azından. Ayıca haifi celikler videonuzdada goruldugu gibi basit bir vida ile bibirine birlestiriliyor diyemecegim tutturuluyor. Vidalar boşa dönüyor bir somut civata gibi degil. Bu yuzden saglam degil ama bibirine iskambil kagıdı gibi dayandıkları icin sanki saglanmıs gibi ismi gibi bir algı olusuyor. Bu konularda fikrinizi almak isterim.
@meksuz
@meksuz Год назад
​@@kreatifatolye Elinize sağlık kanal çok iyi düşünülmüş. Hafif çelik 3 katlı apartman şeklinde olabiliyor mu?
@bayram6561
@bayram6561 Год назад
@@volkankonur2454 O SENIN HUSNU KURUNTUN BIR KERE VIDA KULLANILMIYOORKI
@ahmetakcay1912
@ahmetakcay1912 Год назад
Hafif çelik malzeme et kalınlığı yurt dışında 1 mm. den başlıyor. 2. Kat ve üstü varsa rüzgar etkisi nedeniyle tüm katlarda artırılıyor. 1.2 , 1,5 vs. Burada kime sorsan her katta 0.8 mm kullanıyor.
@m.erdemkucukzengin8416
@m.erdemkucukzengin8416 Год назад
"Çok araştırmak ve didiklemek, böyle evlere sahip olmayı geciktiriyor bence" cümlesi beni özetliyor.
@metindilek1907
@metindilek1907 Год назад
Bir konunun özellikle üstünü çizmek istiyorum. Her şeyde olduğu gibi, bu işte de "Ne kadar ekmek, o kadar köfte" kuralı geçerli. Tek fark uygulayıcı firmalar. Sonuçta en iyi ürünü, en iyi işçilikle yaptırmak istiyorsanız firmanızı iyi seçmelisiniz. Bunu yaparsanız çok memnun kalırsınız. Yoksa en iyi ürün kötü işçilikle hiçbir işe yaramaz. Hatta orta kalite bir ürün iyi ustalıkla daha iyi performans verir.
@aysenuraslan6787
@aysenuraslan6787 8 месяцев назад
Peki bu konuda önerebileceğiniz bir firma ya da firmalar var mı?Kaliteli işçilik ve kaliteli malzemeyi birleştiren firmalar.
@bilal.k3687
@bilal.k3687 Год назад
Bende depremzedeyim hataydan İskenderun dan ağır çelik hafif Çelik evleri merak ediyordum videonuzu gördüm izledim bizim ağır hasarlı abimin evi ağır hasarlı şimdi konteyner de kalıyoruz abone oldum devamını bekliyorum videonun ağzınıza Emeğinize sağlık.
@kreatifatolye
@kreatifatolye Год назад
çok geçmiş olsun, umarım bir an önce herkes düzene girebilir
@aliddmuhendislik6715
@aliddmuhendislik6715 Год назад
Çok geçmiş olsun 9 gün boyunca o bölgede gönüllüydüm. Hafif Çelik diye tabir edilen prefabrik yapılardan uzak durmanızı bir mühendis olarak şiddetle tavsiye ediyorum
@cengizapaydn6929
@cengizapaydn6929 Год назад
@@aliddmuhendislik6715 Hocam tek katlı olsa dahi hafif çelik tercih edilmemeli mi ?
@aliddmuhendislik6715
@aliddmuhendislik6715 Год назад
@@cengizapaydn6929 Yapacağınız yere bağlı olarak ve gelecekte üzerine ilave kat imal edip etmeyeceğinize bağlı olarak Hafif Çelik yerine imkan varsa yığma yapmanızı tavsiye edebilirim. Gemlikte benzer bir yapı yaptım. 73 m². Tek katlı bir yapı için hafif çelik yapıp masrafı artıracağınıza Çatının da çelik olduğunu hesaba katarak Basit Çelik yapı yapmak daha ucuza mal olur. Aradaki fiyat farkını da kendi çevre düzenlemenize iç mobilyaya harcayabilirsiniz. İmalatıda Kazıdan teslime 2 ay. (Kapı, Pencere, Mutfak Tezgahı, Seramik, Parke gibi etkenlerin termin süreleri teslimatı geciktiriyor)
@cengizapaydn6929
@cengizapaydn6929 Год назад
@@aliddmuhendislik6715 Çok teşekkür ederim, çok yararlı oldu bu bilgi.
@mhadibarman
@mhadibarman Год назад
İngiltereden bir Mimar olarak yazıyorum. Ağır Çelik yapılara haksızlık etmişsiniz bence. Kendime ev yapsam ki projesini çizdim, kesinlikle Ağır çelik tercih ederim. Montajı hafif çelik ile benzer. Projeye göre kesilip sahaya geliyor, kaynak ve vidalama olarak montajlanıyor, milimetrik olarak. Ağır çelik sadece büyük açıklık geçmek için değil aksine tek katlı ve iki katlı çok küşük yapılarda daha fazla kullanılıyor burda ve kullanılmalıdır da. Temeli anlamadım grafiğinizde ; temel 3 yapı tekniğinde de %99 aynıdır, değişmez. Hafif çelik yapacağıma ahşap yaparım daha iyi. 😊 Videolarınızı beğeniyorum. Teknik terimlerde eksiklik olsada eğlenceli buluyorum.
@odakszadam6243
@odakszadam6243 Год назад
Türkiyede çelik ve ahşap bilen firma sayısı çok fazla değil. Benim tercihim ahşap veya ağır çelik yönünde olurdu ama burada hafif çeliğe yönlendiriyorlar insanları. Hafif çelik çok havaleli gibi geliyor. Üst katta problem çıkar gibi geliyor. Profiller genleştikçe esnemeler olur gibi geliyor.
@Aziz-vb7od
@Aziz-vb7od Год назад
Hafif çelik deşilen malzemede firmalar daha çok kazanıyor (malzeden çalma payı yüksek)yapması kolay ömrü daha kısa az emek çok kar
@birceleyna
@birceleyna Год назад
@@odakszadam6243”gibi geliyor” dan ziyade gerçek tecrübe paylaşayım öyleyse. :) 2 yıldır 2 katlı çelik villada yaşayan biri olarak bahsettiğiniz tarzda bir problem yaşamadık. Her çelik konstrüksiyon aynı değil işçilik ve yapan firma çok önemli.
@ceyhunh.m7606
@ceyhunh.m7606 Год назад
Mrb,agir çelik yapılarda alt temel betonarme gibi ayni orandami beton yapiliyor
@ruhiyigit9483
@ruhiyigit9483 Год назад
hafif çelik dedikleri nasıl bir malzeme biliyormusunuz alçıpan veya bordeks duvarların yapımında kullanılan üç tarafı kıvrılmış galveniz sacdır 050 mm den başlar yapılacak işe göre 2 3 mm olarak hazırlanırağır çelik olarak adlandırdıkları kare veya dikdörtgen pırofildir birde 4 kata kadar olan yapılarda u ve h kiriş kullanılır bunları hiç birinin çelikle alakası yoktur çelik ayrı bir malzeme ve imalattır bunu sizin daha iyi bilmeniz gerekir
@fiko6742
@fiko6742 Год назад
agir çelik usta ellere yaptırdıktan sonra daha ıyı bence. atelye ortamında yapılması lazım boyanması vs.profılden yapılan evler bnce agır celik degıl npu-npı-npi-hea-heb-ıpe bu malzemelerden yapılması lazım diye dusunuyorum
@knnkenan3147
@knnkenan3147 Год назад
Emeginiz için tesekkurler. Bende muhendisim celik yapilari yakindan takip ediyorum benimde bircok calismalarim oldu anladigim kadariyla agir çelik yapilr uzerine calisan kurumsal firmalarla yeterince iletisim saglayamamisiniz gibi duruyor. Cunku biraz haksizlik olmus bu yapilar ucuz olmamakla birlikte bircok avantaji mevcut ve dogasi geregi hepsinden daha yuksek emniyet katsayisi oluyor. fakat agir celik ve hafif celik birbirinden farkli bir uzmanlik istediginden sadece agir celik yapan firmalarlada gorusmenizi tavsiye ederim. Hafif celik yapi ile ugrasanlar maliyet artiyor ve farkli bir uzmanlik ile makine techizat istediginden mecbur kalmadikca agir celige girmiyor yeterli bilgilendirme yapamaya biliyorlar. Yeni eviniz hayirli olsun saglik ve mutlulukla oturmaniz dilegiyle
@kreatifatolye
@kreatifatolye Год назад
merhabalar, ağır çelikle uğraşan tanıdıklarınız varsa ve benimle iletişime geçerlerse sevinirim. instagram: walkinber bu arada ben ağır çeliğe ucuz demedim, aksine pahalı olduklarını ama çok çok sağlam olduklarını, büyük yapılar için tonlarca yük taşıyan yapılar için gerekli olduğunu söyledim. kendi oturduğum tarz evlerde hafif çelik amaca fazlasıyla hizmet ediyor. daha hızlı. ve ekonomik.
@ilhanyaldz649
@ilhanyaldz649 Год назад
@@kreatifatolye Hafif çelik evlerin %90 ı 5-ile 10 yıl içinde oynama ,sarkma yapıyorlar . Bizde Avrupa standartlarına uymuyorlar ve saç çok ince . Ayrıca izolasyon konusunda sorunlar olduğunu bizzat evi olanlardan duydum. Ama ağır çelik gövdeli yapıların doğru uygulamalarla 9 şiddetinde depremlere dayanıklı olduğunu biliyorum. Pahalı ama kesin çözüm ağır çeliktir. İyi bir şekilde yapılırsa yüzlerce yıl bir şey olmaz
@ibrahimkiziltoprak4461
@ibrahimkiziltoprak4461 Месяц назад
İlk önce temelden başlanması gerekmektedir temeli bölgenin toprak yapısına göre bir kaç matre kazıp taş ocağında taş alıp doldurmak gerekli,üstüne bir süre sonra radye temel atılmalı.yada fore kazık yöntemi uygunmalı zemin sağlamlaştırılmalı .daha sonra iyi yapılmış tünel kalıp bina yada ağır çelik ev yapılırsa 3 katlı binayı yıkılmaz.
@mori7731
@mori7731 Год назад
Bir demirci olarak demirin kutsal bir maden olduğunu düşünüyorum deprem bölgesindeki yıkımlarda da gördük ki demir çatılar sundurmalar yıkıntınin altında üstünde kalmasına rağmen birbirinden ayrılmamış kopmamistir. Kendimde bizzat söküm yıkım işlerinde çalıştım gene gördüm ki demir yapılarda 5 li kolon varsayarsak en az 2 sini kesmeden yikilmiyor zaten teoride 1 punta kaynağın 3 ton taşıdığı söyleniyor civatali sistemler daha da muazzam. Sağlam bir temelin üstüne yapılan; taşıyıcı H demirlerin sağlam flanşlarla bağlanıp demirin korozyondan engellenmesi için içine köpük dışına astar Antipas sürüldü mü o yapı ömürlük tür. Yapı denetimlerin 120 yıl ömür biçtiğinide gördük. Hafif çelik yapıların imalatının ülkemizde doğru kişilerin ellerinde olmadığını düşünüyorum (işini iyi yapana sözüm yok). Bıçakla kesebileceginiz peynir tenekesi gibi bı malzemenin statik hesaplarla mühendislik işi galvaniz kaplama diye astar boya atılmaz ancak malzemenin uygunsuzlugundan en yakın zamanda da korozyona uğrar. Depremde betonarme ev acaba yıkılır mı korkusuyla yaşarken çelik evde deprem bir daha olsun diye keyif yakinirsiniz. Neden hala betonarmelere takılı kaldık anlam veremiyorum..
@azizgunduz7924
@azizgunduz7924 Год назад
3 tonmu bir tonmu
@mori7731
@mori7731 Год назад
@@azizgunduz7924 gaz altının üniv. lerde 2 3 ton dikey taşıma kuvveti anlatılıyor
@ilhanyaldz649
@ilhanyaldz649 Год назад
@@mori7731 hayır bir tondur. Onu diyen üniversite bu işi bilmiyor. Almanlarla uzun süre çalıştım iyi bir punta bir ton hesap yaparlar
@uumutcakir
@uumutcakir Год назад
Öncelikle bu detaylı muazzam bilgilendirme videonuz için teşekkür ediyorum. Hatay İskenderun da yaşıyorum malum çok bir süreçten geçiyoruz. Evimiz 3 katlı ve 1. Katta oturuyoruz depremde evimiz öyle böyle sallanmadı ama duvarlar da hafif çatlamalar harici başka bir sıkıntı yaşamadık ve evimize hasarsız kaydı verildi. Lakin 8 yaşında ki oğlum bu süreçte inanılmaz etkilendi en ufak bir seste bile korkudan eli ayağı birbirine giriyor. Şimdi videonuzu oğlum ile birlikte izledik ve baba lütfen böyle bir evimiz olsun dedi. Evimi satıp nasip olursa bir arsa bakıp küçük ama güvenli bir evimiz olsun istiyoruz. Bir yorumda hafif çelikten uzak durmanızı öneririm demiş mühendis ve bölgede gönüllü çalışan bir arkadaşımız. Önümüzde bir süreç var takipteyiz. Tekrardan çok teşekkür ediyorum. 🙏🏻🙏🏻🙏🏻
@bayram6561
@bayram6561 Год назад
sen gene hafif celık yaptır agır celık kafana mafana düşer
@serkanfiliz7091
@serkanfiliz7091 Год назад
Merhaba, belki başka videolarınızda bahsetmiş olabilirsiniz , ben kanala yeni abone olduğum için sorularımı mazur görün. 1. Hafif çelik evi toplam kullanım süreniz kaç yıl ? Bakım gerekliliği konusunda fikir sahibi misiniz ? 2. Kullanılan malzemeler galvaniz kaplamalı mı ? Eğer galvaniz kaplamalı ise sıcak işlem mi uygulanmış? 3. Çeliğin en dezavantajlı olduğu konu korozyon. Kesim noktalarını nem ile korozyona uğramaması için bir işlem yapılıyor mu ? 4. Hafif çelik evlerde özellikle üst kattan kaynaklı ses problemi ( metalin gıcırdama sesi gibi ) yaşadınız mı ? 5. Özel değilse eski hafif çelik evden yeni çelik eve geçme sebebiniz ? ( Çıraklık eseri , kalfalık eseri diyebilir miyiz ? )
@garizma23
@garizma23 Год назад
Hocam emeğinize sağlık valla elinizi taşın altına koyup tek tek anlatmışsınız. Çok değerli bilgiler. Teşekkür ederiz
@hakkipek6831
@hakkipek6831 Год назад
Videoda çoğunlukla ağır çeliğe haksızlık etmişsiniz. Ağır-hafif çelik kombinasyonundaki müstakil yapılar kullanım ömrü açısından avantaj sağlar. Ayrıca ağır çelik parçalar statik projeye uygun olarak kesilirek vida ve kaynak ile birleştirilir, yani burda ustanın insiyatif alma ihtimali hafif çelilk yapıdaki ile aynıdır. Fiyat tablosunda ağır çelik yapı için elektrik tesisatı, su tesisatı, doğalgaz borulama tesisatı, iç mekan boya, çatı malzemesi - yalıtım, merdiven, pencere, iç kapı, çelik kapı gibi kalemler çelik kurulum + tükaplamalar + tüm tesisatlar + uygulamalar + pencere + boya + sıva + tüm kapılar + merdiven + çatı kalemi haricinde ayrıca hesaplanmış. Bu harcamalar genel kaleme dahil değil mi ve hafif çelik yapı için de bu harcamalar olmuyor mu? Son olarak hak verdiğim, çelik işi konusunda tecrübeli - işinin ehli firma ve usta bulmak zorken bu ağır çelik için daha da zor oluyor.
@tredarc
@tredarc Год назад
abi param olsa vallahi de billahi de köyümüze bundan yapman için seninle çalışırdım her şeyi böyle şeffaflığıyla anlatıyor olman insana aşırı güven veriyor yolun acik olsun kral adamsın
@tredarc
@tredarc 5 месяцев назад
@@mustafakaraca1532 iyi dileklerin için teşekkür ederim kanka ancak insanlar bazen birisine güvenir bunlar normal şeyler
@leventunsever6760
@leventunsever6760 Год назад
kesinlikle katıldığım konu işin başında olmayla ilgili ve teslimat konusu. video için teşekkürler kardeşim. Allah işlerini rast getirsin
@volkankonur2454
@volkankonur2454 Год назад
​ @Kreatif Atölye oncelikle tesekkur ederim excel halini de paylasmanızı rica ederim. Çelik kelimesi aslında anlamı guclendirmek icin mi cıkarılmıs bilmiyorum ama bu yapılar hele hafif celik denilen yapılar çelik degil galvanız seritten bukulen genelde 0.8 mm lik saclar bunların 1.2 mm hatta daha kalın olması gerekir en azından. Ayıca haifi celikler videonuzdada goruldugu gibi basit bir vida ile bibirine birlestiriliyor diyemecegim tutturuluyor. Vidalar boşa dönüyor bir somut civata gibi degil. Bu yuzden saglam degil ama bibirine iskambil kagıdı gibi dayandıkları icin sanki saglanmıs gibi ismi gibi bir algı olusuyor. Bu konularda fikrinizi almak isterim.
@onertkn
@onertkn Год назад
Fiyatlar beklediğimin altında açıkcası. Teşekkürler fiyat bilgilendirmesi için.(nedense herkes sır gibi saklıyor fiyat bilgisini). Ayrıntılı videolarınızı merakla bekliyorum.
@kreatifatolye
@kreatifatolye Год назад
firmalar çok paylaşamıyor, haklılar da aslında sürekli değişiyor ve ne dahil o fiyata ne değil çok karışıklık. standart ürünler değil çünkü
@ibrahimbehruzozturk6697
@ibrahimbehruzozturk6697 Год назад
Öncelikle bilgilendirme videonuz için teşekkür ederiz. Hem hafif çelik ve prefabrik yapı uygulaması yapan firma hem de ağır çelik ile endüstri yapıları uygulayan firma sahibi olarak şunu düzeltme - ekleme yaparsak daha sağlıklı olacağını düşünüyorum. Teslim süresi usta işi değil, projelendirme sonunda size belirtilen net süre kadar. Bu süre yapının büyüklüğüne göre değişmekte. Montaj süresi hafif çeliğe göre %15-20 daha uzun sürer. İmalat süresi ise yapının büyüklüğüne göre değişmektedir. İkinci ekleme yapmak istediğim şey ise, bizim müşterilerimize hafif çelik mi, ağır çelik mi sorularına karşı verdiğimiz cevap; Ağır çelik çok büyük ağırlıklarda bir yapı ise veya yapı içerisinde vibrasyona sebep olacak, yüksek basınçla kuvvet uygulayacak enstrüman ekipmanları, makinalar kullanılacak ise ağır çelik. Fakat yaşam amacı ile inşa edilecek ise hafif çeliği öneriyoruz. Afet ve doğa olaylarına karşın yaşam yapılarında her iki yapı da aynı güvenliğe sahip. Fakat daha önce belirttiğim gibi eğer bina yüksek basınçlı aletler ile donatılacak ise (press, CNC vb) ağır çelik kullanılmalı. Uzun lafın kısası, yaşam yapıları hafif çelik ise tabloda belirtildiği gibi ağır çeliğe göre yaklaşık %50 daha az maliyet ile aynı güveliğe sahip yapılardır. (Sadece Yaşam Yapıları İçin Geçerlidir)
@batkent26
@batkent26 Год назад
merhabalar, büyük timy house'lar için ne düşünüyorsunuz ? temel vb ihtiyaçları olmadığı için alt yapının bağlanması yeterli oluyor diye düşünüyorum. Herhangi bir sorunda da yer değiştirebilir bu da bir nevi taşınmayı kolaylaştırıyor.
@kopartanmuhendislik
@kopartanmuhendislik Год назад
Ben de yapısal çelik alanında ihtisas yapmış bir inşaat mühendisi olarak düzeltme/ilave yapayım: ağır çelik ve hafif çelik yapıların yapısal davranışı asla aynı olmadığından, aynı güvenliği de sağlamaz. (Non-linear analysys, Push-Over analysys) ilgili yönetmeliklere uygun projelendirilmiş ve projeye uygun uygulanmış hafif çelik yapı yeterli güvenlik düzeyini sağlayabilir, ağır çelik yapı ise yapısal davranış bakımından fersah fersah daha güvenlidir. Burada ağır çelik yapılar için parantez açmak gerekiyor; siz de karşılaşıyorsunuzdur, ülkemizde çokça uygulama hataları yapılıyor. Piyasada maalesef kaynak makinesi kullanmayı bilen, çelik yapı ustası olduğunu iddia ediyor. Malzeme ve ebat olarak projeye uygun gibi görünen fakat yanlış veya hatalı uygulama sonucunda ciddi sorunları olan yapılar meydana çıkabiliyor. Hafif çelik yapılar ön üretimli olduğundan, şantiyede hata riskini azaltıyor. Maliyet ve uygulama bakımından tercih edilebilir. Ancak, bütçe elverişliyse ve doğru proje ile doğru ekiple çalışılıyorsa ağır çelik yapı halk arasındaki deyişle "evladiyelik" olacaktır.
@ibrahimbehruzozturk6697
@ibrahimbehruzozturk6697 Год назад
@@kopartanmuhendislik ben yaşam alanı ise güvenlikleri arasında bir fark olmadığını belirttim. Bunun sebebi, yaşam alanında karşılaşabileceğimiz olaylara karşı çok büyük dirence ihtiyaç duymamamız. Fakat deriğiniz gibi ağır çelik çok daha güvenli olduğu için genel olarak endüstriyel alanda tercih ediliyor. Bütçe uygunsa tabi ki yaşam alanını ağır çelik ile inşaa etmek isteyene karşı çıkmıyoruz. Dediğiniz gibi "evladiyelik"
@ibrahimbehruzozturk6697
@ibrahimbehruzozturk6697 Год назад
@@batkent26 imarsız yerlere tercih edilen bir yapı genel olarak. Kesinlikle iç ve dış yalıtım ve kaplamalarda yanmaz tercih edilmeli. Varsa imkanınız elektrik ve su bağlantısı ile daha konforlu kompakt bir yaşam sunar.
@onurcelik7116
@onurcelik7116 Год назад
@@kopartanmuhendislik İhtisası İnşaat Mühendisliği üzerine olan biri nasıl "ağır çelik ve hafif çelik yapıların yapısal davranışı asla aynı olmadığından, aynı güvenliği de sağlamaz." diyebilir, aklım almıyor. Araya da Doğrusal olmayan analiz ve itme analizi gibi statik hesap terimlerinin ingilizcesini koyunca uzman olduğunuza nasıl da ikna olduk. Ya arkadaş statik ve dinamik hesaplarını yaptıktan sonra hafif çeliğin daha az güvensiz olduğunu sana düşündüren nedir, anlatsana. Ben de inşaat mühendisiyim mesleki terimler kullanmak serbest.
@alikacir519
@alikacir519 Год назад
Kimse ağaç evlerden bahsetmiyor. Ağaç ev işini herkes düşünmeye başlasa iyi olur diyorum. Birde onun için araştırmanız varsa onu da paylaşırsanız teşekkürler.
@metindilek1907
@metindilek1907 Год назад
Allah huzurla sağlıcakla oturmayı nasip etsin. Aslında betonarme ve ağır çelik yerine, karşılaştırmaya KÜTÜK ve TOMRUK evlerle yapsaydınız daha makbule geçerdi. Özellikle uygulama konusunda hafif çelik evlerle yarışabilecek, ama hem sağlıklı hem güvenli hemde tüm yapılardan daha uzun ömürlüler. Tabi kütük ve tomruk ev aynı değil. Kütük evlerde ülkemizde de faaliyet gösteren KONTİO ve HONKA en iyi Avrupa firmalar. Tomruk ise çok karışık üretici ve uygulayıcı firmalar açısından. Fakat garip bir şekilde daha iyi olan tomruk evler daha ucuz. Bende hafif çelik, tomruk, kütük ev araştırması içindeyim. Vaktiniz olursa böyle bir inceleme ve karşılaştırma yaparsanız memnun oluruz.
@denizaydn3546
@denizaydn3546 Год назад
Elinize sağlık. Ben tek katlı ama yüksek tavanlı bir yapı düşünüyorum. Ambar şeklinde bir yapı düşünüyorum. Alt kat 2 oda 1 salon açık mutfak. Banyo wc olacak. Yarım olarak çatı katı olacak. Ağır çelik düşündüm kolon olmaması adına. İç bölmeler hafif çelik olabilir. Böyle bir imkanım var mı acaba. Bilgi verebilirseniz sevinirim
@metindilek1907
@metindilek1907 Год назад
@@denizaydn3546 Bana sorduysanız eğer, böyle bir ev için ağır çelik bir eve hiç gerek yok. Benim tavsiyem tomruk veya kütük evleri araştırmanızı öneririm. Kurulum konusunda hafif çelik evlerle aynı süreleri veriyorlar. Ancak fiyat farkı var ama yaşam kalitesi ve kullanım ömrü açısından rakipsiz önce tomruk, sonra kütük evler.
@enestekbas1169
@enestekbas1169 Год назад
​@@metindilek1907ben ahşap ev düşünüyorum ama bakımı çok zor diyorlar tomruk ev içinde aynısı mi geçerli
@timurpalaa
@timurpalaa Год назад
Bir işi yaparken yaptırırken hepimizin en çok korktuğu ve yakındığı şey ustaların tavrı,işini doğru düzgün yapmaması yani kısacası ahlaksızlık en büyük sorun işte bu bizim ülkemizde ahlaksızlık olduğu için paran ile rezil oluyorsun ve sonunda de sağlam olduğunu sanıp oturuyorsun sonra bir deprem sonucu hepimizin üzüldüğü derinden etkilendiği afet sonuçları işimiz zor allah yardımcımız olsun umarım yeni yetişecek nesil ahlaklı işini düzgün yapan nesil olur
@kreatifatolye
@kreatifatolye Год назад
inşallah
@mahirakkoyunlu5686
@mahirakkoyunlu5686 5 месяцев назад
Elinize sağlık çok güzel olmuş
@hickimse6958
@hickimse6958 Год назад
Ben kombinasyondan yanayım. 2 max 3 katlı. Çelik direkli ama briket duvarlı olmasını daha avantajlı buluyorum
@muzafferyuksel7621
@muzafferyuksel7621 Год назад
Bence ana kolonlar ağır çelikten, diğer taraflar ise hafif çelik ve gaz betondan olmalı. O zaman, o yapının içinde yüzyıllarca güvenle oturulur. Nokta.
@serdarsas
@serdarsas Год назад
Emeğiniz için teşekkür ediyorum, güzel bir çalışma olmuş bi dahaki daha da iyi olur temennim..👏👏👏👋👋👋
@ahmetyldrm844
@ahmetyldrm844 Год назад
Güzel bir video olmuş. Emeğinize sağlık. Kafamdaki tüm sorular olmasa da bir çoğu cevaplandı. Özellikle kullanıcı deneyimleriniz çok önemli benim için. Bunun için daha detaylı bir video beklentim oluştu dersem kabalık etmiş olmam inşaallah.
@hdemiray34
@hdemiray34 Год назад
Elinize sağlık bir çalışma yapmışsınız, benim bir dip not vermem lazım size arkadaşlara lütfen sorunuz. Kullandıkları malzeme galvaniz kaplama ( metalik çinko kaplama ) sac yani üretim bandında normal yassı sac hammaddenin istenilen kalınlıkta sıcaktan soğuğa çekilirken, 450-455 derecedeki erimiş çinkonun içine daldırılan çeliğin kaplanır. Çinko, demirle kuvvetli bağlar yaparak üçlü bir faz tabakası meydana getirir. Buraya kadar sorun yok profil haline getirilmeden önce bant olarak diliniyor ve kesim esnasında kenarlarda kaplamasız alan açığa çıkıyor ve gelecekte bu bölgeler korozyona uğrayarak küf ve pasa yol açacaktır bu sonuçta malzemenin ömrünü yarı yarıya azaltmaktadır. Mutlaka sizlerde biliyorsunuz Pas dediğimiz illet canlıdır yaşayan bir olay oksijeni kesmezseniz bu yüzeylerde çalışır ve büyür. Sormak istediğim yüklenici firmalar buna karşı nasıl bir önlem alıyorlar videoda izledim civata ile birleştirme yapıyorlar bu iyi ama kaynak yapıyorlarsa daha da vahim bence. Bizler yaptığımız ve yapacağımız bir evin ortalama ekonomik ömrünün betonarme üzerinden gidersek 90 ila 100 sene kabul ettiğimizi farzedersek hafif çelikte nasıl bir süre biçeceğimizi ülkemizde bilemiyoruz. Şahsım yapmak isteseydim kolonlarda demir sargı içinde ağır çelik malzemeyi projeye göre atölye de hazırlandıktan sonra sıcak galvenize gönderip kaplatırım hatta üzerine antipas ile muhafaza altına alıp üzerini uygun bir boya ile kaplayıp sonunda beton dökerim. Duvarları ve çatıları betonarme ve ahşap karışımı ile devam edip yapmaya çalışırdım.
@umitturk5872
@umitturk5872 Год назад
Hafif çelik videolarını bekliyoruz. Teşekkürler
@sbnkca8426
@sbnkca8426 6 месяцев назад
Evinizde sağlık, sıhhat ve mutlulukla uzun ve güzel seneler oturmanız nasip olur inşallah.
@nefisenefise82
@nefisenefise82 6 месяцев назад
Celik ev olunca bence tabi kesinlikle tek katli olucak isinmasi acisindan daha iyi ben yaptirdim ama arasina yutonk oruldu ve agir celik kullanildi kolon yerine catiyada panel cati oldu, yaptiracak olanlar kesinlikle cok iyi arastirmali ve ustalarin islerini iyi takip etsinler yaptiranlar.
@sdundar
@sdundar Год назад
Ağır çelik için çalışan profesyonel firmalar mevcut; tüm yapıyı 2mm hassasiyetle yapıp verebiliyorlar size. Ayrıca kullanılan çelikler de yapı çeliği sınıfı oluyor. Hafif çelik yapılarda kullanılan malzeme galvanize sac ve ince olmasından dolayı vida ile sabitlendiklerinde hafif oynamalarda gevşeme olasılıkları oldukça fazla. Kkullanılan malzemeler genelde DX51(1311) kalite malzeme oluyorlar ve dayanımları düşük. Bir de hafif çelikte kullanılan sacın kaplama kalınlığı çok önemli; hafif bir korozyon ile kaplama niteliğini yitirebiliyor; korozyonun ilerlemesi malzemenin taşıyıcı özelliğini kaybetmesine neden oluyor. Ağır çelikte kumlama sonrası epoksi astar+boya veya sıcak daldırma galvaniz kaplama yapılabiliyor. Çok daha rijid cıvatalı bağlantı ile birleştiriliyorlar. Ağır çelik için maliyet yüksek ama karşılığında elde edilen kazanımlar oldukça fazla. Ayrıca mimari olarak size daha geniş mesafeleri desteksiz geçme şansı veriyor, hafif çelik yapıda duvarlar da taşıyıcı olduğu için açık planda ihtiyaca cevap veremiyor fazla. Bir de hafif çelik yapılar yığma bina mantığında gibi yapılıyor; sistem birleştirilerek kendisini taşıyor. Ama ağır çelik yapıda taşıyıcılar çok sağlam bir şekilde temel betonuna bağlanıyor. İzolasyon noktasında ise hafif çelik yapılarda ara boşlulara izolasyon yerleştiriliyor ve taşıyıcı malzeme ısı köprüsü oluşturmaya devam ediyor. Ağır çelikte komple binayı taş yünü ile sarmanız mümkün. Yoğuşma gibi tehlikeli olaylardan korumuş oluyorsunuz. İç duvarlar için de alçıpanel ile istediğiniz gibi uygulama yapabiliyorsunuz.
@kreatifatolye
@kreatifatolye 9 месяцев назад
@memetkaya8633 yapmiyor cunku kimse. usta isi o
@drelektroful
@drelektroful Год назад
Çok güzel bişey yapıyorsunuz çokçok teşekür Devamını Diliyorum ve Bekliyorum..emeğinize sağlık Çok Faydalıbir içerik
@TheAnatoli66
@TheAnatoli66 11 месяцев назад
Sadece masrafları araştırırken keşke depreme dayanıklığı da ekleseydiniz.🧐 Hep maliyet ve satış hesabını yaptığımız, can rislini hesaba katmadığımız için bu hallere geldik. Depremde yıkılan binanın altında kalınca, hiç kimse Sizi kurtaramaz.
@omer35
@omer35 Год назад
10 yılllık tecrübem var. 5 yildir Kanada'da ağır çelik, hafif çelik ve betonarme üzerine çalışan İTÜ mezunu inşaat mühendisiyim. ben bır mimar olarak diye başlayan yorumlara sadece gülüyorum. Sen mimar olarak git oda planı çiz, pencereleri belirle, fayans seç kardeşim. Bırak taşıyıcı sistemi biz tasarlayalım. Konutta kaç metre aks açıklığın var ki ağır çelik kullanmak istiyorsun? ağır çelikte yapılacak bir işçilik hatasının sonuçlarını tahmin edebiliyor musun? Piyasada kalifiye çelik ustası var mı? Videoyu hazırlayan kişide mühendis değil sanırım. Videoyu izleyenler deprem sonrası tedirginler diye tahmin ediyorum. Betonarme yapılar, çelik yapılar kadar dayanıklı ve sağlam yapılardır. Betornarme ve çelik yapı seçimi yapının türüne (konut, hastahane, köprü vb), lokasyonuna, aks açıklıklarına (basit tabirle duvarlar arası mesafeye) göre seçilir. Türkiye'de konutlarda betonarme yapılar ekonomik ve daha kullanışlı olduğu için tercih edilir. Malesef hafif çelik konutlar sağlam olsalarda, ses yalıtımı konusunda betonarme kadar başarılı değiller, başarılı yalıtımlarında hala fiyatları yüksek. ayrıca çelik ve ahşap yapılarda esneme yüksek olduğu için yürürken insanda uyandırdığı his tedirgin ediyor. Ben kendi evimi yüksek densite gaz beton kullanarak yığma bina olarak yapmayı planlıyorum. İki katlı ev yapacaklara da yığma binayı tavsiye ederim.
@S.B.32
@S.B.32 Год назад
Verdiğin bilgiler için teşekkür ederim kardeşim. Yığma binaların 2 kat için uygun olduğu söyleniyor. Bizim oturduğumuz bina 4 katlı ve yığma. Aslında 3+çatı kat. Depremdeki dayanıklılığı kolonlu evlere göre nasıl. Bilgi verir misin.
@MehmetYILMAZZ
@MehmetYILMAZZ Год назад
Başarılı bir video. Çok açıklayıcı. Elinize sağlık.
@aydnakkoc2664
@aydnakkoc2664 Год назад
Çok faydalı bir video, emeğinize sağlık, teşekkür ederim.
@imdatylmaz5340
@imdatylmaz5340 4 месяца назад
Ben ağır Çelik yaptım depremi hissetmiyoruz çok güvenilir am ma iyi anlatmışsın emeğine sağlık
@Berlin005
@Berlin005 Год назад
Ben de yaptırmak istiyorum ama bence en sıkıntılı iş arsa almak şöyle ki arsa işi Türkiyede çok sıkıntılı satıcılar çok gizemli davranıyorlar hiç şeffaf değiller ilanlar da aynı şekilde parsel ada numarası gizliyor telefonla arıyorsun bilgi vermiyor emlakçı muamelesi yapıyor illa ofise gel diyor ofise gidiyorsun aa bu alıcı kesin deyip indirim yapmıyor gibi gibi kurumsal bir arsa satıcısı bulmak zor kurumsal prefabrik ev yapan firmalar var da arsacı bulamadım arsa fiyatları da uçmuş durumda ne yapacağımı bilemiyorum
@enesyavuz3854
@enesyavuz3854 9 месяцев назад
Emeğiniz icin teşekkür ederim elinize sağlık
@mahmutyilmaz9117
@mahmutyilmaz9117 Год назад
Olumsuz tarafını ben söyleyeyim. Pek fazla bilinmiyor ve piyasası çok düşük 2.el piyasası zayıf insanlar pek tercih etmiyor.
@KonuralpBalcik
@KonuralpBalcik Год назад
hayırlı olsun bitsin bir merak ettim gayet büyük bir ev gibi görünüyor simdiden
@profesyoneleylemler
@profesyoneleylemler Год назад
Sağlıklı bir binada veya villada herhangi bir müstakil yapıda mutlaka fore kazık sistemli temellerini olması lazım. Ve yapılar ne olursa olsun, korozyon karşı korumalı ağır çelikviskeletlerden oluşması. Bu ağır çeliğin konstrüksiyon hesapları yapının mekeniğine göre yapılmalı, 5 10 sene sonra yine doğacak ihtiyaçlara ötürü ek katlara da asla izin verilmemeli. Mühendislik kaideleri kanun niteliğinde olmalı ve asla değiştirilmemeli.
@onurcelik7116
@onurcelik7116 Год назад
Siz fore kazık nedir, ne işe yarar biliyor musunuz? Mutlaka olması gerektiğini size düşündüren nedir?
@profesyoneleylemler
@profesyoneleylemler Год назад
@@onurcelik7116 genelde binalar düzlüklere yapılıyor. Ve bu düzlüklerde ya dere yatağı ya doldurulmuş deniz yada gevşek topraklı zeminler den oluşuyor. Bu nedenle derin kazık sistemi en güvenilir sistemdir.
@archimedes5820
@archimedes5820 Год назад
gerekli olmadığı yerlerde maliyetten başka bir şey değildir boşuna mı mühendislik yapıyoruz
@profesyoneleylemler
@profesyoneleylemler Год назад
@@archimedes5820 illaki her temel için gerekli değil
@savyelTr
@savyelTr Год назад
şahsen bu ülkede hafif çelik ahşap ev yaparken birilerine işçilik parası ödeyerek ev yaptırmaya karşıyım, eli testere, keser, vidalama tutan az işine özen göstererek uğraşacak kişilerin kendi evini yapabileceğine inanıyroumç hazırcılık pahalı iş ve bu fiyatlarla insanlar ev sahibi olamaz... diğerlerine bişi demiyorum beton arme bile yapılabilir çok zorlanırsa ama işin onay belge kısmı sıkıntı gersinde sorun yok. şahsen ben kendi evimi kendim yapmayı istiyorum, nasip olursa ama bu gidişle bu ülkede nasip olmayacak vesselam...
@thelastfortress5845
@thelastfortress5845 Год назад
Benim endişem hafif çelik evde duvarların ince olmasından dolayı izolasyonun yetersiz olacağı yönünde, hele bir de fiberglas veya köpük kullanılırsa, tamamen yetersiz bir izolasyon olacaktır. Diğer emin olamadağım malzeme ise OSB kullanımı. Ömrü, neme dayanıklılığı!!! Ayrıca çelik evlerin Tyvek kağıt ile çok iyi sarılması gerekir. Aksi halde rüzgar izolasyonu sağlanamaz.
@atarhalil0
@atarhalil0 Год назад
Bu güzel anlatım için emek için teşekkürler.guzel günlerde kullanın inşallah
@yakupkarayilan7126
@yakupkarayilan7126 2 месяца назад
Güzel video olmuş tebrikler
@cakmamuhendis9523
@cakmamuhendis9523 Год назад
en basitiyle alçıpana çivi çakmaya çalıştığında anlarsınız hafif çeliğin ıvırzıvırını. çok çok taraflı bir karşılaştırma olmuş. buradan emei geçen herkesin :) saygılar sevgiler
@kreatifatolye
@kreatifatolye Год назад
osb tutar
@ertekindalkilic479
@ertekindalkilic479 Год назад
Bilgilendirmeler için teşekkürler... Emeğinize sağlık... Saygılar...
@eyupcimen
@eyupcimen Год назад
Video icin teşekkürler herkesin olduğu gibi benimde var Boyle bir hayalim hafif celik hiç dusunmezken simdi en azindan düşünmeye başladım ve bir fikrim var sayenizde. kapsamlı videolarınizi da bekliyorum. tekrardan teşekkürler
@civilbugra
@civilbugra 7 месяцев назад
video yayınlanalı 11 ay olmuş fiyatlar ziyadesiyle değişti. videoda gördüğüm bazı yanlışları ve eksiklere değineyim. videodaki gibi tgür tür gideyim. önceli çokça anlatılan hafif çelik yapı üzerinden gidelim. eski deprem yönetmeliğimizde soğuk haddelenmiş çelik bölümü yoktu 2018 yönetmeliği ile kanuni alt yapıya bürünmüş oldu. yönetmelik 2 kat ile sınırlandırıyor bu yapı şeklini. gerekli hesapları da anlatıyor ama ben daha yapan hiç bir üretici görmedim. hatta bunu test etmek de biraz kolay fiyat aldığınız firmaya bana uygulama statik projesi ve hesabı verirmisiniz diye sorun. büyük ihtimalle kem küm diyeceklerdir. ayrıca mühendislik ücreti de biraz pahalı. deprem dayanımını konusu da burada aslında soru işareti olmaya başlıyor. hafif çelik yapılarda imalat detayları oluyor ama hesapla yapılan detaylar değil bunlar. genelde köşeler çapraz dikmeler 62,5cm ara ile yerleştirilir tavan makas olur üzeri hekimbord yada beetopan ve kaplama. ama gerekli deprem, rüzgar ve kar hesapları yapılmaz. bu sebreple videodaki doğal afetlere karşı sağlam düşüncesi eksik. sadece bu yapıların biz deprem ve fırtına dayanımlarını daha çok görmedik çünkü az sayıda bu şekilde yapı var. maliyete gelirsek burda firmalar anahtar teslim fiyat veriyor sadece sıva altı tesisat ve kaplama fiyatı alsak sonra diğer imalat yöntemleri ile kıyaslasak gerçek sonuç ortaya çıkacaktır. benim ön görüm sıva maliyetinin gerçekten çok az olacağı yönünde. kaldı ki her üç tönetm de normal şartlarda inşaat maliyetinin %35-45'lik kısmını oluşturuan kaba işlerin içine giriyor. gelelim betonarmeye. insanlar depremden dolayı betonarme yapılara çok kötü gözle bakıyor fakat bu 3 yapı grubu içerisinde aslında doğal afetlere karşı en dayanıklı olanı betonarmedir. fakat bu yapı türünde aklı olan çok olduğu için ve projelerine genelde uyulmadığı için yada her önüne gelen inşaat mühendisi proje çizdiği için ortaya çıkan nihai taşıyıcı sistem kötü oluyor bu durum da deprem gibi büyük bir felakette yaşadığımız sıkıntıları meydana getiriyor. betonarme yapı emek yoğun bir imalat yöntemi zorlğunua katılıyorum fakat burada sorun herkesin kendi evini yaptırmak istemesi ve yapım ile ilgili bir hizmet almak istememesinden kaynaklı. düzgün bir müteahhit ile çalışarak bu streslerle uğraşılmaz. gelelim ağırçelik yada hadde çeliğine. bu yapının hafif çelikten çok da bir farkı yok. çok iyi bir planlama ve titz bir işçilik gerektirir. geri kalan kısımları ise betonarmeden de hafif çelikten de farklı değil. ustasını bulmak biraz zor. birde uzun vadede bakımlarını iyi yapmak gerekiyor. bu bakım konusu hepsi içiin geçerli. sonuç olarak bence doğru yapılmış betonarme bir yapı diğer alternatiflerinden daha uzun ömürlü ve sağlıklı fakat zaman kaygısından ve bir miktar da fiyat getiirisinden dolayı hafif çeliğin popülaritesi artmakta. bir inşaat mühendisi olarak inşaat sürecinin hem güçlendirme hem imalat hem de projelendirme boyutunda bulunan birisi olarak benim tercihim betonarme yapıdan yana olurdu. tek katlı yapıyorsam eğer yığma yı da düşünebilirim. ama hafif çelik yapıların uzun yıllarda nasıl hasarlara maruz kalacağını bilmiyoruz. imalat adımlarının doğru yapılıp yapılmadığını bilmiyoruz çünkü doğrusunu toplum olarak bilmiyoruz. maliyet olarak bakarsa da ben betonarme bir yapının hafifçelik bir yapıdan çok da fazla pahalı olmadığını düşünüyorum. hatta ben neredeyse aynı fiyata bile çıkartılabileceğini düşünüyorum. ağır çelik ise 2 katlı yerler için bence çok da mantıklı değil. piyasadaki uygulamalar çok hatalı projelendirmeler de çok hatalı. bence en güvensiz yapı eldeki imkanlar sebebi ile ağır çelik yapılar.
@anil.ozturkmen
@anil.ozturkmen Год назад
İnşaat mühendisi bir arkadaşıma sormuştum. O da deprem dayanımı olarak ağır çelik malzeme 3 kattan daha yüksek yapılarda farkını ortaya koyar demişti. Lakin malzemenin kaldırma kuvveti fazla olduğu için daha fazla ses ve ısı izolasyonu malzemesi kullanılabiliyor, hafif çelikte bunu kullanmak pek mümkün değil. Dolayısı ile ağır çelikte ses ve ısı izolasyonu mükemmel yapılabilirmiş.
@aliakis5941
@aliakis5941 Год назад
yapı işinde tecrübeli bir mühendis olarak: (karışıklık olmaması adına yapı malzemelerini senin telaffuzunla söyleyeceğim) mühendislik hesaplamaları,statik hesapları yapı malzemeleri ve işçilik olarak bir hata yapılmadığını varsaydığımızda deprem dayanımını ağır çelik betonarme ve hafif çelik olarak büyükten küçüğe sıralayabiliriz düşük katlı yapılarda ve çok soğuk olmayan yerlerde hafif çelik mantıklıydı ancak seninde belirttiğin gibi neredeyse betonarme yapıların maliyetine yaklaşmasıyla bana göre mantığını yitirmiş durumda. hafif çelikle alakalı belirttiğin çoğu yoruma katılıyorum yapılardan anlamıyorsanız(betonarmeye göre işçilik hatası düşük risk),yoğun uğraş içine girmek istemiyorsanız, işi ehline teslim etmek size çok maliyet yaratıyorsa hafif çelik gayet tercih edilebilir.
@zeynepdemir70
@zeynepdemir70 Год назад
Geni eviniz hayırlı olsun. Emeğinize sağlık.
@mesutcoban1872
@mesutcoban1872 Год назад
Çok güzel bir bilgilendirme olmuş. Emeğinize sağlık
@hasansahin7338
@hasansahin7338 Год назад
I profil her türlü galvanizli sacdan uzun ömürlü olacaktır, müstakil ev maliyeti daha uyguna çıkar ağır çelikte işi bilen biri yaparsa, nereye hangi malzemeyi nekadar kullanacağını hesaplamakla alakalı maliyet olayı
@mahmutkurukafa1461
@mahmutkurukafa1461 Год назад
Favorim ahşap yapı direkleri üstüne
@ziyayalniz2812
@ziyayalniz2812 Год назад
Yığma tuğla: 13.5 Fransız 36.5 yeni Alman; kolon yok sutun yok deprem bölgesine 2 kat serbest!( 1kat çık üste koca teras seneye paran olunca küçük bir ev çık üstüne gene teras çatı yok! BEDAVA ev sahibi gibi olursun!
@ErhanAltay777
@ErhanAltay777 Год назад
Ankara da bir dostumuz, çelik işiyle uğraşıyor ve epey de büyük bir firması var. (TR de ilk 5'te, kendileri çelikleri hazırlayıp, ev yapan firmalara veriyor, toptancı gibi düşünün) Bu dostumuz, kendi aile bireylerine dahi yaptığı tüm evlerin yan kısımlarında ağır çelik kullanıyor. Asla hafif çelik kullanmıyor. Ki özellikle katlı yapılar da muhakkak aralara ve kolon diye tabir ettiğimiz köşelere ağır çelik kullanıyor, diğer tüm alanlar ise hafif çelik. Bir gün merak ettim🙈 Neden böyle yaptığını ve beni iki binaya götürdü. İkisi de iki katlı, biri hafif çelik, biri hafif ve ağır çelik karışımı. 🤗 Hafif çelik binaya asla girmem diyerek çıktım bu ziyaretlerden... Katlı bina yaptıracak olanlara tavsiyem, sarsıntı, yürüme sesi ve esnemeden doğabilecek rahatsızlıkları minimize etmek adına kesinlikle ağır çelikli yapıları tercih etmeleri. Her ne olursa olsun ben; sağlıklı yapılmış betonarme bina tarafındayım.
@ErhanAltay777
@ErhanAltay777 Год назад
Ayrıca, gün gelir ahşap evler ülkemizde yaygınlaşırsa, kesinlikle ilk tercihim onlar olur. Sevgilerle...
@kreatifatolye
@kreatifatolye Год назад
öncelikle şunu merak ettim, ilk tercihinizin ahşap ev olması için neden yaygınlaşmasını bekliyorsunuz? nasıl olur da yaptırma düşünceniz olmayan çelik yapılar konusunda bu kadar net yargılarla konuşabiliyor ve kendi yaşayacağınız ev konusunda önce başkaları denesin sonra ben yaptırayım kafasında olabiliyorsunuz orayı bi anlayamadım. hafif binayı yapan tanıdığınızın firmasını sormayacağım, ama söylerseniz tanışmak isterim. nası bi sistemle o malzemeleri üretiyor, neden elinde hafif çelik üretmek gibi bir imkan varken ağır çelik maliyetine ve işçiliğine giriyor gerçekten merak ettim. kendisine kanalda da yer vermek isterin. buradan yazmak istemezseniz instagram'dan ulaşabilirsiniz bana: @walkinber
@ErhanAltay777
@ErhanAltay777 Год назад
@@kreatifatolye Yazdıklarımı olumsuz anlamayın lütfen. İçeriğinizi beğendim sadece gördüklerim karşısında fikir beyan etmek istedim. Yakınlarımız Belçika, Almanya gibi yerlerde sürekli inşaat yapıyorlar. Özellikle kırsal alanlardaki yapılar da çelik ya da ahşap ev şartı koşuyor bazı belediyeler. Yaklaşık 7-8 yıl öncesinde yaptıkları villa tipi konutların çoğu hafif çelikti ve insanların büyük bölümü bundan memnun kalmadı. Sonrasında ağır çelikli yapılara geçtiler. Polonya başta olmak üzere Türkiye ve Bulgaristan'dan çelik alıyorlar, her yıl 30 a yakın villa/dubleks vari binalar yapıyorlar. Bu tecrübeler ışığında söyledim. Art bir niyetim de yok, ön yargılı da değilim. 🤗😉 Sevgilerle, 🤗🍀
@ErhanAltay777
@ErhanAltay777 Год назад
Ayrıca, bu yakınlarımızın inşaatları süresinde çelik işlemi yapan firmaları tanıdım, bir kaç iş yeri sahibiyle de dostluğum oldu. Samimiyetle söylemeliyim ki, tanıdığım firma sahipleri milyon dolarlık ticaretler yapıyor her yıl. Ancak hiç birinin hafif çelik yapıda oturduğuna şahit olmadım. Bir firma da 3 ortak var bir diğer firma da ise 2 ortak. Biri İstanbul da biri Ankara da. İnanın hepsi betonarme bina da oturuyor ve ben bunu şaşkınlıkla gözlemliyorum. Çünkü oturdukları apartman dairesi değil, 3-5 yıl içinde kendi yaptırdıkları betonarme yapılar. 🤷
@kreatifatolye
@kreatifatolye Год назад
Çok teşekkürler yorumunuz için, şunları ekleyeyim ben de. Bir iş Belçika'da Almanya'da yapılıyor diye iyidir çıkarımını yapmayı bırakalım bence. Onların yaptığı hafif çelik evler bu işin zirvesidir gibi bir anlam çıkıyor yazdıklarınızdan. Ben böyle düşünmüyorum.
@myakupozer
@myakupozer Год назад
Emeğiniz için teşekkürler. Çok faydasını görüyoruz.
@aliddmuhendislik6715
@aliddmuhendislik6715 Год назад
Betonarme Yapının maliyetini nereden ve hangi bölge için edindiniz bilmiyorum ancak uzun süredir bu işi yapan bir mühendis olarak kabaca hesap yaptığımda bile arada 400.000 tl betonarme daha ucuza geliyor. Ağır çelik, Betonarme, Yığma ve kompozit yapıların tümünü imal etmiş biri olarak söylüyorum. Dezavantaj olarak şunu söyleyebilirim imalat merkezden uzaksa işçilik ve ustalık konusunda sıkıntı yaşanır. Çok küçük m² li merkezden uzak yerleşimlerde yapılacak yapılarda betonarmeden mümkün olduğunca kaçınmak faydalı olsa bile hafif çelik dediğiniz prefabrik yapıları müşterilerime son seçenek olarak tavsiye ediyorum. İmalatı yaptırdığınız firma kendi statik hesaplarını sunamıyorsa (ki bir çok prefabrik firması imalatlarının çizimlerini bile vermekten imtina ediyor) sıkıntı. Yok eğer kendi statik hesaplarını sunup ruhsat için dışarıdan bir mühendis bulmanıza gerek kalmadıysa yine bu iyi bir şey. Ve uzatmamak adına son olarak bağlantılara dikkat ettiniz mi? Yatay bir kuvvet olan deprem yükü bu sünekliği taşısa bile sonrası kullanım için bağlantı bölgelerinizde (eğer görünen gibi bir imalattan başka bir şey yapılmadıysa) deformasyon olması kaçınılmaz. İyi niyetli olarak insanları bilgilendirme amaçlı davranışınıza saygı duyarak. Bilgilendirme ihtiyacı hissettim. Yeni evinizde sağlıklı, mutlu ve huzurlu yaşamanız dileğiyle
@ysn59
@ysn59 Год назад
Çok detaylı ve bilgilendirici video hazırlamışsınız elinize sağlık. Bu araştırma süresince hazır beton blok evleri araştırdınız mı? Bu konuda bilginiz varsa paylaşırsanız seviniriz.
@kreatifatolye
@kreatifatolye Год назад
merhabalar hayır araştırmadım hiç. biri daha söylemişti bir ara ilgileneceğim
@omerfarukarslan4931
@omerfarukarslan4931 5 месяцев назад
Merhaba hatay iskenderundan selam.. Ülkemizin ve bölgemizin en büyük entegre demirçelik fabrıkasından yazıyorum.. İşletmenin adını biliyorsunuz neyse.. Bakın burayı ruslar kurmuş 1970 te.. Heryer agır celık. Bu yapılar çok katlı çok yüksek oldugu gıbı tek katlı çift katlı olanıda var bu vıdeoda paylasılmış.. Ayrıca ruslar beton müdürlük binalarıda yemekhane sosyal alanlarıda yapmışlar.. 1970 betonarme inşaat teknikleri şuan tokının yaptıgı perde duvar temellleri 5 metre derınlıkte komple beton.. Duvarlarda bırıket tugla yok.. Ayrıca bölgemizde bazı evler hafif çelikle yapılmış... Birde 50 yıllık yığma evler var 1 kat 2 kat 3 kat... Bu yazdığım evlerın çoğu ayakta... Depremde yıkılmadı... Yığma yapılar temel uzerı dırek çıkılmış olanlar vardı onlar yıkıldı çunku altını bodrım ahır olarak kullanmak ısteyenlerın evlerı hesap olmadıgı ıcın yıkılanlar oldu... Benım babamın yaptıgı yıgma 3 kat brtonarme ev sağlam kaldı yasadıgımız mahallede bu sekıldekı evler yıkılmadı... Eskı bırıketlerı bılırsınız 2 gözlü oldukça agırdır.. Depremın bolgemıze sıddetının en az 8 oldunu söyledıler... Ez cümle çelik ve tek katlı betonarme olur... Apartman vs hile hurda oyunu çok.. Ruslar inşaat işini biliyor.. Koca fabrıkada göçen devrilen kırılan tek yer olmadı... Sadece denizden su alma motorları denız kenarında oldugundan dolayı su altında kaldı... 2 ayda yenısı yapıldı nısan ayında üretime devam.. .
@alpaslangullu
@alpaslangullu Год назад
Isıtma mobil boruları direk beton üzerine sermek olmamış bence bunun yerine izolasyon yapmak daha verimli olurdu her ne kadar siyah kılıf içinde olsa bile boş yere zemin betonu ısıtmak ciddi işi kaybı demek yerden ısıtma olsa farklı ama videoda görülen yerden ısıtma değil
@hakan65256
@hakan65256 Год назад
Videonuzda değinmediğiniz eksik noktalardan bahsedersek; 1. Korozyona karşı boyamanın her yıl yapıldığı bakımlı bir ağır çelik yapının ekonomik kullanım ömrü 300 yıldır. Hafif çelik yapıda bu süre maksimum 100 yıl, beton yapıda ise genellikle 50 yıl olarak kabul edilir. Beton yapılarda 50 yıldan sonra nervürlü demirlerde dahi korozyon ve betonun yapısında bozulma meydana geldiğinden (beton içindeki bağlarda kopmalar meydana gelmeye başlar) binadaki taşıyıcı sisteminin mukavemeti düşer. 2. Hafif çelik yapılar yangına en dayanıksız yapı tipidir. Yangın çıktığında tüm yapı çöker. Ev kullanılamayacak hale gelir. Ağır çelik yapılarda kullanılan I profilin et kalınlığı sac malzemeye göre 10 kat daha kalın olduğundan yüksek sıcaklığa dayanım süresi daha fazladır ancak yangın zamanında söndürülmez ise ortam sıcaklığı çeliğin ergime noktası noktası olan 1450 derece ve üstüne ulaştığında yapı tamamen çöker ve yapı kullanılamaz hale gelir. Beton yapılar yangına dayanıklıdır. Yapıda çökme meydana gelmez. Yapı içindeki eşyalar, duvar boyaları, kapı ve pencereler yanar. 3. Ağır çelik yapılar depreme karşı en dayanıklı yapı tipidir. Depremden minimum zararı gören yapı sistemidir. Hafif çelik yapılar depremde yıkılmaz ancak ağır çelik yapılar gibi rijit olmadığından şiddetli bir depremde yapı içerisindeki insanları ve eşyaları duvardan duvara fırlatır. Nedeni yapının çok esnemesidir. Ahşap yapılarda da aynı sorun vardır. Beton yapılar depreme karşı zayıftır. Beton yapı son deprem yönetmeliğine göre yapılmış ve işçilik hatası yok ise şiddetli depremi hafif hasar ile atlatır. İşçilik hatası var ise orta veya ağır hasar alma ihtimali vardır. Deprem yönetmeliğine göre yapılmamış bir yapı ise büyük ihtimalle çöker. 4. Ağır çelik yapılar I profil denilen çelikten imal edilir. Maliyeti yüksektir ancak rijit ve sağlam yapılardır. Zamanla yapının bağlantı noktalarında gevşeme ve buna bağlı olarak gıcırdama gibi sesler olmaz. Bağlantı noktalarında kalın civata somun bağlantısı ya da kaynak kullanılır. Hafif çelik yapılarda genellikle kalınlığı 0.8 mm (en kaliteli yapıda 1 mm'lik) galvanizli sac, roll forming makinelerinden geçirilerek U profil şekline getirilerek metale mukavemet kazandırılmaya çalışıldığından düşük mukavemete sahiptirler. Bağlantı noktalarında da yumuşak perçinler kullanıldığından yapı içerisinde insanlar hareket ettikçe ve şiddetli rüzgar fırtınanın yapı üzerinde oluşturduğu kuvvetler yapının bağlantı noktalarında gevşeme meydana gelmesine neden olur. Zamanla yapıda gıcırdama sesleri meydana gelmeye başlar. Bu durum hemen olmaz ilerleyen yıllarda meydana gelir. İki katlı hafif çelik yapılarda alt katta oturan kişi üst kattaki kişinin yürüme ve hareket seslerini duyar. Beton yapılar en fazla rijitliğe sahip yapı tipi olduğundan bu sorunlar meydana gelmez.
@ataturkcubirbirey
@ataturkcubirbirey 6 месяцев назад
iki katlı müstakil villa için hafif çelik yapı sistemi mantıklı bir seçim olur diye düşünüyorum
@ataturkcubirbirey
@ataturkcubirbirey 6 месяцев назад
40 küsür gibi kısa sürede de biteceğini varsayarsak al-sat için de mantıklı gibi görünüyor
@supercarbed6159
@supercarbed6159 Год назад
149 m2 hafif çelik yapıya 1.250 bin tl fiyat aldık bugün. Beton, seramik gibi extralar dahil değil. sizin fiyatlar gerçekten uygunmuş.
@supercarbed6159
@supercarbed6159 Год назад
@@mikdataydemir9631 kesinlikle katılıyorum. biz betonarme anlastık mütheaitle 150 m2 , 2 trilyon 100 bin. çelik ev fiyatları eskiden uygundu simdi betonarmeden pahalı. neden? çünkü talep var.
@meteormimarlikvetasarim
@meteormimarlikvetasarim Год назад
Kesinlikle ve kesinlikle ağır çelik. Maliyetler ülkemizde ilk etken fakat teknik olarak kılçıksız bir yapı için ağır çelik 👍🏻
@Liberaldemokrat
@Liberaldemokrat 10 месяцев назад
Bu ülkedeki teknik eleman kapasitesi belliyken çelikten ev ne kadar sağlam olur bilmiyorum.
@ismailakinci
@ismailakinci Год назад
Doğal afetlere karşı dayanım konusunda betonarme yapılarda, düzgün uygulanmazsa sıkıntı yazmışsınız. Düzgün uygulanmazsa hafif çelik yapılarda sıkıntı olmuyor mu :) Layıkıyla yapılırsa çelik veya betonarme evler gayet doğal afetlere karşı dayanımı yüksek yapılardır. Siz kötü bir hafif çelik işçiliği ile bir imalat yaptırırsanız bu yapınız da depreme karşı dayanıksız olacaktır. Ayrıca betonarme yapıların da teslim süresi belirsiz değildir. Kurumsal firmalarla çalışırsanız belirtilen süre içerisinde evinizi teslim alabilirsiniz. Özetle beyefendi, gerek çelik gerekse betonarme yapılar olsun düzgün işçilik, standartlara uygun malzeme kullanımı ve deprem yönetmeliğine uygun bir şekilde yapılırsa problem yaşanmaz. Benim burada bir inşaat mühendisi olarak takıldığım nokta betonarme yapıları doğal afetlere karşı dayanıksızmış gibi göstermeniz. Parantez içinde düzgün uygulanmazsa sıkıntı yazmanız bütün yapı çeşitleri için geçerlidir. Hafif çelik yapıları da düzgün uygulamazsanız depreme karşı emin olun sorun yaşarsınız. Saygılarımla.
@selahattinreisoglu8450
@selahattinreisoglu8450 Год назад
Hafif Çelik ve ve hadde çelik yapılara hakimiyeti fazla olan biri olarak , piyasada "ünlü" nam yapmış hafif çelik yapı inşa eden firmalar da dahil olmak üzere, lütfen imkanınız var ise uygulatacağınız projenizi bir başka deneyimli mühendislik firmasına kontrol ettirin. Çünkü çoğu ile yaptığım görüşmelerde gordümki bir çok yonetmelik kuralını uygulamıyorlar.
@leventozbodur7413
@leventozbodur7413 Год назад
Emeğinize sağlık. 😊
@MehmetRasitTunc-cg4re
@MehmetRasitTunc-cg4re Год назад
İnşaat maliyetleri üzerinden aslında analitik zekamızın gelişmesine de katkıda bulunmuş oldunuz...emeğinize sağlık
@omerfrk999
@omerfrk999 Год назад
ağır çeliği gömmeni hafif çelik ev ilgine veriyorum. Bu alanda çalışmış mühendislerden bilgi almanı dilerim. Ağır çelik evlerin hafif çeliğe göre daha sağlam olduğunu bilmek için uzman olmaya da gerek yok zaten.
@kreatifatolye
@kreatifatolye Год назад
evet ben de aynı şeyleri söyledim. ama ağır çelik villa yapıp üzerine tır çıkarmayacaksanız gerek yok diyorum. hafif çelik evler ihtiyacınızı fazlasıyla karışılıyor.
@omerfrk999
@omerfrk999 Год назад
@@kreatifatolye 2020 ve 2023 depremlerini yaşamış biri olarak kamyon çıksa daha iyi olurdu diyebilirim. Kat sayısına bakmıyor emin ol sıfır villalar param parça oldu gözümün önünde yapının yapıldığı coğrafya da etkili olduğundan genelleme yapmayı doğru bulmuyorum.
@kuccuk8684
@kuccuk8684 Год назад
15 yildir kanadada yasiyorum evler hep Boyle hafif celik Onceden tahtaydi Simdi hafif celik e donemeye basladi Beton 40 yil Iken bunlar 200 yil ayakta kalir
@hypetrax17
@hypetrax17 Год назад
Merhabalar, bence bu işte doğruyu ararken diğerlerine kötü veya asla girmem demek objektif bir yaklaşım gelmiyor bana. Yorumları da okuyorum mühendisim, mimarım asla hafif çelikle ağır çeliği karşılaştırmam diyorlar mesela. Neye göre? Yani bu yapıda kullanılan saçın kalınlığını bilmiyoruz, yapılan statik hesabı bilmiyoruz, konstrüksiyon arasında ne gibi yapı malzemeleri kullanıldı bilmiyoruz. Neye göre oturmuyoruz :) Ben de bu konuda arkadaşa katılıyorum ağır çelik tabi ki daha sağlam ama gerek yok :) O kocaman vinçlerle kaldırılan ağır çeliği görüyorum mesela zemine sıfıra sıfır getiriyorlar matkapla deliyorlar burada deliğin içinde ki tozu bile hava veya süpürgeyle çekmeden ankrajlıyorlar. Civata, epoksi ve beton bu durumda sağlıklı yapışmaz ve beton o kadar sıfıra sıfır ağır çelik onu patlatır. Tabi ki bu da kötü bir örnek mühendisliğe uygun yapılan ağır çelikler de vardır tabi ki ama arkadaş da bu riski almamış 2 katlı evinde. Düşünsenize mesela o vinçle kaldırılan ağır çeliğin deprem anında yaşam alanlarına düştüğünü. İnanın o hafif çelik konstrüksiyon, osb ve alçıpan tabaka halinde ne beton ne de ağır çelik gibi zarar verir ve bence yaşam üçgeni oluşturması bakımından en mantıklısı hafif çelikle yapılan duvar gibi geliyor bana. Bu arada ben de makine mühendisiyim :) ama buradaki iddialı ve kesin konuşan mühendis ve mimar arkadaşlar kadar bu konularda teknik bilgi ve tecrübeye sahip değilim :) Ben kendi adıma bu hafif çelikten yapılan evlerin uygulanabilir olması açısından çok hoşuma gidiyor. Benim planım tek katlı, yüksek tavanlı, hatta çatı boşluğu bile olmayan eğimli çatısı olan bir ev yapmak. Hafif çelik ev yapan firmayla sadece konstrüksiyon ve kurulum olarak anlaşıp diğer osb, alçıpan, yalıtım, nem bariyeri yapmıyorlar mesela gördüğüm bence önemli, tesisat montajı gibi kısımları emekli babamla yapmayı düşünüyorum :) Bu aşamada hata yapmak çok zor gibi geliyor bana. Beton gibi gönyeye alacağınız bir şey yok ölçü alıp kesip vidalamak. Alçı, sıva kısımlarını iyi bir usta bulup çok rahat yaptırılabilir. En kaliteli malzemelerle, iyi bir planlamayla bence güzel sonuç alınabilir. Bir de arkadaşlar en iyisini, en sağlamını yapacaz deyip hayatı kaçırmak da var. Bu arkadaş gördüğüm gayet mutlu, en ufak pişmanlığı da yok gibi sağlıkla, mutlulukla otursun.
@kreatifatolye
@kreatifatolye Год назад
Emin olun burada aşırı bilgili gibi güzel cümlelerle yorum yapan mimar mühendis arkadaşlar da bu konuda çok bilgili değil. Siz biz gibi insanlar; bildiği, emin olduğu şeyleri anlatırken bile açık kapı bırakarak anlatırız. Çünkü teknolojidir gelişir, takip edememiş olabiliriz. Hiçbir şeyin net yargılarla anlatılamadığı, sürekli değişen ve gelişen ürünlerin hayatımızın tam ortasında olduğu bir dönemde yaşıyoruz. Bu insanlar hiç oturmadığı ve yakınına yaklaşmadığı bir yapı hakkında nasıl bu kadar emin olabiliyorlar anlamıyorum. RU-vid'da öyle sadece yorum yaparak günlerini geçiren bir kitle var sanırım. Bunu da görmüş oluyoruz. Son cümlenizi okurken tüylerim diken diken oldu. İlk kez geldi böyle bir yorum ve anlatmaya çalıştığım hep bu. Çok güzel özetlemişsiniz.
@hypetrax17
@hypetrax17 Год назад
@@kreatifatolye Dostum yorumlara dayanamayıp emin ol ilk defa youtube yorum atıyorum :) Tahmin edebiliyorum bu yorumlar motivasyonunu kırıyordur ama videoların güzel ve anlaşılır. Bence gayet objektif değerlendiriyorsun. Kimse bize silah zoruyla şunu al veya bunu al demiyor ki zaten:) Burası senin sayfan ve sen tecrübelerini, yaşadıklarını aktarıyorsun. Eleştiri veya senin gözden kaçırdığın nokta da olacaktır elbet ama gördüğüm bazı yorumlar yapıcı eleştiri ve tavsiyeden çok uzak maalesef.
@olcaytoperez
@olcaytoperez Год назад
2-3 katlı bina düşünüyorsanız, kesinlikle ağır çelik diyorum.
@demirulgen4825
@demirulgen4825 Год назад
Teşekkür ederiz. Devamını bekleriz.
@kreatifatolye
@kreatifatolye Год назад
gelecek✌🏼
@mr.chatan
@mr.chatan Год назад
Aralık 28de hafif çelikten bir eve başladım tek kat 162m2 bir ev yaptım nisan ayında evde oturuyordum şuan eylül ayındayız bahçe peysajı dahil herşeyiyle bitmiş bulunmakta ve 10 numara evim oldu
@kreatifatolye
@kreatifatolye Год назад
birileri bu evin keyfini sürüyorken diğerlerinin hala çelik kalın mı, kaç mm, soğuk sıcak galvaniz mi vb. çok da müşterilerin bilmek zorunda olmadığı detaylarda boğulmaları beni üzüyor. sizi tebrik ederim.
@mr.chatan
@mr.chatan Год назад
@@kreatifatolye tartismasiz tek kat veya dublex yapida hafif celik hizli guvenli ve uygun duu.. artik simdilerde m2 fiyati 14bin 18bin arasi fiyatlar oldugunu duydum yine tabiki icinde temel hazirligi fiyati yok onuda eklersek az paralar degil artik. betonarmede nasil olur bilemiyorum makas daraldi sanki
@bahadr0152
@bahadr0152 Год назад
çok faydalı bir video olmuş elinize sağlık.
@kreatifatolye
@kreatifatolye Год назад
siz sağolun
@simariocr9
@simariocr9 Год назад
Şu betonarme sevdamız sonsuza kadar bitip, ahşap çelik taş gibi malzemelerden yapılan binalarda oturmaya alışsak keşke
@hamzabucak6416
@hamzabucak6416 Год назад
ağır çelik firması olarak yorumlarınıza katılmakla birlikte yanlışınız şu ki ağır çelik de ustanın eline bakıyorsunuz diyorsunuz. aslında kendi içinizde çelişiyorsunuz yorumlarınızda. çünkü. ağır çelik adından da anlayacagınız gibi elle şekillendiremeniz zor bütün agır çelik projeleri bilgisayar destekli makinelerle sekillendirilir. vs.vs agır celik villa yapımına baslıyoruz. bütün asamalarıyla görmek isterseniz Çanakkale de üretim Muğla da saha kurulumuna bekleriz.
@kaganislam8674
@kaganislam8674 Год назад
İletişim numaranızı veya web adresinizi rica ediyorum, Sizden.
@hamzabucak6416
@hamzabucak6416 Год назад
@@kaganislam8674 besyüzkırkdört ikiyüzseksenbeş doksanüç sıfır sekiz
@izolasyonteknoloji
@izolasyonteknoloji 6 месяцев назад
Merhaba kolay gelsin şunu vurgulamak istedim hafif çillikle ağır çelik arasında çok büyük fark vardır. Bu yüzden üzerine elzem olmayan kelimelerden sakınmamız gerek. Hafif çelik evinde yaşan ve ağır çelik evinde yaşan insanlara mikrofon tutunuzda çok değişik bilgiler elde edersiniz. İnşaat mühendisi olarak belirmek istedim saygılar.
@ataturkcubirbirey
@ataturkcubirbirey 6 месяцев назад
iki katlı bir villa için fark çok olur mu ?
@birceleyna
@birceleyna Год назад
Emeğine sağlık👏🏻👏🏻👏🏻
@serserim93
@serserim93 Год назад
Yangın riski nasıl elemine ediliyor? Tabiki betonarmelerdede risk var. Ancak gördüğüm kadaroyla duvarların içi yanabilecek malzemelerle doluyor. ( Sunta...)
@hakangurdol
@hakangurdol 6 месяцев назад
Keşke temel altı bir beton kat olsa temel altı tavanda kablo ve borular çalışılsa gitmesi gereken yere o şekilde gitse giriş zemin daha rahat basılır olurdu diye düşündüm.
@kreatifatolye
@kreatifatolye 6 месяцев назад
bodrum kat gibi mi diyorsunuz
@oguzzaltindal
@oguzzaltindal 7 месяцев назад
Emeğinize sağlık, teşekkürler
@kompozitmuhendislik
@kompozitmuhendislik Год назад
birazda yangın konusuna değinsen tercihlerin nasıl betona yöneldiğini göreceksin
@YavuzAkay
@YavuzAkay Год назад
Tum video anahtar teslim maliyeti uzerine kurulmus. Bence bu hata. Evin bakim maliyeti dusunulmemis. 5 yillik 10 yiillik 20 ve 30 yillik maliyetlerine bakilinca ne demek istedigimi anlayacksiniz. Bir evin optimum omrunun 59 yil civarinda oldugu dusunulerek 50 yillik bakim maliyeti ile birlikte toplam maliyet ve yiilik oturma maliyeti seklinde bir hesap yapilmaliydi. Betonarme ev bedavaya yakin kalir ve en pahalisi hafif celik olur. Hayirli olsun. Onumuzdeki yillarda bakim korozyon ve acilan kaplamalar in sorunlari yani sira mevsimsel isi degisimleri nedeniyle baglanti elemanlarinin ortaya cikardigi esneme ses (gicirti) ve ayrilma sorunlarini bir yasamaya basla. Zaten pisman olacaksin. Ama bunun siddet tamamen uygulamacinin yetenekleri ile azalir ama sifirlanmaz.
@derviskadin
@derviskadin Год назад
Ben de çok araştırdım celik insaat yapan bir mühendis arkadas celik yapılar icin ısı yönünden iyi olmadığını söyledi birde uzun süre yasayanlara sormalı
@kreatifatolye
@kreatifatolye Год назад
yanılıyor olabilir. biz yaşamadık ısı konusunda herhangi bir problem.
@Dusunelim
@Dusunelim 4 месяца назад
Usta her yerde etkili hafif celik bircok yerde ruzgarla ucar celikten catilarin bile uctugunu gordum.Sunta gibi bir ok yerde saglam kalmaz.
@mesutoeznur9638
@mesutoeznur9638 Год назад
Yaptirmis oldugunuz arastirmayi ve karsilastirmalarinizi begendim. Dis saglamligi yönünden iyi olabilir. Tek sorum olucak insanin YUVASI nasil olamli? Sagliklimi, dogalmi ve bunlari hic düsündünüzmü? Bir ip ucu vermek isterdim, sizin ilk sihatli ve emin oldugunuz yuva ANA KARNI idi, simdi böyle binalarin manyatizm dalgalari ve baska frekuanzlarin ulusumu bina icinde nasil etkisi olucak, bunu arastirdinizmi? Bir ev sadece korunum icin degil, yuva ise yasam anlami.
@kopartanmuhendislik
@kopartanmuhendislik Год назад
Tebrik ederim sizi, bu açıdan düşünen var mı diye bakıyordum. Yapısal çelik alanında ihtisas yapmış olmama rağmen, 4 kata kadar, özellikle müstakil 1-3 katlı yapılar için yığma yapı favorimdir. Volkanik kökenli kayadan elde edilen Bims veya doğal taş ile yapılmış bir yapı her açıdan şahanedir. Statik dayanım, yapı ömrü, yalıtım, görünüm, nefes alma özelliği sebebiyle bazı doğal taşlara resmen aşığım. Ne kanserojen etki, ne manyetik etki barındırmaz.
@cemaldinler2233
@cemaldinler2233 Год назад
Emeğine sağlık teşekkür ederiz
@Zafererdinc
@Zafererdinc Год назад
Ağır çelik hakkında çok az bilginiz varmış onu çok net anladım. Ben gemi inşaatı ve gemi makinaları mühendisiyim. Ağır çelik ustası bulubmuyor demişsin. Kim demiş bunu ? Hafif çelikte herşeyi hangarda pc ler yapıyor usta kalitesine çok iş düşmüyor demişsin. Ağır çelik nasıl tasarlanıyor ? Ağır çelik yaptırsan daha iyi demişler neye göre demişsin. Sağlamlığa göre, yanal yüklere direncine göre, burulma ve eğilme mukavemet değerlerine göre, kullanım ömürlerine göre (daha çok yazarım da gerek yok) Ağır çeliğin sağlamlığa bişey demiyorum ana gerek yok demişsin. Kime göre? Neye göre gerek yok. 0,6-0,8 mm kalınlığındaki bir yapıyla 7-8 mm kalınlığında NPI veya HEA profilleri mi kıyaslıyorsun. ? Hafif çelik yapılar bana göre tam bir para israfıdır. Tek elinle dahi büküp yamultabileceğin bir yağ tenekesiyle ağır çelik yapı ASLA AMA ASLA kıyaslanmaz. Sen betorne ile hafif çelipi kıyaslamakta iyi yapmışsın çünkü ağır çelikle ilgili hiçbir bilgin yok. Sana ağır çeliğe gerek yok diyen dizayn mühendislerini getir, bir de bana anlatsın gerek olup olmadığını.
@kreatifatolye
@kreatifatolye Год назад
ben hafif çelik bir evde 2 yıldır oturan birisi olarak konuşuyorum, ağır çeliğe zerre ihtiyaç yok bu konuda. siz isterseniz ağır çelik yaptırabilirsiniz. konuyu iyi kavrayın lütfen. burada çelik karşılaştırması yapmıyoruz. hafif çelik ev ağır çelik ev karşılaştırması yapıyoruz. evet bu arada ankara'da ağır çelik ev ustası bulmaktan daha kolay hafif çelik ev yapan birilerini bulmak. seçenek daha fazla. google'da arama yapın görebilirsiniz. kalınlık vs. veriyorsunuz bu yapılar o 1 mm sacların dümdüz konmasıyla yapılmıyor böyle bir şeyi nasıl düşünebilirsiniz siz nasıl mühendis oldunuz böyle bir kafayla. videoları tekrar izleyin, olayı kavrayın, muhakemenizi yapın sonra konuşalım.
@alierden2995
@alierden2995 Год назад
Yığma gazbeton evleri araştırın bi rde bu fiyatların yarısına imal edebilirsiniz
@muhammetcaglar972
@muhammetcaglar972 Год назад
Video çok güzel emeğinize sağlık.👏👏👏 Bir sorum olacak hafif çelik villa evin deniz yada göl kenarına yapılması rutubet açısından çeliğe , eve bir zararı olur mu?
@batuhansahan
@batuhansahan Год назад
antalya sicaginda ne kadar mantikli yalitim olarak acaba.
Далее
"Когти льва" Анатолий МАЛЕЦ
53:01
100 m2 KABA İNŞAAT MALİYETİ 30.08.2024
7:02
Просмотров 53 тыс.
ÇELİK EV İLE BETONARME EV KARŞILAŞTIRMASI
8:21
Просмотров 116 тыс.
İki Yıllık Çelik Ev Deneyimimiz
9:54
Просмотров 223 тыс.