Тёмный

Het marineleven in Nederlands-Nieuw-Guinea 

Nederlands Instituut voor Militaire Historie
Подписаться 7 тыс.
Просмотров 25 тыс.
50% 1

Een voorlichtingsfilm van de Koninklijke Marine met wervend beeldverhaal in vogelvlucht van het marineleven in Nederlands Nieuw Guinea aan het einde van de jaren '50 van de 20-ste eeuw. Door middel van beelden en een voice-over wordt het natuurschoon van Nieuw-Guinea en de taak van de Koninklijke marine toegelicht. De aankomst van Hr.Ms. Drenthe (D816) te Hollandia op [24 januari 1958]. Hr.Ms. Johan Maurits van Nassau (F802) voert patrouillediensten uit en laat een sloep met een medisch detachement uitvaren naar Saonek (afdeling west Nieuw-Guinea) waar er spreekuur gehouden wordt en vaccinaties worden uitgevoerd. Beelden van de marinierskazerne te Sorong op de Vogelkop waar de mariniers gelegerd zijn. Ochtendappel met vlaggenparade. Impressie van een meerdaagse patrouille. De mariniers gaan aan boord van landingsvaartuig, Landing Craft Personnel Ramped (LCPR, L9532) en varen naar een landingszone waar rubberboten te water worden gelaten. Vervolgens beelden van een landing, oerwoudverkenning en een bush-bush bivak. Beelden van een telegrafist en een seinmast te Hollandia. er wordt een bericht verzonden naar het Marinevliegkamp te Biak. Op veld staan een aantal Martin PBM-5A Mariners (o.a. P-306; P-309; P-311) en Fairey Firefly FR.Mk.IV (K-68; K-55; K-40; K-52). Bewapening en schietoefening van de Fireflies. Vervolgens onderhoud en gebruik van de Martin Mariners. Beelden van een bevoorradingsvlucht naar Emarotali aan de Wisselmeren (afdeling centraal Nieuw-Guinea). Papoea's komen de Mariner in hun prauwen tegemoet. Een landbouw tractor wordt met moeite uitgeladen en afgeleverd. Luchtopnamen van Hollandia en Fak Fak. Vervolgens beelden van een scheepshelling te Manokwari waar onderhoud wordt gepleegd aan Hr.Ms. Snellius (A907). De marinekazerne Kaimana. Daarna aandacht voor het huiselijk- en gezinsleven van onderofficieren en officieren te Hollandia en hun vrijetijdsbesteding aan bijvoorbeeld het strand. Vervolgens de vrijetijdsbesteding van zogenoemde boordplaatsers (zonder gezin aldaar of ongehuwd) op de kazerne de Kloofkamp of het tehuis de Meerpaal te Biak. Mariniers die een potje volleyballen. De Marinierskazerne te Fak Fak waar de Mariniers gaan passagieren in Fak Fak.

Опубликовано:

 

28 сен 2024

Поделиться:

Ссылка:

Скачать:

Готовим ссылку...

Добавить в:

Мой плейлист
Посмотреть позже
Комментарии : 31   
@westpapualiberation
@westpapualiberation 3 года назад
Dank je well for share our land and history
@danielrose2817
@danielrose2817 3 года назад
"Boerenkool" zei mijn vader toen hij als marineman in 1961 over Nieuw-Guinea vloog en voor het eerst daar landde om een eerste term van anderhalf jaar te maken. Biak, Fak-Fak, Hollandia. Ik heb zijn mooie verhalen vaak gehoord. Met weemoed denk ik aan hem terug. Hij overleed in 2013 op 93 jarige leeftijd, nog altijd met een scherp verstand. Mooi document dit. Dank.
@jcmenger
@jcmenger 3 года назад
Erg mooi, Daniel. Ik kan me voorstellen dat je met weemoed terugdenkt aan de persoon die je al deze verhalen vertelde; ook nog eens je vader. Ik zie dat je geïnteresseerd bent in hoe de wereld werkt en dat je video's kijkt van/met personen die ik ook vaak kijk, ik hoop dat je weet welke ik bedoel. Hoe rijm jij een soevereiniteitsoverdracht van Nederlands-Indië aan Indonesië en uiteindelijk Nederlands Nieuw-Guinea met de kennis die je hebt over hoe het allemaal een beetje werkt in de wereld? Ik heb hier zelf nog niet zo'n goed antwoord op gevonden. Wat zat er allemaal achter, behalve eer en dat soort zaken. Geld? Het waren in elk geval vuile spelletjes van de Verenigde Naties.
@GKProductionsEcht
@GKProductionsEcht 2 года назад
@@jcmenger Ik weet niet veel over alles wat daar aan die kant allemaal gaande was toendertijd. Sterker nog, ik weet er eigenlijk helemaal niks over. Ik ben de laatste paar dagen van alles aan het uitzoeken over, wijlen, mijn vader, Hennie Kielenstijn die in die periode daar gestationeerd was als Hospik. Hij zat in Schuilbivak Kaimana. Ik ben Nederlander in hart en nieren maar als ik dit filmpje zo kijk komt het over als zijnde, pure propaganda. Kan dat kloppen?
@dontbescaredhomie3137
@dontbescaredhomie3137 5 месяцев назад
Mijn vader schijnt er ook te zijn geweest, hij overleed helaas al eind jaren 90 toen ik pas 11 was. HIj was uit 1929 en nog de oorlog meegemaakt in Amsterdam. Ik heb hem er niet over kunnen vragen en hij overleed toen dit soort video's natuurlijk ook nergens te vinden waren. Wel kan ik mij heel goed een litteken op zijn arm herinneren van een bloedzuiger dat van zijn diensttijd komt en dat hij mij uitlegde (met een speelgoedpistool in hand) dat hij met zijn middelste vinger schoot. Pas vrij recentelijk kom ik erachter dat dit typisch iets is dat men doet als men met de enfield schiet, omdat men zo razendsnel kon schieten.
@HenkPeters-ui7fl
@HenkPeters-ui7fl Месяц назад
@@dontbescaredhomie3137 Ben oud marinier en daar geweest SORONG het wemelde van de bloedzuigers en ander ongedierte de ratten liepen nachts over de klamboe naar de afval emmers van de keuken waar wij kort bij bivakkeerden.
@ronrutten5889
@ronrutten5889 2 года назад
Mijn vader was daar met de HMS Friesland tot 1963
@EpiSumbari-es4md
@EpiSumbari-es4md Год назад
😢😢 ingin kembali ke masa itu
@dr_anang
@dr_anang 4 года назад
In papua not new ginea
@panjirajawali1177
@panjirajawali1177 3 года назад
But Dutch New Guinea
@willemrooseboom1810
@willemrooseboom1810 2 года назад
Dr Anang, At the time of this film the name was "Nederlands Nieuw Guinea". Willem Rooseboom
@wlohuis6325
@wlohuis6325 2 года назад
@@willemrooseboom1810 Ik zou graag in contact komen met mariniers die mijn oom Derk Luisman hebben gekend.
@voornaam3191
@voornaam3191 2 года назад
@@wlohuis6325 Had verdomme eerder met uw oom gepraat. Te laat zeker, te laat.
@ouwestomp203
@ouwestomp203 Год назад
mijn vader zat op biak en fak fak als dienstplichtig marinier
@TheTryingDutchman
@TheTryingDutchman 4 года назад
Prachtige beelden, bedankt voor het uploaden!
@relozekoot
@relozekoot Год назад
Mooie beelden, mijn vader zat toen op de hr.ms. Evertsen, slag bij Vlakke Hoek. Hij was toen radiotelegraphist/seiner.
@westpapualiberation
@westpapualiberation 10 месяцев назад
Dank je well
@Andre83-e4s
@Andre83-e4s 4 месяца назад
Boroekoe Air Strip 😢
@janschutte9796
@janschutte9796 2 года назад
Echt een wervingsfilm voor personeel?
Далее
Ireland in Rebellion: Rare Footage from 1916-1921
29:30
Nederlands laatste koloniale oorlog | ANDERE TIJDEN
9:18
De gevechtslaars ten voeten uit
27:53
Просмотров 9 тыс.
Karel Doorman 1609
9:21
Просмотров 4,9 тыс.
Dit is Hr.Ms. Karel Doorman
16:15
Просмотров 38 тыс.
03 Terg mij niet  Firefly
19:15
Просмотров 4,2 тыс.